Dodaj do ulubionych

atlas/encyklopedia zwierząt

07.01.12, 21:39
Możecie polecić jakąś konkretną pozycję?
Moja córka jest bardzo zainteresowana fauną, potrzebuję czegoś dość poważnego, nie jakieś tam 30 zwierząt na 15 stronach, raczej porządne opisy i fotografie. Teraz drukujemy jej z wikipedii;)
Jedyne co mnie jakoś zainteresowało, to Encyklopedyczny atlas zwierząt z wydawnictwa elżbiety jarmołkiewicz, macie może? Czy warto? I czy jest tam SKUNKS - bo to jest chyba najistotniejsze.
A jesli nie, to proszę, polećcie coś innego, może być nawet dla dorosłych, kiedyś był wielki atlas wydany w PWN, ale nie mogę go teraz już nzaleźć.
Obserwuj wątek
    • sylwina76 Re: atlas/encyklopedia zwierząt 07.01.12, 21:47
      Wydawnictwo Multico ma dużo takich pozycji np: www.multicobooks.pl/szukanie/?keywords=zwierz%EAta&submit=Szukaj
    • basca_basca Re: atlas/encyklopedia zwierząt 07.01.12, 21:53
      Ja mam "ŚWIAT ZWIERZĄT"
      allegro.pl/swiat-zwierzat-spis-i2028485794.html
      imageshack.us/photo/my-images/84/52637219.jpg/
      Realistyczne rysunki zwierząt żyjących w Europie środkowej.
      Są tam krótkie opisy do rysunków. Większą informację o gatunku/rodzaju trzeba już troszkę poszukać w książce.
      Widziałam, że wydawnictwo Multico fajne rzeczy robi. Np. to:
      ryms.pl/ksiazka_szczegoly/718/index.html
      • sylwina76 Re: atlas/encyklopedia zwierząt 07.01.12, 22:06
        My mamy kilka książek z serii Odkrywam Świat Przyrody i Księgi Mrówki Zofii - naprawdę polecam.
        Świetna jest też książka pt. Zwierzaki - cudaki wydawnictwodwiesiostry.pl/tytuly/zwierzaki_cudaki/zwierzaki_cudaki.html, my ją czytamy bardzo często, aczkolwiek encyklopedią zupełnie nie jest.
        Mojemu synowi przypadły do gustu również książki Adama Wajraka: merlin.pl/Adam-Wajrak/browse/search/1.html?offer=O&sort=rank&person=Adam%20Wajrak
    • rzezucha.ma Re: atlas/encyklopedia zwierząt 07.01.12, 22:09
      Jest oś takiego: Kompletny przewodnik, zwierzęta.
      Przyznam się, że nie widziałam, ale my mamy taki o dinozaurach. I jeśli to wygląda tak samo, to warte jest grzechu, myślę. Zwłaszcza, za taką cenę, jak teraz. Hmmm, właściwie sama się zaczęłam zastanawiać nad kupieniem ;)
      Uwaga, format jest wieeeelki.
      • rzezucha.ma Re: atlas/encyklopedia zwierząt 19.01.12, 18:54
        Właśnie przytargałam do domu z taniej książki (zamiast tej, o której pisałam) inną: Zwierzęta tropy i ślady. I oglądam. I fajna jest. ma dużo zdjęć, dobre rysunki, rysunki tropów w skali 1:1 (sprawdziłam jeszcze w sklepie - odcisk słonia nie zmieścił się w całości w książce;)). Są tez zdjęcia tropów na śniegu lub piasku - bardzo ładne. Oraz urocze rysunki kup i wypluwek. Mnóstwo gatunków, jest indeks! i naprawdę wiele dodatkowych informacji. Za całe 14 zł myślę, że warto.
        O skunksie jest na stronach 36/37 :D
    • rzezucha.ma Re: atlas/encyklopedia zwierząt 19.01.12, 13:19
      Właśnie doszłam do wniosku, że kupiłam tę książkę z sentymentu :D Miałam (mam jeszcze) taką w dzieciństwie i ją bardzo lubiłam studiować:
      https://www.antykwariat-mit.pl/userdata/gfx/157023bdbb7cf63831fb2255ebf0ae32.jpg
    • rzezucha.ma Re: atlas/encyklopedia zwierząt 19.01.12, 13:20
      Przepraszam, nie wkleiłam linku.
      Zwierzęta tropy i ślady.
    • abepe Re: atlas/encyklopedia zwierząt 19.01.12, 13:27
      rzezucha.ma napisała:

> Włąśnie przytargałam do domu z taniej książki (zamiast tej, o której piszałam)
      > inną: Zwierzęta tropy i ślady.

Denerwujesz mnie! Dawno nie byłam na Grodzkiej! A u nas nikt nie ma ochoty otwierać Taniej Książki!
      • rzezucha.ma Re: atlas/encyklopedia zwierząt 19.01.12, 13:53
        Eee no, nie chciałam.
        A na Grodzką zapraszam i na kawę przy okazji. Jakoś pełno się tam zrobiło po Nowym Roku, choć większość taka jak zwykle...
        To nie napiszę, co jeszcze znalazłam. Zresztą pewnie i tak już macie, bo WY (forumowy zwierz o stu głowach i milionie regałów) wszystko już macie ;)
        • madagalia Re: atlas/encyklopedia zwierząt 19.01.12, 14:09
          Leksykon zwierząt ze ŚK jest wart uwagi. Ma nakład wyczerpany, ale na allegro można kupić bez problemu.
          allegro.pl/leksykon-zwierzat-swiat-ksiazki-thiel-kolb-opis-i2054486100.html
          • abepe Re: atlas/encyklopedia zwierząt 19.01.12, 14:15
            madagalia napisała:

> Leksykon zwierząt ze ŚK jest wart uwagi. Ma nakład wyczerpany, ale na allegro m
            > ożna kupić bez problemu.
            > allegro.pl/leksykon-zwierzat-swiat-ksiazki-thiel-kolb-opis-i2054486100.html

My też taki mamy. Dostał starszy gdy miał 2 lata;)
        • abepe Re: atlas/encyklopedia zwierząt 19.01.12, 14:14
          Wizyty na Grodzkiej są zawsze katastrofą dla naszych portfeli. W czasie pobytu w okolicy zaglądamy tam kilka razy, zawsze wychodzimy z siatami. Mój starszy syn instaluje się zawsze z jakąś encyklopedią na podłodze w dziale dla dzieci. Młodszy wymięka, więc mąż z rezygnacją zasiada na ławce naprzeciwko. Albo idą oglądać gadżety muzyczne obok;)

Napisz co znalazłaś.
          Ja zrobiłam przegląd dedalusa, napełniłam kosz i czekam na cud finansowy;)
          • rzezucha.ma Re: atlas/encyklopedia zwierząt 19.01.12, 18:56
            O, ja przezornie chodzę tam sama ;) Tzn z młodszym, ale on ubezwłasnowolniony na moich plecach ostatnio tam zasypia, tyle to trwa... A ja tylko właściwie w dziecięcym dziale buszuję.
            Znalazłam Jakuba i siedmiu złodziei z ilustracjami (ach, jakimi!) Spirinina. Właśnie dziś poszłam dokupić na prezenty.
            Wesołą gromadkę Butenki
            Zathurą, kosmiczna przygoda, Allsburga
            Piracka świnka Cornelii Funke
            No i te tropy zwierząt.
            Tyle ciekawego znalazłam ostatnio i dziś (no, w sumie niewiele).
            Aha, ta wielka o zwierzętach, o której pisałam wcześniej tez była. 20 pln.
            Ale dziś przegięłam, bo tania była tylko "po drodze" pomiędzy Boną (odbiór) a matrasem (odbiór)... ledwo do domu wróciłam. Ciężkie te tropy, kupy i wypluwki...

Jedno mnie dziwi. To niby Dedalus, ale w internetowym nie ma żadnej z tych książek.
            • abepe Re: atlas/encyklopedia zwierząt 19.01.12, 19:08
              rzezucha.ma napisała:

> O, ja przezornie chodzę tam sama ;) Tzn z młodszym, ale on ubezwłasnowolniony n
              > a moich plecach ostatnio tam zasypia, tyle to trwa...

Ja młodszego nosiłam do 18 m-cy z przodu, to bardzo przeszkadza w pochylaniu się nad stołami i sięganiu. Spotkałam kiedyś w Taniej Książce babkę z dziecięciem z przodu i też miała problem. Zastanawiałam się czy zaproponować pomoc;)
              Na plecach nosił go tata i mały strasznie go poganiał, jak wierzchowca mniej więcej;) Zrobili furorę w tym z koszulkami muzycznymi obok;)

A ja tylko właściwie w dz
              > iecięcym dziale buszuję.

My badamy w skupieniu jakieś 3/4 zawartości księgarni;)

> Znalazłam Jakuba i siedmiu złodziei z ilustracjami (ach, jakimi!) Spirinina. Wł
              > aśnie dziś poszłam dokupić na prezenty.
              > Wesołą gromadkę Butenki
              > Zathurą, kosmiczna przygoda, Allsburga
              > Piracka świnka Cornelii Funke
              > No i te tropy zwierząt.
              > Tyle ciekawego znalazłam ostatnio i dziś (no, w sumie niewiele).

Właśnie, bardzo nierówno tam w dziecięcym - czasem przez miesiące się nie zmienia, czasem trafisz na perełkę - pojedynczy egzemplarz, czasem trudno wyjść bez wydania stówki!

> Jedno mnie dziwi. To niby Dedalus, ale w internetowym nie ma żadnej z tych ksią
              > żek.

Bo były wcześniej.
              • rzezucha.ma Re: atlas/encyklopedia zwierząt 19.01.12, 19:23
                Dzięki Wielka Litościwa Moderacjo!
                abepe napisała:
                > Bo były wcześniej.

A widzisz, tego nie wiedziałam, właściwie dopiero niedawno odkryłam, że Dedalus to "moja" tania... Co i tak niczego nie zmienia, bo wciąż nie mają odbioru osobistego.

Ja Młodego noszę z tyłu (pisałam?). Z przodu nie daję rady już od pół roku jakoś, z powodu ciężaru. Ale też z wygody i dla swobody rąk, m.in. w księgarniach się przydającej ;)
                • sylwina76 Re: atlas/encyklopedia zwierząt 03.11.13, 22:46
                  Czy pojawiło się coś nowego?

Potrzebuję dla mojej siedmiolatki. Mamy sporo książek z Multico, mamy Narwańców i Uwodzicieli z Dwóch Sióstr, ale córka zażyczyła sobie książki podobnej do "Kruszewicz opowiada o zwierzętach", tylko żeby zwierząt było więcej. Dużo zdjęć, tekstu nie za wiele.
                  WOW o zwierzętach nie podoba się nam zupełnie.

Zastanawiam się nad książkami z serii Animal Planet
                  lub Wielkim Atlasem Zwierząt Buchmanna:merlin.pl/Wielki-Atlas-Zwierzat_Buchmann/browse/product/1,621899.html?qrtc_slt=&qrtc_tpl=tpl_prod_ksiazki&qrtc_typ=prd&qrtc_prd=1082101&qrtc_pos=1
                  • abepe Re: atlas/encyklopedia zwierząt 03.11.13, 23:16
                    Szkoła mojego syna wygrała rok temu w konkursie Egmontu serię Animal Planet. Mogę zerknąć jak wygląda:)

Moi chłopcy lubią co jakiś czas przeglądać "1000 młodych zwierząt":
                    www.empik.com/1000-mlodych-zwierzat-opracowanie-zbiorowe,348044,ksiazka-p
                    Nie wiem, czy to dostępne to jest to samo.
                    • sylwina76 Re: atlas/encyklopedia zwierząt 04.11.13, 17:18
                      abepe napisała:

> Szkoła mojego syna wygrała rok temu w konkursie Egmontu serię Animal Planet. Mo
                      > gę zerknąć jak wygląda:)

Byłoby super :) bo mocno zastanawiam się nad nimi.

> Moi chłopcy lubią co jakiś czas przeglądać "1000 młodych zwierząt":
                      > www.empik.com/1000-mlodych-zwierzat-opracowanie-zbiorowe,348044,ksiazka-p
                      > Nie wiem, czy to dost
                      > ępne
                      to jest to samo.

Ale i tak chyba niedostępne? 384 strony - dużo. Ja właśnie chciałabym coś "grubego".
                      Kupiłam córce na 6 grudnia Narwańców..... a ona woli realistycznie ... Muszę w takim razie jej coś dokupić, bo inaczej będzie rozczarowana...
                      • steffa Re: atlas/encyklopedia zwierząt 04.11.13, 23:13
                        Fajna jest stara seria „Patrzę, podziwiam, poznaję".
    • laemmchen79 Re: atlas/encyklopedia zwierząt 30.03.18, 16:22
      Stary (ale bardzo przyjemny) wątek, ale chyba najlepsze miejsce na wklejenie 3 wartych polecenia propozycji - atlasy zwierząt Pauli Hammond - generalnie nakład dawno wyczerpany, ale są nawet obecnie na allegro za mniej niż 10 zł za tom. A więc jeżeli macie w domu dzieci, które dzień zaczynają od opowieści o tym, jak likoany polują na antylopy, a kończą licytacją, które walenie zaliczają się do fiszbinowych a które do zębowych, to chyba nie macie wyjścia... Są trzy atlasy: zwierząt zagrożonych, najdziwniejszych i najgroźniejszych. Są dość pokaźne i wszystkie trzy zbudowane według tej samej zasady: najpierw rozkładówka z prezentacją najważniejszych cech (obok danych nt. wagi, długości życia czy sposobu odżywiania bliższe spojrzenie na wybrane kończyny czy inne ciekawe cechy anatomiczne), kolejne 2 strony zawierają opisową charakterystykę zwierzęcia i ciekawostki z nim związane. Dominują bardzo staranne grafiki, ale przy każdym zwierzęciu jest zawsze jedna fotografia. Bardzo fajnym pomysłem jest 4-obrazkowa historyjka z życia danego zwierzęcia - najczęściej o sposobie polowania lub rozrodu. Tekstu w sumie jest umiarkowanie dużo, ale jest bardzo treściwy i ukierunkowany na charakterystyczne szczegóły. Czcionka świetnie nadaje się dla dzieci początkujących z czytaniem, u nas już od kilku lat w obiegu u obecnie 7-latka, ostatnio bardzo chętnie taszczy je ze sobą niespełna 5-latka. Nie jestem zoologiem, więc nie podejmuję się kompetentnej oceny zawartości, ale to zdecydowanie jedne z moich ulubionych encyklopedi o zwierzętach z naszej biblioteki.

merlin.pl/a/paula-hammond/
      • laemmchen79 Re: atlas/encyklopedia zwierząt 02.04.18, 23:15
        Powoli zaczynam gubić się w nowościach książkowych dotyczących zwierząt. Tym razem jeszcze się udało, mogę wszystko zwalić na zająca wielkanocnego. Nasz zbiór poszerzył się o dwie piękne książki, które polecam szczerze dzieciom, chłonącym jak gąbka wszelkie szczegóły dotyczące otaczającego nas świata organicznego (i nie tylko).

1. Gdzie się chowa śnieżna sowa, wyd. NK

https://nk.com.pl/img/covers/big/resize/245/x/x/2501_gdzie_sie_chowa_sniezna_sowa.jpg

- fantastyczne wydanie, wielki format, styl ilustracji nie do końca w moim guście, ale to jeden z tych przyjemniejszych nie 100-procentowych. Najważniejsze, że to pierwsza książka dla dzieci w tym wieku, która prezentuje aż 21 różnych biomów (dla mnie osobiście nowe pojęcie, na które natknęłam się właśnie w książce), wyprowadza je z takich środowisk jak góry, tundra, lasy deszczowe, tajga, pustynia, stepy, jeziora i rzeki, morza i pokazuje szczegółowo na konkretnych przykładach z całego świata. Samego tekstu o biomie nie jest zbyt wiele, więc nie jest to encyklopedia, ma raczej zadanie zwrócenia uwagi na istnienie danego środowiska, krótko je objaśnia i przytacza kilka ciekawostek. Najważniejsze w książce są zwierzęta, które w danym biomie żyją, ich nazwy są szczegółowo przytoczone (np. przy antarktycznym lodowcu szelfowym podane jest 6 różnych gatunków pingwinów) i przy każdym zwierzęciu jest jego krótki opis. Najfajniejszym elementem książki jest to, że obok wielkoformatowych ilustracji jest ona również wimmelbuchem / książką do wyszukiwania szczegółów, ponieważ przy każdej nazwie zwierzęcia umieszczona jest liczba i taką liczbę zwierzęcia należy znaleźć na głównym obrazku. Swietnie się sprawdza do wspólnego czytania rodzeństwu w różnym wieku.

2. Najwyższa góra, najgłębszy ocean, wyd. NK

https://nk.com.pl/img/covers/big/resize/245/x/x/2508_najwyzsza_gora.jpg

i znowu fantastyczne wydanie, wielki format, graficznie nawiązuje do XIX-wiecznych rycin naukowych, ponownie nie jest to pozycja encyklopedyczna, raczej pięknie opracowany zbiór ciekawostek, który ma wprowadzić nowe informacje i zaostrzyć apetyt na ich pogłębienie. Obok dość oczywistych rekordów jak największe dinozaury, zwierzęta lądowe, morskie, tytułowe najwyższe góry, najgłębsze oceany, najgłębiej ryjące, najszybsze czy najdłużej żyjące zwierzęta są tu już rzadziej spotykane tematy jak migracje zwierząt (objaśnienie zjawiska, informacje o dawnej wiedzy ludzkiej na ten temat i pczywiście rekordziści), burze świata i najliczniejsze formy życia. Poza tym jet też rozkłaadówka poświęcona drzewom (najwyższym, najstarszym, najgrubszym itd.) oraz układowi słonecznemu (z dodatkową rozkładówką dotyczącą księżyca).

Miło nas zaskoczyło, że w obu książkach omówione jest środowisko (czy też biom) podwodnych kominów hydroteremalnych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka