Dodaj do ulubionych

tematy okołomorskie --> 3-4latka

30.03.12, 15:39
Jako, że mój 3,5 latek zainteresował się klimatami morskimi to postanowiłam, że połączę temat z czekającym nas w lipcu pobytem nad morzem i zakupię kilka fajnych pozycji. Jeśli chodzi o zwierzęta morskie i morze to posiłkując się wyszukiwarką znalazłam:

Moja książka. Brzeg morza wyd Multico
Wieloryby i delfiny. Pixi Ja wiem!
MORZE - ENCYKLOPEDIA DLA DZIECI LAROUSSE

Zastanawiam się jeszcze nad pozycjami związanymi z pobytem nad morzem. Nic nie znalazłam na ich temat, może ktoś z Was ma coś na ich temat do powiedzenia? Byłabym wdzięczna :)

Poznaj świat. Morze wyd. Lorga - kuszą mnie te okienka, synowi takie interaktywne sposoby nauki bardzo się podobają. Ale nie mam pojęcia co to za wydawnictwo

Idziemy nad morze. Odkrywam świat przyrody - nie za trudne będzie dla 3-4 latka?

A może pójdziemy nad morze? Wybrzeże Bałtyku w opowiadaniach, zabawach i piosenkach - brzmi fajnie, ale nie potrafię zupełnie przyporządkować tej książki do wieku

Plaża wyd Lorga - znów to samo dziwne wydawnictwo i dziwnie niska cena.
Obserwuj wątek
    • niebioska Re: tematy okołomorskie --> 3-4latka 30.03.12, 16:28
      Wymienionych przez ciebie nie znam, ale 3,5-latkowi na pewno spodoba się "Mam przyjaciela marynarza". Wprawdzie nie o plaży, ani o zwierzynie morskiej, ale jak najbardziej w temacie.
      • emkayoo Re: tematy okołomorskie --> 3-4latka 30.03.12, 16:30
        dobrze, że mi przypomniałaś! Dzięki bardzo :) Seria Mam przyjaciela jak najbardziej lubiana u nas, muszę zerknąć w bibliotece.
    • emkayoo Re: tematy okołomorskie --> 3-4latka 30.03.12, 17:04
      jeszcze ta mi się rzuciła w oczy. Kiedyś ktoś już chyba o tę kurkę pytał.

o kurce, która chciała zobaczyć morze
    • rykam Re: Lorga 30.03.12, 18:22
      A propos wydawnictwa to takie info znalazłam: independent.pl/lorga ;)
      • emkayoo Re: Lorga 30.03.12, 18:45
        teraz to chyba z ciekawości kupię sprawdzić jak przemycają treści statutowe w przyrodniczych książkach dla kilkulatków ;)
        • kate.2 Morze 30.03.12, 23:31
          My mamy te książki:
          aros.pl/ksiazka/morze-ksiazeczka-z-naklejkami
          aros.pl/ksiazka/poznaje-morze-obrazki-dla-maluchow-2 (są dla siebie świetnym uzupełnieniem, pozwalają utrwalić zdobytą wiedzę)
          aros.pl/ksiazka/poznaj-swiat-morze-2, jak dla mnie ma mało stron
          aros.pl/ksiazka/podroze-z-naklejkami-3, moim zdaniem ta książka jest rewelacyjna, mieliśmy ją kiedy córka miał 2,5 roku i teraz po raz kolejny ją kupiłam. Posiada naklejki z różnych dziedzin tematycznych min morze, plaża, las, lotnisko i wiele innych, kiedy córeczka bawi się nią widzę jak dużo dowiedziała się i nauczyła przy omawianiu kolejnego bloku tematycznego
          www.badet.pl/go/_info/?id=34058, polecam (u nas czytana od wieku ok 3 lat), kupiłam znacznie taniej na allegro ;)
          aros.pl/ksiazka/fascynujace-zycie-w-oceanach-2, u nas czytana była kilkanaście razy dziennie kiedy córka miała ok 2,5 roku i teraz też często jest przeglądana, ma wspaniałe rozkładane duże strony-plakaty

My mieliśmy blok tematyczny morze/oceany w czasie wakacji, jeśli chcesz mogę podzielić się swoimi pomysłami które realizowaliśmy w tym czasie ;)
          • emkayoo Re: Morze 31.03.12, 07:12
            kate.2 bardzo chętnie dowiem się szczegółów :) Jeśli miałabyś chwilę i ochotę (może być na maila gazetowego albo tutaj może ktoś jeszcze skorzysta).
            • kate.2 Re: Morze 31.03.12, 22:43
              Napiszę to co zanotowałam, hasłowo w powyższym temacie ;)
              - globus - oglądamy lądy i oceany, morza; informacja o ogromnej ilości wody oceanicznej na kuki ziemskiej
              - pudełko sensoryczne, mniej więcej chodzi mi o coś takiego
              pinterest.com/pin/145593000423126491/
              www.google.pl/search?q=Sensory+tub&hl=pl&client=firefox-a&hs=Op5&rls=org.mozilla:pl:official&prmd=imvns&source=lnms&tbm=isch&ei=nWV3T9K3F8rRtAbW35WXBA&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&ved=0CBoQ_AUoAQ&biw=1280&bih=644
              my mieliśmy w pudełku (przeźroczyste pudełko z ikea) błękitne i przeźroczyste kuleczki hydrożelu (kulki rosnące w wodzie, kupione na allegro) to była morska/oceaniczna woda. plastikowe i gumowe figurki zwierząt morskich, muszle, statek

- zabawy w kąpieli zwierzątkami morskimi
              - książki o tematyce Morze/Ocean (nasze książki wymieniłam w poprzednim poście, wypożyczyliśmy jeszcze ok 20 ;) z bibliotek)
              - omawiamy zwierzęta, które żyją w toni wodnej, a które na/przy dnie oceanu/morza
              - ryby i ssaki podobne do ryb
              - dlaczego woda jest słona? dlaczego przedmioty unoszą się w takiej wodzie, doświadczenie z jajkiem
              korzystałam z materiałów zamieszczonych na blogu: Wczesna edukacja Antka i Kuby
              wczesnaedukacjaantkaikuby.blogspot.com/
              - zabawa z materiałem z tej strony:
              www.dltk-teach.com/shapes/mshapes-scenes.htm
              - wody ciepłe (rafy koralowe) i zimne- Ocean Arktyczny
              - jak powstają fale?
              - robimy korale z pereł, jak i gdzie powstają perły
              - poznajemy rodzaje statków i łodzi
              - ryby z rzeki, ryby z morza; wędkowanie i połów ryb, które ryby pochodzące z morza i rzeki zjadamy (kupujemy kilka rodzai ryb i wieczorem całą rodziną pałaszujemy ;) do tego mieliśmy wydrukowaną budowę wewnętrzną ryby

- stemple/pieczątki - Morze (zakupione w Biedronce za 15zł, są zawsze w ofercie latem ;),
              - robimy kolaż, na dużej kartce (spodnia strona plakatu) malujemy (malutkim wałkiem do malowania ścian) morze i plażę, przez kolejne dni: stemplujemy, przyklejamy w odpowiednich miejscach zwierzęta (wcześniej skserowałam z książek i wycięłam) oraz dzieci (dorosłych) bawiące się w różne zabawy na plaży
              - Piraci
              - nurkowanie
              - bajki o tematyce morskiej
              - rejs statkiem wycieczkowym po rzece
              - wizyta w zoo

• abepe Re: Morze 01.04.12, 10:59
                Bardzo plażowy jest Piaskowy wilk, ale nie wiem, czy twój syn nie jest trochę za mały. Jest kilka plażowych opowiadań w "Panu Kuleczce".
                Z popularno-naukowych polecam Nad brzegiem morza. Encyklopedię Larousse'a oczywiście także.
                Był gdzieś wątek i o plaży/morzu i na przykład latarniach morskich.
                • abepe Re: Morze 01.04.12, 11:02
                  Pytałaś o Idziemy nad morze - mam wprawdzie z tej serii część o lesie, ale wydaje mi się, że powinny być na podobnym poziomie trudności. Moim zdaniem dla 3,5 latka może być.
                  • abepe Re: Morze 01.04.12, 12:07
                    Nie można też nie wspomnieć o:
                    w pełni obrazkowej Fali Suzy Lee,
                    Podwodnym świecie. Opowieści o Jeaquesu Cousteau
                    oraz albumie Planeta mórz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka