Dodaj do ulubionych

Jaka książka dla fanki Czarnoksiężnika z Oz?

13.04.12, 21:25
Moja 6,5 letnia córka zakochała się w Czarnoksiężniku z Oz, który ostatnio czytamy. Nie może się doczekać kolejnego rozdziału co wieczór. Jesteśmy już w środku i zastanawiam się, co może ją zainteresować. Żadna z poprzednich książek nie wywołała takiego entuzjazmu, więc chciałabym pójść za ciosem i coś podobnego czytać. Tyle, że nie wiem, co mogło by to być - myślałam nad Narnią, ale nie wiem, czy nie jest za trudna dla niej. Może Wy macie jakieś propozycje, bo nie ukrywam, podoba mi się, że moje dziecko chce słuchać i samo już próbuje czytać :)
Obserwuj wątek
    • steffa Re: Jaka książka dla fanki Czarnoksiężnika z Oz? 13.04.12, 21:28
      "Alicję w Krainie Czarów" już zapewne czytałyście?
      • beata244 Re: Jaka książka dla fanki Czarnoksiężnika z Oz? 13.04.12, 21:38
        Nie czytałyśmy, zupełnie zapomniałam, a może się spodobać. Jest jakieś wydanie z ciekawymi ilustracjami? Czarnoksiężnika mamy z wyd. Buchmann i ilustracje są "bajeczne" i jeszcze ten papier:)
        Dziękuję pięknie za już i proszę o więcej:)
        • beata244 Re: Jaka książka dla fanki Czarnoksiężnika z Oz? 13.04.12, 21:44
          Już znalazłam (dzięki wyszukiwarce) wyd. Wilga. Zaraz pójdzie zamówienie, bo w domu gdzieś pewnie jest, ale dal samych ilustracji warto :) Dużo lepiej się czyta, jak książka nie ma siermiężnych ilustracji ;)
          • abepe Re: Jaka książka dla fanki Czarnoksiężnika z Oz? 13.04.12, 21:48
            Eeeeeee, na Wilgę za stara! Weź wydanie z Buchmanna, wyd. Vesper albo Czytelnika.
          • steffa Re: Alicja 13.04.12, 21:54
            Tak, na Wilgę za duża. Tzn. do oglądania gites, ale jeśli tekstowo przebrnęła przez Oza, to wilgową Alicję ''wciągnie nosem" i kichnie.
            Możesz też Buchmannem polecieć. Co prawda tego ohydnego śliskiego papieru nie zmienili i jest to pierwsza książka i świecąca (potem ''się poprawili''). Vesper jest klasyczny, tennielowski. Niech mnie kule biją i siecze moderator, ale muszę zalinkować, bo to szerszy temat. ;-)
            • abepe Re: Alicja 13.04.12, 21:58
              Dzięki za linka, Zorro, bardzo lubię to Twoje opracowanie:)) Czytelnik też tennielowski, tylko tłumaczenie Jolanty Kozak.
    • ammbrozyjka Re: Jaka książka dla fanki Czarnoksiężnika z Oz? 14.04.12, 10:34
      Polecam dla takiego wieku i w podobnym klimacie:
      Góry Żmijowe: merlin.pl/Gory-Zmijowe_Zygmunt-Miloszewski/browse/product/1,458279.html
      "Mio, mój Mio" A. Lindgren, "Czarodziejski młyn" Afanasjewów,
      • abepe Re: Jaka książka dla fanki Czarnoksiężnika z Oz? 14.04.12, 11:10
        A czy planujesz przeczytać wszystkie części serii? Jest chyba zamieszanie z tłumaczeniem tytułów.
        forum.gazeta.pl/forum/w,16375,77247643,77247643,Czarnoksieznik_z_Krainy_Oz.html
        • beata244 Re: Jaka książka dla fanki Czarnoksiężnika z Oz? 14.04.12, 20:57
          Chyba tak, jeśli znajdę jakieś ciekawe wydanie.

Dziękuję za podpowiedzi, coś wybierzemy na pewno:)
          • mamachlopca1 Re: Jaka książka dla fanki Czarnoksiężnika z Oz? 14.04.12, 21:41
            moze to ciut inny typ ksiazki ale moj 6,5 latek juz drugi raz kaze nam czytac magiczne drzewo-polecam
            • tymianek21 Re: Jaka książka dla fanki Czarnoksiężnika z Oz? 15.04.12, 10:28
              Koniecznie musicie przeczytać dalsze części Dorotki- jest ich kilka więc czytania będziecie miały na długie tygodnie. My pożyczaliśmy z biblioteki (sprawdziłam wydawnictwo Nasza Księgarnia)
              • angelfree Re: Jaka książka dla fanki Czarnoksiężnika z Oz? 15.04.12, 15:15
                Księżniczka i Goblin George MacDonald. Moja córka w podobnym wieku uwielbiała obie te książki.
                A Opowieść o Despero Kate DiCamillo (ja mam tłumaczenie Agnieszki Cioch w wydaniu Philip Wilson, jest jeszcze drugie, chyba gorsze).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka