Dodaj do ulubionych

Eneduerabe - nowości

30.04.12, 12:38
Nowości z poprzednich lat:

2010
2011
Obserwuj wątek
    • abepe Kurt i ryba 30.04.12, 12:40
      Kurt i ryba
      Autor: Erlend Loe
      Ilustracje: Kim Hiorthoy
      Przełożyła z norweskiego: Helena Garczyńska

https://www.eneduerabe.eu/images/stories/Kurt_okladka_300_CMYK_mala.jpg

Opinie na forum.
      • abepe Wielki piknik - zapowiedź 03.05.12, 23:09
        na forum.
      • rykam Kurt i ryba w radiowej Jedynce dzieciom o 19.30 17.07.12, 14:19
        Dziś o 19:30 w Pierwszym Programie Polskiego Radia w cyklu JEDYNKA DZIECIOM Milogost Reczek czyta wybrane fragmenty książki pt. "Kurt i ryba" Erlenda Loe. Jutro kolejny odcinek.
    • aniam123 Wielki Piknik 22.06.12, 23:34
      Wielki piknik
      Autor: Thè Tjong-Khing
      Ilustracje: Thè Tjong-Khing
      Format: 187x 258 mm
      Ilość stron: 32
      ISBN 978-83-62566-12-9
      Rok wydania:2012

Państwo Psytulińscy wraz z przyjaciółmi postanowili urządzić wielki piknik ze smakowitymi tortami . Podekscytowane zwierzęta wyruszyły w poszukiwaniu dobrego miejsca na majówkę. Gdy po wielu perypetiach dotarły na polanę, okazało się , że torty zniknęły!

Co wydarzyło się po drodze? Co stało się z tortami? Jak zakończył się wielki piknik?

„Wielki piknik” to trzymająca w napięciu powieść bez słów, do wielokrotnego oglądania, wspólnych poszukiwań i czytania po swojemu. Kontynuacja kultowej książka Thè Tjong-Khinga „Gdzie jest tort?”.

https://www.eneduerabe.eu/images/stories/Piknik_OKLADKA_mala.jpg
      • rykam Recenzje 08.07.12, 15:15
        ZACZYTANI
        Qlturka
    • rykam Zapowiedzi: Czarne życie i Mały Duszek Wierciuszek 16.08.12, 15:56
      https://ryms.pl/upload/201206221236270.10118300sd.jpg

"Czarne życie" to trzecia część ilustrowanej serii książek Amandy Eriksson opowiadających o 5-letniej dziewczynce, która zastanawia się nad poważnymi sprawami.

W tej części Amandę zajmuje sprawa śmierci. Idzie z babcią na pogrzeb jej kuzynki, a następnie, by temat oswoić, wraz ze swoim dziadkiem urządza pogrzeb myszy w ogrodzie, bez pominięcia wszystkich niezbędnych elementów – goście ubrani są na czarno, jest nagrobek, śpiewanie psalmu, stypa. Śmierć została pokazana rzeczowo i dosłownie, a kiedy wszystko staje się zbyt smutne, dziadek zaczyna opowiadać o wierze w odrodzenie, co prowadzi do wyobrażeń o tym co się dzieje w następnym życiu.
      Książka dostępna już wkrótce!

https://ryms.pl/upload/201208161223440.28234000sd.jpg

Autorka: Christine Nöstlinger
      Ilustracje: Franziska Biermann
      Przekład: Anna Gamroth

"Mały Duszek Wierciuszek" to książka o przyjaźni i rywalizacji między rodzeństwem,
      o strachu i odwadze, czarodziejskich hasłach, uruchamiających ciąg tajemniczych wydarzeń.
      W książce znajdziecie również instrukcję, jak zrobić Małego Duszka Wierciuszka oraz jego Mamę.
      • rykam Mały Duszek Wierciuszek - mały podgląd 20.08.12, 12:23
        Qlturka
      • rykam Czarne życie - mały podgląd 27.08.12, 10:25
        Qlturka
      • rykam Czarne życie 20.09.12, 07:15
        https://merlin.pl/Czarne-zycie_Amanda-Eriksson,images_product,29,978-83-62566-06-8.jpg

Tekst i ilustracje: Amanda Eriksson
        Przekład: Hanna Dymel-Trzebiatowska

Rok wydania: 2012

Format: 242 x 197 mm
        Liczba stron: 26
        Oprawa: twarda

Czarne życie na stronie Wydawnictwa

Recenzja:
        ZACZYTANI
        • rykam Czarne życie - Zorropodgląd i recenzje 07.10.12, 12:44
          Czarne życie - Zorropodgląd

Recenzje:
          Zakładka do książki
          Ryms
        • rykam Czarne życie w Alfabecie + c.d. recenzji 24.10.12, 09:20
          Posłuchaj w Alfabecie rozmowy z Tomaszem Kuźmickim z wydawnictwa EneDueRabe.

Recenzje:
          Qlturka
          Poza Rozkładem
      • rykam Mały Duszek Wierciuszek 20.09.12, 07:19
        https://merlin.pl/Maly-Duszek-Wierciuszek_Wydawnictwo-EneDueRabe,images_product,25,978-83-62566-13-6.jpg

Tekst: Christine Nöstlinger
        Ilustracje: Franziska Biermann
        Przekład: Anna Gamroth

Rok wydania: 2012

Format: 187 x 258 mm
        Liczba stron: 58

„I właśnie przez Duszka-śmierdziuszka--wierciuszka-pierdziuszka wydarzyła się
        cała ta historia. Chociaż odrobinę winna była też Mizi, młodsza siostra Josziego. Bo często
        nazywała Josziego cykorem. To prawda, że Joszi był dosyć strachliwy(…).
        – Mizi wcale nie chce ci dokuczać, po prostu niczego się nie boi – pocieszała Josziego mama, gdy siostra znowu nazwała go cykorem. Dlatego Joszi pomyślał sobie kiedyś: Już ja jej pokażę, co to znaczy naprawdę się bać!. "

Mały Duszek Wierciuszek to niezwykła książka o miłości i przyjaźni, o strachu i odwadze, o rywalizacji między rodzeństwem, o duchach i czarodziejskim haśle, które uruchomiło ciąg tajemniczych wydarzeń.
        Lektura obowiązkowa dla wszystkich miłośników duchów z instrukcją jak zrobić strasznego Duszka Wierciuszka.
    • rykam Październikowa zapowiedź: seria MAŁY TEATR 20.09.12, 06:32
      Już w październiku niespodzianka dla najmłodszych!
      Seria MAŁY TEATR! Sam tworzysz spektakl!
      Część pierwsza W DŻUNGLI

W DŻUNGLI Bénédicte Guettier
      Zajrzyj do świata ukrytego w książce.
      Włóż głowę do dziury, przeczytaj tekst i zrób małe przedstawienie.
      Stwórz swój teatr, MAŁY TEATR.
      SŁOŃ, KTÓRY TRĄBI...
      • rykam Re: Październikowa zapowiedź: seria MAŁY TEATR 29.10.12, 09:51
        A tu wyglądanie w praktyce ;)
      • rykam W dżungli 05.11.12, 09:02
        https://ryms.pl/upload/201210311239280.70200700sd.jpg

Tekst i ilustracje: Bènèdicte Guettier
        Przekład: Ewa Kozyra-Pawlak

Premiera: październik 2012

Liczba stron: 10 kartonowych

Stwórz swój teatr, MAŁY TEATR. Zajrzyj do świata ukrytego w książce. Włóż głowę do dziury i... poczuj się dzikim zwierzęciem. Następnie przeczytaj tekst i zrób małe przedstawienie.

W dżungli Bènèdicte Guettier to bestsellerowa kartonowa książka dla najmłodszych. Pierwsza z nowej serii "Mały Teatr".

https://www.qlturka.pl/projects/qlturka/resources/cms/galleries/318574986d44d72d9ab59cfe4aaedaf6.jpg

To książka, która zabierze Czytelnika w słoneczne kraje, pełne dzikich zwierząt, a przygody zależą tylko od jego inwencji, pomysłów i wyobraźni. Doskonała zabawa dla całej rodziny!

https://www.qlturka.pl/projects/qlturka/resources/cms/galleries/f8ff56572dee1fdff114cc1e151d329f.jpg
        • rykam W dżungli - recenzja 10.11.12, 17:17
          W dżungli

Recenzja:
          Qlturka
        • rykam W cyklu "Wydawcy i autorzy o swoich książkach" 27.11.12, 10:58
          Qlturka tv - W dżungli

W cyklu "Wydawcy i autorzy o swoich książkach" tym razem Tomasz Kuźmicki z wydawnictwa EneDueRabe opowiada o książce "W dżungli".
    • rykam W przyszłorocznych zapowiedziach 31.10.12, 08:03
      Za Rzeżuchą: "Pan z EneDueRabe mówił, że Maciupek rymowany, kaligrafowany i w sztywnej okładce będzie w styczniu jakoś."

Z forum: "Już w marcu Gruffalo w nowym tłumaczeniu Michała Rusinka w EneDueRabe, a później następne jej książki."
      • rykam Kto pocieszy Maciupka? 04.03.13, 19:26
        Premiera książki odbędzie się w Poznaniu, 15-17 marca 2013, w trakcie Poznańskich Spotkań Targowych Książka dla Dzieci i Młodzieży.

A u polskiej ilustracji dla dzieci podgląd nowego tłumaczenia.
        • rykam Kto pocieszy Maciupka? 03.04.13, 13:34
          https://ryms.pl/upload/201302211142370.95901600sd.jpg

Tekst i ilustracje:Tove Jansson

Premiera: 15 marca 2013

Format: 21 x 28 cm
          Liczba stron: 32

Był sobie raz troll Maciupek - nieśmiały, płochliwy malec, 
żył w swoim domu niestety sam najzupełniej, jak palec.

Pewnego dnia Maciupek, mimo, iż bardzo się boi, postanawia wyruszyć w świat. Na swej drodze spotyka mnóstwo stworzeń, ale nie ma odwagi zbliżyć się do nich. Stoi z boku smutny, wystraszony, tęskniąc za kimś bliskim. 
Wędrując brzegiem morza nagle znajduje butelkę, a w niej list. Czy tajemniczy list odmieni życie Maciupka? Jak zakończy się jego podróż?

"Kto pocieszy Maciupka?" to obrazkowa książka Tove Jansson z 1960 roku. Ujmująca, pełna mądrości opowieść o małym, nieśmiałym trollu, Maciupku. Historia o samotności, potrzebie bliskości, odwadze w pokonywaniu własnego strachu i nieśmiałości.

Tove Jansson mawiała, że bezpośrednim powodem powstania książki był list, jaki otrzymała od młodego czytelnika, w którym opowiadał jej o swoim lęku przed światem i który podpisał się Maciupek. Motyw listu przewija się w książce, a książka zawiera listową niespodziankę.

Nowe wydanie książki "Kto pocieszy Maciupka?" po raz pierwszy po polsku wierszem i z wykaligrafowanym tekstem, czyli tak, jak w oryginale Tove Jansson. Poetyckiego przekładu i kaligrafii dokonała Ewa Kozyra-Pawlak.

W przygotowaniu: "
Niebezpieczna podróż"
          • rykam Kto pocieszy Maciupka? - animacja 17.04.13, 08:52
            Vem ska trösta Knyttet?
          • abepe Re: Kto pocieszy Maciupka? 22.08.13, 08:59
            Nie kupiłam nowego wydania, bo mamy stare, ale przeczytałam sobie dokładnie i muszę przyznać, że bardzo zgrabnie wyszedł Ewie Kozyrze-Pawlak ten tekst. Jeśli spadnie na mnie kiedyś deszcz złotówek na pewno kupię (do kolekcji;) - tak moje dzieci tłumaczą ostatnio konieczność kupienia tej czy innej ksiażki: "mamo, ale to do naszej kolekcji!!"
      • rykam Gruffalo 26.06.13, 10:11
        https://ryms.pl/upload/201301071022130.82546100sd.jpg

Gruffalo

Tekst: Julia Donaldson
        Przekład: Michał Rusinek
        Ilustracje: Axel Scheffler

Premiera: 14 maja 2013

Format: 220 x 275 mm
        Liczba stron: 26

Mała Mysz w ciemnym lesie
        chciała zażyć raz ruchu.
        Kiedy Lis ją zobaczył,
        zaburczało mu w brzuchu.

I Ty wejdź głębiej w ten ciemny las, a zobaczysz, co się stało, kiedy błyskotliwa Mysz spotkała Sowę, Węża i pewnego głodnego GRUFFALO...

"Gruffalo" - książka, która stał się ŚWIATOWYM BESTSELLEREM, została wydana w 45 krajach, a nakład przekroczył 5 milionów egzeplarzy. Książka zdobyła niezliczoną ilość nagród, doczekała się ekranizacji, adaptacji teatralnych wielu form wydawniczych. Opowieść o Gruffalo była wystawiona na deskach Broadwayu, a nakręcony na podstawie tej niesamowitej historii film zdobył nominację do Oskara i nagrody BAFTA.

"GRUFFALO" znakomitego duetu J.Donaldson & A.Scheffler, w przepięknym tłumaczeniu Michała Rusinka, to bardzo mądra, a zarazem lekka lektura obowiązkowa dla wszystkich.
        • rykam Gruffalo - Zorropodgląd 10.07.13, 00:20
          Gruffalo

Zorropodgląd
    • aniam123 Re: Eneduerabe - nowości 27.11.12, 01:06
      Z informacji na fb: 16 XII 2012 w księgarniach "Billy i potwór".
      https://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/484208_456126904422857_1820356114_n.jpg
      • rykam Billy i potwór 13.12.12, 20:31
        https://miastodzieci.pl/includes/phpThumb/phpThumb.php?src=/images/stories/new/166146Billy_i_potwor_okladka_mala.jpg&hp=300&wl=300

Tekst: Birgitta Stenberg
        Ilustracje: Mati Lepp
        Przekład: Barbara Gawryluk

Premiera: grudzień 2012

Tego lata Billy pojechał razem z mamą na wyspę. Nigdy dotąd nie widział morza. Pierwszego ranka mama Billy’ego zatrzymała się przy łodzi jednego z rybaków. Dorośli długo rozmawiali, a Billy nudził się potwornie. W pobliżu znajdowały się budki rybackie. Billy cichutko podszedł do budki z otwartymi drzwiami i …

„Billy i potwór” to trzecia część serii o Billym i jego przyjaciołach. Znakomicie zilustrowana przez Mati Leppa opowieść o małych wielkich sprawach, które dzieją się w życiu sympatycznego chłopca. Billy podbił serca małych i dużych, stając się ulubieńcem polskich czytelników.

Dotychczas na polskim rynku ukazały się dwa tytuły: „Billy jest zły” oraz „Billy i tajemniczy kot”. A już wkrótce ukażą się kolejne: „Billy i szkoła” oraz „Billy i gwizdek”.
        • rykam Billy i potwór - recenzja 25.12.12, 19:36
          Billy i potwór

Recenzja:
          ZACZYTANI
    • rykam Zapowiedź: Billy i gwizdek 05.02.13, 07:28
      Wydawnictwo EneDueRabe:
      Już za chwileczkę, już za momencik...

Okładka
      • rykam Billy i gwizdek 21.03.13, 10:09
        https://merlin.pl/Billy-i-gwizdek_Birgitta-Stenberg,images_product,27,978-83-6256-617-4.jpg

Billy i gwizdek

Tekst: Birgitta Stenberg
        Ilustracje: Mati Lepp
        Przekład: Barbara Gawryluk

Premiera: 12 lutego 2013

Billy czasem się nudził, kiedy mama długo rozmawiała przez telefon. Dlatego bardzo się ucieszył, kiedy znalazł gwizdek.

- Billy, kochanie, usiądź na chwilę przed domem na schodkach.

Billy zajęty gwizdaniem skinął głową.

- Ale nie wolno wychodzić na ulicę! Słyszysz?

Nie, tego Billy nie usłyszał, bo cały czas gwizdał...

Dotychczas na polskim rynku ukazały się trzy tytuły: "Billy jest zły", "Billy i tajemniczy kot" oraz "Billy i potwór". A już wkrótce ukaże się kolejna: "Billy i szkoła".

Zorropodgląd
    • lunatica Re: Eneduerabe - zapowiedź 13.02.13, 10:32
      "Gruffalo" Julii Donaldson w przekładzie Michała Rusinka wyda Eneduerabe podobno za czas jakiś...
      • tygryskowata Re: Eneduerabe - zapowiedź 11.05.13, 12:03

Pani Justyna z wydawnictwa napisała, że już za kilka dni... :)
        • misiamo10 GRUFFALO Donaldson już jest 24.05.13, 10:52
          widzę na Allegro i w niektórych księgarniach internetowych.
          • bruy-ere Re: GRUFFALO Donaldson już jest 24.05.13, 11:04
            misiamo10 napisała:

> widzę na Allegro i w niektórych księgarniach internetowych.

Oglądałam na żywo na targach :-) Ale nie kupiłam, kosztował 25 zł (na okładce 28 zł), a ja jestem rozpuszczona cenami z Arosa (widzę, że tam też już jest - po 20,44 zł).
            • rykam Re: GRUFFALO Donaldson już jest 24.05.13, 11:24
              bruy-ere napisała:

> Oglądałam na żywo na targach :-) Ale nie kupiłam, kosztował 25 zł (na okładce 2
              > 8 zł), a ja jestem rozpuszczona cenami z Arosa (widzę, że tam też już jest - po
              > 20,44 zł).

Ale to musisz od razu więcej książek wziąć, bo + 4,99 zł przesyłka to na targach byłoby taniej :)
              • bruy-ere Re: GRUFFALO Donaldson już jest 24.05.13, 12:00
                Nie doceniasz mnie :-) Robimy w pracy zakupy zbiorowe (zgadnij, kto jest inicjatorem?) i składamy się na przesyłkę :-)
                I oczywiście na jednej książce się kończy, więc i tak nie ma problemu.
                • dwellajna co myślicie o nowym "Gruffalo"? 12.06.13, 14:13
                  Ja jestem chyba rozczarowana tym przekładem... brakuje mu rytmu, poprzedni przekład też nie był idealny, ale po Rusinku spodziewałam się czegoś, co się "samo czyta"...
                  np.
                  "chodź ze mną, a przekonasz się / że wszyscy tu się boją mnie" jakiś rytm wymuszony strasznie
                  albo
                  "on najchętniej jada z sowy lody" - ciężko to nawet przeczytać...
                  • bir.ke Re: co myślicie o nowym "Gruffalo"? 12.06.13, 18:36
                    no to faktycznie przyciezkawo:( bardzo mi sie podobal oryginal i jego rytm, pewnie wiec nic mu nie dorowna w moich oczach.
                    • zo_79 Re: co myślicie o nowym "Gruffalo"? 12.06.13, 22:29
                      Ja też czekałam na opinie. Z internetowych skanów, bez lektury całości, odnoszę wrażenie, że nie jest lepiej niż było.
                      • women-dont-cry Re: co myślicie o nowym "Gruffalo"? 15.06.13, 13:52
                        Oprócz entuzjastycznych opinii o Gruffalo z serii Amberek i zawrotnych cen na allegro nie wiedziałam o tej książeczce nic.
                        Kupiłam dwa tygodnie temu za 18 zł nowe wydanie z EneDueRabe.
                        Jakoś nie pomyślałam, że tłumaczenie może być inne.
                        Moje dziecko młodsze jeszcze nic nie rozumie (16 miesięcy - tak sobie czytamy, dla wprawy ;)), ale starsza córka - 11 lat!!! - zakochała się z miejsca.
                        Tak się zasłuchała w moją interpretację, że aż oczy jej się śmiały :)
                        Od tego czasu sama czyta Gruffala braciszkowi, bawiąc się i eksperymentując swoim głosem.
                        Mało tego, zna już fragmenty na pamięć, więc recytuje je co rusz, okraszając występy aktorskimi popisami. Maluch nie wie, o co chodzi, ale śmieje się do rozpuku :)
                        W dwóch miejscach tekst rzeczywiście nieco "przyciężki", ale przy całokształcie to drobnostka.
                        Nie wiem, jakie było pierwotne tłumaczenie, ale to Michała Rusinka, jak twierdzi moja córka - jest GENIALNE :)

Tak więc - my polecamy!
                • ciociacesia ja jestem lepsza 12.06.13, 14:57
                  jak juz kupuje to tyle ze mam przesyłke za darmo
    • rykam Jaskółka przyszłej wiosny 27.04.13, 07:55
      Teatr Miniatura:
      Będziemy adaptować na scenę piękną książkę Andriego Snaer Magnasona.

https://ecx.images-amazon.com/images/I/51ixlaYmjvL._BO2,204,203,200_PIsitb-sticker-arrow-click,TopRight,35,-76_AA300_SH20_OU01_.jpg

The Story of the Blue Planet

Wydawnictwo EneDueRabe planuje premierę polskiego wydania książki w dniu premiery spektaklu: 17 maja 2014.
      • rykam Historia błękitnej planety 17.05.14, 12:44
        https://images.bookmaster.pl/_imgcache/280x380/3333/33339/3333929-280-380-0-a-0-2965aed5d0d3ea0b9ff90cf1bd6fae02.jpg

Tekst: Andri Snær Magnason
        Ilustracje: Áslaug Jónsdóttir
        Przekład: Jacek Godek

Premiera: 17 maja 2014

Liczba stron: 97

Był sobie Kosmos. Była sobie Błękitna Planeta. Jej mieszkańcy - dzieci, które nigdy nie dorastają, wiedli beztroskie życie pełne śmiechu, zabawy i szczęścia. Aż do dnia, w którym na Planecie pojawił się nieproszony gość... Kim okaże się tajemniczy gość? Co wydarzy się na Błękitnej Planecie? Przetłumaczona na ponad 25 języków, czarująca opowieść, której autorem jest Andri Snor Magnason z pięknymi i wyjątkowymi ilustracjami Áslaug Jónsdóttir.
    • rykam Zapowiedź: Miejsce na miotle 26.06.13, 10:18
      Miejsce na miotle

Urocza książka twórców "Gruffalo" - Julii Donaldson oraz Axel'a Scheffler'a.

Podgląd oryginału
      • zo_79 Re: Zapowiedź: Miejsce na miotle 26.06.13, 22:30
        Ja tylko dodam, że "Miejsce na miotle" jest też w tłumaczeniu Rusinka.
      • rykam Miejsce na miotle - premiera 20 września 17.09.13, 13:05
        Wydawnictwo EneDueRabe

"Była sobie czarownica,
        w kapeluszu bardzo dużym.
        Miała kota, rudy warkocz
        oraz skłonność do podróży."

Miejsce na miotle

Tekst: Julia Donaldson
        Ilustracje: Axell Scheffler
        Przekład: Michał Rusinek

Premiera: 20 września 2013
        • rykam Miejsce na Miotle 25.09.13, 09:45
          https://www.eneduerabe.eu/images/stories/Miejsce_na_miotle_okladka_mala.jpg

Miejsce na Miotle

Zabawna książka znakomitego duetu Julia Donaldson & Axel Scheffler o czarownicy, magicznej miotle i o tym, co w życiu ważne.
          • rykam Miejsce na Miotle - Zorropodgląd 31.01.14, 07:32
            Miejsce na Miotle

Zorropodgląd
    • rykam Sklep 01.11.13, 07:29
      Wydawnictwo EneDueRabe

Jest! W końcu doczekaliśmy się sklepu z prawdziwego zdarzenia:) Zapraszamy na zakupy!
      www.eneduerabe.redcart.pl/
      https://cdn4.redcart.pl/templates/images/thumb/11598/320/80/pl/0/templates/images/logo/11598/55c21d652bdc0adb7337bf89eda580fa.jpg
    • rykam Grudniowa zapowiedź: Zły pan 07.11.13, 07:17
      Wydawnictwo EneDueRabe

Odważyliśmy się! Już w grudniu premiera, którą zaszczyci GRO DAHLE!

Okładka

Ze strony ilustratora
      • rykam Zły pan - podgląd 08.12.13, 08:12
        Zły pan

Podgląd:
        Nie wierzę w bociana
        • rykam Zły pan - Zorropodgląd 01.02.14, 10:24
          Zły pan

Zorropodgląd
      • rykam Zły pan 03.01.14, 19:22
        https://ryms.pl/upload/201312111220150.92365600sd.jpg

Tekst: Gro Dahle
        Ilustracje: Svein Nyhus
        Przekład: Paweł Urbanik

Premiera: grudzień 2013

Format: 271 x 255 mm
        Liczba stron: 38

Boj nasłuchuje. Ktoś jest w dużym pokoju. To Tata. To Zły Pan.
        Czy Tata jest cicho? Czy Tata jest wesoły? Czy Tata jest spokojny?
        Tak. Teraz Tata jest spokojny. Teraz jest wesoły.

Zły Pan Gro Dahle to pełna nadziei książka obrazkowa o trudnej codzienności, z przejmującymi ilustracjami Sveina Nyhusa.
      • kazze Re: Grudniowa zapowiedź: Zły pan 08.01.14, 03:34
        Dziękuję. Niesamowite ilustracje!
    • rykam Przedświąteczna zapowiedź: Kret sam na scenie 02.12.13, 00:20
      Wydawnictwo EneDueRabe

ZAPOWIEDŹ. Jeszcze przed Świętami ... KRET SAM NA SCENIE - przepiękna książka Ulfa Nilssona z ilustracjami Evy Eriksson, o TREMIE.

Okładka
      • rykam Kret sam na scenie 03.01.14, 18:16
        https://ryms.pl/upload/201312041145550.83253000sd.jpg

Tekst: Ulf Nilsson
        Ilustracje: Eva Eriksson
        Przekład: Anna Szmit

Premiera: styczeń 2014

Kret sam na scenie

Mój brat uważał, że śpiewam najlepiej na świecie. Nie chciałem jednak występować na dużych uroczystościach. A moja klasa organizowała przedstawienie z okazji święta wiosny. Na prawdziwej scenie z najprawdziwszymi reflektorami. Ale jaki kostium miałem założyć? Zostało tylko przebranie kreta...

Przenikliwa, opowiedziana z humorem, historia o TREMIE – lęku przez występem , którego doświadczył chyba każdy z nas.
    • rykam Niebezpieczna podróż 04.03.14, 07:42
      https://ecsmedia.pl/c/niebezpieczna-podroz-p-iext24797516.jpg

Niebezpieczna podróż

Tekst i ilustracje: Tove Jansson

Premiera: 28 lutego 2014

Format: 21 x 28 cm

Jest letni, leniwy dzień. Zuzanna i jej kot siedzą na zielonej trawie. Nudzą się okropnie. Dziewczynka marzy, by coś się wydarzyło. Zrezygnowana zdejmuje swoje okulary i... nieoczekiwanie przenosi się do dziwnego świata, pełnego groźnych stworów i zjawisk. Niebezpieczna podróż, podczas której spotyka znanych bohaterów Doliny Muminków, staje się jej udziałem. Jak zakończy się podróż Zuzanny? Co przyniesie letni, nudny dzień?

„Niebezpieczna podróż” to trzecia i ostatnia książka obrazkowa autorstwa Tove Jansson. Pastelowe ilustracje wykonane w akwareli przez samą Tove oraz rymowany tekst nadają książce szczególny charakter.

„Niebezpieczna podróż” to obowiązkowa lektura dla wszystkich, którzy lubią niezwykłe przygody i towarzystwo mieszkańców Doliny Muminków!
    • tygryskowata Huśtawka - 30.07.15, 14:19
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ra/od/mupr/S3ZJADYDKpQpnEGIKX.jpg

Huśtawka

HUŚTAWKA
      tekst: Timo Parvela
      ilustracje: Virpi Talvitie
      przekład: Iwona Kiuru

Po drugiej stronie nikogo nie ma.Na dole siedzi Pi i czeka na kogoś, z kim mógłby się pohuśtać. Na próżno. Pi zapisuje w swoim notesiku:
      "Z huśtania nic nie wychodzi, jeśli po drugiej stronie nikogo nie ma." Gdy o huśtawkę uderza wielki świerk, Pi wylatuje w Kosmos. Łapie za rożek księżyc, który zdradza mu, że huśta się ze słońcem. Podczas swej przygody Pi spotyka najróżniejsze stworzenia i dostrzega, że w życiu wszystko się kołysze to w górę, to w dół...

Timo Parvela, obdarzony głęboką wrażliwością autor, prowadzi małego Czytelnika na spotkanie z wieloma znajomymi uczuciami, a ilustracje Virpi Talvitie wspierają przesłanie książki i dodają skrzydeł wyobraźni.
    • tygryskowata Prezenty Astona - Lotta Geffenblad 30.07.15, 14:41

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ra/od/mupr/VD3fPaKpd2fFGZiMPX.jpg

Prezenty Astona

PREZENTY ASTONA
      tekst: Lotta Geffenblad
      ilustracje: Lotta Geffenblad
      tłumaczenie: Barbara Gawryluk

Aston obchodzi pierwsze urodziny! Dostaje w prezencie rower, kask i bardzo długą paczkę.Tajemniczy prezent w błyszczącym papierze...

Prezenty Astona to kolejna część przygód uwielbianej przez Czytelników małego pieska-Astona.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka