Dodaj do ulubionych

Zapowiedź: książka obrazkowa o stolicy (M. Oklejak

29.05.12, 09:59
Za polską ilustracją dla dzieci :) Zapowiada się pysznie :)

https://1.bp.blogspot.com/-YQ7wqLRqWZo/T8R6cHjlZNI/AAAAAAAAEj8/q2oejxpz8Pw/s200/okladka_warszawa.jpg

Tytuł: Jestem miasto. Warszawa
Ilustracje: Marianna Oklejak
Kategoria: dla dzieci od lat 3
Wydawnictwo: Czuły Barbarzyńca
Rok wydania: 2012

Jestem miasto. Warszawa to książka obrazkowa o stolicy, gdzie na kolejnych rozkładówkach wędrujemy po Warszawie przez wieki. Od legendarnych czasów, kiedy na miejscu Pałacu Kultury rosła wielka puszcza, poprzez rzeczpospolitą szlachecką, po stan wojenny do dnia dzisiejszego. Książka opowiada o Warszawie. Na jej kartach ukryte są tajemnice, które poznamy przy uważnej lekturze. Poruszając się wśród zakamarków, tajnych ścieżek. Podążając szlakami ulic, budynków i placów spostrzegawcze oko odnajdzie fascynujące historie, niezwykłych bohaterów, zapomniane czasy Warszawy >> Odkryj tysiące tysięcy jej dni. Odgadnij jej przyszłość!

Podgląd ilustracji:
4.bp.blogspot.com/-5GcKudn5jhg/T8R6W3-Y-PI/AAAAAAAAEjg/b-vx34p7y5w/s640/Jestem+miasto+Warszawa+01.jpg
3.bp.blogspot.com/-a-dQHYtpqg4/T8R6YpVe2cI/AAAAAAAAEjo/aEe5kSNuPVc/s640/Jestem+miasto+Warszawa+02.jpg
Obserwuj wątek
    • basca_basca Re: Zapowiedź: książka obrazkowa o stolicy (M. Ok 29.05.12, 10:01
      Papier czy karton? Jestem ciekawa też jaki format, bo na stronach sporo się dzieje;)
      • lunatica Format >> 31.05.12, 11:00
        basca_basca napisała:

> Papier czy karton? Jestem ciekawa też jaki format, bo na stronach sporo się dzi
        > eje;)

Karton, format 27x32 cm.
    • rzezucha.ma Re: Zapowiedź: książka obrazkowa o stolicy (M. Ok 30.05.12, 13:18
      Ma być za miesiąc.
      (...Zasiałam ferment pytając o nią w krakowskim czułym ;0)
      • modrooczka Re: Zapowiedź: książka obrazkowa o stolicy (M. Ok 30.05.12, 20:49
        Świetna wiadomość!
    • bea-sjf Re: Zapowiedź: książka obrazkowa o stolicy (M. Ok 30.05.12, 21:45
      Czy tytuł aby sugeruje inne miasta?
      To będzie bardzo pożądana u nas książka:)
      • sylwina76 Re: Zapowiedź: książka obrazkowa o stolicy (M. Ok 26.06.12, 11:53
        Już się nie mogę doczekać! Na blogu Marianny Oklejak coraz więcej szczegółów: mariannaoklejak.blogspot.com/.
        Czy wiadomo, kiedy się pojawi? Czuły Barbarzyńca milczy...
        • modrooczka Re: Zapowiedź: książka obrazkowa o stolicy (M. Ok 26.06.12, 22:07
          Auć, na obrazku jest napis "Pola Mokotowskie" zamiast "Pole". Jedno jest Pole w tym mieście. No ale prawda, że i najlepszym warsawianistom się ten błąd zdarzał.
          • angazetka Re: Zapowiedź: książka obrazkowa o stolicy (M. Ok 08.10.12, 09:40
            "Pola/Pole" to kwestia zagadkowa ;) Słyszy się obie wersje równie często...
    • bruy-ere Re: Zapowiedź: książka obrazkowa o stolicy (M. Ok 07.10.12, 10:58
      Ktoś ma jakieś wieści, kiedy ukaże się ta książka?

• modrooczka Re: Zapowiedź: książka obrazkowa o stolicy (M. Ok 08.10.12, 17:46
        Byłam w "Czułym" wczoraj. Pani powiedziała, że książka niedługo ma być, że czekają. Nie wiedzą, co to znaczy niedługo.
        • ash3 Re: Zapowiedź: książka obrazkowa o stolicy (M. Ok 10.10.12, 00:32
          Książka będzie w tym jeszcze tygodniu w sprzedaży.
    • modrooczka Re: Zapowiedź: książka obrazkowa o stolicy (M. Ok 14.10.12, 19:17
      Mam. Jest świetna. Połapane świetnie symbole miasta, dopasowane do epok, drobiazgi, ciekawostki. Do oglądania dla dzieci, do wspólnych rozmów, a je z nich jeszcze zrobie fajną lekcję historii :-)
      • bruy-ere Re: Zapowiedź: książka obrazkowa o stolicy (M. Ok 14.10.12, 20:38
        o, a gdzie kupiłaś?
        • modrooczka Re: Zapowiedź: książka obrazkowa o stolicy (M. Ok 14.10.12, 21:09
          W Czułym Barbarzyńcy, dziś była promocja książki i spotkanie z autorką.
    • rykam Jestem miasto. Warszawa 31.10.12, 08:48
      tekst: Aleksandra Szkoda

Ze strony ilustratorki

Recenzja:
      Półeczka z książkami
      • modrooczka Re: Jestem miasto. Warszawa 31.10.12, 12:41
        Książka jest doskonała, zgadzam się z recenzją w 100%. A Pałac kultury nie był prezentem. Był symbolem dominacji Moskwy i Stalina nad Polską, wykonany rękami polskich robotników z polskich surowców. W celu wybudowania go wyburzono odbudowane już kamienice połowy Śródmieścia. I tak to chyba trzeba opowiadać dzieciom :-)
        • sylwina76 Re: Jestem miasto. Warszawa 31.10.12, 23:29
          Ale gdzie, gdzie można ją kupić? Na stronie Czułego brak:(
          • modrooczka Re: Jestem miasto. Warszawa 31.10.12, 23:46
            Badet reklamował to u siebie jako zapowiedź, może już mają.
        • anna_mrozi Re: Jestem miasto. Warszawa 01.11.12, 07:36
          Przeglądałam na Targach w Krakowie.
          Trochę za dużo drobinek, niuansów i postaci w wersji "mini-mini". Pewnie to efekt skali - trudno na A3 zmieścić rozrastającą się stolicę, ale myślę, że dzieciom może to sprawić nieco kłopotu. Ale to moje odczucia, nie dzieci :)
          • ap77 Re: Jestem miasto. Warszawa 01.11.12, 19:50
            sa jakies opoznienia z dystrybucja z tego co wiem
            • zo_79 Re: Jestem miasto. Warszawa 01.11.12, 20:02
              Chyba nie jest tak źle. My kupiliśmy w Badecie już jakiś tydzień temu.
          • rzezucha.ma Re: Jestem miasto. Warszawa 06.11.12, 15:00
            I droga.
            • rykam Re: Jestem miasto. Warszawa 26.11.12, 08:10
              Widziałam w Muzeum Powstania Warszawskiego po 39 zł, ale nie sądziłam, że to dobra cena :)
              • kazia4 Re: Jestem miasto. Warszawa 26.11.12, 12:35
                I dobrze sądziłaś, że nie sądziłaś;)

www.ksiazkaiprezent.pl/jestem-miasto-warszawa,id89698.html
      • rykam Jestem miasto. Warszawa - recenzje 04.12.12, 21:51
        Książeczki synka i córeczki
        Babylandia
        Wielokropek
        Qlturka
        MAŁY POKÓJ Z KSIĄŻKAMI
        • sylwina76 Re: Jestem miasto. Warszawa - recenzje 28.12.12, 13:51
          Książka naprawdę świetna. Piękna.Mamy ją od wczoraj a już została kilkanaście razy obejrzana. Fakt, najlepiej oglądać ją z lupą, ale to dodatkowa atrakcja. Doskonała ilustracja do rozmów o dawnych czasach.
          Wcale się nie dziwię, że ilustracje do "Jestem miasto. Warszawa" zostały nagrodzone przez polską sekcję IBBY!
          • abepe Re: Jestem miasto. Warszawa - recenzje 28.12.12, 16:24
            Jak z lupą to świetnie. Mój pięciolatek ostatnio z lupą tropi Wallyego. Tylko, biedak, nigdy nie był w Warszawie;)

• sylwina76 Re: Jestem miasto. Warszawa - recenzje 28.12.12, 18:08
              My w Warszawie też tylko bywamy, ale nawet kompletnie jej nie znając, to też warto. Bo dla mnie ta książka (Warszawa plan miasta) jest tylko tłem do rozmów. O wojnie, czasach socrealizmu, o stanie wojennym - koksowniki, czołgi czy kolejki do sklepów były wszędzie.

A co do lupy - to chyba nie tak, ze koniecznie trzeba, natomiast mi zdecydowanie polepszyła odbiór książki, chociaż do tej pory wzrok miałam bardzo dobry. Chyba czas wybrać się do okulisty.
              • steffa Re: Jestem miasto. Warszawa - recenzje 28.12.12, 18:51
                Przejrzałam tylko raz i bez dzieci - przeszkadzał mi brak jednej skali. Nie widać przez to ogromu rozwoju miasta - tak na pierwszy rzut oka, pozaintelektualnie.
                • modrooczka Re: Jestem miasto. Warszawa - recenzje 28.12.12, 23:34
                  A mnie się właśnie podobała zmienna skala. Zamiast skupiać się na tym że Ursynów jest wielki albo że wybudowano Białołękę, centrum miasta pokazuje historię w pigułce a dominantą staja się budynki, postaci i kolory znaczące dla danej epoki. Dlatego PkiN jest raz ogromny, raz zwykłej wielkości, czasem "powiększają się" jakieś obszary a coś mniej istotnego znika. Jak w każdej książce historycznej - nie sposób pokazać wszystkiego, więc trzeba dokonywać wyboru.
                  • steffa Re: Jestem miasto. Warszawa - recenzje 28.12.12, 23:36
                    Ja tego celowego powiększania nie widzę. Gdyby to było jakoś zaznaczone, kupiłabym, bo rozumiem, że trudno było zachować skalę. Ale może po prostu inną formę trzeba było przyjąć?
                    • sylwina76 Re: Jestem miasto. Warszawa - recenzje 29.12.12, 00:17
                      To prawda w latach 50-tych PKiN był ogromny. Wydawało mi się to celowe, to wydzielenie, nacisk na te, a nie inne rzeczy. Ale ja nie jestem z Warszawy, bywam jedynie i szczerze mówiąc bardzo długo kojarzyła mi się jedynie z trasą biurowo-hotelowo-lotniskową. Odkryłam ją na nowo dzięki dzieciom - co rok staramy się im pokazać jakąś stolicę. 2 lata temu padło na Warszawę. Przyjechaliśmy w sierpniu (gdy większość mieszkańców wyjeżdża) i spędziliśmy 5 uroczych dni. Wtedy poczułam się jak prawdziwa turystka - zwiedzaliśmy jakbyśmy byli pierwszy raz i z bardzo daleka. Wjazd windą PKiN też był oczywiście :) Od tego czasu inaczej już patrzę na to miasto.
                      A książka naprawdę bardzo mi się podoba. Można ją cały czas oglądać i ciągle odkrywać coś nowego. Mój syn chociaż wiedział o kolejkach lat 80 był jednak zaskoczony długością tychże. Na ostatniej stronie Warszawa dzisiaj też wypatrzył kolejkę - do lumpeksu.
                      • steffa Re: Jestem miasto. Warszawa - recenzje 31.12.12, 15:04
                        Warszawa w wakacje jest najfajniejsza. Piękna pogoda i mniej ludzi. W końcu da się żyć. Uwielbiam wtedy spacerować po centrum bez celu. :)
                        • bruy-ere Re: Jestem miasto. Warszawa - recenzje 31.12.12, 16:53
                          Zgadzam się w 100% - da się żyć, samochodem do pracy można pojechać i nawet zaparkować, miejsce w restauracji czy kawiarni znaleźć bez najmniejszego problemu, kina nie rezerwować tylko iść na spontan, eh, rozmarzyłam się...
      • rykam Jestem miasto. Warszawa - Zorropodgląd + recenzja 31.12.12, 10:50
        Jestem miasto. Warszawa

Zorropodgląd

Recenzja:
        Xiegarnia
    • basca_basca Re: Zapowiedź: książka obrazkowa o stolicy (M. Ok 22.02.13, 11:14
      Oczywiście jest to dobra książka. Ale:
      Irytuje mnie okładka - agresywna, neonowa z krzyczącą (wg mnie z niezbyt trafioną) typografią - a środek jednak jest wysmakowany.
      Przedstawienia obrazowo czasu konkretnego miasta uważam za bardzo fajny pomysł.
      Nie przeszkadza mi skalowanie poszczególnych motywów, odmienne na każdej karcie. Myślę, że to dobry sposób zwrócenia uwagi na ważność poszczególnych miejsc w danym czasie (zakładając, że jest to książka przeznaczona dla starszych dzieci, które umieją już abstrakcyjnie myśleć) To skalowanie skojarzyło mi się z zabiegiem, którego dokonują same dzieci - rysując na początku siebie w większej skali niż pozostałe osoby. Taki zabieg jest też charakterystyczny dla np średniowiecza - święci więksi są od zwykłych osób. Skalowanie jest wg dobrym pomysłem na próbę hierarchizowania informacji. Czy udało się to hierarchizowanie tutaj - IMO nie do końca. Podobnie jak w "Mapach" Mizielińskich chaos, natłok informacji wymyka się spod kontroli twórców.
      Sama technika ilustracji pokazuje świetny (pozornie nonszalancki) warsztat autorki. Mizielińscy IMO nie pokazują takich umiejętności rysunkowych. Minusem jednak pracy M.O to drobiazgowość - elementy ilustracji są czasami zbyt maleńkie.
      9-latkowi książka "Jestem miasto. Warszawa" się podobała.
      • modrooczka Re: Zapowiedź: książka obrazkowa o stolicy (M. Ok 22.02.13, 18:39
        Basca, Ot mały: skąd znasz piosenkę z Twojej sygnaturki?
        • basca_basca Re: Zapowiedź: książka obrazkowa o stolicy (M. Ok 22.02.13, 20:08
          Z książki o.Kłoczowskiego. A potem było źródło wszechwiedzy - internet ;)
      • yantichy Re: Zapowiedź: książka obrazkowa o stolicy (M. Ok 12.10.14, 13:51
        Rękami i nogami podpisuję się pod opinią o warsztacie ilustratorki :)
    • rykam Przeszła do Wilgi 05.10.14, 09:12
      sklep.gwfoksal.pl/jestem-miasto-warszawa.html
      Premiera w E.: 22 października 2014 r.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka