Dodaj do ulubionych

Chomik Wincent i świat sztuki - nowa seria BOSZ

01.06.12, 07:30
https://www.bosz.com.pl/images/logo.gif

Wydawnictwo BOSZ

Seria książeczek edukacyjnych Chomik Wincent i świat sztuki to:
łatwy i przyjazny sposób na zainteresowanie dziecka światem sztuk pięknych – malarstwa, grafiki, rzeźby, sztuk użytkowych;
dostosowane do wieku dziecka (9-12 lat) informacje o epoce, życiu i twórczości poszczególnych artystów;
reprodukcje najwybitniejszych prac malarskich, graficznych i innych;
wprowadzenie w tajniki technik malarskich i graficznych;
zajmujące ćwiczenia praktyczne, rozwijające wiedzę estetyczną oraz umiejętności manualne dziecka.
Obserwuj wątek
    • rykam Stanisław Wyspiański 01.06.12, 07:34
      https://www.bosz.com.pl/okladki/p403.jpg

Tom pierwszy poświęcony jest Stanisławowi Wyspiańskiemu.

Autor: Anna Chudzik
      Ilustracje: Izabela Marcinek
      Projekt graficzny: Tadeusz Nuckowski

Format 198 x 211 mm
      Stron 48
      Rok wydania 2012
      Wydanie I
      Oprawa twarda
      • rykam Recenzja Qlturki 01.06.12, 07:35
        www.qlturka.pl/aktualnosci,brak,chomik_wincent_i_swiat_sztuki:_stanislaw_wyspianski__ksiazka_o_sztuce_dla_dzieci,15028.html
      • rykam O książce opowiada autorka - wywiad Qlturki 12.06.12, 17:25
        www.qlturka.pl/czytelnia,literatura,ksiazki_ze_sladem_obecnosci_czytelnika_%E2%80%93_rozmowa_z_anna_chudzik,15158.html
        "Nasze „chomiki" mają być książkami używanymi, ze śladem obecności czytelnika. Wśród wielu proponowanych zadań praktycznych kilka dotyczy kolorowania obrazków w książce - specjalnie dobraliśmy do tego papier, aby nie był śliski, a „pijący". Można też z książki wyciąć figurki do domowego teatrzyku - bez straty dla niej jednak, bo przeznaczono na nie osobną, pustą po drugiej stronie kartkę."

"Jeszcze na moment zostaniemy w Krakowie i poznamy twórczość Jana Matejki, później powędrujemy w inne czasy i regiony Polski."
        • basca_basca Re: O książce opowiada autorka - wywiad Qlturki 12.06.12, 17:50
          Okładka dosyć siermiężna jak na książkę o sztuce;) Aż jestem ciekawa jak środek.
          • steffa Re: O książce opowiada autorka - wywiad Qlturki 29.06.12, 00:11
            Chomik mógłby zdrowo konkurować z Dydkiem... Niestety.
            • steffa Re: O książce opowiada autorka - wywiad Qlturki 29.06.12, 01:31
              Szczerze mówiąc to już mam dość brzydkich rzeczy i nie chciałabym ciągle krytykować, ale zestawienie chomika rodem z chomika ze sztuką jest po prostu kuriozalne. A cała oprawa graficzna nieprofesjonalna i kładąca cały pomysł na łopatki. Książkę zaprojektował Tadeusz Nuckowski, a narysowała Izabela Marcinek "czynna artystka". {Napisała Anna Chudzik, ale to chyba wcześniej padło.} Ten chomik nie jest zabawny, on jest karykaturalny.
              Oto dowód.
              https://i1114.photobucket.com/albums/k529/zorrozo/UGLY/chomik59.jpg
              https://i1114.photobucket.com/albums/k529/zorrozo/UGLY/chomik67.jpg
              https://i1114.photobucket.com/albums/k529/zorrozo/UGLY/chomik60.jpg
              https://i1114.photobucket.com/albums/k529/zorrozo/UGLY/chomik63.jpg
              Z pozdrowieniami dla Krakowiaków ;-)
              https://i1114.photobucket.com/albums/k529/zorrozo/UGLY/chomikkrakowski57.jpg

Aż szkoda, że ten ''z lotu ptaka'' nie zjadł chomika...
              Chomika, ''proszę ja was'', to by nawet mój... yyy... chomik ładniejszego narysował!
              • rykam Re: Chomik 29.06.12, 07:31
                Ech, szkoda :/ A tak się ucieszyłam z tego Wyspiańskiego, bo mam takie miłe wspomnienia z dzieciństwa :) Ale ten chomik wyskakujący tu i ówdzie kojarzy mi się z równie irytującym mnie office'owym Spinaczem i innymi migającymi i wyskakującymi zewsząd okienkami w necie (nawet na forum ostatnio multum tego).
                • anndelumester Re: Chomik 29.06.12, 15:55
                  Dramat.
                  Chomik jest straszny.
                  To ja już wolę te wszystkie albumy o sztuce - nawet stare i potargane, które są w naszym domu i domach rodziców oraz metodę dydaktyczną mojej babci (btw malarki) -> na prawdę podoba ci się to dziecko? Tak? A powiedz mi dlaczego? (zdziwienie i konieczność uzasadnienia dotyczyła zazwyczaj tłustych barokowych aniołków i innych dzieł z gatunku "piękne").
                  Poza tym "metoda uzasadnij" działa na moje dziecko idealnie- przedwczoraj zachęcał mnie do polubienia jeszcze bardziej Kota śródziemnomorskiego Balthusa.

• rzezucha.ma Re: Chomik 01.07.12, 23:29
                  Jak pragniesz "piguły wyspiańskiej" dla dzieci polecam[url=http://www.muzeum.krakow.pl/Szczegoly-produktu.787.0.html?&cHash=b6684bda160c688bfeea56fab2a92cfd&tx_extendedshop_pi1[pid_product]=784&tx_extendedshop_pi1productID=3434] przewodnik z MNK/url]
                  • rzezucha.ma Re: Chomik 01.07.12, 23:31
                    Przepraszam, oni maja jakieś popaprane te linki w tym sklepie.... zawsze są z nimi kłopoty.
                  • rykam Re: Wyspiański MNK 02.07.12, 07:20
                    :)
                    O to chodzi?
                    https://www.muzeum.krakow.pl/typo3temp/pics/93092eb6d6.jpg
                    Tylko "zapas wyczerpany" ;)
    • rykam Jan Matejko 17.01.13, 19:23
      https://ryms.pl/upload/201301171323010.51299400sd.jpg

Tekst: Anna Chudzik
      Ilustracje: Izabela Marcinek
      Projekt graficzny: Tadeusz Nuckowski

Premiera: luty 2013

Format: 205 x 275 mm
      Oprawa: twarda
      Liczba stron: 48

Chomik Wincent i świat sztuki: Jan Matejko to druga książka z serii, która w przystępny 
i zabawny sposób przekazuje dokonania polskich artystów i inspiruje do podejmowania własnych kroków w świecie sztuki. Tom poświęcony największemu malarzowi narodowemu, Janowi Matejce, pokazuje go nie tylko jako artystę, ale i człowieka bliskiego każdemu z nas: posiadającego rodzinę, codzienne zmartwienia, ale też wielką pasję, która zapewniła mu sławę. Książka stworzona dla dziecięcego rozwoju, zabawy i nauki, uzupełniona o praktyczne ćwiczenia, przypadnie do gustu każdemu małemu twórcy.

Opracowanie zawiera wysokiej jakości, kolorowe reprodukcje obrazów Jana Matejki. Pomiędzy nie wplecione został tekst dotyczący życia i twórczości artysty, a także istotnej dla niego historii Polski, z którą nieodłącznie związana była jego twórczość. Merytoryczny przekaz o charakterze edukacyjnym uzupełniają barwne ramki z ciekawostkami na temat malarstwa i zdjęcia miejsc 
i ludzi, związanych z życiem artysty.

Wyjątkowym elementem publikacji są zabawy, które zachęcają do samodzielnego odkrywania technik warsztatowych jakimi posługiwał się artysta. Książka "Chomik Wincent i świat sztuki: Jan Matejko" pokazuje jak twórczo wykorzystywać kalkę, zaprasza do wykonywania pierwszych szkiców kostiumologicznych i uczy operowania światłem. Interaktywny wymiar książeczki podkreślony jest przez pytania sprawdzające, które zabawę ze sztuką czynią również nauką. 
Na ostatnich stronach znajduje się treściwy informator wskazujący jak dalej poznawać postać Jana Matejki - dzięki temu stanowi pierwszy krok w stronę rozbudzania wśród najmłodszych pasji do sztuki.
      • basca_basca Re: Jan Matejko 17.01.13, 19:50
        Proponuję bojkot tej serii na forum.
        Patrząc na okładkę "klasyczny przykład jak nie projektować" można zwątpić w sztukę.

Projekt współfinansowany ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego - Informacja druzgocąca.
        • abepe Re: Jan Matejko 17.01.13, 20:56
          basca_basca napisała:

> Proponuję bojkot tej serii na forum.
          > Patrząc na okładkę "klasyczny przykład jak nie projektować" można zwątpić w szt
          > ukę.
          >
          > Projekt współfinansowany ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego -
          > Informacja druzgocąca.

A nie! Myślę, że trzeba pokazać i omówić. Na przykład to, że nie należy rzucać się na wszystko co ma nośny patronach, niestety. Dydaktyczna strona forum.
          • rykam Re: Jan Matejko 17.01.13, 21:01
            Też jestem za omawianiem czego się da. Z przyjemnością się tu uczę :)
            • basca_basca Re: Jan Matejko 17.01.13, 22:49
              Dziś ogarnął mnie za duży smuteczek.
              A miało być bez pesymizmu ;)
              • basca_basca Re: Jan Matejko 18.01.13, 21:35
                Już miałam coś konkretnego napisać o projekcie tej okładki, ale patrzę i patrzę. Przecież tu nie chodzi o Matejkę i nie o sztuki piękne. Tu chodzi o chomika. Jak byk wielgachnymi literami pisze Chomik Wincent. (Co ma z nim wspólnego MKiDN to dalej nie wiem). Na ilustracji też chomik (ach te hipnotyzujące oczka, nosek kuleczka i arcyważny Szary Guziczek). Sztuka to pewnie cyrkowa - bo widzę - jak wół namalowane - chomik robi wygibasy. Więc co mnie zamuliło z tymi sztukami pięknymi i Matejką?????
                Co tam - jak chomik - to może być i beznadziejny gradient w tle, nudna do bólu kompozycja i kuzynki Comic Sansa - nieodłączny element "dobrej" typografii dla dzieci. Żeby nie utracić z oczu konkretu ilustracji wszystko obwiedzione czarnym konturem. O bezpłciowej kolorystyce nie napiszę, bo nie mam pewności czy chomiki widzą w kolorze. A wszystko podane jako zeszyt.
                Ale cóż, to tylko o chomiku.
                • rzezucha.ma Re: Jan Matejko 18.01.13, 23:48
                  Za to kompletnie nie nawiązuje do pierwszej części ''cyklu'' :)
                  • rykam Re: Jan Matejko / Stanisław Wyspiański 19.01.13, 18:05
                    rzezucha.ma napisała:

> Za to kompletnie nie nawiązuje do pierwszej części ''cyklu'' :)

Też mnie to zdziwiło. Rozmiar inny, okładka od czapy. Jest wręcz gorzej. To dziwna tendencja ;)

Dla przypomnienia poprzednia okładka, bo tamta grafika umknęła:

https://www.bosz.com.pl/resources/1/Chomik%20Wincent%20copy.jpg

Można też przejrzeć książkę wirtualnie:

Stanisław Wyspiański
                    • rykam Re: Jan Matejko / Stanisław Wyspiański 19.01.13, 18:08
                      Dopiero zobaczyłam, że to co jest na okładce części z J. Matejko, pojawiło się już na początku części z S. Wyspiańskim - przy powitaniu.
                  • steffa Re: Jan Matejko 16.04.13, 23:26
                    To wrzucę jeszcze link do wywiadu:
                    parenting.pl/portal/chomik-wincent-i-swiat-sztuki-jan-matejko-wywiad
                    • basca_basca Re: Jan Matejko 17.04.13, 10:08
                      Dobijać Witkacego? Tenże już raz tragicznie skończył...
                      Chyba że chomik spróbuje pyfko + Et
                      Współczuje też Boznańskiej.

Tak czy siak szykuje się... eteryczny chomik.
                      • steffa Re: Jan Matejko 18.04.13, 22:45
                        Może zgnie po używkach? ;) Poza tym chomiki żyją tylko dwa lata.
                        • basca_basca Re: Jan Matejko 18.04.13, 23:05
                          :D Ja co prawda chomikom źle nie życzę, ale...
        • steffa Re: Jan Matejko 18.01.13, 22:18
          Matejko był chomikiem.
          • steffa Re: Jan Matejko 18.01.13, 22:19
            Proponuję ministerstwu o tym powiedzieć i zapytać, czy tam wszyscy są chomikami.
            www.facebook.com/mkidn?fref=ts
          • basca_basca Re: Jan Matejko 18.01.13, 22:41
            > Matejko był chomikiem.
            To ja się już pogubiłam.
            Wincent jest przecież chomikiem.
            • steffa Re: Jan Matejko 19.01.13, 16:24
              Matejko też. Wszyscy jesteśmy chomikami.
      • anndelumester To jest jakiś koszmar 18.01.13, 22:50
        Paskudztwo.
        Dziecko miało zajęcia w plenerze i w szkole o Matejce i na szczęście mam w domu książki/albumy dla dorosłych (polecam Słoczyńskiego z serii A to Polska właśnie). Tego czegoś do ręki bym nie wzięła. Normalnie zgroza.
    • mama_kotula Re: Chomik Wincent i świat sztuki - nowa seria BO 19.01.13, 19:23
      Do ohydnego chomika wszechobecna czcionka Marker Felt, macowy odpowiednik Comic Sansa.
      Na litość borską! dlaczego jak ktoś słyszy "będą czytac to dzieci" od razu myśli "w takim razie trzeba zrobić, nieco krzywą dziecinną czcioneczkę, aby było śliiiicznie i tak po dziecięcemu".
      Przepraszam, być może się czepiam, ale jestem wyczulona na typografię w projektach dla dzieci. A powyższe czcionki doprowadzają mnie do, za przeproszeniem, miotania wiktem.
      • basca_basca Re: Chomik Wincent i świat sztuki - nowa seria BO 20.01.13, 11:46
        Na szczęście te fonty coraz rzadziej widać w książkach.
        • mama_kotula Re: Chomik Wincent i świat sztuki - nowa seria BO 20.01.13, 15:24
          basca_basca napisała:
          > Na szczęście te fonty coraz rzadziej widać w książkach.

Widać, widać. Ale w tych "pięknych albumowych", co są z definicji rozdawane jako nagrody szkolne. Rozmaitych encyklopediach, 10000 faktów i innych takich. Jest tego masa.
          • basca_basca Re: Chomik Wincent i świat sztuki - nowa seria BO 20.01.13, 21:40
            Czyli wszystko przede mną ;)
            • kazia4 Re: Chomik Wincent i świat sztuki - nowa seria BO 24.01.13, 11:01

Nie tylko Wyspiański malował portrety dzieci. Znalazłem dla Was innego znanego malarza Pankiewicza, który bardzo lubił ten temat. Spójrzcie jak czerwień sukienki odpowiada kolorowi kwiatów w prawym górnym rogu.

To ze strony Chomik Wincent i świat sztuki na fb.

• anndelumester LOL 24.01.13, 18:42
                Aż trzydzieści kilka osób lubi Chomika :)
                • rykam Re: LOL 24.01.13, 18:52
                  W tym ja :D Lubię od pierwszej zajawki o serii, zanim zobaczyłam podgląd środka ;) I już nie będę odlubiać, bo obserwuję jak inne strony, których wątki uzupełniam :)
                  • rzezucha.ma Re: LOL 24.01.13, 21:57
                    Nie mogę się powstrzymać.
                    Co widzę tytuł wątku: "Chomik Wincent i świat sztuki - nowa seria BOSZ " to mam wrażenie, że to o wykrzyknik w nowoczesnej-młodzieżowej formie pisania...
                    Zwłaszcza, jak się już kiedyś zobaczyło Chomika Wincenta, to tylko boszszsz przychodzi do głowy...
                  • abepe Re: LOL 24.01.13, 22:55
                    rykam napisała:

> W tym ja :D Lubię od pierwszej zajawki o serii, zanim zobaczyłam podgląd środka
                    > ;) I już nie będę odlubiać, bo obserwuję jak inne strony, których wątki uzupeł
                    > niam :)

A ja bym odlubiła, żeby im nie nabijać licznika.
                  • anndelumester Re: LOL 25.01.13, 00:40
                    Gratuluję samozaparcia. Mnie by ręka uschła.
                    • bruy-ere Re: LOL 17.04.13, 12:41
                      Rykam jest profesjonalistką - obserwuje w celach poznawczych, chłodnym okiem eksperta, nie bacząc na osobiste emocje :-)
                      • rykam Re: LOL 17.04.13, 13:01
                        :D Haha :] Nawet mam już tego Chomika z Matejką celem opisania - policzyłam nawet chomiki :P Jak się zbiorę, to skrobnę ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka