09.07.12, 10:50
W tym roku Erewań jest światową Stolicą Książki. Piszę projekt na konkurs "Kierunek Wschód", który między innymi chciałabym oprzeć na literaturze armeńskiej, ale widzę, że coś ciężko mi będzie znaleźć cokolwiek. Widzę, że w zbiorze "Srebrna gołębica" jest baśń armeńska. I mam prośbę wobec tego do wszystkich posiadaczek baśni rosyjskich, radzieckich, narodów rosyjskich etc. Czy mogłybyście rzucić okiem do środka książek i sprawdzić czy są tam jakiekolwiek baśnie armeńskie jeszcze ?
Uparłam się na Armenię choć oczywiście łatwiej pewnie by mi było z Ukrainą czy Białorusią, ale Armenia kojarzy mi się fascynująco pod względem historycznym i jest zdecydowanie mniej znana od wymienionych państw.
Obserwuj wątek
    • abepe Re: Armenia 09.07.12, 20:01
      Rozumiem, że chodzi tez o kulturę ormiańską?

Znalazłam kilka stron:
      pl.wikipedia.org/wiki/Ormianie
      www.ormianie.pl/
      www.lwow.com.pl/ormianie/ormianie2004.html
      • abepe Re: Armenia 09.07.12, 20:04
        otk.armenia.pl/new/ - może tu można by zapytać?
    • zona_mi Baśnie Narodów ZSSR 10.07.12, 17:18
      Tom: Baśnie Narodów Republik Zakaukaskich, Wyd. TPPR 1988:
      Azaran - ptak tysiąca treli
      Adaptacja: Jakow Chaczatrianc.
      Ilustracje: Feliks Giulanian.
      • laukas Re: Baśnie Narodów ZSSR 11.07.12, 12:05
        Co prawda pytanie było skierowane do forumowiczek, ale i tak odpowiem :) W Darze rzeki Fly jest baśń Biedny Diżiko.
    • bluestarfish O cudownym ptaku Kafti 11.07.12, 23:33
      w: Baśnie Narodów Związku Radzieckiego, Wanda Markowska i Anna Milska
      wyd. Nasza Księgarnia 1977
      • tymianek21 Re: O cudownym ptaku Kafti 14.07.12, 08:46
        Ta baśń O cudownym ptaku Kafti jest umieszczona też na audiobooku Baśnie z 4 stron świata
        www.audiobook.pl/p/pl/4078/posluchajki__basnie_z_czterech_stron_swiata-audiobook-agnieszka_sobich-1cd_-_mp3.html
        • chaber69 Re: O cudownym ptaku Kafti 31.07.12, 09:37
          Dziękuję wszystkim za pomoc. Ponieważ jednak dokładnie 12 lipca zostałam praktycznie odcięta od internetu i dopiero dziś znienacka się połączenie objawiło, wniosku złożyć nie zdążyłam, niestety. Eh, życie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka