Dodaj do ulubionych

POLSKA encyklopedia

04.03.13, 17:46
Zabrzmiało trochę nacjonalistycznie, ale co tam.
Obejrzałam dzisiaj wszystkie dziecięce encyklopedie, jakie mamy (prezenty, więc nie przeze mnie wybierane) i okazało się, że w żadnej nie ma godła Polski. Wszystko, co mamy spreparowano bowiem za granicą i nawet nie pokuszono się o spolszczenie. Macie DOBRĄ POLSKĄ encyklopedię? Coś na miarę starej "Polska, moja ojczyzna".
Obserwuj wątek
    • abepe Re: POLSKA encyklopedia 04.03.13, 17:55
      Trzeba by sprawdzić w wydawnictwach Rzeczpospolitej albo Agory. Oni wydają w kilkutomowe encyklopedie na różne tematy.
      • abepe Re: POLSKA encyklopedia 04.03.13, 18:07
        abepe napisała:

> Trzeba by sprawdzić w wydawnictwach Rzeczpospolitej albo Agory. Oni wydają w ki
        > lkutomowe encyklopedie na różne tematy.

Tyle że niekoniecznie ukierunkowane na dzieci.
        • steffa Re: POLSKA encyklopedia 05.03.13, 13:56
          No i znalazłam trzecią encyklopedię (czy też czwartą), tym razem Larousse'a, z obrazkami, nawet hasło "Polska" dosyć rozwinięte i... tam też nie ma godła!
    • eszulczewska Re: POLSKA encyklopedia 05.03.13, 22:28
      A moze "Polska. Szkolna encyklopedia przyrodniczo-krajopznawcza" z Papillonu? merlin.pl/Polska-Szkolna-encyklopedia-przyrodniczo-krajoznawcza_Marzena-Baranowska-Tomasz-Janecki/browse/product/1,1007554.html
      Nie mialam w rękach, ale w podtytule na okładce jest m.in: "Moja ojczyzna-Symbole narodowe-(...)"
      • steffa Re: POLSKA encyklopedia 05.03.13, 23:09
        Dzięki, zbadam.
    • ukulele14 Re: POLSKA encyklopedia 14.04.13, 09:19
      Może w tej encyklopedii jest coś o Polsce - przynajmniej tak mówi recenzja:
      Encyklopedia polskiego ucznia

"Nasza książka powstawała z myślą o konkretnym adresacie - młodym Polaku. Dlatego starając się stworzyć możliwie uniwersalne kompendium wiedzy o świecie i ludziach, chcieliśmy szczególnie mocno zaznaczyć - na tym szerszym tle - dokonania naszych rodaków, miejsce Polski w dziejach, ale też rodzimą geografię."

Może ktoś z Was ją posiada?
      • 18buzka Re: POLSKA encyklopedia 14.04.13, 23:04
        a moze tak pozycja bedzie odpowiednia?
        badet.pl/go/_info/?id=48144&idc=pzdr
        18buzka
        • rykam Re: POLSKA encyklopedia 15.04.13, 06:14
          18buzka napisała:

> a moze tak pozycja bedzie odpowiednia?
          > badet.pl/go/_info/?id=48144&idc=pzdr
          > 18buzka

https://ecsmedia.pl/c/polska-moja-ojczyzna-p-iext21513073.jpg

Polska moja ojczyzna

Wydawnictwo: Multico
          Premiera: 15 maja 2013

Książka dla uczniów szkoły podstawowej i ich rodziców, bardzo pomocna w szukaniu odpowiedzi na wiele pytań o nasz kraj.
          Jak zorganizowane jest państwo polskie?
          Co to jest i jak działa władza ustawodawcza i wykonawcza?
          Co to jest konstytucja i jakie były dzieje polskiej demokracji?
          Jak wygląda podział administracyjny Polski?
          Które polskie zabytki szczycą się światową rangą?
          Jakie były najważniejsze wydarzenia w dziejach państwa polskiego?,br>Kto z naszych rodaków zapisał się w historii jako wielka postać?
          Czym charakteryzują się polskie krainy geograficzne?
          Jakie są najważniejsze zwyczaje i tradycje ludowe różnych regionów Polski?
          • gopio1 Re: POLSKA encyklopedia 15.04.13, 08:07
            rykam napisała:
            > Polska moja ojczyzna, Multico
            Wygląda fajnie, przypomina mi się moje dzieciństwo ;-)

Ostatnio mi się rzuciła w oczy, co prawda tylko na wystawie, więc nie wiem jak środek (ale godło na pewno jest - widać po okładce):
            Kocham Polskę. Historia Polski dla naszych dzieci.

https://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTQ7EPyYVu8pJRyEYpp1w74suoV1h6W4xTRS1tU-y5R9d9xTrlc

Autor: Joanna i Jarosław Szarkowie
            Wydawca: Dom Wydawniczy Rafael
            Format: 210x295
            Stron: 304
            Rodzaj okładki: twarda

"Kocham Polskę. Historia Polski dla naszych dzieci" to zaproszenie dzieci i rodziców do domowej, rodzinnej przygody z historią, tradycją, dziejami i bohaterami narodowymi. Pragnieniem autorów i wydawcy jest, by książka ta nie tylko dostarczyła naszym dzieciom konkretnej wiedzy, o którą - niestety - coraz trudniej gdzie indziej, ale zaszczepiła w nich zalążki miłości do swojego kraju, szacunku do Ojczyzny i jej bohaterów oraz swiadomości i poczucia dumy z bycia Polakiem.

Jesteśmy przekonani o ogromnej wychowawczej wartości pielęgnowania w naszych dzieciach pamięci historycznej i miłości do Ojczyzny. Wierzymy, że oddajemy w ręce rodziców i dzieci najlepszy elementarz służący temu celowi. Gorąco zachęcamy do korzystania z niego.
        • steffa Re: POLSKA encyklopedia 16.04.13, 23:43
          Multico to niezła marka, może "wyjdzie" im ta encyklopedia.
          • abepe Re: POLSKA encyklopedia 07.05.13, 21:11
            Znalazłam jeszcze:

Poznajemy Polskę. Klub młodych podróżników - to chyba końcówka nakładu, bo książka niedostępna w innych miejscach.

i stary wątek.
            • gosjana Re: POLSKA encyklopedia 07.05.13, 21:43
              W Encyklopedii "Polska moja ojczyzna" jest godło, i to jakie duże ;)

https://www.multicobooks.pl/images/product/small250/1786.jpg

tu podgląd nowego wydania
      • steffa Re: POLSKA encyklopedia 16.04.13, 23:41
        Nawet angielską wiki sobie napisali ;-)
        en.wikipedia.org/wiki/Encyklopedia_Polski
    • rykam Polak Mały - seria i www 13.05.13, 13:58
      https://www.polak-maly.com.pl/sklep/images/stories/virtuemart/product/polakmaly_polakmaly.jpg

Zobaczyłam wśród nowości targowych ;)

Seria
      • steffa Re: Polak Mały - seria i www 17.05.13, 20:48
        Brrr.
        • mama_szuka_ksiazek82 Re: Polak Mały - seria i www 10.06.13, 14:21
          Dlaczego "Brrr"?
          • abepe "Polskie symbole narodowe" 30.12.13, 21:50
            Polskie symbole narodowe. Historia i współczesność
            Marek Borucki
            wyd. Bellona

Jakiś czas temu przeglądałam tę książkę w księgarni. Graficznie taka sobie, ale chyba zawieraz wszystkie potrzebne informacje.

Opis
            Książka opowiada o polskich symbolach państwowych i narodowych. Polskie symbole można podzielić na konstytucyjne i historyczne zwyczajowe.

Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej wymienia symbole państwowe: barwy (flaga państwowa), godło (Orzeł Biały na czerwonym polu), hymn (Mazurek Dąbrowskiego) i stolicę (Warszawa). Inne ustawy mówią o świętach państwowych. Te zwyczajowe, zrodzone w ciągu dziejów, przywodzące pamięć o naszej walce o wolność, o dokonaniach naszych przodków i staraniach o zachowanie niepodległego bytu to Wawel, nekropolie narodowe, kopce krakowskie, Jasna Góra, Grób Nieznanego Żołnierza, zaślubiny z morzem i "Solidarność". Prawie wszystkie symbole pozwalają rozpoznawać nasz kraj poza granicami.

https://ksiegarnia.bellona.pl/nokl/big/6319.jpg
    • gopio1 Polska Moja Ojczyzna - Multico 17.05.13, 20:22
      Odebrałam dziś przesyłkę z Polską Moją Ojczyzną ;-)
      Trochę inaczej sobie wyobrażałam - myślałam, że będzie taka grubaśna cegła jak ta z czasów PRL. Ale i tak fajna jest, już żałuję, że nie wzięłam wtedy dwóch (były w merlinie po 35 zł) dla mojej szwajcarskiej siostrzenicy. Bardzo dobra pozycja dla każdego młodego człowieka - na pewno takiego ze szkoły podstawowej, ale myślę, że i gimnazjalista skorzysta i dorosły. Dużo zdjęć, dużo informacji. Na razie przeleciałam pobieżnie, nie wczytywałam się zbytnio, więc nie wiem jak merytorycznie, ale są symbole narodowe, sporo o konstytucji i systemie demokracji, jest cały rozdział o wielkich Polakach (nie tylko malarze, pisarze i kompozytorzy ale też lekarze, naukowcy, sportowcy i podróżnicy). Dużo (może za dużo) o wojsku i militariach, poza tym podział na krainy geograficzne i województwa - i tu dość szczegółowe opisy powierzchnia, liczba mieszkańców, liczba miast, wsi, gęstość zaludnienia, herby, różne ciekawostki, ukształtowanie terenu etc... Wszystko dokładnie zaznaczone na małych mapkach. Jest też rozdział o tradycjach ludowych, podział na regiony, a na końcu książki quiz. Póki co nie mam się do czego przyczepić. Polecam. Polecam. Polecam ;-)
      • abepe Re: Polska Moja Ojczyzna - Multico 17.05.13, 21:29
        Właśnie, mnie także zmartwiło to, że encyklopedia nie jest taką cegłą, jak ta peerelowska;) Ale skoro polecasz - pewnie się skuszę!
        • kate.2 Re: Polska Moja Ojczyzna - Multico 17.05.13, 22:42
          Dzięki, za ten wątek przygotowujemy dla naszej córki tematyczny dzień albo raczej tym razem tydzień, tematem jest właśnie Polska ;)
      • gosjana Re: Polska Moja Ojczyzna - Multico 18.05.13, 14:54
        gopio1 napisała:

> Odebrałam dziś przesyłkę z Polską Moją Ojczyzną ;-)
        > Trochę inaczej sobie wyobrażałam - myślałam, że będzie taka grubaśna cegła jak
        > ta z czasów PRL. Ale i tak fajna jest, już żałuję, że nie wzięłam wtedy dwóch (
        > były w merlinie po 35 zł)

na Targach kosztuje 40zł
        • lifecolor Re: Polska Moja Ojczyzna - Multico 20.05.13, 11:46
          Na aros.pl stała cena 36,50zł.
          Minus książki-kolejna encyklopedia,w której brak tekstu hymnu.
          • gopio1 Re: Polska Moja Ojczyzna - Multico 20.05.13, 11:49
            W merlinie z okazji Dnia Dziecka za 32,50 :-)
          • steffa Re: Polska Moja Ojczyzna - Multico 20.05.13, 21:36
            Widocznie nigdy nie można mieć wszystkiego... Albo hymnu brak, albo godła, albo innych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka