Dodaj do ulubionych

Pierniczki 2014

07.11.13, 16:10
Uprzejmie przypominam, że najbliższy długi weekend jest idealny do rozpoczęcia akcji pierniczkowej.
Przepis luzem i w linku tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,16375,140331240,140331240,Pierniczki_2012.html

Chętnych proszę o przygotowanie:
1 kg mąki
1/2 litra miodu
2 szklanki cukru
1 kostki smalcu
1/2 szklanki mleka
sody oczyszczonej
jajek
soli
1 torebki gotowej przyprawy do pierników
+ do tego osobno:
imbir
cynamon
gałka muszkatałowa
kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić)
mielone goździki
Gorąco zachęcam do podjęcia wyzwania. Akcja będzie co najmniej po raz siódmy.
https://lh4.ggpht.com/_LX1msOe6KJM/TRJ94WFcPFI/AAAAAAAADb4/1m7XX5-ieBE/2010
> %3E%20%20Pi.JPG
I z okazji rozpoczęcia akcji piernikowej, jak co roku, serdecznie pozdrawiam SILIJE.
Obserwuj wątek
    • abepe Re: Pierniczki 2014 07.11.13, 16:55
      O, fajnie!
      Czas się zastanowić nad składnikami do przyprawy, lubię ją sama zrobić a czasem ciężko znaleźć składniki.
      Wprawdzie młynek do cynamonu już jakiś czas temu mi się rozleciał, ale wiem kto mi zmieli.
      • poemi123 Re: Pierniczki 2014 07.11.13, 17:20
        Młynek, muszę kupić młynek! Dzięki za przypomnienie. W zeszłym roku nasz zęby złamał na kardamonie.
        • abepe Re: Pierniczki 2014 07.11.13, 17:27
          poemi123 napisała:

> Młynek, muszę kupić młynek! Dzięki za przypomnienie. W zeszłym roku nasz zęby z
          > łamał na kardamonie.

Mój na cynamonie. Ale to był młynek do kawy. Masz jakiś na oku typowy do twardszych rzeczy?
          • anndelumester Re: Pierniczki 2014 07.11.13, 17:32
            Odkąd mam moździerze - wszystko tłukę :)
            • abepe Re: Pierniczki 2014 07.11.13, 17:44
              anndelumester napisała:

> Odkąd mam moździerze - wszystko tłukę :)

Korę cynamonu dajesz radę?
              • anndelumester Re: Pierniczki 2014 07.11.13, 22:26
                Na twarde rzeczy mam taki pancerny granitowy, tłuczkiem można zabić mamuta.
                • abepe Re: Pierniczki 2014 07.11.13, 22:28
                  anndelumester napisała:

> Na twarde rzeczy mam taki pancerny granitowy, tłuczkiem można zabić mamuta.
                  >

Zabić, zabić. Tu chodzi o rozkruszenie na drobiny!
            • poemi123 Re: Pierniczki 2014 07.11.13, 17:58
              Ja nie daję rady z moździerzem.
          • poemi123 Re: Pierniczki 2014 07.11.13, 17:57
            Też miałam kawowy. Taki stareńki, z rodzinnego domu wywieziony. Nie rozglądałam się jeszcze, bo używamy młynka raz w roku - do pierniczków.
      • laemmchen79 Re: Pierniczki 2014 07.11.13, 20:27
        abepe, a mogłabyś zdradzić swój przepis na przyprawę?

My po raz pierwszy dołączymy do forumowych piernikowców - wspaniałe uczuciu.

A po ostatnim wpisie uccello nie mogę się powstrzymać od takiej myśli, że to forum rozgrzewa lepiej niż niejeden grzaniec na jarmarku bożonarodzeniowym - wspaniała robotę wykonujecie dziewczyny!
        • abepe Re: Pierniczki 2014 07.11.13, 22:20
          laemmchen79 napisała:

> abepe, a mogłabyś zdradzić swój przepis na przyprawę?

Muszę poszukać, jutro, ok?
          >
          > My po raz pierwszy dołączymy do forumowych piernikowców - wspaniałe uczuciu.
          >
          > A po ostatnim wpisie uccello nie mogę się powstrzymać od takiej myśli, że to fo
          > rum rozgrzewa lepiej niż niejeden grzaniec na jarmarku bożonarodzeniowym - wspa
          > niała robotę wykonujecie dziewczyny!

Powiem tylko - byłam dzisiaj w dwóch "pracach". Między jedną a drugą zdążyłam tu zajrzeć;)
        • abepe przepis na przyprawę 10.11.13, 22:45
          Na około 100 g:

50 g cynamonu
          15 g imbiru
          15 g goździków
          3 g pieprzu
          5 g kardamonu
          10 g gałki muszkatołowej
          można dodać 5 g anyżku

Mmmmmm
          • pa_yo Re: przepis na przyprawę 18.12.13, 07:47
            i wszystkie te przyprawy są BARDZO potrzebne w naszym pierniczkowym cieście!

jednego roku dodałam tylko przyprawę piernikowa z gotowej mieszanki i pierniczki były...mdłe, ich znak rozpoznawczy to taka nutka ostrości na języku (no nie wiem jak to nazwać bo to nie taka ostrość jak papryczka chili, tylko taka cierpka ostrość jak goździki z imbirem :)
    • yantichy Re: Pierniczki 2014 07.11.13, 17:08
      U nas namawianie pierniczkowe w pełni - wygląda na to, że poniedziałkowi się nie upiecze :)
      W planach pospolite ruszenie, czyli wspólne wypieki w kilka osób.
      • sylwina76 Re: Pierniczki 2014 07.11.13, 17:54
        Ale fajnie :) że to już
        • uccello Re: Pierniczki 2014 07.11.13, 19:12
          A może pierniczkowy konkurs?
          Dla Autorki/Autorów- bo lepi się z dziećmi, prawda? najpiękniejszych forumowych pierniczków byłby taki mały (naprawdę mały 13 X 10,5cm) oryginał:

https://lh6.googleusercontent.com/-blNjmZmVMJE/UnvVOV1pPtI/AAAAAAAACjM/oKjrL49clkU/s576/Pierniczki.jpg

Demokratycznie- głosując w osobnym wątku wybralibyśmy te najpiękniejsze/ najoryginalniejsze /najbardziej draczne. Hmmm, co Wy na to?
          • yantichy Re: Pierniczki 2014 07.11.13, 21:41
            oooch! No ba!
          • abepe Re: Pierniczki 2014 07.11.13, 22:23
            uccello napisała:

> A może pierniczkowy konkurs?
            > Dla Autorki/Autorów- bo lepi się z dziećmi, prawda? najpiękniejszych forumowych
            > pierniczków byłby taki mały (naprawdę mały 13 X 10,5cm) oryginał:

Jak to lepi????????????????????Ja wycinam!

> https://lh6.googleusercontent.com/-blNjmZmVMJE/UnvVOV1pPtI/AAAAAAAACjM/oKj
> rL49clkU/s576/Pierniczki.jpg
            >
            > Demokratycznie- głosując w osobnym wątku wybralibyśmy te najpiękniejsze/ najory
            > ginalniejsze /najbardziej draczne. Hmmm, co Wy na to?

Ale pierniczki to dopiero za jakiś miesiąc:) Na razie ciasto tylko!

I znowu Ellu tym obrazkiem mi przypomniałaś, że w styczniu ukradziono mi blachę z piekarnika i część foremek. Foremki - trudno - mamy dużo innych, ale z tylko jedną blachą, która mi została, nie da się piec pierników.
            • uccello Re: Pierniczki 2014 07.11.13, 23:04
              N,o ja w sumie też wycinam ciasteczka, ale zawsze zostaje trochę ciasta, którego się już nie opłaca wałkować, i lepi się różne śmiesznoty i dziwolągi.
              • abepe Re: Pierniczki 2014 07.11.13, 23:19
                uccello napisała:

> N,o ja w sumie też wycinam ciasteczka, ale zawsze zostaje trochę ciasta, któreg
                > o się już nie opłaca wałkować, i lepi się różne śmiesznoty i dziwolągi.

Się zjada na surowo!
              • biala_ladecka Re: Pierniczki 2014 23.11.13, 15:58
                My ze skrawków lepimy wielkiego piernika, który jest nagrodą w corocznym, rodzinnym, bullerbyńskim konkursie odgadywania ilości ziarnek grochu w słoiku.
                • abepe Re: Pierniczki 2014 23.11.13, 17:43
                  Zgromadziłam wszystkie składniki do przyprawy, pożyczyłam od mamy młynek żarnowy i kupiłam miód (niestety, marketowy, więc pewnie chiński), jutro robimy ciasto.
    • muchomorek23 Re: Pierniczki 2014 07.11.13, 21:38
      Dziewczyny a robiłyście kiedyś na innej mące niż pszenna? Udało się zrobić i dało się je później zjeść?
      • angrooszka Re: Pierniczki 2014 07.11.13, 23:07
        Tego roku sprawdzę na sobie ten legendarny już, przepis, w dodatku dostałam w zeszłym tygodniu w prezencie foremki - literki, no aż się prosi ;-)
      • meimei Re: Pierniczki 2014 08.11.13, 10:29
        ja robię na orkiszowej i jak najbardziej pyszne :)
        • sylwina76 Re: Pierniczki 2014 08.11.13, 13:42
          Mnie odrzuca od smalcu :)
          Do tej pory zamiast niego dodawałam masło. Pierniczki pyszne ale może za smalcem byłyby jeszcze lepsze? Tylko ten zapach! Czy smalec jest "wyczuwalny" ?

Aaa jak pojawił się temat pierniczków, to może już czas na wątek "książkowo-prezentowy"?
          • mariposa W kwestii formalnej... 08.11.13, 20:15
            Pierniczki 2014 lepicie / wycinacie? ;-)

zaintrygowalo mnie tez na co zlodziejowi blacha do ciasta???

m.
            • abepe Re: W kwestii formalnej... 08.11.13, 22:39
              mariposa napisała:

> Pierniczki 2014 lepicie / wycinacie? ;-)
              >
              > zaintrygowalo mnie tez na co zlodziejowi blacha do ciasta???

Blacha i foremki zostały ukradzione z samochodem. Były rekwizytami w szkolnym przedstawieniu. Pech chciał, że złodzieje zdecydowali się ukraść samochód akurat w nocy po przedstawieniu, gdy nie miałam już siły i rąk, żeby je zabrać do domu.
              A! Jeszcze wałek ukradli. Ale mamy już nowy.
          • poemi123 Re: Pierniczki 2014 08.11.13, 22:34
            Nie jest.
          • bruy-ere Re: Pierniczki 2014 10.11.13, 23:30
            Smalec nie jest wyczuwalny. Wypieki ze smalcem smalcem są bardzo smaczne.
    • aniam123 Re: Pierniczki 2014 08.11.13, 21:13
      Baaardzo proszę o linki do rozsądnych młynków. Robię zwykle z trzech porcji i nie daję rady przy tłuczeniu goździków w moździerzu.
      Nasza szkoła każdego roku organizuje "Ulicę Wigilijną" dla ubogich i udział maluchów polega na przygotowaniu/ dekorowaniu pierniczków, dlatego ciasto produkuję hurtowo.
      A z oliwą lub olejem kokosowym ktoś może robił?
    • anicaf ile piec pierniczki? 11.11.13, 00:28
      Dziewczyny ile pieczecie pierniczki w 180 st.?
      Jak grubo mają być rozwałkowane? Dużo urosną?

Mam nowy piekarnik, więc pytam, bo nie mam odniesienia do innych ciast, pierników.
      • violik ile piec pierniczki = patrz przepis 11.11.13, 15:52
        Wszystko przecież jest podane w poście z przepisem: "Pieczemy 10-15 minut do zarumienienia. Temperatura piekarnika 180 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości i wielkości pierniczka..."
        Ja tam na oko wycinam takie do 0,5 cm. Urosną mniej więcej 1/3 wyciętej wysokości.
        • anicaf Re: ile piec pierniczki = patrz przepis 11.11.13, 18:25
          jak wydrukowałam sobie przepis, to dopiero zobaczyłam :(
          • kate.2 Re: ile piec pierniczki = patrz przepis 23.11.13, 14:06
            Ile jajek mam wbić na 1kg mąki?
            • gopio1 Re: ile piec pierniczki = patrz przepis 23.11.13, 14:22
              Trzy :-)
              • kate.2 Re: ile piec pierniczki = patrz przepis 23.11.13, 14:36
                Bardzo dziękuję ;) produkuję ciasto z 2kg mąki
    • violik To już... 15.12.13, 19:47
      I jak tam Wasze pierniczki? My już po drugiej turze. Pierwsza jest przed Mikołajem. Wczoraj mnóstwo się upiekło i niektóre zaczęły się dekorować...
      • abepe Re: To już... 15.12.13, 19:54
        Się upiekło 2/3 z masy z 2 kg mąki. Już o tym gdzieś pisałam, strasznie się wątki świąteczne w tym roku rozmnożyły.
        Zbieram pomysły na zdobienie, które nastąpi za tydzień. Na pewno nie będę robić lukru, nigdy mi się nie udaje! Tak naprawdę chyba nie lubię jeść pierniczków zdobionych. Chyba, że jest jakiś sposób na zdobienie bez cukru!? Dodatek cukru na wierzchu szkodzi, według mnie, smakowi piernika! W tym roku mamy przyprawę w całości zrobioną samodzielnie. I to się czuje!
        Właśnie zamówiłam pszenicę na kutię!
        • gosjana Re: To już... 15.12.13, 20:42
          Pierniczki upieczone i głęboko schowane ;) przyprawę też robię sama, smak pierniczków wyśmienity, aromatyczny i pikantny( wśród przypraw znajduje się pieprz czarny ;) mniam,
          przede mną jeszcze dekorowanie, też nie przepadam za lukrem, w tamtym roku część pierniczków posmarowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą Wedla i posypałam orzechami włoskimi i migdałami, w tym roku chyba wszystkie udekoruję w ten sposób, bardzo nam smakowały :)
          • sylwina76 Re: To już... 15.12.13, 21:19
            Wszystkie pierniczki dziś upieczone i udekorowane. Za lukrem i innymi "dodatkami" też nie przepadam, za to moje dzieci uwielbiają. Dlatego połowa jest bez dodatków, do jedzenia, a reszta do ozdoby. Też dzisiaj rozpuszczaliśmy gorzką czekoladę Wedla, posypki i lukier lubię Oetkera. Bardzo ładnie wyglądać będą na choince (niestety, długo pewnie się nie powiszą). Właśnie powkładałam do puszek i schowałam. To był bardzo pracowity dzień.
            • gosjana Re: To już... 15.12.13, 21:52

To był bardzo pracowity dzień.

Wierzę!
              W tym roku pieczenie podzieliłam sobie na 3 tury, dekorowanie na później i ani ja się nie narobiłam ani mój kręgosłup tego nie odczuł, a pierniczków wychodzi mi naprawdę dużo, bo mam malutkie foremki.
              Za tydzień jeszcze pieczenie makowców :)
              • violik Chwalę się ;) 16.12.13, 08:43
                No to ja chciałam pochwalić swe nastoletnie dzieci, które nie dość, że uczestniczyły znacznie w przygotowywaniu ciasta w listopadzie, to teraz już zupełnie wyręczyły mnie z roboty. Od małego z tymi piernikami rosną i myślę, że to teraz procentuje. Dlatego specjalnie u nas jest ciasto trochę bardziej zwarte, żeby potem nic nie robić, tylko kroić porcje nożem, wałkować, wycinać i piec. Dziewczyny same upiekły pierniki z pięciolitrowego gara ciasta. I zaczęły zdobić. Dlatego u nas z pierniczków aż kapie od lukrów, ozdóbek, posypek i innych tego rodzaju ozdabiaczy. I dlatego ciasto robię prawie bez cukru.
                Mogę powiedzieć, że w tym roku nie upiekłam ani jednego piernika. Za to chętnie zrobię zdjęcia tym, co zostały upieczone. Może ktoś też będzie chciał się podzielić twórczością piernikową swoich pociech?
                • uccello Chwalcie się ;) 16.12.13, 09:51
                  No własnie- nie mogę doczekać się zdjęć. Kiedy ma być rozstrzygnięcie konkursu pierniczkowo- kuleczkowego?
                  W Wigilię czy w Sylwestra?
                  • yantichy Re: Chwalcie się ;) 17.12.13, 18:22
                    Och, mogłoby być w Sylwestra? Bo nawet w szranki nie zdołamy stanąć. Ciastowa wyrobnica miast ciasto miesić i zagniatać, ciągle tylko wyjeżdża do pracy.
                  • abepe Re: Chwalcie się ;) 17.12.13, 22:52
                    uccello napisała:

> No własnie- nie mogę doczekać się zdjęć. Kiedy ma być rozstrzygnięcie konkursu
                    > pierniczkowo- kuleczkowego?
                    > W Wigilię czy w Sylwestra?

Proponuję do Sylwestra wklejać zdjęcia, głosowanie przez 5 dni, ogłoszenie wyników w 6. stycznia, w imieniny wszystkich Kacprów!
        • pa_yo Re: To już... 18.12.13, 07:49
          ja robię lukier na kwaśno (ale z cukrem pudrem), rozcieńczam cukier puder sokiem z cytryny i tyle, żadnych więcej dodatków, ładnie zastyga, jeszcze lepiej smakuje, szczególnie z ta nuta przyprawową ;)
    • danaide Re: Pierniczki 2014 17.12.13, 22:28
      A co by się stało, gdyby ciasto nie leżało 4-5 tygodni w lodówce?
      • abepe Re: Pierniczki 2014 17.12.13, 22:38
        Nic by się nie stało. Mnie się chyba pierwszy raz udało zrobić na tyle wcześnie, żeby leżało 4 tygodnie. A może tylko 3? Kiedyś zrobiłam kilka dni przed Świętami i piekłam zaraz potem.
        • abepe Re: Pierniczki 2014 17.12.13, 22:45
          Ale właściwie dlaczego 2014??????????
      • pa_yo Re: Pierniczki 2014 18.12.13, 07:42
        Nic by się nie stało, u mnie od kilku lat leżakuje nie dłużej niż 5-6 dni, a pierniczki są niesamowicie smaczne i w smaku bardzo podobne do mojego pierwszego rzutu, gdy to zgodnie z receptura zarabiałam ciasto pod koniec listopada ;)

Nic się nie bój, tylko piecz z tego co masz!
        • danaide Re: Pierniczki 2014 18.12.13, 11:09
          Dzięki za zachętę, może zacznę od połowy składników, bo i tak na nas dwójkę aż nadto wyjdzie. Dać wtedy 2 jajka czy jedno?
          I mam jakiś antyczny młynek, skoro mowa o młynkach. Młynek się myje? Albo jakoś czyści?
          • gosjana Re: Pierniczki 2014 18.12.13, 11:16
            Mam przepis (sprawdzony!) który leżakuje tylko 24h, mogę się podzielić ;)
            • angrooszka Poratujcie... 18.12.13, 12:09
              są twarde jak bruk!
              zęby można wyłamać, już podlewam wodą, a jeszcze ze 4 kg ciasta w lodówce...
              • poemi123 Re: Poratujcie... 18.12.13, 12:32
                Włóż kawałek jabłka do pojemnika (pojemników), w którym trzymasz pierniki.
                • uccello Pieczcie Elvisy każdego dnia! 18.12.13, 15:59
                  mukla.blox.pl/2013/12/Cupcake-Village.html?commented=1#ListaKomentarzyKoniec
                  https://mukla.blox.pl/resource/cakeville1.jpg

• anicaf Re: Poratujcie... 18.12.13, 16:04
                  tak jabłko działa, ale trzeba uważać, żeby nie za długo go przejdą zapachem jabłka.
                  • beataj02 Re: Poratujcie... 19.12.13, 09:45
                    My już tez po pierwszej porcji, dużej na szczęście, bo nie wiem, czy damy radę z drugą. W tym roku króluje u nas wersja WILD, czyli stada wilków (głównie zielonych :D), misiów, wiewiórek, jeżyków (które Starszemu zdały się słoneczkiem - grunt to wyobraźnia dorosłego chłopa :D), reniferów i ślimaków (lub wielorybów, zależy jak się patrzy). Matka, w celu zachowania tradycji, ciut ciasta zmieniła w gwiazdy, dzwonki, anioły (ze dwa :D), serca i inne okołoświateczne, ale została zakrzyczana, że znacząco zmniejsza ilość zwierząt.
                    W związku z powyższym Młody obowiązkowo dostanie Kruszewicza opowieści o zwierzętach
    • cipcipkurka Re: Pierniczki 2014 20.12.13, 11:59
      Z serdecznymi pozdrowieniami i uściskami dla Luny ;-)

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/mc/ci/007r/JLsVII4slve1wkPMvX.jpg
      • abepe Re: Pierniczki 2014 20.12.13, 21:25
        cipcipkurka napisała:

> Z serdecznymi pozdrowieniami i uściskami dla Luny ;-)

Że smog za oknem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka