i2h2 15.10.04, 12:15 Boże Narodzenie zbliża się do nas wielkimi krokami. Uroczyście otwieram wątek prezentowy: wpisujcie książki, CD, kasety, ciekawe gry- te, które już macie i baardzo się sprawdziły, i te, których zakup planujecie. STAAAART !!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
i2h2 Seria "Magiczne magnesy" 15.10.04, 12:24 www.merlin.com.pl/sklep/sklep/strona.szukaj? ile=&fraza=magiczne+magnesy&oferta=O&dzial=1 Mamy z tej serii "Puchatka" po francusku: książka sympatyczna, kolorowa, magnesami uzupełnia sie ilustracje, ale Krysia odgrywa nimi również na kartkach książki całe sceny dialogowe i coraz to nowe przygody Puchatka wymyśla. W ogóle jest to jej ukochana książeczka do zabierania wszędzie od dnia, gdy ją dostała. Wiekowo tak od 2 lat wzwyż. Odpowiedz Link
i2h2 Re: Seria "Magiczne magnesy" 15.10.04, 12:27 Nie umiem poprawić tego linku, ale jak się w wyszukiwarkę Merlina wpisze hasło "magiczne magnesy", to wyszukuje to, co trzeba. Odpowiedz Link
eszulczewska Re: Seria "Magiczne magnesy" 15.10.04, 15:25 Czy te magnesy przyczepią sie też np. do lodówki? Ewa Odpowiedz Link
i2h2 do eszulczewska 15.10.04, 17:34 Naturalnie: do lodówki, do metalowych ościeżnic itp. Odpowiedz Link
ania1015 Re: Wątek mikołajkowo- gwiazdkowy :-) 17.10.04, 16:05 polecam książkę Dwie Małgosie. Jest o świętach i z przepięknymi ilustracjami świątecznymi pani Jolanty Adamus Ludwikowskiej, Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: Wątek mikołajkowo- gwiazdkowy :-) 18.10.04, 21:33 To nie był prezent gwiazdkowy, bo lekturę tej książki trzeba zacząć 1 grudnia, ale fantastycznie nas wprowadziła w nastrój świąteczny - Jostein Gaarder "Tajemnica Bożego Narodzenia" (wyd. Jacek Santorski & CO). Jest to historia chłopca, który wchodzi w posiadanie niezwykłego kalendarza adwentowego i za jego sprawą odbywa podróż w czasie i przestrzeni - z współczesnej Norwegii do Betlejem w chwili narodzin Jezusa. Książka tez jest swego rodzaju kalendarzem adwentowym - rozpisanym na poszczególne dni. Czytałam ją Ani i Zosi 2 lata temu - miały wtedy 9 i 6 lat. Pilnowałam, aby nie podczytywały "do przodu". W następnym roku tez sobie zazyczyły tej lektury, choś oczywiście nie było to juz tak pasjonujące. W tym roku chcę się wreszcie wybrać z nimi na "Dziadka do orzechów", więc to będzie nasza lektura tużprzedświąteczna. Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: Wątek mikołajkowo- gwiazdkowy :-) 18.10.04, 23:02 Teraz nastąpi lista sprawdzonych na moich córkach prezentów - książek: 1. "Opowieści z Narnii" - komplet 7 tomów z pudełkiem - Zosia, 7 lat; 2. "Śnieżny miś" - bajeczka w przekładzie W.Chotomskiej z niezwykłymi wypukłymi ilustracjami (są jeszcze dwie książki z tej serii - jedna o tematyce świątecznej) - Julka, 4 lata; 3. "Wędrowcy" Joanny Papuzińskiej i "Noelka" M. Musierowicz - obie historie dzieją sie w Wigilię - Ania, 8 i 10 lat; oraz książki-nieksiążki ale jednak: - dla potteromaniaczki rozkladany Hogwart z wieloma postaciami; - dla całej rodziny też rozkładana Szopka krakowska z Maryją, Józefem, pasterzami, aniołami i gwiazdą betlejemską - dodatkowo wiersz, który rytualnie czytamy w Wigilę, przed rozłożeniem szopki (potem się nie da, bo jest w środku ;-)) - wyd. Siednioróg, 2 lata temu kupilam na wyprzedaży w supermarkecie. - Odpowiedz Link
sizi1 Re: Wątek mikołajkowo- gwiazdkowy :-) 19.10.04, 15:32 A ja kupię na prezent (już nawet zamówiłam) ANGIELSKI W DOMU (CD + książki) Odpowiedz Link
alistar1 Re: Wątek mikołajkowo- gwiazdkowy :-) 15.12.05, 11:38 Czy ta książka jest jeszcze gdzieś do dostania? Wszędzie nakład wyczerpany...Może ktoś podpowie. Odpowiedz Link
alistar1 Re: Wątek mikołajkowo- gwiazdkowy :-) 15.12.05, 11:41 Chodzi mi o Tajemnicę Świąt Bożego Narodzenia. Odpowiedz Link
i2h2 do: alistar1 15.12.05, 11:59 Teoretycznie tu: www.kapitalka.pl/ksiazki/3273.htm?osCsid=dc700e87c0ea9da6a08aa8195d6f5eb8 i tu: www.ezylion.pl/product.php?productid=14861 Ale radziłabym zadzwonić i sprawdzić. Iwona Odpowiedz Link
cubus1 Re: Wątek mikołajkowo- gwiazdkowy :-) 03.11.04, 14:15 Podciagam bo szukam od was pomyslow... Odpowiedz Link
kolorko Re: Wątek mikołajkowo- gwiazdkowy :-) 03.11.04, 17:12 Ja nabyłam wreszcie "Bajki o smokach i rycerzach" duetu Usenko-Niedżwiedż, ze się spodoba ,wiem- przeczytalismy niedawno wypozyczoną z biblioteki i zachwycony synek zamówił u Mikołaja, chciałam kupić tę książkę na gwiazdkę już w ubiegłym roku, ale nigdzie nie mogłam dostać- ale wreszcie jest i czeka;) Bajki polecam szczególnie chłopcom w wieku 4-7 lat;) Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Wątek mikołajkowo- gwiazdkowy :-) 04.11.04, 12:09 Ja polecam klasyke - "Wigilijna opowieść". Do tego rowniez w wersji filkowej, animowanej z Flinstonami -jaskiniowcanmi w roli glownej. Dla malych i duzych dzieci :)) Odpowiedz Link
ewamamaolka3 Re: Wątek mikołajkowo- gwiazdkowy :-) 12.11.04, 20:42 My planujemy zakupic pare ksiazek dla przyjaciol "Historyjki o Alicji, ktora zawsze wpadala w klopoty" Gianni Rodari. Czytamy z Alkiem prawie codziennie. Naprawde milo poczytac. A Alkowi Mikolaj przyniesie inne ksiazki tego autora. Jesli ktos ma to prosze o opinie. Odpowiedz Link
kolorko Re: Wątek mikołajkowo- gwiazdkowy :-) 12.11.04, 22:32 Właśnie jesteśmy po lekturze "Interesów Pana Kota", bardzo przyjemnie się czyta, dowcipnie napisana- Jaś poprosił o kupno ( wypożyczylismy z biblioteki). Odpowiedz Link
maryland1 Re: gry planszowe 16.11.04, 13:33 dla maluchów ok 3 letnich polecam "kotek miau" _Brio dla straszych 5-6 lat: "Farmer", "Zgadnij kto to" - Hasbro, "Junior Scrabble" - Mattel (ta ostatni super dla zerówkowiczów! - ale starszych również) Odpowiedz Link
lippy Re: Wątek mikołajkowo- gwiazdkowy :-) 18.11.04, 12:33 podciagam watek szukam pomyslow dla mojej prawie (29-11)! dwulatki pozdrawiam E Odpowiedz Link
cubus1 dla 2 latki 18.11.04, 14:57 Hej, Dla 2 latki bardzo polecam Trefla ukladanki Link oraz 1,2,3 o tutaj jest: www.allegro.pl/show_item.php?item=34892059 www.allegro.pl/show_item.php?item=34891359 Proponuje poszukac w sklepach, pewnie bedzie taniej :) Naprawde je polecam.Dostalismy je dwa tygodnie temu i maluch je strasznie lubi. I oczywiscie polecane wyzej Magiczne Magnesy z Kubisiem Puchatkiem( sa tez Ksiezniczki Disneya). A tak najbardziej to mojemu dwulatkowi frajde sprawialy Kamyczki(sa z klapkami i wyciaganymi elementami) oraz Mysie(najbardziej W droge Mysiu i Mysia i Pory roku). Milego wyboru :) Odpowiedz Link
lippy Re: dla 2 latki 18.11.04, 15:23 dziekuje Cubus1 Magiczne Magnesy beda napewno+Kamyczek swiateczny- jak sie przyjmie to zakupimy (sukcesywnie)serie kamyczkowa a za ukladankami napewno sie rozejrze pozdr E Odpowiedz Link
cubus1 Re: dla 2 latki 18.11.04, 15:56 Hej, Nie wiem czy wiesz ale ten kamyczek swiateczny nalezy do tej ostatniej serii od 3 lat. Ja naliczylam sie 4 serii. Pierwsza proponuje sobie podarowac chyba ze wymaga tego sytuacja np Przy stole,Na nocniku.Ale rysunki i tresc sa ...hmmm ladnie powiedziaszy nie specjalne. Druga seria jest podobna do pierwszej z tym ze rysunki sa ladne,wyraznie a tytuly to np. Ostroznie,To moje,Na zakupy.Moj maluch ja bardzo lubi. Trzecia seria to ta z wysuwanymi elementami i klapkami.Chyba 6 sztuk.Kiedys strasznie je lubi, teraz mniej. A czwarta seria to te od 3 lat,juz normalne karteczki, duzy format.I do nich wlasnie nalezy Kamyczek Swiateczny. To tyle,Pa Odpowiedz Link
lippy Re: dla 2 latki 19.11.04, 09:05 Dziekuje Cubus1 po raz drugi, powiem szczerze, ze moge byc odebrana jako ignorantka, bo choc slyszalam wczesniej o tych wszystkich pozycjach, o ktorych czytam na forum, to... teraz dopiero zaczelam sie nimi "powazniej" interesowac :( wiec wszelkie wskazowki bardzo cenie i dziekuje za nie. Odpowiedz Link
i2h2 Re: Wątek mikołajkowo- gwiazdkowy :-) 23.11.04, 11:55 Dla "prawie dwulatki" polecam dwie książki wydane przez Wyd. Muchomor: "Jaka to epoka ? " i "Jaki to miesiąc ? " ( ta ostatnia zresztą czeka u nas na Gwiazdkę dla Krysi ). Duuuże pole do popisu dla spostrzegawczego dziecka i rodziców :-) Nam się jeszcze pierwsza nie znudziła i z pewnością całej jeszcze nie znamy. A ile historyjek można sobie nawzajem opowiedzieć na podstawie tych książek... Pozdrawiam Odpowiedz Link
anetadr Re: Wątek mikołajkowo- gwiazdkowy :-) 19.11.04, 23:21 A aj kupiłam dla swojej sześciolatki "Bon czy ton savir-vivre dla dzieci" Grzegorza Kasdepke i kolejną część przygód o Panu Kuleczce i jego zwierzakach Wojciecha Widłaka. Zapowiadają nam się miłe wieczory przy lekturze. Aneta Odpowiedz Link
i2h2 Re: Wątek mikołajkowo- gwiazdkowy :-) 27.10.05, 13:01 Nie zakładam nowego, tegorocznego wątku, lecz podbijam stary: po przeczytaniu postów uznałam, że wcale się nie zdezaktualizowały;-) Poza tym zapraszam do wpisywania nowych odkryć wydawniczych. Pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link
alistar1 Re: Wątek mikołajkowo- gwiazdkowy :-) 27.10.05, 13:31 Małgosi kupimy w tym roku nowego Andersena (Wyd. Media Rodzina) i świątecznego Kamyczka. Może Andersen jest jeszcze zbyt poważny dla niej, ale wolę kupować ksiązeczki z niejakim "wyprzedzeniem", aby od razu się nie znudziły. A poza tym jakąś zabawkę, ale na razie rozstrzygamy jeszcze co to będzie. To chyba będą bardzo książkowe święta... bo myślę jeszcze o "Alicji w krainie czarów" (jeśli mi się tylko spodoba, nie widzialam środka)/ Nasza Księgarnia. Odpowiedz Link
alistar1 Re: Wątek mikołajkowo- gwiazdkowy :-) 27.10.05, 14:28 A może podpowiecie coś interesującego o tematyce świątecznej dla około- dwulatki? Swiąteczny "Kamyczek", widziałam na merlinie "Śnieżnego misia", co jeszcze polecacie? Czekam na inspirację... Odpowiedz Link
pia_ Re: Wątek mikołajkowo- gwiazdkowy :-) 27.10.05, 15:26 Niedawno na 2 urodziny moja córka dostała dwie książeczki: Tupcio Chrupcio kaprysi" oraz "Tupcio Chrupcio nie chce jeść". Chciałabym z tej serii kupić "Tupcio Chrupcio Wesołych Świąt" ale nigdzie nie mogę znaleść. A przed pójściem do przedszkola córa dostanie "Tupcio Crupcio nie chce iść do przedszkola" :-))). Książeczki są bardzo ładnie wydane, moja 2-latka domaga się ich codziennego czytania, więc chyba treść się podoba :-) www.merlin.com.pl/frontend/search/1?q=Tupcio+Chrupcio&gdzieSzuk=fraza&oferta=O&dzial=1 Odpowiedz Link
pia_ Znalazłam :-) 27.10.05, 15:31 siedmiorog.pl/?sid=535b461baf&pg=ksiazka&idksiazka=1718 Odpowiedz Link
i2h2 do pia_ 27.10.05, 15:31 O to Ci chodzi? siedmiorog.pl/?sid=b5b46b26d2&pg=ksiazka&idksiazka=1718 Czy jest jeszcze jakaś inna z tej serii o tematyce świątecznej? Pozdrawiam Odpowiedz Link
pia_ Re: do pia_ 27.10.05, 15:38 He, He znalazłam w tej samej prawie chwili, co Ty. Szkoda, że nigdzie w księgarniach tego nie ma, ale moze przed świętami się pokaże. No i odszukałam jeszcze link do książeczki, na którą czaję się od dawna - kupię ją w prezencie córce oraz wszystki naszym znajomym 2-latkom. www.edycja.pl/index.php?mod=ksiegarnia&item=586 Odpowiedz Link
i2h2 do: alistar1 27.10.05, 16:05 Zajrzyj do wątku o książkach bożonarodzeniowych ( jest na liście polecanych)- tam inspiracji ile chcieć ;-) Ja bym zaproponowała z tej samej serii co "Śnieżny miś" "Prezent na gwiazdkę" i "Opowieść pod choinkę" oraz "Gwiazdkowy prezent" z serii Amberka. Pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link
i2h2 Książki z Rozkładanymi Obrazkami 27.10.05, 15:39 Wydała Firma Księgarska Jacek Olesiejuk. Założenie takie jak "Domku Mysi" czy "Gospodarstwa Mysi": rozkładamy, wiążemy i bawimy się kartonowymi elementami dołączonymi do książki. Cena przyjazna ;-) Znalazłam dwie pozycje z tej serii: Statek piratów oraz Moja farma Obydwie będą świetnym prezentem dla kazdego przedszkolaka. Pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link
abepe Re: Książki z Rozkładanymi Obrazkami 27.10.05, 15:49 hej! Widziałam "Moją farmę" w księgarni. Wygląda super. Niestety mój dwulatek lubi czasem w przypływie silnej "namiętności" to i owo odedrzeć. Bardzo by mi było szkoda. Odpowiedz Link
kolorko Re: Książki z Rozkładanymi Obrazkami 27.10.05, 16:41 Ja dzis widziałam na wystawie ksiegarni obie, zaciekawiły mnie do tego stopnia, ze wstapiłam na chwilke, mimo, ze bardzo się spieszyłam:) Obie bardzo mi sie podobały:) Odpowiedz Link
violik Książki z Rozkładanymi Obrazkami 27.10.05, 15:53 W zeszłym roku moja 4 latka dostała książeczkę "PUK, Puk - kto tam" - uroczą opowieść o Bożym Narodzeniu - prosty tekst, zrozumiały, i do tego na każdej kartce zakryta niespodzianka - podnoszone "drzwi" lub "okno" - czytała to do Wielkanocy :)))). Przepiszę tytuł w domu, bo coś nie mogę w Necie znaleźć :( Odpowiedz Link
i2h2 Re: Książki z Rozkładanymi Obrazkami 27.10.05, 16:00 Agnieszka o tym pisała w wątku o książkach bożonarodzeniowych: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16375&w=17321161&a=17357754 Pozdrawiam Odpowiedz Link
violik Re: Książki z Rozkładanymi Obrazkami 28.10.05, 20:05 aa dzięki, tak , to ta książeczka, naprawdę polecam :) Odpowiedz Link
violik GRY 27.10.05, 15:56 miało być tez o grach komputerowych: bardzo polecam dla maluszka: Prosiaczek i Przyjaciele - świetnie zanimowane, miłe, ciepłe i proste, a poza tym krótkie - 4 latek powinien sobie poradzić, a jednocześnie nie spędzi całych Świąt przy kompie Dla starszego troszkę: ABC z Reksiem i seria super, a właściwie Suuuuuuuuper: Socrates- 101 proste zadania. Gorąco polecam!!! Odpowiedz Link
czytelniczka1975 Re: GRY 15.12.05, 18:53 violik napisała: > miało być tez o grach komputerowych: bardzo polecam dla maluszka: Prosiaczek i > Przyjaciele - świetnie zanimowane, miłe, ciepłe i proste, a poza tym krótkie - > 4 latek powinien sobie poradzić, a jednocześnie nie spędzi całych Świąt przy > kompie > Szukam i szukam na merlinie i PUDŁO! Violiku, czy mogłabyś podać jakiegoś linka? bardzo chciałabym kupić tę grę, ale koniecznie właśnie TĘ poleconą przez kogoś (Ciebie ;-), a nie coś podobnego. Pomóz! Odpowiedz Link
leigh4 dla dwulatka 16.12.05, 08:39 Dla mojego dwuletniego synka czekają książeczki o tematyce zwierzęco- Świątecznej:)) i nieświątecznej oraz puzzle ravensburger LOGO 2-seria dla maluchów, gdzie dopasowuje się dwa elementy. Fantastyczna jest książeczka "Puk, puk (...)" o Narodzeniu Pana Jezusa-Mały, bardzo przejęty, pokazuje gdzie Maryja, gdzie Józef i kto płacze w żłóbku:) Polecam tez moje ostatnie odkrycie: "Borsukowe Boże Narodzenie"-jedna książka nie wyklucza drugiej, ponieważ mają podobny klimat i historia o Bożym Narodzeniu jest biblijna, a nie "disneyowska";) Zastanawiam się też nad puzzlami dźwiękowymi clementoni(puzzlami, nie quizem)- gospodarstwem lub miastem. Wydają się być w miarę proste i ciekawe(nawet bez efektów dźwiękowych). Odpowiedz Link