Dodaj do ulubionych

9-latka i książki podobne do Harrego Pottera

06.07.19, 08:41
Moja 9-latka właśnie kończy 3 tom HP. Wiem że potem robi się dużo poważniej i mroczniej, ale nie pamiętam od którego tomu. Myślicie, że 4-5 tom mogę jej jeszcze dać?
Każdy tom pochłania w 2-3 dni więc zaczynam już szukać kolejnych. Dzięki HP zaczęła czytać grubsze powieści, więc teraz da sobie radę z książkami dla najmłodszych nastolatków (powiedzmy 10-12 lat). Co możecie polecić równie dobrego i wciągającego jak Harry Potter? Może być podobna tematyka, ale niekoniecznie. Ważne żeby książka wciągała na maksa :)
Obserwuj wątek
    • bruy-ere Re: 9-latka i książki podobne do Harrego Pottera 06.07.19, 09:29
      Seria "Baśniobór" - wciąga tak, że sama pochłonęłam te książki w trymiga. Tematyka magiczna przeplatająca się z życiem codziennym.
      Kolejny "pochłaniacz": seria "Zwiadowcy".
      • tymianek21 Re: 9-latka i książki podobne do Harrego Pottera 07.07.19, 08:24
        Hej- jeśli chodzi o Harrego to wg.mnie już tom 3 jest bardzo mroczny, pełen momentów b.trzymających w napięciu, ale wszystko zależy od dziecka.
        Dla Twojej córki polecam (te książki mają już kilka lat więc z pewnością są dostępne chyba w każdej bibliotece i mają aż po kilka tomów więc gwarantują kilka tygodni czytania):
        seria- jest kilka części: Percy jackson i bogowie olimpijscy. Dwunastoletni chłopak dowiaduje się, że jest synem Posejdona. Świat greckich bogów przeniesiony do naszych czasów.
        czasdzieci.pl/ksiazki/ksiazka,13950e0-percy_jackson_bogowie.html
        seria o której pisze bruy-ere czyli Baśniobór
        lubimyczytac.pl/ksiazka/85361/basniobor
        seria tego samego autora Zwierzoduchy
        lubimyczytac.pl/ksiazka/222774/zwierzoduchy
        woja córka zna Opowieści z Narnii?
        seria książek Ulysses Moore
        krotkie-recenzje.blogspot.com/2013/11/ulysses-moore-tomy-1-6.html
        Polecam też serię książek o dziewczynce, która zamieszkała w Afryce u Babci. Odkrywa że ma dar porozumiewania się że zwierzętami -książka która mnie też oczarowała i mojego syna też choć jest fanem Harrego, Star Wars itd.
        ryms.pl/ksiazka_szczegoly/116/biala-zyrafa.html
        i serię książek naszej polskiej autorki Kroniki Archeo gorąco polecam -przygody dzieci, które jeżdżą po całym świecie i rozwiązuja liczne tajemnice i zagadki
        lubimyczytac.pl/cykl/880/kroniki-archeo
        oraz na koniec seria Magiczna cukiernia
        czasdzieci.pl/ksiazki/ksiazka,1852c27-magiczna_cukiernia.html
        Oczywiście te serie różnią się od Harrego, ale może spodobają się Twojej córce
        Pozdrawiam
        • chaber69 Re: 9-latka i książki podobne do Harrego Pottera 08.07.19, 14:46
          "Rytmatysta" Sandersona jest moim zdaniem bardzo podobny do HP. Jest też mrocznie i ponuro, chyba aż za bardzo jak na 9-letnią Czytelniczkę.
          • sylwina76 cykl Pax 08.07.19, 21:56
            10 tomowy cykl PAX, ÅSA LARSSON, INGELA KORSELL

Bohaterami powieści są bracia, jedenastoletni Alrik i dziewięcioletni Viggo, którzy mieszkają w rodzinie zastępczej na szwedzkiej prowincji. Chłopcy przeżywają niesamowite przygody związane z podziemną magiczną i tajemniczą biblioteką.

"Wartka, pełna przygód i magii akcja oraz sugestywne komiksowe ilustracje Henrika Jonssona sprawiają, że od książki trudno się oderwać nie tylko młodym czytelnikom."

Ta seria ostatnio cieszy się w naszej bibliotece dużą popularnością. Poza tym książki Brandona Mulla (Baśbiobór, Wojna cukierkowa), może Nocny ogrodnik Jonathana Auxiera albo książki o Serafinie Roberta Beatty'ego (na razie 3).
            • chaber69 Re: cykl Pax 09.07.19, 08:24
              Jak to zrobiłaś, że dzieciaki czytają "PAX"? U mnie to leży i nikogo nie mogę na to namówić, a jak już przekonam kogoś do wypożyczenia pierwszego tomu, to i tak nie chce czytać dalej. I nie wiem dlaczego, bo mi to bardzo, bardzo się podobało. Auxiera akurat nie mamy, ale czytałam i też jak najbardziej polecam. Serafina na razie leży i czeka, więc się nie wypowiem. Za to podoba się u nas seria o Amelce Kieł. Na razie czytałam tylko pierwszą część i całkiem do rzeczy to jest.
              • sylwina76 Re: cykl Pax 09.07.19, 17:56
                :) Stoi w dobrym, widocznym miejscu. Tak naprawdę to nie wiem, sporo dzieciaków poleca sobie nawzajem, działa tzw marketing szeptany. Myślę, że na korzyść przemawiają też ilustracje i "odpowiedni rozmiar".
                Amelki nie mamy. Dawniej jeszcze sporą popularnością cieszył się cykl Gobelin Henry'ego H. Neffa, chyba też coś w stylu HP (ale nie czytałam).
    • yantichy Re: 9-latka i książki podobne do Harrego Pottera 25.09.19, 17:06
      Nevermoor! Nasze odkrycie pobaśnioborowe. Początek -lekka groza. Ośmiolatka na początku się bała. Wszelako ten świat okazał się tak wciągający, że po tygodniu wróciła i teraz bardzo lubi. Drugi tom- hmm, zajrzyj najpierw. U nas przeszedł , ale dzieci (10 i 8 lat)są po całym Potterze. Nam ogromnie odpowiada bohaterka- ma zdecydowany charakter. Syn znalazł też wersję audio czytaną przez Jarosława Boberka - bardzo się na nią szykujemy.
    • agnieszka_azj Re: 9-latka i książki podobne do Harrego Pottera 25.09.19, 21:13
      U mojej najstarszej, która była przypadkiem podobnym, tylko wtedy jeszcze nie było wszystkich tomów Harrego Pottera, w tym czasie zaskoczył Tolkien (było to jeszcze przed ekranizacjami ;-). Czwarty Tom HP czytała w wieku ośmiu lat, na następne musiała poczekać.
      Wciągnęło ją też "Atramentowe serce", ale kolejne części tej trylogii już zachwytu nie wzbudziły poczytajmi.blog/2019/09/25/atramentowe-serce/
      Najmłodszą w tym wieku zassał cykl Riordana o Pearcym Jacksonie poczytajmi.blog/2019/09/03/zlodziej-pioruna/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka