Dodaj do ulubionych

dwulatek zna literki

04.02.05, 18:54
Kto ma dziecko w wieku 2 lat, który jest na etapie szalonego poszukiwania
literek i cyferek wszedzie. Mówi jeszcze wiele rzeczy "po swojemu" ale
książeczkami, gazetami jest bardzo zainteresowany.Natomiast prawie
bezbłędnie wypowiada brzmienie literek !Nasz synek lubi głównie rymowane
wierszyki,( klasyka Brzechwa i Tuwim) a co czytają Wasze dzieci ????
Obserwuj wątek
    • asiaap Re: dwulatek zna literki 04.02.05, 23:38
      moj synek tez zna. teraz ma 2 lata i 5 mcy ale literki poznal mniej wiecej w
      wieku 2 lat. cyferki tez. jest starszy wiec mowi juz dobrze . brzechwa i tuwimem
      byl raczony od urodzenia, moze dlatego teraz czesto mowi do rymu.
      z zainteresowan literackich aktualnie -Kubus Puchatek i Chatka Puchatka oraz
      Muminki. ale od czytania woli opowiadanie wlasnych historii . kladzie sobie
      kdiazke na kolanach ,wodzi paluszkiem po tekscie i "czyta"
      pozdr
      asia
      • ola2811 Re: dwulatek zna literki 06.02.05, 12:45
        Cieszę się, że napisałaś. Wczoraj podjęłam pierwsze próby czytania Kubusia
        Puchatka.Pozdrawiam
        • edytek1 Re: dwulatek zna literki 08.02.05, 23:08
          Moja mała też zna literki. Nauczyła się ich szybciej niz kolorów. Jest
          wzrokowcem wiec z daleka wypatrzy napis Era, Idea, Gazeta wyborcza,
          Fakt....informuje o tym pól świata. Cyfry zna, ale jej się kiełbaszą. Ulubiona
          8, bo wygląda jak bałwanek....
          Dużo czytamy (ostanio Biblię dla maluchów, wiersze Brzechwy i Kubusia Puchatka).
    • amb25 Re: dwulatek zna literki 09.02.05, 15:24
      nasz zna niektóre, ale czytanie to jego ulubione zajęcie (zna na pamięć chyba z
      20 wierszyków Brzechwy i Tuwima), ponadto jedną książeczkę o Noddym i o
      Kreciku. Obecnie ulubione to Noddy i nowa taksówka i Kreciek w wielkim
      mieście. Ponadto super są Baśnie braci grimm i seria o Bobie budowniczym.
      Absolutny hit ostatnich dni to atlas zwierząt i czytanie informacji o :
      kapucynkach, surykatkach, fokach, komarach, muchach i mrówkach. W takiej
      kolejności. Zdjęcie kapucynki to nawet całuje.
      Bardzo lubi też udawać że czyta "dorosłe książki" - głównie Krasickiego i
      Wladcę pierścieni t. 2. Bierze także bajeczki po francusku i udaje że czyta po
      francusku (oczywiście nie zna tego języka).
      Bardzo lubi też jeden wierszyk po rosyjsku (o pastuszku).
      • momisz Re: dwulatek zna literki 10.02.05, 13:05
        chciałabym to zobaczyć.........

a ile ma lat? rzeczywiście 2? a te wiersze to tak z pamięci recytuje?
        • ola2811 Re: dwulatek zna literki 11.02.05, 16:50
          dlaczego jestes złośliwa ? Mój synek w środę skończył 2 lata. Wierszyków nie
          zna ale połowę alfabetu na pewno. I ropoznaje cyfry do 10.
          Nikt go nie uczył, ani nie zachęcał. Samo wyszło. Stwierdziliśmy zmężem, że to
          dość oryginalne zajęcie dla dwulatka stąd nasz list na forum.
          • momisz Re: dwulatek zna literki 15.02.05, 15:44
            to dotyczy "20 wierszyków na pamięć"
            a nie twojej ( waszej) wypowiedzi.
            • izabela_741 Re: dwulatek zna literki 14.09.05, 16:10
              Moj nie zna literek ale wierszykow i piosenek (do kupy bo czasem jedno=drugie)
              zna ponad 20:moge zrobic dla Ciebie liste.
              Acha, ma 2 lata 3 miesiace.
        • zosiasz Re: dwulatek zna literki 16.02.05, 12:27
          hejah

No to ja sie dopisuje
          Córeczka w marcu kończy 2 lata i zna sporo wierszyków na pamięć- podobnie jak u
          was Tuwima i Brzechwy. Jak ma ochotę to recytuje cale ZOO, Na straganie, O
          Tomie co zbudowal dom..., itd. Zna cyfry i literki. Sama nie wiem czy to
          dobrze, ale uczy sie sama, mąz jest zachwycony niby ja też ale mam wątpliowści.

Monika

• lucapuka Re: dwulatek zna literki 16.02.05, 13:18
      Może wkładam kij w mrowisko, ale chcę trochę ostudzić zachwyty....Z moich
      długoletnich obserwacji wynika, że niekoniecznie dziecko wcześnie zaczynające
      jest wytrwałe i konsekwentne w swym zapale do zdobywania wiedzy...Może mu
      przejść już w podstawówce. A zbyt wczesna nauka czytania może zubożyć ( tak tak
      wcale nie wzbogacić) cudowny bezliterowy stan wczesnego dzieciństwa.
      Wiele dzieci z mojego otoczenia (są już dorosłe), zaczynało bardzo wcześnie
      czytać, inne zaś czytały normalnie, dopiero w wieku 6-7 lat.
      Z moich osobistych badań wynika, że bardziej "do przodu" są dziś te, które
      mniej zachwycały rodziców i znajomych swą niezwykłą inteligencją, za to teraz
      bardziej zachwycają.....A ci geniusze wyrosły na przeciętniaków.
      Oczywiście życzę wszystkim, aby ich dzieci były wspaniałe, mądre i szczęśliwe.
      • tosiula Re: dwulatek zna literki 17.02.05, 13:46
        czy Pani doświadczenia nie wynikają przypadkiem z tego, że polski system
        oświaty nie promuje zdolnych dzieci, nie inwestuje w nie, nie stymuluje do
        dalszego rozwoju, a raczej dzieci te dostają po głowie, szybko ucza się, ze nie
        należy wyprzedzac innych a swoją energię zaczynają inwestowac w cos mniej
        pozytecznego
        mimo tego, ze reforma oswiaty postuluje indywidualizacje procesu nauczania, to
        dzieci nadal nie dostaja zadan na miare swojej indywidualnej strefy
        najblizszego rozwoju, a zajecia prowadzone są równym, jednym frontem, w zwiazku
        z tym rozwijają się te, ktorych akurat strefe najbliższego rozwoju sie
        poszerza, a dzieci zdolne nie sa niestety stumulowane, ich strefa się nie
        poszerza
        rodzice też często nie są przygotowani do tego jak pracowac z dzieckiem by nie
        zabić w nim jego naturalnej potrzeby do nauki, motywacji do rozwoju, jego
        zainteresowań
        warszawscy rodzice moga szukać wsparcia w państwowej poradni na tyłach hotelu
        Sobieski, odbywają sie tam zajęcia dla dzieci zdolnych i to własnie dla takich
        zdolnych maluchów
        • zosiasz Re: Do tosiuli 17.02.05, 15:27
          Witam

Czy to znaczy że rodzice powinni je stymulować? Czy to , że córka (2lata) zna
          kolory, literki(oczywiście nie wszystkie), liczy do dziesięciu, wie jak wygląda
          trójkąt, kwadrat, kolo itd. jest wyjątkowe? Nikt nie każe jej tego się uczyć,
          ciągle o coś pyta (nianię boli juz gardlo:)). Nie chacialabym
          czegoś "zaniedbać" a sądząc po wypowiedzi zna Pani to zagadnienie :)

Monika

• miniutka Re: dwulatek zna literki 17.02.05, 15:51
      Droga momisz.
      Irytują mnie takie wypowiedzi.
      Dwulatek recytujący wierszyki, odpowiadający pełnymi zdaniami i spiewający
      piosenki to naprawdę nie taki znowu ewenement.
      Co więcej prawdopodobnie również nie geniusz.
      Z moich obserwacji wynika, że może 1 rodzic na 10 rozmawia ze swoim dzieckiem.
      Ale naprawdę rozmawia, czyli odpowiada na każde pytanie, zagaduje, utwierdza że
      dziecko coś dobrze powiedziało lub poprawia. No i czyta, czyta, czyta... A nie
      tylko ciucia, mówi 'fe', 'be' i 'nie wolno'. Ewentualnie informuje, że kotek
      robi 'miau' i koniec.
      My z małą rozmawiamy i też zna 15 wierszyków, śpiewa dwie piosenki i zna
      cyferki (literki jej jak dotąd nie zainteresowały :) ).
      Oprócz tego wspina się, łobuzuje i jest normalnym żywym dwulatkiem a nie jakimś
      molem książkowym.
      Pozdrawiam i życzę więcej werbalnego kontaktu ze swym dzieckiem.
      Miniutka
      • zosiasz Re: :))))))droga miniutka 17.02.05, 16:10
        hej

witam Cię serdecznie:)
        masz dużo racji, nie zrozum mnie źle-wcale nie traktuję córy jak geniusza,
        wręcz ostudzam zapędy męża , który chętnie dalby jej Nobla za każdy wierszyk.
        Ale nie chcę ewentualnie czegoś "zaniedbać". I zgadzam sie z Tobą, że trzeba
        rozmawiać, pytać, czytać co oczywiście z przyjemnością uskuteczniam:), molem
        ksiązkowym niestety nie jest i chętnie lobuzuje:).

Pozdrawiam
        Monika

• miszka44 Re: dwulatek zna literki 17.02.05, 18:18
        Z czego wnioskujesz, że poddanie w wątpliwość znajomości przez 2-latka 20
        wierszyków podyktowane jest niedostatkiem werbalnego kontaktu ze swym
        dzieckiem? Myślisz, że każdy kieruje się zawiścią?

Pzdr
        M44
        • miniutka Re: dwulatek zna literki 17.02.05, 18:28
          Myślę, że oczywiście nie każdy kieruje się zawiścią, ale myślę, że w Polakach
          jest coś bardzo niefajnego.
          Mianowicie lubimy umniejszać osiągnięcia innych, nawet jesli to są dwulatki.
          Lubimy dodac ironiczne uwagi w stylu 'tylko 20?!'. Lubimy napisać, że rodzice
          robią krzywdę. Lubimy stwierdzić, że napewno potem te dzieci będą miały kłopoty
          w szkole.
          I to mnie właśnie zirytowało.

To tyle, bo robi się nie na temat :)

pozdrawiam
          Miniutka
          • agatkar1 Re: dwulatek zna literki 14.09.05, 14:36
            Przeczytałam całą dyskusję, choć toczyła się ona dawno, mniej więcej w czasie
            kiedy moja córka miała 2 latka. Teraz ma dwa i pół roku. Cieszy mnie, że aż
            tyle mam pisze o swoich dzieciach, ze tyle umieją, tyle pamiętają! I niech nikt
            nie wątpi, bo one naprawdę chłoną wiedzę jak gąbka wodę!
            No i nikt nie robi z nich geniuszy!
            Moja Jagoda nie zna literek, nie uczyłam jej, bo nie pytała nigdy o nie,
            dopiero teraz pomaleńku zaczyna pytać. Ale za to liczy już do 30 i to mądrze,
            niektórzy mówią, że takie małe dziecko nie potrafi liczyć tylko klepie z
            pamięci, a to nieprawda, bo moja liczy i lubi liczyć wszystko schody, kwiatki
            na obrazkach itp... Obecnie zna mnóstwo wierszy, nie potrafię zliczyć ile, ale
            wszystkie rymowane Brzechwy, Tuwima... Piosenki fasolek i inne takie. A co
            najciekawsze również pieśni kościelne śpiewa - Pan Jezus już się zbliża to jej
            ulubiona... no i jeszcze inne, których uczyłam się kiedyś w scholi, zna
            modlitwy Aniele Boży i Ojcze nasz.
            Nie zmuszam jej do niczego broń Boże, sama chce, sama wyciąga książki i prosi o
            czytanie, albo sama czyta - tzn. z pamięci recytuje.
            Czym robimy jej krzywdę? Jeśli dziecko chce słuchać, prosi o czytanie..
            • abepe Re: dwulatek zna literki 14.09.05, 21:45
              Hm,hmmmm...
              Mam takie poczucie, że i ten temat i ta kłótnia nie pasują do tego forum.
              Pozdrawiam wszystkie zwaśnione strony.
              Może już zakończymy?
              • asik69 Re: dwulatek zna literki 14.09.05, 22:02
                Chyba pomyliłaś wątki... Może pójdziesz się pochwalić na "wychowanie"?
                Powodzenia!
    • mamalgosia Re: dwulatek zna literki 17.09.05, 11:04
      Nasz trzylatek - gdy był dwulatkiem - znał literki, cyferki, liczył do 999
      (jakos go tysiąc przerażał), a do 10 w trzech językach:)) Czytaliśmy klasykę:
      Tuwim, Brzechwa, Konopnicka. Ale tez i nie klasykę: Bob Budowniczy, Noddy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka