Dodaj do ulubionych

ksiazka traktujaca o historii Polski dla 10 latka

22.06.05, 16:30
Poszukuje takiej lektury dla syna.
Glownie chodzi mi o usystematyzowanie jego wiedzy historycznej (co po czym )
bo na razie z powodu szumu informacyjnego ma niezly bigos w glowie.

Jesli macie jakies propozycje - naposzcie.
Bede wdzieczna :-)

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • anndelumester Re: ksiazka traktujaca o historii Polski dla 10 l 22.06.05, 18:13
      ale czy się interesuje historią, czy to raczej z musu jakaś pigułka historyczna
      mu potrzebna
      • pannajoanna Re: ksiazka traktujaca o historii Polski dla 10 l 22.06.05, 18:40
        interesuje sie jak najbardziej :-))
        • nchyb Re: ksiazka traktujaca o historii Polski dla 10 l 22.06.05, 19:29
          Widziałam coś takiego jak Zarys dziejów Polski w obrazkach dla dzieci lub coś w
          tym stylu, może to była Historia Polski dla dzieci. Było to albo w KDC, albo w
          świecie książki. Przepraszam, ze tak ogólnikowo, ale akurat mnie to nie
          interesowało, więc tylko gdzieś tam zanotowałam istnienie takiej książki (a
          może kilku - o podobnych tytułach, różnego autorstwa?).
          • tres_ka Re: ksiazka traktujaca o historii Polski dla 10 l 22.06.05, 22:48
            Znalazłam coś takiego na allegro, może się przyda?

www.allegro.pl/show_item.php?item=55447983
            • verdana Re: ksiazka traktujaca o historii Polski dla 10 l 22.06.05, 23:07
              Ja polecam - dawno już wydawaną "czerwona serię" Wydawnictwa Dolnosląskiego.
              Albo "Straszną historię" - o polskiej historii. Nie dajcie się zwieść
              komiksowymi rysunkami - jestem docentem tejże historii, a paru nowych rzeczy si
              e dowiedziałam. Choć , nie przeczę, historia swiata w tej serii jest lepsza.
              Inne "Historie Polski" dla dzieci zioną albo nudą, albo koszmarnymi
              uproszczeniami, albo porazającym, jednostronnym, cierpiętniczym patriotyzmem.
    • pannajoanna Re: ksiazka traktujaca o historii Polski dla 10 l 22.06.05, 23:50
      Dziekuje serdecznie za pomysly :-)
      Dlatego wlasnie zadalam tu u Was to pytanie, gdyz obawialam sie ,ze polowa
      kasizek to bogate w ilustracje koszmarne uproszczenia .
      Zalezy mi zdecydowanie bardziej na tresci niz formie.
      Raz jeszcze dziekuje :-)
      • pannajoanna Verdano 23.06.05, 00:09
        www.wd.wroc.pl/oferta_serie_klasyka0.html
        to link do wydawnictwa dolnoslaskiego.
        Ktore ksiazki polecasz ?

• pannajoanna Re: Verdano 23.06.05, 00:11
          www.mareno.pl/ksiazka.php?isbn=83-237-2037-1
          czy o ta straszna historie chodzi ?
          • nchyb Re: Verdano 23.06.05, 08:18
            To chyba o te książki chodziło Verdanie. Moj jedenastolatek czyta je namiętnie.
            Fakt, historia Polskipotraktowana po macoszemu, zaledwie kilka tytułów, ale
            seria mam nadzieję, ze się rozwijać będzie. Z historii Polski mojemu dziecku
            jedynie ksiażeczka o królach elekcyjnych coś nie podeszła. A czytał jeszcze o
            Sprytnych Słowianach, Zagmatwanych zaborach, Dynamicznej dynastii Jagiellonów i
            zdaje się Sakramenckim Sarmatyzmie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka