moniszek1 05.01.06, 12:04 Jaką książeczkę zacząć czytać dziecku jako pierwszą? Jakieś proste wierszyki-rymowanki? I kiedy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m_sl Re: Pierwsza książeczka 05.01.06, 14:52 U mnie jako pierwsza przy obu chłopakach czytana była książka Danuty Wawiłow Tere fere kuku czyli wyliczanki stare i nowe. Znakomita książeczka ze znanymi z dzieciństwa rymowankami. Potem przyszła kolej na Pierwszą książkę Skokowskiego - tę o kolorach - też z prostymi wierszykami i ilustracjami (ma sztywne strony) Polecam i pozdrawiam m_sl Odpowiedz Link
i2h2 Re: Pierwsza książeczka 05.01.06, 22:53 Kiedy moja córka była w wieku Twojej, czytałam nad jej głową "Harry'ego Pottera" jej starszemu bratu :-) Nie narzekała;-) Leżała blisko,przytulona, słyszała mój głos i wyraźnie podobało jej się to. Potem były wierszyki recytowane przy przewijaniu czy przebieraniu, jakieś piosenki, wszystko, co mogło przyciągnąć jej uwagę. Na razie czytaj to, co Tobie się podoba i sprawia przyjemność. Świetnie jest poczytać(i poprzezywać na nowo, na razie bardziej dla siebie) różne zapomniane książki z dzieciństwa. Może gdzieś leżą zapomniane w jakimś pudle czy na strychu... Na pewno zauważysz, czy bardziej podobają jej się rymowanki, czy może jak moja- będzie wielbicielką prozy. Wtedy będziesz mogła wybierać :-) Pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link