jotka_aa 29.11.06, 11:23 może ten temat był poruszany...jestem na forum pierwszy raz.Prosze, podpowiedźcieco dla zwykłej nastolatki polecacie....lubiła "Harrego...', może ksiązki o problemach nastolatek itp.? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
i2h2 Re: ksiązka dla 16-latlki "pod choinke" 29.11.06, 15:14 Był taki wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16375&w=41774995&a=42191412 Jesli nic ciekawego w nim nie znajdziesz, to daj znać. Osobiście jestem zachwycona książkami Alexa Shearera, może rzuć na nie okiem: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16375&w=40565358&v=2&s=0 Pozdrawiam Odpowiedz Link
verdana Re: ksiązka dla 16-latlki "pod choinke" 29.11.06, 16:33 Absolutnie nie wiem, co by Ci poradzić. 16-latka może czytać absolutnie wszystko. Od romansideł po "Ulissesa" - i trudno przewidzieć, co jej się spodoba. Odpowiedz Link
pszczolamaja Re: ksiązka dla 16-latlki "pod choinke" 30.11.06, 11:29 Proponuję przed "Ulissesem" małą rozgrzewkę. Zajrzyj na www.ossolineum.pl i przejrzyj serię "Nasza biblioteka". Książki są niedrogie, a wszystkie, które miałam w ręku - interesujące. Dla 16-latki, która nie ma bardzo rozbudowanych doświadczeń literackich - bardzo ok. Odpowiedz Link
abepe Życie Pi 01.12.06, 23:22 Chciałam zaproponować "Życie Pi" Martela ale może być za trudna dla młodej osoby z niewielkim doświadczeniem czytelniczym. Treść niewiele ma wspólnego z życiem współczesnych nastolatków i raczej mają oni 0% szans na podobne doświadczenie. No i prawie brak dialogów:)) Ale dla nastolatków czytających - bardzo polecam. Opowieść o tym, czego potrafi dokonać człowiek w ekstremalnej sytuacji. A i historia opisana przed rozpoczęciem zasadniczej akcji - ciekawa. Mnie urzekła. I chociaż słyszałam kiedyś wywid z autorem i nie miał on kompletnie nic do powiedzienia - polecam. Bo wywiad był na temat jego drugiej książki. Jej nie czytałam. Odpowiedz Link
mama_kasia Re: Życie Pi 01.12.06, 23:29 A i historia opisana przed > rozpoczęciem zasadniczej akcji - ciekawa. A wiesz, że ja nie przebrnęłam właśnie przez ten początek. Ciągle z niecirpliwością czekał, aż wydarzy się ta ekstremalna sytuacja. Już zaczynałam podejrzewać, że tego tam nie ma ;-))) Może wrócę do książki. Wrócić? Odpowiedz Link
abepe Re: Życie Pi 06.12.06, 22:22 mama_kasia napisała: > > A wiesz, że ja nie przebrnęłam właśnie przez ten początek. Ciągle > z niecirpliwością czekał, aż wydarzy się ta ekstremalna sytuacja. > Już zaczynałam podejrzewać, że tego tam nie ma ;-))) > Może wrócę do książki. Wrócić? Hehe, historia dylematów religijnych bardzo mi się podobała. Wrócić:)) Odpowiedz Link
i2h2 Re: Życie Pi 06.12.06, 22:42 "Życie Pi", moje drogie, to teraz jest lektura szkolna. Proszę nie robić dziecku świństwa ;-) Odpowiedz Link
abepe Re: Życie Pi 06.12.06, 22:52 i2h2 napisała: > "Życie Pi", moje drogie, to teraz jest lektura szkolna. Proszę nie robić > dziecku świństwa ;-) Ale nie obowiązkowa:))) Wątpię, żeby ktoś się zdecydował. Bez dialogów????? Odpowiedz Link
lillain Re: ksiązka dla 16-latlki "pod choinke" 13.12.06, 15:33 Sama mam 16 lat i powiem, że najlepszą książką jaką czytałam było ,,Stowarzyszenie Wędrujących Dżinsów" Ann Brashares. Jest napisana fajnym, lekkim językiem i na prawde bardzo szybko się ją czyta ;). Seria ma 3 części. Opowiada o 4 przyjaciółkach.Czytałam ją już chyba ze 20 razy ;) Też lubię Harrego Pottera więc myślę, że jej się spodoba ;) Ewentualnie może jakąś książkę Meg Cabot (Jenny Carol) ? np. bardzo fajna jest seria ,,Pośredniczka" albo ,,Dziewczyna Ameryki" Pozdrawiam Odpowiedz Link
agatka2408 Re: ksiązka dla 16-latlki "pod choinke" 16.12.06, 14:44 Polecam książki Ewy Nowak :) Odpowiedz Link