Dodaj do ulubionych

Rej, Kochanowski, polski renesans

12.01.07, 13:00
Pilnie poszukuje książek o Reju, Kochanowskim i ogólnie też o polskim (także
i zagranicznym) renesansie w związku ze zbliżającym sie w szkole moich dzieci
dniem renesansu. Z poprzednimi epokami jakoś łatwiej było ...
Ksiażki na poziomie 8 i 9-latków.
Z góry dziekuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • bea-sjf Re: Rej, Kochanowski, polski renesans 12.01.07, 13:03
      Kto mi dał skrzydła -Porazińskiej - o Kochanowskim ,ale może być ciut za trudne
      ( moja córka czytała mając 10-11 lat .
    • ma1gdas Re: Rej, Kochanowski, polski renesans 12.01.07, 19:41
      w zbiorze Świrszczyńskiej "Rogaliki króla Jana" był sympatyczny wiersz " O panu
      Reju z Naglowic". W ogole ksiazeczka bardzo przyjazna - ale antykwaryczna lub
      biblioteczna :(
      • zuzannao Re: Rej, Kochanowski, polski renesans 13.01.07, 13:41
        U Świrszczyńskiej było więcej wierszy załapujących się na temat "polski renesans". Ja mam zbiorek "Paź
        królowej Barbary" wydany przez Wydawnictwo Poznańskie w roku 1987. Są tam wiersze: "Gdy Mikołaj
        Kopernik był żakiem", "O panu Reju z Nagłowic", "Farfurka królowej Bony", "Paź królowej Barbary" i "O lipie
        z Czarnolasu". Ale "polski renesans" to przecież też "Paziowie króla Zygmunta" Antoniny Domańskiej...
        • natalajj Re: Rej, Kochanowski, polski renesans 13.01.07, 14:49
          O te zbiorki to by były ciekawe. W mojej bibliotece nie ma, ale są w innych
          dzieciecych dzielnicowych, to obdzwonie w poniedziałek. Dzieki!
    • i2h2 Re: Rej, Kochanowski, polski renesans 12.01.07, 20:15
      Znalazłam coś, o czym nic nie wiem, nawet dla kogo się nadaje, ale tytuł
      odpowiedni ;-)
      Jacek Sokolski "Świat Jana Kochanowskiego" :
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/405293
    • i2h2 Re: Rej, Kochanowski, polski renesans 12.01.07, 20:21
      Jeszcze w "Ptaki mówią po polsku" był wiersz o Kochanowskim.
    • i2h2 Re: Rej, Kochanowski, polski renesans 12.01.07, 20:26
      "Odkrycia Młodych" nr 5 - "Odrodzenie i XVII wiek". Dla dziewięciolatków już
      może być (ewentualnie z niewielką pomocą).
    • natalajj Re: Rej, Kochanowski, polski renesans 13.01.07, 09:52
      Bardzo dziekuje za wszystkie propozycje, spróbuje do wszystkich dotrzeć,
      chociaż wiem, ze może to być trudne. O wrażeniach napisze. dziekuje!
      • i2h2 Re: Rej, Kochanowski, polski renesans 13.01.07, 11:11
        Jeśli to nie "na wczoraj", to trzy ostatnie pozycje mogę pomóc uzyskać (to o
        Kochanowskim i "Odkrycia..." są w naszej bibliotece - możesz się zapisać i
        wypożyczyć, a "Ptaki..." gdzieś mam, tylko namierzyć nie mogę;-)).
        Iwona
        • natalajj Re: Rej, Kochanowski, polski renesans 13.01.07, 11:36
          Iwonko, bardzo dziekuje za pomoc. Zajrzałam do internetowego katalogu i te dwie
          o Kochanowskim i Odkrycie też sa w mojej bibliotece, chociaż o Kochanowskim
          jeszcze nie wyjeta! Ale za ten wiersz z "Ptaków..." to byłabym wdzieczna. Jeśli
          oczywiście uda Ci sie znaleźć. Teksty potrzebne na ten tydzień, a dzień
          renesansu jest 24 stycznia.
          pozdrawiam Natalia
          • verdana Re: Rej, Kochanowski, polski renesans 13.01.07, 19:12
            A swoja drogą - dla mnie to szatański pomysł - "Dzień renesansu" dla 8-9
            latkow. Dzieki takim akcjom dopiero wiele lat po ukończeniu szkoły ze
            zdumieniem odkrylam, że Kochanowski rzeczywiscie "wielkim poetą był".
            • natalajj Re: Rej, Kochanowski, polski renesans 13.01.07, 22:06
              dzień jest dla całej szkoły podstawowej i idą po kolei epokami,
              poprzednie "dni" były bardzo zabawne (do tej pory były prahistoria, kultury
              starożytne, średniowiecze). Zazwyczaj wszyscy sie przebierają zgodnie z
              tematem, a każda klasa dostaje inny temat (jest losowanie) i przygotowuje
              prezentacje. Renesans jest już trudniejszy, klasa młodszego ma muzyke
              renesansową, wiec beda rozmawiać o instrumentach i przygotowują jakiś taniec
              (ale nie znam szczegółów), a u 9-latka wylosowali tego Reja i Kochanowskiego i
              nie wiadomo jeszcze co z tym zrobią. A dzisiaj przypomniało mi sie, ze w
              zbiorze Brandysa "o królach i kapuście" jest tekst o głowie Kochanowskiego,
              którą Czartoryski kazał wykopać, odciąć od tuławia i umieścić w Puławach.
              • abepe Re: Rej, Kochanowski, polski renesans 13.01.07, 22:30
                O, muzyka renesansowa, pięknie:))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka