agisek 18.03.08, 16:32 W której występuje uciekająca królewna (?), która rzuca za siebie szczotkę, z której wyrasta las. I gdzie ją znajdę? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
i2h2 Re: co to za baśń? 18.03.08, 16:44 Ja ten motyw kojarzę z baśnią pt."Warma" z "Nowego kiermaszu bajek", ale chyba nie tylko tam występował. Odpowiedz Link
dominikjandomin Re: co to za baśń? 18.03.08, 17:43 agisek napisała: > W której występuje uciekająca królewna (?), która rzuca za siebie szczotkę, z > której wyrasta las. I gdzie ją znajdę? Powszechny motyw w baśniach pochodzenia słowiańskiego. Być może w innych też. Odpowiedz Link
zawsze_wolna_nilka Re: co to za baśń? 18.03.08, 20:48 To baśń "Ucieczka" spisana przez Kazimierza Władysława Wójcickiego w zbiorze "Klechdy starożytne, podania i powieści ludu polskiego i Rusi". Znasz ją z któregoś starszego podręcznika do języka polskiego szkoły podstawowej zapewne, może tez z jakiegoś innego zbioru baśni. N. Odpowiedz Link
agisek Re: co to za baśń? 20.03.08, 13:34 Dziękuję wszystkim. Motyw musi być faktycznie powszechny, bo tknięta przeczuciem zajrzałam jeszcze do "Wody żywej" (stan tak okropny, że nie chce się brać do ręki, nie wiem czemu nie wyrzucam) i tam też ją znalazłam. Tytuł "Ucieczka", autor Jan Kasprowicz. I przy okazji podepnę się z jeszcze jedną baśnią. Nie wiem czy ona spisana, bo opowiadała mi ją babcia. Pamiętam tylko, że była o jakimś chłopcu, który szukał swojego zawodu, trafił do młyna, ale się nie nadawał, potem gdzieś do rolnika ale widelcem gnój wywalał ;-) Odpowiedz Link
i2h2 Re: co to za baśń? 20.03.08, 13:40 Nie znam, ale to nie musi być literackie, a może mieć źródło w chłopskich przyśpiewkach i przypowiastkach (pamiętasz - to noszenie wody sitem albo podpieranie się sznurem, a przepasywanie kosturem?). Więc może w jakichś zbiorach etnograficznych by było (oczywiście w książkach też, ja wszystkiego na pewno nie kojarzę). Odpowiedz Link
anchen Re: co to za baśń? 20.03.08, 13:58 Szukałabym chyba w "Słowniku stereotypów i symboli ludowych", T. 1, cz. 2 jest m.in. o wodzie. Wydają to w Lublinie przy UMCS współpracownicy prof. Bartmińskiego, na podstawie ogromnego materiału etnograficznego (motywy, przyśpiewki, wiersze poetów ludowych). Odpowiedz Link
fraaszka Re: co to za baśń? 20.03.08, 21:47 pamiętam z dzieciństwa baśń " O dzieciach pana na Cieszkowie" Zuzanny Rabskiej (jest w zbiorze baśni "Królewna czarodziejka" ). dzieci uciekały na koniu przed wilkiem i rzucały za siebie chustkę, szczotkę i grzebień. grzebień zamienił się w górę, szczotka w gęsty bór a chustka w jezioro. Odpowiedz Link
agisek I jeszcze jeden zbiór baśni :-) 26.03.08, 10:00 Robię porządki w swojej pamięci :-) Kiedy byłam mała dostałam zbiór baśni, wtedy wydawał mi się bardzo elegancki :-). Niestety, pożyczyłam kuzynowi i zaginął bardzo szybko po tym. Zapamiętałam tylko jedną ilustrację: latający statek z załogą. Przeglądałam wątek o ksiażkach naszego dzieciństwa i starych książkach, które warto mieć. I tak mi się w oczy rzucił zbiór: "Baśnie krajów Zwiazku Radzieckiego". Czy trafnie obstawiam? Była tam taka ilustracja? Odpowiedz Link
agamamaoli I jeszcze jeden zbiór baśni :-) 26.03.08, 12:29 Wprawdzie na okładce jest latajacy koń, ale w środku chyba statek też. Była to moja ukochana książka z dzieciństwa - niedawno kupiłam córce na allegro w całkiem dobrym stanie i bafrdzo podoba się mojej 4 latce. allegro.pl/item334413856_basnie_narodow_zwiazku_radzieckiego.html Odpowiedz Link
lavendova Re: co to za baśń? 26.03.08, 17:51 W baśni "O złotej podkowie, złotym piórze i złotym włosie" ze zbioru "Trzy róże" uciekający przed czarownicą Janek rzuca na ziemię różne przedmioty. Grzebień zamienił się w las, szczotka w kolczaste krzewy, a butelka w morze. Odpowiedz Link
bmwew Re: co to za baśń? 30.06.08, 10:19 W straym podręczniku zatutułowanym "Umiemy czytać" Odpowiedz Link