Dodaj do ulubionych

sześciolatek czeka na propozycje czytelnicze

06.06.08, 21:15
Próbowałam grzebać, szukać, odkopywać, ale poddaję się i idę na łatwiznę. Mój
sześcioletni syn uwielbia czytać, a dokładniej gdy ja mu czytam - w łóżku,
podczas kąpieli, przy kolacji, w samochodzie. Tylko jakoś ostatnio trudno mi
trafić na coś, co mu się nie tylko spodoba, ale porwie go, pochłonie...
Ostatnio były to "opowieści z Narni" (dwie pierwsze części), "Góry Żmijowe",
"Mary Poppins", "Piotruś Pan", "Gałka od łóżka", "Cukiernia pod pierożkiem".
Książka musi być długa, dużo przygody, jeszcze więcej magii. Im świat
przedstawiony bardziej baśniowy tym lepiej. Podsuńcie coś, rzućcie tytułem.
Czy już podsunąć mu "Harrego Pottera"? Ratunku!!!
Obserwuj wątek
    • limonka_3 Re: sześciolatek czeka na propozycje czytelnicze 07.06.08, 11:25
      :)
      Temat dla mnie.
      Mam chłopców w wieku 5 i 7 lat.

Proponujemy Roalda Dahla: magicznie, trochę "straszno", bardzo dobrze się czyta.
      Uwaga: są różne tłumaczenia, różne wydania. Np. "Matyldę" polecam z ilustracjami
      Quentina Blake'a, "Czarownice" też (zwróć uwagę na tytuł NIE "wiedźmy" bo to
      inne tłumaczenie, nie polecam)W tej książce jest jednak kilka strasznych scen i
      troszkę brzydkich wyrazów :) ale tylko mnie to przeszkadza a dzieciom nie -
      zresztą ja im czytam wiec trochę przekręcam jak trzeba.
      "Wielkomilud" z ilustracjami Maśluszczaka jest wg mnie lepszy od "BFO"
      wydawnictwa Znak - ale kwestia literackiego gustu...

U Dahla niektórzy dorośli są źli i głupi, dzieci sprytne i mądre, magia w każdej
      z jego książek.

Tylko uwaga na te tłumaczenia, bo można się zrazić.
      • limonka_3 Re: sześciolatek czeka na propozycje czytelnicze 07.06.08, 11:39
        Jeszcze "Karolcia" i znam juz kilka chłopaków, których zachwyciła ta książka.
        Można spróbować ;)

"Nalle Wesoły Niedźwiadek" Gosta Knuttson - trochę, na mój gust, archaiczny
        język. Ale moje dzieciaki były zachwycone. Lektura bardzo pogodna, spokojna,
        śmieszna.

"Słoń Birara" A.F. Ossendowski

"Bracia Lwie Serce" A.Lindgren (smutne, ale wciągające)

A czekają na nas kolejne lektury:

"Fredi. życie chomika"
        merlin.pl/Fredi-Dzikie-zycie-chomika_Dietlof-Reiche/browse/product/1,446145.html
        oraz z serii "Polityki":
        Witold Makowiecki "Diossos"
        Jerry Spinelli "Kraksa"
        Grey Owl "Przygody Sajo i małych bobrów"
        Astrid Lindgren "Ronja, córka zbójnika"

Pozdrawiam!!
        • i2h2 Re: sześciolatek czeka na propozycje czytelnicze 07.06.08, 11:50
          O matko, a dlaczego z serii Polityki? Przecież te okładki są
          straszne. "Diossos", "Ronję..." i "Sejdżio i jej bobry" można
          znaleźć w bibliotekach w bardzo ciekawej szacie, wydania Naszej
          Księgarni.
          • limonka_3 Re: sześciolatek czeka na propozycje czytelnicze 08.06.08, 16:01
            Uważam że okładki z serii Polityki są bardzo ładne!!!

Problemem jest jedynie brak ilustracji w niektórych z tych książek.
            • verdana Re: sześciolatek czeka na propozycje czytelnicze 08.06.08, 16:10
              Tak, szczególnie do "Zabić drozda"... Mój 13-latek odmowił czytania
              po obejrzeniu okladki - nie bardzo wierzy, ze w srodku jest ksiązka
              dla doroslych.
              Kompletnie niedostosowane do wieku - a to błąd nie do wybaczenia.
              • abepe A propos okładek serii Polityki 08.06.08, 21:21
                Właściwie Nasza Księgarnia książkom Lindgren także zbyt
                interesujących okładek nie dała - kolory najczęściej są
                przejaskrawione, ten udający płótno brzeg także niezbyt udany.
              • limonka_3 Re: sześciolatek czeka na propozycje czytelnicze 09.06.08, 08:33
                Ja piszę o pozycjach które ja wybrałam: Diossos, Ronja, Sajo,...

Inne wydawnictwa tez popełniają błedy na tym polu.
                My mamy "Karolcię" z wydawnictwa Siedmioróg
                merlin.pl/Karolcia_Maria-Kruger/browse/product/1,528789.html
                Ilustracja na okładce innego autora niz te w środku. Nie pasują do siebie.
                Trudno - dzieciom nie przeszkadza a plusem jest to że prawie na każdej stronie
                jest obrazek.
                • limonka_3 Re: sześciolatek czeka na propozycje czytelnicze 09.06.08, 08:35
                  Tak jak "Emil" z Polityki: ma na okładce CZARNE włosy!! Mały szwedzki chłopczyk
                  ma mieć na główce ZŁOTE KĘDZIORKI (wg treści) a nie czarne włosy... :/

Ale... książka szyta, okładka twarda, ilustracje są.

Jest ok.
                • i2h2 Re: sześciolatek czeka na propozycje czytelnicze 09.06.08, 09:06
                  ja też - Ronja na okładce nie jest odważną buntowniczką, tylko
                  skrzyżowaniem krasnoludka z gazelą po lewatywie ;-)
                  • limonka_3 Re: sześciolatek czeka na propozycje czytelnicze 09.06.08, 09:23
                    nie wiedziałam że ma być buntowniczką - więc to faktycznie koszmarna okładka!! ;)
                    • limonka_3 Re: sześciolatek czeka na propozycje czytelnicze 09.06.08, 09:27
                      a tak już poważniej: jedne z najgorszych okładek to okładki "filmowe" Okładka
                      sugerująca czytelnikowi, jak ma sobie wyobrażać bohaterów - to mnie drażni.
                      To tak wygląda, jakby książka powstała na podstawie wybitnego filmu...
                      • i2h2 Re: sześciolatek czeka na propozycje czytelnicze 09.06.08, 09:35
                        Podpisuję się pod tym stwierdzeniem wszystkimi czterema kończynami -
                        nie znoszę, zwłaszcza, że filmy na ogół operują skrótami albo
                        zmieniają niektóre wątki (żeby nie było, nie mam nic przeciwko temu,
                        rozumiem, że pewnych rzeczy pokazać się nie da albo wyjdą dłużyzny),
                        więc taka okładka przy okazji nie do końca jest adekwatna.
        • sweet.joan Re: sześciolatek czeka na propozycje czytelnicze 07.06.08, 21:46
          O, w "Karolci" rzeczywiście coś jest. Mój wówczas pięciolatek przeczytał ją dwa
          razy z rzędu, a potem łaził wszędzie z plastelinowym błękitnym koralikiem na
          nitce :)

PS: Czytałam oczywiście ja, pięciolatek słuchał.
          • martheatre Karolcia 08.06.08, 00:07
            Ja, dzięki mojemu synowi, "Karolcię" znam na pamięć. Ufffff...
      • limonka_3 Re: sześciolatek czeka na propozycje czytelnicze 07.06.08, 11:42
        napisałam wydawnictwo Znak - chodziło mi o Zysk i S-ka.
      • martheatre dahl 08.06.08, 00:05
        Dahla już trochę liznęliśmy. Czytaliśmy kiedyś "Krokodyla Olbrzymiego" i "BFO".
        Nie trafiłam nigdzie na "Wielkomiluda" - podobno dużo lepszy przekład, lepiej
        oddający czar oryginału, zwłaszcza język samego olbrzyma, przekręcającego słowa
        w sposób przeuroczy. W Kanonie miał się pojawić "Wielkomilud", ale czy się
        pojawił? Chyba nie. "Matylda" wrzucona do koszyka w Merlinie.
    • rzuraw Re: sześciolatek czeka na propozycje czytelnicze 12.06.08, 01:35
      polecam
      merlin.pl/Jak-tata-pokazal-mi-wszechswiat_Ulf-Stark/browse/product/1,595978.html
      czytałem razem z 5,5 letnim synkiem i bardzo mu się podobała. A na harrego
      pottera to raczej zdecydowanie poczekamy. uważam ze to nie jest ksiązka dla
      dzieci, a bardziej dla nastolatków tak od 10 lat
    • mama04 Re: sześciolatek czeka na propozycje czytelnicze 27.06.08, 10:35
      a "Porwanie Baltazara Gąbki " już czytaliście? jak nie, to polecam wszystkie 3
      części. bardzo to lubiłam te dwadzieścia parę lat temu :D
    • lulilu Re: sześciolatek czeka na propozycje czytelnicze 27.06.08, 11:14
      Książka musi być długa, dużo przygody, jeszcze więcej magii. Im świat
      > przedstawiony bardziej baśniowy tym lepiej.

Według mnie tym kryteriom odpowiada "Smoczy jeździec" Corneli Funke:
      merlin.pl/Smoczy-jezdziec_Cornelia-Funke/browse/product/1,437230.html
      Czytałam moim synom: 4 i 7 lat- wszystkim nam się popdobało!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka