tattarak 25.06.08, 20:46 Czy ktoś może wie w jakim zbiorku mogę znaleźć dwa wierszyki Joanny Papuzińskiej "Czarna jama" oraz "Smutna Baba Jaga"? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tattarak Re: Joanna Papuzińska - gdzie znajdę te wierszyki 26.06.08, 14:22 Znalazłam "Czarną jamę" w tomiku "Pod bajdułem..." oraz w antologii "Po schodach wierszy" R. Leszczyńskiego. "Smutna Baba Jaga" była wydrukowana w jakimś Świerszczyku, ale nie przekopię gazetek z ostatnich 30 lat. Może jednak ktoś pomoże z tą Babą Jagą? Chciałabym dotrzeć do tekstu drukowanego, bo wierszyki zamieszczane w internecie mają różną interpunkcję. Odpowiedz Link
ash3 Smutna Baba Jaga 27.06.08, 19:09 Znalazłam w takiej antologii "Poezja dla dzieci. Antologia form i tematów", opr. Ryszard Waksmund, Wyd. Wacław Bagiński. Odpowiedz Link
tattarak Re: Smutna Baba Jaga 27.06.08, 20:31 Dziękuję za odpowiedź. Po kilku dniach szukania znalazłam w końcu również w jakimś podręczniku do drugiej klasy. Zobaczymy, do której pozycji będzie łatwiej dotrzeć :) Odpowiedz Link
bmwew Re: Joanna Papuzińska - gdzie znajdę te wierszyki 30.06.08, 09:51 Smutna Baba Jaga jest w podręczniku sprzed dwudziestu czy trzydziestu lat "Umiemy Czytać" W stosach moich książek nie mogę go chwilowo znależć, ale jutro powinnam go mieć. Najwyżej zacytuję go na forum Odpowiedz Link
i2h2 Re: Joanna Papuzińska - gdzie znajdę te wierszyki 30.06.08, 11:22 Na forum nie można cytować kompletnych utworów. Kłaniają się prawa autorskie. Odpowiedz Link
bmwew Re: Joanna Papuzińska - gdzie znajdę te wierszyki 30.06.08, 12:27 No tak, faktycznie. Znalazłam książkę już, więc podaję jej oips: Joanna Papuzińska:Umiemy czytać. Wydawnictwa Szkolne i Padagogiczne, Warszawa 1978.Wyd. 7 są też pewnie inne wydania tej książki, ale ja mam akurat to. Odpowiedz Link
tattarak Re: Joanna Papuzińska - gdzie znajdę te wierszyki 01.07.08, 11:12 bmwew napisała: > No tak, faktycznie. Znalazłam książkę już, więc podaję jej oips: > Joanna Papuzińska:Umiemy czytać. Wydawnictwa Szkolne i Padagogiczne, Warszawa > 1978.Wyd. 7 > są też pewnie inne wydania tej książki, ale ja mam akurat to. Bardzo dziękuję za dokładne dane. Odpowiedz Link
tattarak Re: Joanna Papuzińska - gdzie znajdę te wierszyki 01.07.08, 11:10 No właśnie... A jeśli zacytuje się cały utwór i poda autora oraz źródło? Wtedy można czy nie można? I drugie pytanie odnośnie ilustracji - można zamieszczać skan ilustracji podając źródło? Odpowiedz Link
i2h2 Re: Joanna Papuzińska - gdzie znajdę te wierszyki 01.07.08, 11:26 Na jedno i drugie pytanie odpowiedź jest właściwie ta sama - o ile zgodził się właściciel praw (autor albo wydawca) i mamy tę zgodę na piśmie. Odpowiedz Link