Gość: Cypis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.10, 19:12 Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyślu. Powstaje trzecia trasa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: narciarze z woj Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.10, 20:05 Panie Prezydencie i Panie Szefie Posir zróbcie w końcu fajną karczmę na stoku. To jest priorytet. 3 trasa może być - oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała pysia Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.10, 21:10 Napisaliście już list do św. Mikołaja w sprawie "fajnej karczmy"? Odpowiedz Link Zgłoś
bwm9 Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl 01.05.10, 12:06 Miasto musi sprzedać teren prywatnemu inwestorowi na budowę motelu z restauracją no i tutaj zaraz się zaczną schody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jobrave Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: *.range81-154.btcentralplus.com 01.05.10, 13:35 A jak miasto sprzeda, to się dopiero zacznie. Zaraz będzie pole do spekulacji, kto, komu i za ile, że przetarg ustawiony, że ludzie podstawieni? Nic dziwnego, ze miasto nie sprzedaje. Odpowiedz Link Zgłoś
polak_katoliklive Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl 01.05.10, 13:40 A po cu komu motyl? Ta ni możysz sy pujść du domu i tam si przyspać, a po cu ci karczma? ta kup sy winu w sklepi jak człowik albu kubusia u Jadźki na ratuszowy co mieszka i weź si napij idź spać. Ty bandytu jedyn, ty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: 80.55.73.* 01.05.10, 14:36 Z pewnością zwiększy to "zyski stoku". Przybędzie narciarzy, turystów, szczególnie latem, np. 3 maja. A gadanie o dwóch, czy też trzech trasach po 800 m to kolejna ściema dla plebsu, bo nie jest to razem 2,5 kilosa, tylko dalej ca 800 m, a trasy są równoległe ( koło siebie). To rzut na taśmę, następny Prezydent nie da już publicznego grosza na stok. A może strach przed Radą, która powoli podnosi głowę do góry, bo wybory idą!!! Podajcie planowany koszt tej kolejnej wiekopomnej inwestycji i ile daje na to UNIA? Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: 80.55.73.* 02.05.10, 08:38 Tylko po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andi2 Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.10, 10:02 Realisto, dotychczas miałem jeszcze nadzieję, że Twoje ujadanie jest rzeczywiście poparte troską o finanse miasta. Teraz jednak widzę, że to po prostu choroba psychiczna. Twoim idolem na pewno jest Kononowicz i jego hasło "zrobić tak żeby nie było nic!" Idąc twoim tokiem myślenia trzeba by zlikwidować wszystko co nie zarabia. Stoki narciarskie tylko w Himalajach bo Alpy chyba już też nie odpowiadają Twoim wymaganiom. Plaże pewnie tylko w Afryce. Zlikwidować wszystkie zakłady budżetowe: szpitale, cały transport publiczny-miejski, zakłady oczyszczania miasta itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: 80.55.73.* 02.05.10, 11:45 A odpowiedź na pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyrealista Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: *.toya.net.pl 03.05.10, 08:22 realisto a może ty wystartujesz w wyborach prezydenckich? skoro tak ci wszystko przeszkadza w przemyślu wystartuj,może akurat cię wybiorą i pokażesz wtedy jak się powinno rządzić! po raz kolejny-żałosny jesteś! nieustanne niepozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: 80.55.73.* 03.05.10, 16:01 Nudny jesteś, bo dyskutujesz o osobie, a nie o sprawie. Masz jakieś własne zdanie o stoku? Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl 03.05.10, 23:16 Ja mam własne zdanie. Uważam, że trzecia trasa jest niepotrzebna. Generalnie podoba mi się tak jak jest. Bardzo dobry stok do nauki dla maluchów i wypożyczalnia z porządnym sprzętem. Wywaliłbym tzw. saneczki, bo strasznie psują krajobraz. Podobało mi się za to miejsce na drzewie do zjazdów na linach. Zrobili coś takiego zaraz za wyjściem z górnej stacji. To jest chyba nowość albo wcześniej nie zwracałem uwagi. Wjeżdżałem 2 maja wieczorem koło 18.30. Ludzi było całkiem sporo, wszystkie miejsca na tarasie "Loży Szyderców" zajęte, więc wróciłem sobie z flaszeczką piwa przez park. "Na Zniesieniu" było zamknięte. Ja mam gdzie spać w Przemyślu, więc się nie wypowiem na temat motelu. Obiady też jadam w domu więc, karczma mi niepotrzebna. Jakieś langosze można by tam umiejscowić, żeby była austro-węgierska atrakcja. O, to bym chętnie zjadł do piwka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała pysia Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 10:07 Ciekawe ile armatek śnieżnych trzeba będzie dokupić w związku z budową trzeciej trasy? Można by zrobić jakieś forumowe zakłady w tej sprawie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radny Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 10:16 ani jednej. mała pysia będzie darła pierze zamiast smęcić na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała pysia Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 11:17 Ktoś z władz złożył taką obietnicę, że nie będzie zakupu kolejnych armatek czy wywnioskowałeś to z braku takiej pozycji w budżecie? Wnieś do dyskusji coś ożywczego! Podaj dane dotyczące wyników finansowych z ostatniego sezonu oraz bilans całej inwestycji, to sytuacja stanie się jasna. To najlepszy sposób żeby udowodnić, że krytykujący tę inwestycję się mylą. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl 04.05.10, 11:25 Moim zdaniem mylą się i nie mylą. Mylą - bo stok robi promocyjną robotę. Ktoś kiedyś pisał na forum o rejestracjach samochodów w okolicach stoku parkujących, ja zwróciłem uwagę na rejestracje aut, które stały pod Arboretum - mało przemyskich, dużo innych nawet z Leginicy i Wrocławia ludzie byli. Nie mylą - bo stok na siebie nie zarabia i raczej się nie zanosi, choć ja będę w czasie zimowych ferii w Lublinie zabierał dzieci na przemyski stok, bo jest naprawdę fajny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała pysia Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 13:28 Na powtarzający się argument z tablicami rejestracyjnymi już kilka razy odpisywałam. Żeby nie powtarzać dam linki. Re: 30% podwyżka na stoku!!! Re: Prognoza wyników ekonomicznych stoku? Placówki naukowo-badawcze takie jak Arboretum, nie są tworzone w celu zarabiania pieniędzy i rozwijania turystyki lokalnej. Takie aspiracje mieli owszem pomysłodawcy stoku. Miał on nie tylko zarobić na swoje utrzymanie, ale inwestycja ta również miała sie zwrócić. Jeżeli wpływy do kasy nie są w stanie pokryć bieżącej działalności, więc o środkach na spłatę obligacji nie ma co mówić, a infrastruktura która miała się rozwinąć wokół stoku nie powstaje to w jaki sposób ta inwestycja ma sie zwróci miastu? W tym przypadku nie chodzi o to co Ty będziesz robił, czy komuś podoba się lub nie zjeżdżanie na stoku, tylko czy ta inwestycja spełniła pokładane w niej nadziej - proste porównanie: jak miało być i jak jest. Brak w przestrzeni publicznej takich danych nie jest dowodem na to, że problemu nie ma i nie spowoduje, że problem zniknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: 80.55.73.* 04.05.10, 14:49 To jest klasyczna ucieczka Panaprezydenckich do przodu. Byle do wyborów. Jak się wygra, to temat zadekretuje się jako tabu. Będzie się ględziło, że stok promuje stok i takie bajery. A pieniądze będą dalej wyciekały z kasy miasta na nietrafną ekonomicznie inwestycję i jej utrzymanie. Ale do czasu. Tylko, że wtedy będzie już za późno, tak , jak za późno jest dzisiaj. To ,że stok jest fajny, nie powinno przysłonić faktu, że dołuje ekonomicznie Przemyśl, a będzie dołował jeszcze więcej pomimo marketingowo- ekonomiczno - księgowych zabiegów kreatywnych tumaniących zwykłych ludzi. Nieustanne pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl 04.05.10, 15:14 Nie neguję tego, co piszecie Mała Pysiu i Realisto. Nie napisałem, że ta inwestycja się zwróci, napisałem tylko, że stok promuje przemyśl i jest fajną wizytówką miasta. Trochę ludzi do miasta dzięki niemu przyjeżdża. Ja np. wezmę tu dzieci zamiast do Krynicy, gdzie poprzedni jeździły na narty, a kasę zaoszczędzoną na żarciu i niclegach wydam w mieście, na napitki, książki, ciuchy, więc i z mojego pobytu miasto coś będzie miało. Gdyby popatrzec szerzej, tak jak propunuję, to też nie okaże się, że stok na siebie zarabia, ale moze okazać się, że dopłaca sie do niego mniej niż myślicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała pysia Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 21:13 Nie napisałeś, że ta inwestycja się zwróci, jednak takie zapewnienia padały, podobnie jak wiele innych. Może linki w tym wpisie pomogą Ci dostrzec rozbieżności pomiędzy tym co obiecywano, a tym co jest. Re: a stok śnieży .... :) Różnica pomiędzy Twoim, a moim punktem widzenia polega na tym, że Ty patrzysz z pozycji turysty, a ja mieszkanki, która usłyszała kilka lat temu od władz, że powstanie stoku to świetny pomysł na rozwój miasta. Jaki udział w promocji miasta ma konkretna "wizytówka" da się zmierzyć, podobnie jak to, czy ilość wpompowanych w nią pieniędzy przyniosła oczekiwane efekty. Był plan, obiekt funkcjonuje, więc teraz przydałby się audyt tej inwestycji. Najważniejsze są dane pokazujące całość problemu. Pojedyncze głosy osób przyjeżdżających do Przemyśla na narty mogą być pomocne w kształtowaniu oferty, ale nie mogą być one podstawą do oceny całej inwestycji. "Gdyby popatrzeć szerzej" na dane statystyczne dotyczące turystyki, to za pieniądze jakie przeznaczono na rozwój turystyki w niepewnym zimowym okresie, można zrobić o wiele więcej, w pewniejszym i dłuższym sezonie letnim. Co zwiedzać mamy, ale turyści przyjadą i zatrzymają się na dłużej tam gdzie jest atrakcyjna i różnorodna oferta. Starczyłoby również pieniędzy na wybudowanie nie tylko porządnego wybiegu dla Przemisi, ale również na stworzenie ośrodka naukowo-badawczego który zajmowałby się niedźwiedziami. W tym przypadku nie tylko turysta może odwiedzić Arboretum, ale również niedźwiedziarnię. Przemyśl nie stanie się ośrodkiem sportów zimowych lub miejscem do którego przyjeżdżają setki ludzi na tygodniowy czy dwutygodniowy wypoczynek, tylko dlatego, że przeforsowano pomysł i wybudowano za pieniądze publiczne stok. W prezencie od losu "dostaliśmy" Przemisię, ale nie widać i nie słychać, aby zapowiedzi władz miejskich przełożyły się na czyny, choć to niedźwiedzica w ostatnich miesiącach stała się "wizytówką" Przemyśla, a nie stok. I tak od wielu lat mamy podobne sytuacje jak w filmie "Rejs". Tylko tam inżynier Mamoń mówił: "Mnie się podobają melodie, które już raz słyszałem", a u nas władze najbardziej angażują się w realizację takich projektów, które same wymyśla, choć w Strategii Rozwoju Turystyki zachęcają mieszkańców do wykazania się inicjatywą i współpracy. A przykładów takiego podejścia jest sporo: rewitalizacja Rynku, hotel i restauracja na Zamku, pomost na Solinie, ..., a jak pojawi się jakaś inicjatywa (np. Festiwal Galicja), to stopniowo entuzjazm władz miejskich dla tego pomysłu słabnie, więc mało komu chce się cokolwiek organizować w Przemyślu. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl 04.05.10, 21:39 Ty patrzysz na stok z punktu widzenia wyborcy, ja nie głosuję w Przemyślu, więc widzę to trochę inaczej :-))) Ale dobrze - po raz n-ty na tym forum (zaraz ktoś zadzwoni po karetkę) - w Przemyślu odbyły się kiedyś trzy pochówki wampiryczne i nie ma żadnych wątpliwości co do tego, że takie te pochówki były. Tylko kilkanaście polskich miast może się czymś takim pochwalić. Kto robi inrteres na wampirach? Kraków - chcą swoje wątpliwej konduity upiory pochować z pompą w kościele Mariackim i mieć kolejną atrakcję. W Przemyślu nikt pewnie o wampirach nie wie albo wiedzą i mają to w nosie - jeszcze gorzej, bo pomysł na promocje miasta jest i nie wymaga Bóg wie jakich nakładów. Dalej - twierdza - nikt nie próbuje ściągać z Unii kaski na rewitalizację, tak jak nie wysondował nawet przed akcesem do UE czy nie da się z tej rewitalizacji zrobić międzynarodowego projektu - a to była przeciez austriacka twierdza. Dalej - stare kamienice, w których lokatorzy powykupywali mieszkania, ale miasto ma nadal poważne udziały. Żadnego pomysłu na ściągnięcie kaski na kolejną rewitalizację. Japonia w Przemyślu - w niewielu miastach można się uczyć japońskiego, np. w Lublinie nie można. I jeszcze paru fajnych rzeczy można się tu nauczyć, ale nikt nie wpadł na pomysł promowania miasta w ten sposób. Festiwal Galicja - nic właściwie o nim nie wiem. Może nie udał się przez brak zaangażowania władz, a może zabrakło zapału miejscowym organizatorom. Jedno i drugie jest potrzebne, ale drugie ważniejsze. A Przemisia? - ma swój profil na Facebooku i 360 wielbicieli :-))) Może jeszcze coś z tego będzie, bo żeby miasto Przemyśl miało bulić na utrzymanie miśki we Wrocławiu w zamian za tabliczkę przy wybiegu to zupełnie bez sensu. www.facebook.com/pages/Przemysl/Przemisia/297103927508 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała pysia Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 22:14 Są jakieś opracowania w których można przeczytać o tych trzech pochówkach wampirycznych w Przemyślu? Efekty prac "rewitalizacyjnych" na jednym z fortów już są widoczne - "Rewitalizacja" A informacje o Festiwalu Galicja znajdziesz na: Strona Festiwalu Galicja i w artykułach Dlaczego Przemyśl traci świetne festiwale? Czy Podkarpacie straci Galicję? Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl 04.05.10, 22:24 O wampirach można przeczytać w mojej pracy semestralnej sprzed stu lat, której jeszcze nikt nie opublikował, ale z lokalnego patriotyzmu zorganizowałem pewien deal z pewnym pismakiem, więc może będzie szum :-))) forum.gazeta.pl/forum/w,62,110517544,110717390,Re_malpiaty_.html No i gdy się to wpisze w google to też coś wyskakuje: www.google.pl/search?hl=pl&source=hp&q=poch%C3%B3wki+wampiryczne+w+przemy%C5% 9Blu&btnG=Szukaj+w+Google&lr=&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai= Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała pysia Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 22:30 Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: *.brnt.cable.ntl.com 04.05.10, 23:23 Wampirze a jakis dokladny link? ten ze skyscrapercity nie chce sie otworzyc... A jak nie ma linka, to napisz cos wiecej o tym Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl 04.05.10, 23:31 Kiedyś klikałem w te linki i też mi się nie otwierały. Ja teraz pamiętam tylko tyle, że te pochówki były gdzieś w okolicach Kazanowa, a na pomysł napisania o tym pracy wpadłem przeglądając "Bibliografię regionalną". Ale mam to w domu, jak wrócę do Lublina to odszukam i napiszę coś więcej. Moja córka jest w sanatorium w Rymanowie, więc siedzę w Przemyślu, bo mam do niej bliżej, a muszę dostarczać poskanowane zeszyty na bieżąco. Będę pamiętał Aaa. W czerwcu wysmażę jakiegoś maila. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała pysia Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 23:40 STRATEGIA ROZWOJU TURYSTYKI DLA WOJEWÓDZTWA PODKARPACKIEGO NA LATA 2007-2013 "Z Przemyślem związana jest magia (czarownice, pochówki wampiryczne): spośród kilkunastu znanych pochówków wampirycznych w Polsce, trzy zachowały się właśnie w Przemyślu." Bibliografia. + Suski R., Wampir z Jartyporów. Czy Goci wierzyli w legendy o wampirach? -internetowy magazyn historyczny „Gryfita.pl” Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl 04.05.10, 23:49 O, uwzlędnili w strategii! Fajnie, ale i tak będę molestował Małpiarnię, choć trochę się martwię, co On z tego zrobi. No ale przynajmniej będzie głośno, jak Go znam. Odpowiedz Link Zgłoś
bwm9 Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl 05.05.10, 20:42 Pięknie pisząca „Mała Pysio” piszesz dużo negując istnienie stoku a szczególnie jego rentowność, ale nie spotkałem się abyś podobnie jak „Realista” napisała, choć jedną sensowną propozycję, która przyniosłaby możliwości stworzenia miejsc pracy. Urzędnicy UP bredzą, że mają dla każdego, kto chce założyć własny interes po 40 tysięcy bezzwrotnej pożyczki niech podadzą, co należy utworzyć w Przemyślu, aby przynosiło to zyski. Bajeczki o wielkim przemyśle opowiadane, od co najmniej 60 lat jakoś nie ziściły się nie ma już kilku PRL-owskich pomysłów w tej dziedzinie a nowe na pewno nie powstaną. Ja widzę jednak możliwości w turystyce i znam kilku ludzi, którzy w tej dziedzinie mają wielką wiedzę a także pomysły. Tylko do Rady miasta trzeba wybrać ludzi mądrych a nie tylko umiejących ładnie klęczeć zresztą sukienkowi powinni się też zastanowić lub poradzić się kolegów z Krakowa czy turystyka da także im większe dochody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: 80.55.73.* 05.05.10, 23:43 Pozdrowienia dla bwm9!!! Wywołujesz do tablicy. Nie porównuj Przemyśla do Krakowa, bo to już przerost megalomanii. Turystyka w Przemyślu i w Krakowie, to jak narty w Przemyślu i w Madonna di Campiglio lub w innym centrum narciarskim. Ale kompinuj. Urząd Pracy nie jest od wymyślania dochodowych interesów bezrobotnych, to oni mają sami wpaść na ten swój pomysł.Albo się mylisz, albo nie rozumiesz poglądów o stoku: nikt nie neguje stoku, tylko sens prowadzenia tego projektu przez miasto. Sens inwestowania publicznej kasy w coś, co nie przyniesie choćby równowagi finansowej. Sens fundowania przez milczącą większość namiastki luksusu mniejszości, która jeździ na nartach i ma radochę. Każdy, kto ma sponsora, jakim jest miasto, czyli my wszyscy, będzie się cieszył i chwalił stok, bo to normalne. Zrozum: stok jest fajny, tylko punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Zastanów się, jaki jest udział zadłużenia miasta z powodu stoku w ogólnym zadłużeniu. Nie mów, że to warte promocji itp, bo to komunały dla naiwnych, a Ty nie jesteś naiwny, tylko ślepo zapatrzony w stok, chociaż masz do tego prawo. Bajeczka o stoku , promocji , popularności Przemyśla i turystach z tego powodu to inna wersja bajki o wielkim przemyśle w Przemyślu. To nie jest problem Rady, tylko jej samodzielności i braku własnej oceny sytuacji, bo to nie racja ekonomiczna , tylko polityczna racja stanu. Przecież żaden z nich nie zainwestowałby prywatnej kasy w sam stok, bo po co ryzykować stratę. Ale pieniądze moje i Twoje rzucili i rzucają na inwestycję bez przyszłości ekonomicznej. A z dotacją " skolko ugodno" to i pierwotniak będzie zarządzał stokiem lub inną hutą. tylko, że do czasu. Nieustanne pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała pysia Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.10, 12:48 Dlaczego właśnie ja mam napisać jakąś "jedną sensowną propozycję, która przyniosłaby możliwości stworzenia miejsc pracy"? Problem w tym, że to nie ja ubiegałam się o mandat społeczny, aby móc wziąć na siebie ciężar współrządzenia miastem, nie ja składałam obietnice, nie ja podejmowałam przez ostatnie lata decyzje które przyniosły i przynoszą określone skutki (z wyjątkiem tego, że wzięłam udział w referendum i zaznaczyłam 5xNie), nie ja od wielu lat biorę pieniądze za zajmowanie się sprawami miasta. Jeżeli pojawiają się pytania lub wątpliwość dotyczące konkretnych decyzji władz miejskich, to milczenie lub zdawkowe odpowiedzi nie rozwiązują sprawy. Same władze bez wsparcia mieszkańców nie są w stanie zbyt wiele zmienić, podobnie jak sami mieszkańcy bez wsparcia władz. Aby Przemyśl mógł się rozwijać nie trzeba mówić jak ważna jest idea samorządności tylko trzeba ją realizować. Jedna osoba czy rzecz nie spowoduje, że cokolwiek zmieni się na lepsze. Spektakularny sukces to wielomiesięczna, wieloletnia praca dziesiątek, setek ludzi, którzy zajmują się setkami, tysiącami drobnych spraw, które składają się na pewną całość. Domaganie się od kogokolwiek choćby jednej propozycji która umożliwi stworzenie miejsc pracy jest takim samym nieporozumieniem jak wiara w to, że jedna inwestycja diametralnie wpłynie na rozwój miasta. Po to mamy gospodarkę wolnorynkową i demokrację, aby każdy mógł w niej znaleźć sobie miejsce, a samorząd lokalny powinien stwarzać sprzyjające warunki dla rozwoju różnych inicjatyw, które mogą wpłynąć na rozwój miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl 06.05.10, 13:48 Miasto mogłoby na przykład włączyć do strategii reklamowej mini muzeum w bunkrze koło Gromady, bo to jest bardzo fajna inicjatywa, choć prywatna. No i może wiecie co z Manewrami Szwejkowskimi. Przeczytałem na plakaciku przy bramie fortecznej, że w tym roku miłośnicy dobrego wojaka ograniczą się do wycieczki na Kresy. Dlaczego nie będzie manewrów w Przemyślu?, przecież to impreza pokazywana nawet przez ogólnopolskie media. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: *.toya.net.pl 08.05.10, 18:26 Na pewno nie dla takich leszczy jak Ty, którzy wszystko krytykują. Dla Ciebie synku pewnie większym hitem inwestycyjnym byłby bar w którym wsiadałbyś w skórzanym fotelu , wsadził do gardła rurkę i tłoczył do brzucha piwsko do momentu kiedy popuszczałbyś mocz po nogach z przepicia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: 80.55.73.* 06.05.10, 19:39 Panowie i Panie!!!!!!!!!!!!! Ad rem!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bwm9 Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl 06.05.10, 21:05 Racjonalisto masz rację, że nikt prywatny nie zainwestuje w coś, z czego dochody będą czerpać inni a takie jest zadanie stoku, Szwejków, Muzeum, Fortów linii Mołotowa, i wielu innych nieprzynoszących dochodów inwestycji czy promocji w Mieście, ale od tego jest Rada miasta, która czerpie dochody z podatków i może tak inwestować w Mieście, aby te podatki były większe. Od inwestycji przynoszących duże dochody są prywatni inwestorzy, którzy niestety nie wiem, dlaczego nie chcą inwestować w Przemyślu. Zwróćcie uwagę na budowę pięknego zajazdu pod Radymnem a będzie on daleko od autostrady w całkiem nieatrakcyjnym terenie, co jest w tym, że inwestor buduje tam zamiast w okolicach stoku, co mu tam ściągnie gości. Może to trudności z biurokracją, może malkontenctwo mieszkańców, którym wszystko się nie podoba, co nie jest ich. O racjach ekonomicznych nie lubię mówić, bo, na co dzień stykam się z tak wielką bezmyślnością uzasadnianą racjami ekonomicznymi, nad którymi nie ma dyskusji, choć laik widzi z daleka podstawowe błędy w liczeniu. Co do tego, co ma robić, UP to mam wątpliwości czy ma tylko rozdawać pieniądze według mnie powinien badać potrzeby rynku oraz wykształcenie i umiejętności bezrobotnych i kierować pieniądze na rozwój tam gdzie są szanse a nie dawać pieniądze na pomysły niemające szansy powodzenia. Pozdrawiam. --- pl.youtube.com/watch?v=JuSZEBuDUC4 Zawsze lubiłem dobrą muzykę I ta jest niezła, ale ja byłem I jestem przekorny I kieruję się własnym gustem, dlatego proponuję posłuchanie z wyłączeniem poglądów politycznych, lecz słuchanie duszą. www.youtube.com/watch?v=83DuPTB4HXg Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl 06.05.10, 21:28 Ale co Wy Panowie proponujecie? Zburzyć stok, muzea, forty, wygonić Szwejków i czekać na wielkie inwestycje przemysłowe? Nie będzie ich nigdy w Przemyślu bo brak porządnej infrastruktury, ale też kadr. Skąd się tu wezmą nagle tabuny inżynierów i techników- specjalistów? Tu nigdy wielkiego przemysłu nie było, ani akademickiego zaplecza dla niego, a gdzie indziej tak. I tam są inwestycje. Przemyśl jest skazany na czerpanie dochodów z turystyki. Jeśli położy się turystykę, to lepiej na pewno nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: 80.55.73.* 06.05.10, 23:02 Witam. Po pierwsze: A na jakiej podstawie twierdzisz,że ktoś czerpie dochód ze stoku? Może raczej przychód? Po drugie:Skoro już prywatny inwestor w coś zainwestuje, to po to, żeby sam czerpał z tego korzyści bojąc się, aby konkurencja się nie wkrochmaliła. Po trzecie: każdy, kto przeprowadza inwestycję, a szczególnie z kredytu, liczy wcześniej jej opłacalność, robi analizy, studia wykonalności itp., a bank sprawdza to w trosce o swoją - pożyczaną kasę. Po....: Inwestorzy prywatni kierują się racjonalnymi przesłankami i dlatego ten zajazd jest tam, a nie tu, przy stoku. Po...: z ta przemyska biurokracją to masz rację, zrobią wszystko, żeby dokuczyć wstrętnym inwestorom lub obywatelom, więc inwestorzy jak ognia unikają Przemyśl. Po...:.... Nieustające pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ap Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: 79.139.106.* 07.05.10, 20:31 Czarna rozpacz najlepiej usiąsc i nic nie robić! W Rzeszowie władowali 40 milionów w trase podziemną i wszyscy szcześliwi ( zachwycaja się nią uczniowie okolicznych szkół i paru przypadkowych turystów) za to u nas co bys nie zrobił wszystko żle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała pysia Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.10, 20:47 Czy ktoś Ci broni się zachwycać? Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl 07.05.10, 20:59 Ja mówiąc szczerze codziennie łażę po Przemyślu i się zachwycam. Naprawdę jest czym. Wiem, że to w wątku Realisty niepopularne, ale wyciągiem też czase wjeżdżam za 4 zeta i w zachwytach przeszkadzają mi jedynie te okropne "saneczki". Czy naprawdę nie można wywalić tego badziewia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała pysia Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.10, 21:27 Stok nie szpeci miasta tylko sporo kosztuje. Z nim czy też bez niego, było i jest się czym zachwycać. Próbowałeś tak o wschodzie słońca przejść się po starówce? Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl 07.05.10, 21:41 O wschodzie? Nie, ja tak wczesnie nie wstaję. Ale byłem kiedyś w parku koło 9.00, gdy podnosiła się mgła. Patrzyłem sobie z tarasiku niedaleko Zamku. Fantastyczny widok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała pysia Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.10, 22:15 Też nie mam w zwyczaju budzić się tak wcześnie, ale kiedyś wracałam do Przemyśla nad ranem i zaskoczył mnie widok okolic Placu Legionów i Mickiewicza. Cały Plac spowity we mgle, Więżę zegarową słabo było widać, katedralnej prawie wcale, ale cała Mickiewicza w kierunku Lwowskiej była wyjątkowo słoneczna, bez mgły. Przejście kilku kroków sprawiało wrażenie jakby wzdłuż Rejtana biegła jakaś magiczna, wyjątkowo szczelna granica dzieląca miasto na dwa różne światy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: 80.55.73.* 07.05.10, 21:46 A kto Ci mówił, że ja nie wyjeżdżam sobie czasami na krzesełku na górę? A kto Ci mówił, że ja lub moi najbliżsi pasjami nie korzystają ze stoku zimą? A kto Ci mówił, że ja lub moja rodzinka i przyjaciele z Polski czasami nie ślizgają się na niby sankach? Tylko co to ma do rzeczy? Straty i dotacja są stratą i dotacją, a a zbita dupa zbita dupą. Korzystajmy z tego, póki jest. Nieustanne pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
bwm9 Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl 08.05.10, 13:23 Z twoich wypowiedzi wielu wyczuwa jakieś zacietrzewienie tylko w tym temacie jakbyś doznał wielkiej krzywdy w związku z powstaniem tego stoku lub jakbyś nie dostał ciepłej posadki na tym stoku. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: 80.55.73.* 08.05.10, 14:00 Co za ulga!!! Uspokoiłeś mnie!!! Już myślałem, że swoje poglądy opierasz na analizie, faktach, myśleniu itp!! A tu tylko wyczucie!!! Na dokładkę fatalne!! nieustanne pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl 08.05.10, 14:05 No dobrze - twierdzisz Realisto, że miasto do stoku dopłaca niepotrzebnie, bo jego rola promocyjna jest żadna, a to, że przemyskie dzieciaki mają co robić w zimie jest bez znaczenia. Co w takim razie proponujesz, ale konkretnie? Rozebrać stok, czy tylko nie głosować na jego budowniczego w najbliższych wyborach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: 80.55.73.* 08.05.10, 16:38 Nie twierdzę, tylko przypominam skrzętnie ukrywane przez zainteresowanych przed szeroką publiką efekty pomysłu na budowę stoku. To,że miasto dopłaca, wynika z załączników do budżetu miasta i jest nawet dostępne na stronie miasta, tylko, że zakamuflowane. Za 500 000 PLN każdy amator może promować bądź co z podobnym skutkiem. Propagandą jest, że "przemyskie dzieciaki mają co robić zimą...", bo tylko znikomy z nich procent jeździ na nartach i desce, bo to drogi sport i nie dla każdego. Powiedz, ile przemyskich dzieciaków jeździło na sankach na stoku? Co proponuję? Przede wszystkim rozliczyć tych, co wpadli na ten pomysł i tych, co go zrealizowali i realizują pomimo strat. Nie jest tajemnicą, że budowa "kolejnej trasy" równoległej do istniejących nie przyniesie dodatkowych przychodów, a pomnoży koszty. Potem przyjrzeć się zarządzaniu tym interesem, sprawdzić, co tam naknocili, sporządzić niezależny audyt, zatrudnić fachowców od ekonomi i zarządzania i wtedy podjąć decyzję, co dalej? A Twój pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl 08.05.10, 19:06 Gość portalu: Realista napisał(a): > Powiedz, ile przemyskich dzieciaków jeździło na sankach na stoku? Nie wiem ile przemyskich. Gdy ja byłem ze swoimi w czasie lubelskich ferii, to jest teraz chyba różnie, zależnie od województwa dzieci było na stoku naprawdę sporo. Na pośredniej stacji trzeba było czekać w kolejce ilekroć wjeżdżaliśmy na górę. > Co proponuję? Przede wszystkim rozliczyć tych, co wpadli na ten pomysł i tych, > co go zrealizowali i realizują pomimo strat. OK. > Nie jest tajemnicą, że budowa > "kolejnej trasy" równoległej do istniejących nie przyniesie dodatkowych > przychodów, a pomnoży koszty. Też nie podoba mi się pomysł budowy dodatkowej trasy. > Potem przyjrzeć się zarządzaniu tym interesem, > sprawdzić, co tam naknocili, sporządzić niezależny audyt, zatrudnić fachowców o > d > ekonomi i zarządzania i wtedy podjąć decyzję, co dalej? Zgoda. Szefem POSiR-u jest zdaje się Mariusz Zamirski. Wuefista, który kiedyś trenował chłopaków grających w kosza. Mnie też - pozdrawiam - ale czy zna się na zarządzaniu? Nie mam pojęcia. Audyt powinien też uwzględnić to o czym ja pisałem, a więc ile osób przyjeżdża do Przemyśla na narty, gdzie się zatrzymują, ile kasy zostawiają w mieście w trakcie pobytu tutaj. Być może stok, który nie zarabia na siebie warto jednak dotować, bo per saldo miasto nienajgorzej wychodzi na tym, że on jest. > A Twój pomysł? Patrz wyżej. Pozdrówki :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Wizualizacja 3 trasy IP: *.toya.net.pl 08.05.10, 18:29 Tak ma przebiegać 3 trasa. Jest to stary plan stoku dlatego nie ma na nim naniesionych tras rowerowych i rynny. img99.imageshack.us/img99/8440/wizualizacja.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt Re: Wizualizacja 3 trasy IP: *.toya.net.pl 08.05.10, 20:27 moja propozycja :realista na prezydenta,wampir na v-ce prezydenta i jeden wyburzy stok zasieje kukurydze a drugi rozbierze saneczki i zasieje maryche! dochód murowany!!debile! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Wizualizacja 3 trasy IP: 80.55.73.* 08.05.10, 21:38 Dzięki za propozycje. Ale chyba nie jesteś człowiekiem Prezydenta, bo oni, poza tym, że knocą różne sprawy, w tym stok, mają pewną klasę, potrafią polemizować ze sprawą, a nie z osobami. No cóż prostaczku.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: 80.55.73.* 15.05.10, 13:59 I znowu letni sukces stoku!!!!! Rzesze rowerzystów pojadą 1 dzień z górki na pazurki!!!! To już kolejny , pierwszy dzień wykorzystania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Realisty Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: *.multimo.pl 15.05.10, 15:09 Posłuchaj durniu - tak się składa że te rzesze cyklistów (grubo ponad setka) przyjechało do Przemyśla z całej Polski i jest pod wrażeniem jednej z najlepszych tras downhillowych w Polsce. Impreza w środowisku rowerowym staje się już niemal kultowa. Jest to jeden z najlepszych sposobów na promowanie walorów turystycznych Przemyśla. Ale co ty o tym wiesz. Co więcej - są zauroczeni Przemyślem i zadeklarowali że przyjadą do niego po raz kolejny, namawiając swoich znajomych by także to zrobili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: 80.55.73.* 15.05.10, 17:03 Ale pierdoły pleciesz zaślepieńcze!!!! Wierzysz w to, co mówisz? W sobotę to jeździli sobie z zamku do Szwejka bez pośrednictwa stoku i wyciągu. Całych stu zapaleńców. Powalająca ilość. faktycznie rzesza. I twierdzisz,że stok za kilkadziesiąt milionów złotych trzeba było dla nich budować? Każdemu się spodoba inwestycja, której nie musiał ponosić, bo znaleźli się inni naiwni!! Pozdrowienia dla naiwniaka. Sądzisz, że ci rowerzyści ekstremalni pójdą podziwiać uroki Przemyśla? Oj naiwny, naiwny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: 80.55.73.* 16.05.10, 22:09 Dzisiaj też byli zachwyceni stokiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RCH Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: *.tktelekom.pl 17.05.10, 22:19 Realisto a ty nie jesteś zaślepieńcem. Przecież do ciebie nie dochodzą żadne argumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.10, 21:09 Na jakiej podstawie twierdzisz, że jestem zaślepieńcem? O jakich argumentach mówisz? Podaj choć jeden. I nie przytaczaj sloganów władzy i dyżurnych, rutynowych tekstów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.10, 21:10 Inni pracują nad zaśmieceniem foruma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RCh Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: *.tktelekom.pl 23.05.10, 22:08 To ty jesteś jednym z największych malkontentów, którzy nie potrafią zobaczyć w niczym pozytywów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Trwa rozbudowa stoku narciarskiego w Przemyśl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.10, 06:58 Nie gadaj, tylko pokaż te pozytywy!! Może stok???? Odpowiedz Link Zgłoś