Gość: Ika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.10, 10:32 www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20101122/NWYBORY01/999953515 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: opservator Re: Wybory-Wszystko wiadomo IP: *.adsl.inetia.pl 22.11.10, 18:24 Wybory! Wybory! I już po wyborach! Ale myślę, że dobrze byłoby ocenić minioną kampanię wyborczą, napisać kilka słów o tym co mnie zaskoczyło, rozczarowało, ucieszyło i zasmuciło. Przede wszystkim myślę że należałoby pogratulować niekwestionowanemu zwycięzcy tych wyborów – Robertowi Chomie. To sukces tym większy, że pół roku przed wyborami dopiero powstawało wokół Roberta Chomy Stowarzyszenie dla Przemyśla „REGIA CIVITAS” – apolityczna organizacja, która wiele ryzykując, niemal jednogłośnie odrzuciła zaproszenie PiS-u do wyborczej współpracy i postawiła na samodzielny start w wyborach samorządowych. Dzisiaj po profesjonalnej kampanii wyborczej i I turze wyborów, RC ma nie tylko swojego prezydenta ale i 22,4 % poparcie społeczne (wg sondażu 14%) i 6 mandatów w 23 osobowej Radzie Miejskiej. To bez wątpienia sukces godny pozazdroszczenia i moim skromnym zdaniem największy wygrany tych wyborów. Jeśli chodzi o skład osobowy, to w większości są to „starzy wyjadacze”: Wiesław Morawski, Grzegorz Hayder i Jerzy Golec ale i 3 nowych radnych: Kazimierz Widaj, Leszek Pusiarski i największa niespodzianka – Robert Bal. Największym przegranym tego komitetu jest moim zdaniem Barbara Pichur. Pozostaje mieć teraz tylko nadzieję, że zapału wystarczy Regii nie tylko na wygranie wyborów ale i na realizację programu wyborczego, za co trzymam oczywiście kciuki. Należy przy tym zauważyć, że jeszcze 2-3 miesiące temu Robert Choma wcale nie był faworytem w wyścigu do prezydenckiego fotela. Platforma Obywatelska i Marek Rząsa – źle nie poszło, ale mam wrażenie że liczyli na znacznie znacznie więcej. 27,4 % społecznego poparcia (wg sondażu 18%) dało PO 8 mandatów w RM i silną pozycję przetargową w ewentualnych rozmowach koalicyjnych z RC albo gdy zdecyduje się pozostać w opozycji – duże możliwości kontroli czy też blokowania inicjatyw albo przynajmniej możliwość wpływania na kształt przyjmowanych przez RM uchwał. Oprócz znanych nam już twarzy Jerzego Krużela, Jana Bartmińskiego i innych, PO wprowadziła do RM 3 nowych radnych: popieraną przez mniejszość ukraińską Marię Tucką, Ewę Sawicką i Tomasza Schabowskiego. Mogą oni wnieść trochę świeżej krwi do tego „towarzystwa”. Czy tak się stanie? Czas pokaże. A największy przegrany? Chyba jednak Janina Duda, Leszek Oleszek i Jacek Osiadacz. Chociaż uczciwie trzeba przyznać, że kadrowo PO w Przemyślu wygląda hm…… średnio, szczególnie takie tuzy jak Tadeusz Sosnowski. Prawo i Sprawiedliwość – partia z niemal 20% poparciem (wg sondażu 14%) i 5 starymi – nowymi radnymi, to wyraźny regres w stosunku do wyników nie tylko sprzed 4 lat. PiS to bez wątpienia największy przegrany tych wyborów. Jedyna nowa twarz klubu PiS to kandydat tego ugrupowania na prezydenta – Janusz Hamryszczak. Reszta to znane „dziadki” – Strzałkowski i Łoziński oraz „najrozsądniejszy” w tym towarzystwie - Dariusz Iwaneczko. Przegranych jest kilku – Lucyna Podhalicz, Bogusław Zaleszczyk czy Wiesław Jurkiewicz to tylko najwięksi z nich. SLD – 13,7 % poparcia (przy 6% sondażowych) dało temu komitetowi 3 mandaty. I na tym właściwie należałoby zakończyć, bo chyba nikt niczego lepszego się nie spodziewał. Ludwik Kaszuba, Janusz Zapotocki i Mariusz Iwaniszyn - szef biura posła Pomajdy jako nowy radny. Ryszard Kulej nie tylko nie zdobył fotela prezydenta ale i mandatu radnego, podobnie jak Tomasz Kulawik. W.S. DOLINY SANU – największy przegrany tych wyborów. Niemal 10% poparcia i tylko 1 mandat radnego dla Janusza Łukasiewicza. Patrząc na dotychczasową działalność tego przyszłego radnego mam nadzieję, że będzie mu teraz łatwiej przekuwać zapał i pomysły w czyny i zdobywać dla nich poparcie „oficjalnych czynników”. Janusz! Trzymam kciuki! Szkoda tylko kilku młodych kandydatów tego komitetu: Krystiana Antochowa, Mirka Majkowskiego czy Waldka Pałysa. Mam nadzieję że za 4 lata będą mieli więcej szczęścia. A Andrzej Zapałowski - 246 głosów i bez mandatu. No cóż, uroki proporcjonalnej ordynacji wyborczej. Dla mnie to żywy przykład, że nawet dobrze prowadzona kampania wyborcza nie gwarantuje sukcesu. A wybory prezydenckie? Wbrew wcześniejszym sondażom, przewidywaniom, wróżbom itd. Co by nie mówić, to Robert Choma zmiażdżył po prostu innych kandydatów, zaś największym przegranym jest butny, wyniosły i arogancki Marek Rząsa. Tak samo jak SLD tak i PO powinno poszukać lepszych kandydatów na prezydenta, bo z dotychczasowymi daleko nie zajadą. Podobnie jak i PiS, już dzisiaj powinien zacząć rozglądać się za lepszym kandydatem i go promować a nie gorączkowo urządzać łapanki na 5 minut przed wyborami. Nie mam oczywiście nic do Janusza Hamryszczaka, ale sprawiał wrażenie jakby mu kazali startować a on sam niespecjalnie był do tego przekonany. Może za 4 lata będzie lepiej, tym bardziej że ma przed sobą możliwość pokazania się z jak najlepszej strony i zbudowania poparcia społecznego dla swojej kandydatury. Najlepiej gdyby było to tandem Hamryszczak – Iwaneczko. Ale pożyjemy. Zobaczymy. I co dalej? Najbardziej prawdopodobna jest koalicja RC i PO albo RC-PiS-DS. Ale dla Przemyśla najlepszy byłaby ta pierwsza konstelacja co najmniej z kilku powodów. Bezpieczna przewaga w RM to tylko jeden aspekt. Inna sprawa, to większa możliwość współpracy z władzami sejmiku wojewódzkiego, gdzie PO tak czy siak będzie współrządziła oraz z władzami centralnymi. A nie należy zapominać, że PO zależy albo raczej powinno zależeć aby pokazać mieszkańcom miasta swoją skuteczność w rządzeniu i możliwości pozyskiwania poparcia „góry” i ściągania do miasta pieniędzy i inwestycji. I to takich, które będą odczuwalne dla mieszkańców w postaci nowych miejsc pracy. Jakby się nie stało, to wszyscy muszą albo przynajmniej powinni pamiętać, że za 4 lata znów są wybory a kampania wyborcza do nich powinna się zacząć już od jutra!!! Odpowiedz Link Zgłoś
common-sense-ltd Re: Wybory-Wszystko wiadomo 22.11.10, 19:07 "wielki przegrany", najmniejszy nikczemny. Haniebna "kampania wyborcza" nie popłaca....na szczęście dla społeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eliza Re: Wybory-Wszystko wiadomo IP: 83.1.235.* 22.11.10, 19:10 Bardzo bardzo mi się podoba Twoja wypowiedz, gdyby PO miała innego kandydata byc moze byloby inaczej ale jest jak jest i mnie się to podoba , wierzę że bedzie dobrze mysle ze RM dojdzie do porozumienia i w naszym pięknym mieście zapanuje ład i porządek oraz wzajemny szacunek naszych radnych !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pozdrawiam i życzę owocnej współpracy bo .............wybory znów za niedługo i będziemy mogli ocenić tych których wybraliśmy !!!!!! P.S. Wiedziałam że wygra Prezydent R. Choma :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat Re: Wybory-Wszystko wiadomo IP: *.przemysl.hypnet.pl 23.11.10, 09:24 czyli Przemyślem będą rządzić Ukraińcy bo 4 z ośmiu z PO to UA brawo przemyślacy POpisaliście się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dark Wszystko wiadomo - Ukraińcy ! IP: 77.236.26.* 24.11.10, 09:46 "...czyli Przemyślem będą rządzić Ukraińcy bo 4 z ośmiu z PO to UA ...". Jeśli nawet to prawda, to 4 na 23 radnych to ponad 17 %. A to chyba z grubsza odpowiada ilości mieszkańców Przemyśla pochodzenia ukraińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re:fanka Re: Wybory-Wszystko wiadomo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.10, 22:37 sejmik wyniki www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20101122/NWYBORY01/588515697 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spokojny wybory do sejmu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.10, 07:21 czas na kandydatów na posłów bo czas szybko płynie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: Wybory-Wszystko wiadomo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.10, 12:08 Zwycięstwa wypada pogratulować. Także wszystkim tym, którzy dostali się do rady miejskiej z list innych komitetów wyborczych. Nie można też zapominać o tych, którzy są głównymi współautorami sukcesu R.Chomy, czyli PO i PiS, a także SLD, choć w mniejszym stopniu. O tym, że nie będzie drugiej tury zdecydowały głosy pięciuset kilkudziesięciu mieszkańców. R.Kulej i M.Rząsa w tych wyborach uzyskali mniej głosów niż w 2006 roku. Prawie o 600 głosów mniej. O zmiażdżeniu kontrkandydatów trudno mówić. Wystarczy popatrzeć jakie wyniki osiągnęli prezydenci Gdyni, Wrocławia czy Krosna. W Rzeszowie mało znany kandydat był w stanie osiągnąć bardzo dobry wynik i na chwilę stać się potencjalnym konkurentem w drugiej turze dla tak popularnej i pozytywnie ocenianej osoby jak T.Ferenc. W Przemyślu nie mieliśmy ani pewnego kandydata ani ostrej rywalizacji. Przemyscy kandydaci niespecjalnie przeszkadzali ubiegającemu się o reelekcję. Dobór kandydatów jak i sposób prowadzenia kampanii pozostawiał wiele do życzenia. Może tylko dziwić, że dwie najostrzej rywalizujące ze sobą partie specjalnie chyba nie były zainteresowane zwycięstwem w Przemyślu. Kampania wyborcza bardziej wyglądała jak małomiasteczkowe show niż poważna dyskusja o sprawach miasta, prezentowanie własnych pomysłów, programów, które pozwalają odróżnić od siebie kandydatów. Pretendenci do fotela prezydenta nie skorzystali nawet z gorących tematów w kampanii jak problemy przy budowie drogi obwodowej czy rewitalizacja Rynku. Chwilami nie mogłem oprzeć się wrażeniu, że nie są to polityczne zapasy w stylu klasycznym lub wolnym tylko wrestling. Ciekwasze dyskusje można bylo obserwować na przemyskich forach internetowych niż w debatach prezydenckich. Starego psa trudno nauczyć nowych sztuczek. Na specjalne zmiany w przemyskim samorządzie nie liczyłbym. Większość radnych to te same osoby, które znamy z poprzedniej kadencji, a nowi będą się przecież uczyli od swoich starszych kolegów. Koalicje w samorządach gminnych to bardzo pozorne twory, podobnie jak podziały na kluby. Osób zasiadających w radzie jest niewiele, dyskusje dotyczą spraw społeczności lokalnej, ale niemały wpływ na podejmowane decyzji mają jednostkowe interesy poszczególnych radnych. Rok później wyborcy dopisali ciąg dalszy bajki, a morał każdy może wyciągnąć sam - Bajka wyborcza / 103 zadania inwestycyjne / 684 mln złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kres Re: Wybory-Wszystko wiadomo IP: *.przemysl.hypnet.pl 23.11.10, 14:29 zwycięstwo mierzy się siłą przeciwników a przeciwnicy byli słabi. Mimo to gratuluję zwyciezcy w wyborach choc na niego nie głosowałem. Dla mnie najlepszym kandydatem był pan Hamryszczak,mam nadzieję że nie powiedział jeszcze ostatniego słowa, podkreslam nie partia go popierająca lecz kandydat. Jest najlepiej przygotowany merytorycznie do zarządzania miastem. Tak więc najblizsze 4 lata należą do pana Chomy.A będą to trudne lata, zdaje się że wisi jeszcze sprawa absolutorium za wykonanie budzetu w r.2009, dalej podejrzewam że bardzo trudny budżet na rok 2011, wchodzą przepisy zabraniające miastom brania kredytów na cele nie inwestycyjne. Zeby równowazyc budżet władza bedzie musiała podjąć szereg nie popularnych decyzji.Zdaje się próba z wodą była tuz przed wyborami- nieudana własnie z uwagi na nie. teraz nie będzie wyjścia, wszystko w górę.Obietnice wyborcze- jak się ładnie obieca to nawet realizować nie potrzeba /Marcinkiewicz były premier/ Tak więc proza życia . Albo inaczej, alleluja i do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cypis PO w Przemyślu: jesteśmy zadowoleni z wyników wybo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.10, 16:48 Robert Choma prezydentem Przemyśla po raz trzeci. Teraz trzeba zbudować koalicję - nowiny24.pl PO w Przemyślu: jesteśmy zadowoleni z wyników wyborów - nowiny24.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opservator Re: Wybory-Wszystko wiadomo IP: *.adsl.inetia.pl 23.11.10, 20:19 To oczywiście prawda co pisze Olo, że zwycięzca tych wyborów - Robert Choma swoją siłe zawdzięcza po części słabości swoich konkurentów. Ale PO PiS i SLD wystawili najlepsze co mieli. A że ci kandydaci są jacy są, to już nie wina R. Chomy. Start z zupełnie nowym i nieznanym komitetetm wyborczym i zdobycie więcej głosów niż wszyscy pozostali kandydaci razem, to jednak będę się upierał przy tym, że to miażdżąca wygrana. Tym bardziej, że miał on przeciwko sobie wszystkie partie a spektakularnych sukcesów R. Choma w ostatniej kadencji nie odniósł, co powinno ułatwić zadanie jego kontrkandydatom. Ale to oczywiście moje zdanie. Kampania wyborcza była jaka była i mnie również czasami przypominała bardziej szoł i gawędę a nie ostrą rywalizację. Groteskowo i idiotycznie wyglądało ściąganie przez PO herbu Przemyśla ze sceny podczas ichniej konwencji wyborczej, bo pod niedźwiadkiem był napis Libera Regia Civitas i żeby sie to niepotrzebnie nie kojarzyło, woleli.... się wygłupić. Jeśli chodzi o programy, to tak na dobrą sprawę trudno tutaj być oryginalnym nie popadając w śmieszność, bo wiadomo co trzeba zrobić w Przemyślu w pierwszej kolejności i jakie są priorytety umożliwiające rozwój miasta: obwodnica, strefa ekonomiczna, przygotowanie do zwiedzania obiektów Twierdzy Przemyśl - co do tego wszyscy się musza zgodzić, czy to Kulej, Rząsa czy Hamryszczak. Niewielki jest margines na "oryginalność" poszczególnych kandydatów. A jaka będzie ta nowa RM? Ja również mam wiele obaw, ale gorsza niż poprzednia już raczej nie będzie. Trudno byłoby ją przebić. Nikt też nie mówi że będzie łatwo. Wprost przeciwnie, chociaż mam nadzieję, że realizowane duże inwestycje infrastrukturalne i ożywienie strefy ekonomicznej rozrusza wreszcie nasze miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: Wybory-Wszystko wiadomo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.10, 12:58 W poprzednim moim wpisie jest mały błąd. W zdaniu "Prawie o 600 głosów mniej.", powinno być 800, a nie 600. R.Choma 2006 - 14354/65,60% głosów 2010 - 12635/52.15% M.Rząsa 2006 - 4325/19,77% 2010 - 4548/18.77% Ryszard Kulej 2006 - 1413/6,46% 2010r - 1044/4.31% R.Chomie i R,Kulejowi zmniejszyła się ilość i procent głosów w porównaniu z 2006 rokiem. M.Rząsa nieznacznie stracił w procentach, ale również nieznacznie zyskał na ilości głosów. Utracone 3,15% przez kandydatów PO i SLD to niewiele, ale mogło być kluczowe w tych wyborach. Można zmotywować do głosowania tych, który nie chodzą na wybory, można też zabrać konkurentowi głosy. Niekoniecznie trzeba prowadzić merytoryczną czy agresywną kampanię. Wystarczy, że poseł publicznie wesprze w wyborach kilkoma miłymi zdaniami konkurenta, a członek jego partii nie zdobędzie wystarczającej ilosci głosów, która pozwoli mu ponownie zasiąść w radzie miejskiej. Najmniej ważne jest nowy, mało znany szyld pod jakim startuje się w wyborach. Najważniejsze jest kto tworzy nowy projekt. Nie brakuje tam osób znanych i związanych od lat z samorządem, instytucjami podlegającymi miastu. Jeżeli popatrzysz na listę kandydatów KWW Przemyśl Razem z 2002 roku, to bez trudu znajdziesz tam sporą ilość osób związanych dziś z Regia Civitas. Kiedyś mieli pięciu radnych, teraz mają sześciu, popierali tego samego kandydata na prezydenta. Gdyby w naszym samorządzie faktycznie istniał podział na koalicję i opozycję, to walka o głosy wyborców byłaby ostrzejsza. Komitety wyborcze startują aby zrealizować założone przez siebie cele, dbać o własne interesy. Jeżeli mogą je osiągnąć bez rywalizacji, mając tylko swoich przedstawicieli w radzie, to wysilać się specjalnie w wyborach nie muszą. Największą bolączką nie jest brak priorytetów, spraw, którymi trzeba się zająć w pierwszej kolejności, co do których istnieje zgoda. Większość z tych problemów, priorytetów znamy od wielu lat. Specjalnie nie ma się czym chwalić z poprzednich kadencji, a w wyborach ciągle słyszymy, że tym razem również chcą zajmować się tymi samymi sprawami. Jeżeli przez osiem lat samorząd składający się w większości z tych samych osób, nie poradził sobie z tymi problemami, priorytetami, to trudno się spodziewać, że przez kolejne cztery lata temu podoła. Odpowiedz Link Zgłoś