Dodaj do ulubionych

Szmalcownik to brzmi "dumnie"

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.10, 10:50
Bardziej chyba obraźliwego powiedzenia o drugim czlowieku w Polsce nie ma. Szmalcownik to najwieksze scierwo i szuja ludzka, jaka Bóg mógl stworzyc. Zlapanych na równi rozstrzeliwali ich AK,komunisci a najwięcej gestapo. To nie byli ludzie, to byli szmalcownicy.

Istnieli w każdym poskim mieście w czasie okupacji i wydawali nazistom żydowskich sąsiadów.
Nie jedna obecna fortuna została w naszym kraju zbudowana na szmalcownictwie.
W naszym mieście też uprawiany był ten proceder.
Dzięki szmalcownikom w niektórych krajach nawet nam przyjaznych nazywają Nas "Wspólnikami- Europejskimi pomocnikami Hitlera w mordowaniu Żydów".
Dlaczego o tym zjawisku nie ma ani słowa w naszych podręcznikach do historii.
I co najciekawsze,dlaczego nasze społeczeństwo a szczególnie młodzież o tym praktycznie nic nie wie.
Niektórzy mówią,że jest to dla nas największa tajemnica z naszej historii.
Obserwuj wątek
    • gate.of.delirium Dumna Ika karci szmalcownika... 02.12.10, 11:04
      Gość portalu: Ika napisał(a):

Dzięki szmalcownikom w niektórych krajach nawet nam przyjaznych nazywają Nas "W
      > spólnikami- Europejskimi pomocnikami Hitlera w mordowaniu Żydów".

Hmmm... , a ja naiwnie sądziłem, iż zaszczytne miano "Europejskich wspólników Hitlera w mordowaniu Żydów" dzierżą niepodzielnie koledzy Iwana Demianiuka z Treblinki, ksywa "Ivan Groźny"...
      • Gość: Ika Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.10, 13:00
        Słowo" szmalcownik" powstało w polskim słownictwie na określenie pewnej kategorii naszych obywateli .Rozmawiamy o niektórych cechach obywateli Naszego Narodu.O Indianach Chińczykach i innych nacjach porozmawiajmy sobie na innych wątkach tematycznych z tymi nacjami związanymi.

www.rp.pl/artykul/28,308900--Der-Spiegel---Polakow-bola-szmalcownicy.html
        • gate.of.delirium Ika nie lubi Chińczyka ? 02.12.10, 13:23

Rozmawiamy o niektórych cechach obywateli Naszego Narodu.
          > O Indianach Chińczykach i innych nacjach porozmawiajmy sobie na innych wątkach
          > tematycznych z tymi nacjami związanymi.

>
          > www.rp.pl/artykul/28,308900--Der-Spiegel---Polakow-bola-szmalcownicy.html

Jeżeli tak, to musisz staranniej dobierać terminy oraz artykuły prasowe - wskazane przez Ciebie odnoszą się nie tylko do Polaków. Tak już jest na tym świecie, iż nic nie dzieje się samoistnie, bez zewnętrznej ingerencji lub chociażby wpływu.

Oprócz wspomnianego przez Ciebie, polecam inny artykuł, zob.:

www.rp.pl/artykul/153228,307864_Szukaja-wspolnikow-Holokaustu-.html
          Symptomatyczna diagnoza prof. Wippermanna z Berlina:
          "...To całkowite pomieszanie pojęć. Oczywiście, byli szmalcownicy, ale gdzie ich w Europie nie było? W Polsce, jedynym z okupowanych przez III Rzeszę państw, nie było kolaboracji z nazistami – mówi prof. Wolfgang Wippermann, historyk Wolnego Uniwersytetu w Berlinie. Przypomina, że także przedwojenna Falanga nie zdecydowała się na współpracę z Niemcami. Ma pretensje do autorów "Spiegla" o to, że zestawiają znane od dziesięcioleci fakty dla udokumentowania absurdalnej tezy. Zgodnie z nią Holokaust nie jest fenomenem wyłącznie niemieckim, ale wymaga szerszego, europejskiego potraktowania. Innymi słowy za zagładę Żydów odpowiada niemal cała Europa. Dobitnie formułuje ją cytowany przez "Spiegla" historyk Götz Aly, pytając retorycznie: Czy ostateczne rozwiązanie było projektem europejskim, którego nie można wytłumaczyć wyłącznie przesłankami wynikającymi z niemieckiej historii? [...]"
          • Gość: Ika Re.Szmalcownik to brzmi "dumnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.10, 13:53
            Na tym wątku proponuję rozmowę o szmalcownikach a nie o Holokauście.
            Kolaboracja z Niemcami to także inny temat i rzeczywiście występowała prawie w całej okupowanej Europie.
            Zatem jeszcze raz proponuję powrócić do zasadniczego tematu a brzmi on "szmalcownicy"
            Wiem,że ciężko jest rozmawiać w temacie,o którym się prawie nic nie wie/w szkole tego nie uczyli/ lecz nie musimy z tej przyczyny szukać tematów zastępczych.
            • gate.of.delirium Re: Re.Szmalcownik to brzmi "dumnie 02.12.10, 14:00

> Na tym wątku proponuję rozmowę o szmalcownikach a nie o Holokauście.
              > Kolaboracja z Niemcami to także inny temat i rzeczywiście występowała prawie w
              > całej okupowanej Europie.

W jaki sposób można oderwać zjawisko szmalcownictwa od kolaboracji, współodpowiedzialności za mordowanie Żydów oraz okupacji ?
              Bez władz okupacyjnych i stworzonego przez nią prawa, bez Żydów i pomagających im Polaków, szmalcownicy nie zaistnieliby. Nie mielibyśmy o czym rozmawiać.
              • Gość: Ika Re: Re.Szmalcownik to brzmi "dumnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.10, 14:15
                "W jaki sposób można oderwać zjawisko szmalcownictwa od kolaboracji"- prostym językiem zapytujesz.

Odpowiem Ci też prostym językiem.

Szmalcownik prawie nigdy nie był kolaborantem.
                Jeżeli nie zrozumiałes powtórzę to jeszcze raz.
                -Szmalcownik prawie nigdy nie był kolaborantem-
                Koniec. Kropka.
                • Gość: rurek Re: Re.Szmalcownik to brzmi "dumnie IP: *.ostnet.pl 02.12.10, 15:43
                  Skąd ta pewność ika ,że szmalcownicy nie byli kolaborantami. W ogóle to błędem jest założenie że szmalcownik to osobnik ,którego działania są jakoś szczególnie zogniskowane na Żydach. Żeby zostać szmalcownikiem trzeba było być ogólnie bydlęciem i obok wydawania Żydów ci ludzie robili inne paskudne rzeczy nie zważając na narodowość ofiary. Osobiście znałem człowieka (już nie żyje) z okolic Dynowa. W trakcie okupacji wydawał Żydów, ale również brał czynny udział w pacyfikacji Pawłokomy , rozstrzeliwując i wrzucając do studni 6 osobową rodzinę z dziećmi (dane z IPN) Po wojnie zaś przedmiotem dochodów uczynił sobie podwożenie końmi repatriantów ze stacji kolejki w Dynowie. Większość z tych ludzi nigdy nie dotarła do domów. Tak więc szmalcownictwo było tylko częścią aktywności bandyty.
                  • Gość: iker Re: Re.Szmalcownik to brzmi "dumnie IP: *.toya.net.pl 02.12.10, 16:22
                    Ika zapętlasz się to nie jest dyskusja - powiem krótko "spieprzaj dziadu"
    • common-sense-ltd Re: Prowokatorze, ucz sie polskiego! 02.12.10, 19:45
      Szmalcownik – gwarowe słowo, które w Polsce przed II wojną światową miało kilka podobnych znaczeń: przemytnik, paser lub łapówkarz.

Podczas okupacji niemieckiej słowo nabrało nowego, bardziej pejoratywnego znaczenia, jako określenie osoby wymuszającej okup na ukrywających się Żydach i pomagających im Polakach lub donoszącej na nich za pieniądze do władz okupacyjnych. Zjawisko szmalcownictwa było traktowane przez Armię Krajową jako akt zdrady i karane śmiercią. 18 marca 1943 Kierownictwo Walki Cywilnej ogłosiło:
      Quote-alpha.png
      Każdy Polak, który wpółdziała z ich morderczą akcją czy to szantażując, czy denuncjując Żydów, czy to wyzyskując ich okrutne położenie lub uczestnicząc w grabieży, popełnia ciężką zbrodnię wobec praw Rzeczypospolitej Polskiej i będzie niezwłocznie ukarany...

Wyroki sądów Polski Podziemnej były wykonywane od połowy 1943.[1]

Rozmowa Andrzeja Friszke z Władysławem Bartoszewskim na temat zjawiska szmalcownictwa:
      Quote-alpha.png
      Andrzej Friszke: Czy skala wyroków śmierci wydawanych w tych sprawach przez sądy Polski Podziemnej była na tyle znaczna, by mogła odstraszyć szmalcowników? – Władysław Bartoszewski: Nie, ale to była bardzo trudna sprawa. Mimo, że w zadnym kraju okupowanej Europy podziemie nie wydalo tylu wyroków, co u nas, to jednak trzeba zauważyć, że była to sprawa wyjątkowo trudna. Jak wytropić szmalcownika? Muszą być grupy, które obserwują i łapią. Gdzie? Na ulicy. I na gorącym uczynku. Bo przecież ofiara szantażu nigdy go nie znajdzie[2].

Nadal pozostający w mocy artykuł 1 pkt. 2 dekretu PKWN z 31 sierpnia 1944 o wymiarze kary dla faszystowsko-hitlerowskich zbrodniarzy winnych zabójstw i znęcania się nad ludnością cywilną i jeńcami oraz dla zdrajców Narodu Polskiego wydawanie Niemcom osób przez nich poszukiwanych ściga jako zbrodnię karaną śmiercią[3]. Wymuszanie zaś od takich osób pieniędzy (art. 2) karą pozbawienia wolności do lat 15 lub dożywotnim pozbawieniem wolności. Należy jednak zauważyć, że tych szmalcowników, których ofiary nie straciły życia objęła amnestia z 1956[4]

Lubisz cytować wiki, wiec poczytaj zanim napiszesz
      pl.wikipedia.org/wiki/Szmalcownik
      P.S.ość portalu: Ika napisał(a): Bardziej chyba obraźliwego powiedzenia o drugim czlowieku w Polsce nie ma. Szma
      > lcownik to najwieksze scierwo i szuja ludzka, jaka Bóg mógl stworzyc.

A TAKIE COŚ jest tutaj na forum i zapewniam, że dla niego JEST bardziej obraźliwe powiedzenie.
      • tadeusz.4 Re: Prowokatorze, ucz sie polskiego! 02.12.10, 20:14
        Być może ja się mylę ale szmalcownikami nazywano tych co przywozili żarcie do Warszawy w czasie okupacji. Dzięki temu ludzie mieli co jeść. Traktowano ich podobnie jak dzisiaj ukraińców. Urządzano kontrole w pociągach i na ulicach ale też często przymykano oczy za łapówę. To byli niezwykle szlachetni ludzie, którzy wozili szmalec...

Szma
        > > lcownik to najwieksze scierwo i szuja ludzka, jaka Bóg mógl stworzyc.
        >
        > A TAKIE COŚ jest tutaj na forum i zapewniam, że dla niego JEST bardziej obraźli
        > we powiedzenie.

Myślisz o neo banderowcu pysiu? Jak możesz! Czyżbyś była tutejsza i dostosowała się do wulgarnego języka tutejszego forum?
        • common-sense-ltd Re: Prowokatorze, ucz sie polskiego! 02.12.10, 20:20
          Dla wulgarnych ludzi mam wyłącznie adekwatne określenia.
          Nazywam rzeczy po imieniu, co doprowadza do szału takich, jak ty, ale mnie osobiście znacznie upraszcza życie.

P.s. Nie wysyłaj więcej swoich, upiornych fotek, bo mój kolega zgłosi cię do administracji facebooka, jako spamera(!)
          • tadeusz.4 Re: Prowokatorze, ucz sie polskiego! 02.12.10, 20:24
            Ja ci przysłałem jakąś fotkę? Z mojego adresu? Podpisana jako tadeusz.4? Czy może jak zwykle masz omamy, przypuszczenia, wizje i intuicje? Bo ja po raz trzeci w ogóle na tym forum coś napisałem pod twoim postem - i nigdy nikomu nie wysłam moich fotek (nie jestem modelką na castingu).
            • common-sense-ltd Re: Prowokatorze, ucz sie polskiego! 02.12.10, 20:41
              tadeusz.4 napisał; (nie jestem modelką na castingu).

Fakt. Ale teraz jest moda na dziwolągi, zawsze możesz próbować swoich sił...;)
      • Gość: Ika Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.10, 21:07
        Miło mi,że zmuszasz mnie do nauki J.polskiego.Twa uwaga będzie dla mnie dużym i pomocnym bodźcem.Tak,że skorzystam z Twojej rady.

A teraz pozwól,że ustosunkuję się do twoich argumentów.Przekazujesz wiedzę cząstkową z licznymi przemilczeniami zresztą wygodną dla obu stron wypowiadających się w temacie.
        Jeżeli pozwolisz to postaram się uzupełnić przemilczenia.
        A oto one:
        "Zjawisko szmalcownictwa było traktowane przez Armię Krajową jako akt zdrady i karane śmiercią. 18 marca 1943 Kierownictwo Walki Cywilnej ogłosiło:
        Każdy Polak, który wpółdziała z ich morderczą akcją czy to szantażując, czy denuncjując Żydów, czy to wyzyskując ich okrutne położenie lub uczestnicząc w grabieży, popełnia ciężką zbrodnię wobec praw Rzeczypospolitej Polskiej i będzie niezwłocznie ukarany.."

Ładnie brzmi lecz rzeczywistość była trochę inna.Polskie Państwo Podziemne zaczęło się w ogóle interesować sprawą szmalcownictwa późną jesienią 1942 roku. Pierwsze, zresztą nieliczne , wyroki zaczęły być wykonywane zimą 1943 roku.Ogółem wykonano 7 wyroków śmierci na szmalcownikach.Wyrok śmierci wiązał się dopiero ze współpracą szmalcownika na rzecz Niemców przeciwko podziemiu. Problem eksterminacji Żydów nie był w oczach podziemia sprawą kluczową. Uznano bowiem, że można jej zapobiec tylko dzięki pobiciu Niemców. Szmalcownicy unikający styczności z podziemiem i z Niemcami nie musieli się obawiać karzącej ręki podziemnego państwa.

Dla porównania.Gestapo wykonało 54 wyroki śmierci na szmalcownikach między innymi za przedstawianie wobec żydów jako gestapo itp

Cieszę się ,że powołujesz się"Nadal pozostający w mocy artykuł 1 pkt. 2 dekretu PKWN z 31 sierpnia 1944 o wymiarze kary ...."
        Otóż w czasie obowiązywania rządów tego dekretu nie wykonano żadnego wyroku śmierci na szmalcowniku W jedny przypadku była kara 25 lat w kilkunastu innych do 15 lat maksymalnie.

I ostatni Twój cytat: "Lubisz cytować wiki,"
        Też Ci odpowiem.Nie cytuję dla siebie /dla mnie to jest wiedza cząstkowa/ lecz dla Ciebie byś popracował w temacie jeżeli chcesz go poznać.

Oczywiście mam dla Ciebie link proponuję Ci przeczytać wszystkie 4 strony.

www.wprost.pl/ar/?O=75290
        • Gość: jobrave Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" IP: *.range109-157.btcentralplus.com 02.12.10, 21:12
          Nie przejmuj się Tadeuszu, fanka jak zwykle pie.rdoli od rzeczy, co jest nb. przejawem wschodniej mentalności i zgodne z neobanderowskim dekalogiem.
          • common-sense-ltd Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" 02.12.10, 21:25
            Kiedy, jak zwykle, będziesz się nudzić, a będziesz ( jeszcze) dostatecznie trzeźwy, aby wpisać prawidłowo w wyszukiwarkę własny nick/nicki, sprawdź, ile w ciągu ostatniego roku napisałeś postów pozbawionych jakichkolwiek odnośników do mojej osoby.
            Myślę, że znajdziesz 10 na 1000.

Wnioski pozostawiam twoim zaprzyjaźnionym psychiatrom...
            • Gość: pysio Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" IP: 213.25.24.* 02.12.10, 22:20
              Jo i tadzio napisali ze szmalcownik to osoba szlachetna zasługująca na order i powinna mieć taki duuuuży pomnik w centrum Warszawy. Trzeba się z tym zgodzić i pochwalić tą inicjatywę. Jestem pełen podziwu dla nich i nie rozumiem iki która ich pietnuje. Jo mieszka w Londynie a to definitywnie oznacza że wie co mówi! My głupie polaczki a często neo banderowcy prosimy aby ten szacowny gigant wiedzy zwłaszcza historycznej nie zapominał o nas i był naszym mentorem.Tylko dzięki temu ze raczy poswięcić nam uwagę możemy stać się prawdziwymi europejczykami a może nawet światowcami! Ja , mykoła a nawet historyk dziękujemy ci że o nas nie zapominasz i masz do nas ojcowski stosunek. Myślę że i ta ika w końcu zrozumie jak błądzi i się nawróci!
              • common-sense-ltd Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" 02.12.10, 22:28
                Słusznie prawisz, naczelny rezunie...;)
                Wprawdzie swego czasu, ten wielki myśliciel/myśliwy itp wymyślił dla nas określenie "bandy Lechowskiego", a dziś zmienił zdanie i Pysia mianował przywódcą swojej czerwono-czarnej sotni, ale jego, jakże pożądana, sympatia, a co z tym idzie, dożywotnia pamięć u strasznych mieszczan tego forum, niezmiennie pozostaje przy jego wrogach.
                Jaka piękna, głęboka nienawiść.....
              • Gość: aaa Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 02.12.10, 22:33
                Moze sie szmalcowni ze szmuglerem pomylil? To na "sz" i to na "sz" :D
              • Gość: aaa Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 02.12.10, 22:34
                Pysio, a gdzie oni tak napisali?
                • tadeusz.4 Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" 03.12.10, 00:22
                  Gość portalu: aaa napisał(a):

> Pysio, a gdzie oni tak napisali?

Tu:

forum.gazeta.pl/forum/w,165,119355956,119378648,Re_Ika_antysemitow_przenika_.html
                  • Gość: aaa Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 03.12.10, 09:55
                    A mozesz dokladniej? Bo nie widze, zeby tam jobrave cos pisal o stawianiu pomnikow szmalcownikom. I Tadzia idei pomnikow tez nie widze :(
                    A do Pysia, to szmuglerzy byli
                    • tadeusz.4 "pysio" to brzmi durnie 03.12.10, 11:49
                      Nie licz na dokładniejsze posty pysia - i w ogóle na jakiekolwiek argumenty z jego strony. On się posługuje tzw. "polską logiką", która w jego umyśle jest "logiką wyższego typu" (a la Lenin) - kiedyś napisał wprost, że jego nie obchodzi normalna logika, tylko owa "polska" (cokolwiek miałoby to znaczyć, jedno jest pewne: nie chodzi tu ani logikę Ajdukiewicz, Tarskiego, Woleńskiego czy Ziembińskiego, bo pysio w życiu przeczytał tylko jedną książkę i to nie do końca, bo zasnął w trakcie, więc będzie się wypowiadał na dowolny temat z poczuciem wyższości i posiadanej wiedzy o wszystkim - o logice formalnej, o historii świata, o teorii polityki, o technologii produkcji masła, o psychologii społecznej, o etnografii) . W związku z tym, o tym kto jest neobanderowcem w tym kraju, decyduje on - i nie oczekuj żadnych racjonalnych przesłanek tych decyzji. Są ludzie (np. niejaki historyk), którzy usiłowali po 10-15 razy tłumaczyć mu oczywistości albo tyleż razy odżegnywali się od popierania OUN czy UPA - ale do zakutej pały to nie dochodzi. On żyje we własnym świecie, jak Mykoła - pisze w kółko to samo, nie zwracając uwagi na cudze posty - nadaje jak katarynka, w kółko tę samą melodię. Czy jesteś w stanie dyskutować z pozytywką albo szafą grającą? Przejrzyj sobie kilka jego dyskusji z jobrave, wampirem, jezus czy historykiem - to jak mówienie do ściany.
                      • westlondon Re: "pysio" to brzmi durnie 03.12.10, 12:04
                        Nie mam az tak jednoznacznie negatywnego zdania na temat pysia, nauczony wieloletnim zyciowym doswiadczeniem.
                        Nie raz i nie dwa zdarzalo sie, ze wbrew twierdzeniom ekspertow opierajacych sie na dolumentach, statystykach i licho wie czym jeszcze jakies jakas sprawa potoczyla sie zupelnie inaczej niz oni zapowiadali.
                        Moze fakt, ze pysio nie przeczytal nawet jednej ksiazki, pozwala mu na zachowanie trzezwego osadu?
                        Doskonaly przyklad masz w watku o "zbrodniarzach z AK", gdzie osoby uwazajace sie za oczytane i obeznajmione z tematem, twierdza, ze wiekszosc zolnierzy AK zajmowala sie dzialalnoscia bandycka i zbrodniarska.
                        Gdyby przyjac, ze prawdziwosc twierdzen zalezy id ilosci przeczytanych ksiazek, nalezaloby dojsc do wniosku, ze gimbusy (Ika, Mykola i reszta) maja racje piszac takie bzdury, chociaz nie maja ani cienia dowodu na poparcie swoich klamstw.
                        • tadeusz.4 Re: "pysio" to brzmi durnie 03.12.10, 12:18
                          > Moze fakt, ze pysio nie przeczytal nawet jednej ksiazki, pozwala mu na zachowan
                          > ie trzezwego osadu?

A szmalcownicy zajmowali się szmuglowaniem szmalcu... Wg "polskiej logiki" Stalin był banderowcem (bo zablokował w Norymberdze próbę uznania UPA za organizację zbrodniczą, należącą do aparatu III Rzeszy), a w grudniu zbiera się z pól żyto...Ech, wy pysie wszystkich krajów - łączcie się!

> Gdyby przyjac, ze prawdziwosc twierdzen zalezy id ilosci przeczytanych ksiazek,

Tak, jeśli ma się dowody zawarte w tych książkach - natomiast Mykoła, który przeczytał 200 książek i g.ówno z nich zrozumiał, bo plecie jak najęty, wyciągając bzdury z własnego chorego mózgu (a nie z książek naukowych), i pysio, który nie przeczytał żadnej książki i też wysysa tylko swojego palucha, szukając tam objawień Najwyższej Prawdy (i odsądzając wszystkich, którzy się z nim nie zgadzają, od czci i wiary) są sobie równi - bo żaden z nich nie opiera się na rzetelnych argumentach, tylko na tym, "co mu w duszy gra". Do ...duszy z takim argumentowaniem.
        • Gość: aaa Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 02.12.10, 22:12
          Widze, ze gimbus zamiast sprostowac sowje bezczelne klamstwa, zalozozyl nastepny watek, w ktorym bedzie mogl blysanac swoja gimnazjalna umiejetnoscia skladania liter.
          • lechowski51 Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" 02.12.10, 22:40
            Gimbus-ladne!
            • Gość: pysio Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" IP: 213.25.24.* 03.12.10, 12:59
              Pysio zna taka zasadę; jesli wliziesz między wrony musisz krakać tak jak one. Dlatego pysio zmadrzał nie z powodu niedoczytania ksiązki ale uczy się od mistrzów którzy wykazali ile troski i trudu wkładają w jego edukację. Pysio wzorem jo i ski possie palucha i juz moze pisać prawdę. Prócz tego pysio podpatrzył skąd jo czerpie mądrość; Będąc w kosciele widziałem jak jo ukradkiem zeżarł dwie gromnice a zaraz potem ukazał się jego post o głupocie pysia i pysia oświeciło bo tylko żarcie świeczek i gromnic moze mieć tak ogromny wpływ na oświecenie. Dużo wcześniej widziałem jo na cmentarzu ale wtedy nie skojarzyłem że tam są tak ogromne pokłady wiedzy i madrości. Ja myślę że ci wspaniali i mądrzy na tym forum swoją mądrość czerpią podobnie. Jo dlaczego byłeś tak okrutny i nie ze wszystkimi podzieliłeś sie swoim odkryciem?
              • Gość: jobrave Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" IP: *.range109-157.btcentralplus.com 03.12.10, 15:57
                Ilekroć polaczkowi się powie, że w jego kraju prześladowano tych, czy owych, polaczek się zaperzy i natychmiast wyrzuci z siebie zabory, okupacje, wołynie, katynie, poznanie i stany wojenne, ale nigdy nie odniesie się do siebie, polaczek jest nietykalnym polaczek jest święty, wieczna ofiara losu. Ja osobiście mam dość kłamstw, zarówno z poprzedniej i jak i obecnej epoki. Polska nie potrzebuje już mitów, bo jej polskość nie jest niczym zagrożona, nie wisi nad nami widmo kolejnych zaborów, wynaradawiania i czego tam jeszcze, dlatego możemy się już zmierzyć z prawdziwą historią i wziąć na siebie odpowiedzialność również za to, co było złe w naszych dziejach i wyciągnąć wnioski. Z Iką nie mogę się zgodzić do końca - twierdzenie, że AK było organizacją zbrodniczą jest nie tylko krzywdzącym uogólnieniem, ale i nadużyciem, owszem, wszelkie przejawy patologii należy ujawniać, ale stawianie tezy o zbrodniczości trzeba poprzeć bardzo solidnymi dowodami, a wymaga to bardzo długiej i benedyktyńskiej pracy, przy okazji napomknę o Radzie Pomocy Żydom "Żegota, bo w sumie dyskutujemy o relacjach polsko-żydowskich podczas II wojny światowej - taka organizacja powstała tylko w Polsce, a nie w innym z okupowanych krajów. Nie można zapominać o tym, jak również i o tym, że nawet osoby, z powodów ideologicznych, negatywnie nastawiono do żydów, udzielały im daleko idącej pomocy, narażając życie. Z tych znanych, choćby Zofia Kossak - Szczucka, zdeklarowana zwolenniczka ND. "Szmalcownictwo" było zjawiskiem dość powszechnym i przyznajmy to uczciwie, przynajmniej tolerowanym. Mianem "szmalcownika" określało się osoby, które żyły z szantażowania żydów, bądź współpracowały z okupantem ujawniając miejsca, w których ukrywali się żydzi, w zamian za gratyfikacje pieniężne, czy alkohol, żywność lub możliwość przejęcie mienia po zadenuncjowanych żydach. W Yad Vashem - o ile dobrze pamiętam, jest ponad 30 tys. polskich drzewek, powinno być znacznie więcej, ale wiele osób, które ukrywało żydów, nawet po zakończeniu okupacji nie chciało się do tego przyznać. Znałem pewną kobietę, która ukrywała przez rok trzyosobową rodzinę żydowską. Najbardziej jednak bała się jednak nie Niemców, lecz niektórych członków najbliższej rodziny, sąsiadów i partyzantów, nie muszę dodawać, że cały czas chodzi tu o Polaków. Wiele osób, ukrywających żydów, dopiero po latach przyznawało się do tego. Warto sobie zadać pytanie dlaczego, bo przecież zagrożenie ze strony Niemców dawno już minęło. Tak, więc proszę, żeby endekochuje nie wk.urwiali mnie tym ciągłym wybielaniem historii.
                Teraz kwestia "niewinnych" Bojków i Łemków. Owszem, nie przeczę, że większość, to niewinni ludzie, ale twierdzenie, że Łemków i Bojków nie było w UPA, to poważne łgarstwo, są na to stuprocentowe dowody nie tylko w źródłach polskich, lecz również w ukraińskich, w tym w "Lytopysach UPA" - nie ma co zaprzeczać Mykoła, bo łatwo znaleźć to w internecie i nie tylko tam.
                • Gość: rurek Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" IP: *.ostnet.pl 03.12.10, 20:06
                  Sam bym tego jobrave lepiej nie napisał. Nie jesteśmy "chrystusem narodów" Jesteśmy zwykłym, przeciętnym narodem europejskim. Ani lepszym ani gorszym od innych. Narodem na tyle dużym , stabilnym i zakorzenionym, że nie musimy się na siłę dowartościowywać. Jesteśmy na takim etapie że możemy wybaczyć naszym wrogom i prosić o wybaczenie nasze ofiary. Tyle że , o dziwo , do takiego wybaczenie nie są gotowi ci , którzy powinni to pierwsi uczynić - gorliwi katolicy.
                • Gość: pysio Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" IP: 213.25.24.* 03.12.10, 20:25
                  Jo ja jak najbardziej jestem za tym by historia była historią zgodnie z nazwą. Niech doktrynerzy, propagandziści i koniunkturaliści odwalą się wreszcie i dadzą spokój ustalaniu faktów. Prawdziwy historyk opisuje fakty a ich interpretację zostawia czytelnikowi. Ale tu jest więcej interpretacji niż faktów i jak ktoś pisze interpretację a mnie wyzywa od nieuków choć wyraźnie piszę że nie jestem historykiem to myślę że taki osobnik skończył tą dziedzinę wiedzy za masło. Ja jako nieuk mogę sobie pozwolić na opisanie po swojemu bo mnie metodologia po prostu nie obowiązuje bo ja nie mam papierów. Jeśli chodzi o pielęgnowanie tradycji i historycznych wydarzeń to nasz kraj w żadnym przypadku nie odbiega od innych. To co robią Amerykanie, Francuzi cz Anglicy tęskniący do dawnego imperializmu i organizujący różne uroczystości nijak się ma do tego co my robimy i wydajemy na te sam cel. Co do szmalcowników to mam pewność że ta kategoria istnieje bez względu na to czy jest wojna czy jej nie ma. Różni się tylko metodami.
                • Gość: Ika Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.10, 21:12
                  Co prawda nie w temacie wątku lecz pozwól,ze wrzucę swoje co nie co.

"Radzie Pomocy Żydom "Żegota, bo w sumie dyskutujemy o relacjach polsko-żydowskich podczas II wojny światowej - taka organizacja powstała tylko w Polsce, a nie w innym z okupowanych krajów"-
                  Tylko my tak myślimy i wprawiamy się w samozadowolenie..
                  Otóż w całej okupowanej Europie i to znacznie wcześniej od 1941 znacząco pomagano Żydom w innych krajch.We Francji przejął to na siebie Francuski Ruch Oporu,który to w sposób zorganizowany logistycznie zamknięty organizował pomoc francuskim Żydom.Były nawet miasteczka enklawy całkowicie kontrolowane przez ruch oporu gdzie bezpiecznie dotrwali do końca wojny tysiące Żydów.
                  W Danii Związek Rybaków w e wspólpracy z rybakami szwedzkimi łodziami tysiące Żydów przerzucili do Szwecji. W mniejszej skali to samo czynili rybacy bułgarscy przewożąc Żydów do Turcji.Nie należy zapominać o Albanii,gdzie tamtejszy Związek Muzułmanów do końca okupacji przyjmował Żydów z sąsiednich krajów i przechowywał w niedostępnych górach.
                  Wszystko to miało charakter zorganizowany i bardzo mocno finansowany przez finansjerę żydowską za pośrednictwem Rządu Wielkiej Brytanii.

Żegota jako zorganizowana forma pomocyŻydom powstała najpóżniej bo w pażdzierniku 1942 roku/funkcjonowała od stycznia 1943/ kiedy to w gettcie z pół miliona Żydów zostało niecałe 100 tysięcy.
                  Eksterminacja Żydów w W-wie już była doskonale znana Rządowi Wielkiej Brytanii między innymi dzięki Karskiemu.Dane te były dla Brytyjczyków szokujące.Wymusili więc na Rządzie Emigracyjnym zorganizowanie daleko idącej pomocy z dużym wsparciem finansowym
                  Zorganizowanie Żegoty był dużym sukcesem Delegatury Rządu na kraj a szczególnie Henryka Wolińskiego.
                  Faktem natomiast jest Żegota była jedyną polską organizacją w II wojnie światowej prowadzony wspólnie przez Żydów i nie-Żydów z wielu ruchów politycznych.
                  .Największym sukcesem było jednak ocalenie z getta około 4 tysięcy osób w tym przeszło połowa dzieci.

"Zofia Kossak - Szczucka, zdeklarowana zwolenniczka ND."
                  Bycie dla Niej człowiekiem było znacznie ważniejsze niż bycie zadeklarowanym N-dekiem. Tak prawdę mówiąc to właśnie Ona samorzutnie wraz z Wandą Krahelską-Filipowicz zorganizowała daleko wcześniej przed powstaniem Żegoty Tymczasowy Komitet Pomocy Żydom. Uratowała około 180 osób .Utrzymywała ich z własnych funduszy i pomocy kościoła.
                  Po powstaniu Żegoty względy polityczne ograniczały jej działalność.

"W Yad Vashem - o ile dobrze pamiętam, jest ponad 30 tys. polskich drzewek, powinno być znacznie więcej, "
                  Jest to zbyt piękne.Proza jest trochę inna.Wszystkich drzewek z całej Europy jest około 22 tysiące zaś drzewek przypisanych Polakom około 6 tysięcy.Mamy też tam element z Przemyśla gdzie w specjalnej wyeksponowanej aleji -"dobroczyńca ludzkości". obok pomnika Korczaka z dziećmi znajduje się symboliczny pomnik porucznika wermachtu dr. Alberta Battela stacjonującego w Przemyślu ,który " dla dobra wermachtu" przyczynił się do uratowania około 3500 Żydów przemyskich z których to znaczna ilość uciekła a wojnę przeżyło około 500.

To są czyny pozwalające Nam chodzić z podniesioną głową ,rozmawiać o rzeczach wzniosłych i honorze.Te są z reguły znane już od przedszkola.

Lecz niestety mamy też czyny niegodne. Ot choćby szmalcownictwo.
                  Za nie się nie wstydzimy ponieważ je ukrywamy,a jeżeli już mówimy to tak by nikt nie zrozumiał.
                  • Gość: jobrave Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" IP: *.range109-158.btcentralplus.com 03.12.10, 21:33
                    Sorry, rzeczywiście nie popisałem się zbytnią znajomością faktów, ale - jak słusznie zauważyłaś - możemy chodzić z podniesioną głową, nie wpadając przy tym w samozadowolenie, na pewno tego co chlubne w naszych dziejach jest więcej. Jeśli potępimy to, co u nas było złe zasłużymy na jeszcze większy szacunek.
                    • Gość: Ika Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.10, 21:44
                      Jest jak jest prawie w każdym narodzie.

Jest dużo czynów godnych i słusznie je gloryfikujemy.

Są czyny pospolite,które w zasadzie są ale o nich się nie mówi,bo i nie ma o czym.

Są też czyny niegodne.Z nimi powinniśmy się sami rozliczyć i piętnować a nie zamiatać pod dywan udając,że się nic nie stało.

Inni nam póżniej wypominają i to w tonie nie miłym dla naszego ucha,niejednokrotnie z przykrymi następstwami.
                    • Gość: mat120 Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" IP: 92.244.58.* 03.12.10, 22:07
                      Gość portalu: jobrave napisał(a):
                      Jeśli potępimy to, co u nas było złe zasłużymy na jeszcze większy szacunek

O tak, na pewno zwiększy się ilość sprzedawanych śledzi, zawijanych w Twoją gazetkę.:)
                      • common-sense-ltd Re: Zasługujecie towarzyszu.... 03.12.10, 22:58

> Gość portalu: jobrave napisał(a):
                        > Jeśli potępimy to, co u nas było złe zasłużymy na jeszcze większy szacunek

Wy towarzyszu, zasługujecie jedynie na pogardę (!)
                        A nawet, gdybyście kiedyś, jakimś cudem, POTĘPILI i ODSZCZEKALI wasze ordynarne chamskie posty pełne oszczerstw i obelg pod adresem obcej, nie znanej wam kobiety, zrobicie to wyłącznie pod publikę i/ lub dla własnego zysku , więc możecie co najwyżej ZASŁUŻYĆ na chichot historii...tego forum i miasta.
                  • Gość: mat120 Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" IP: 92.244.58.* 03.12.10, 22:01
                    We Francji przejął to na siebie Francuski Ruch Oporu,który to w sposób zorganizowany logistycznie zamknięty organizował pomoc francuskim Żydom.Były nawet miasteczka enklawy całkowicie kontrolowane przez ruch oporu gdzie bezpiecznie dotrwali do końca wojny tysiące Żydów.

Przestań Ika pie...lić głupoty.:)

• Gość: aaa Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 03.12.10, 22:09
                      Ika, moze jakies nazwy tych miasteczek- enklaw?
                      • Gość: aaa Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 03.12.10, 22:15
                        A tutaj troche o francuskim ruchu oporu :D

www.trystero.pl/archives/1124
                      • kocur_zalogowany Chambon-sur-Lignon 03.12.10, 23:40
                        pl.wikipedia.org/wiki/Le_Chambon-sur-Lignon
                    • Gość: Ika Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.10, 22:43
                      Mat specjalnie dla ciebie malutki skaner o miasteczku,których tam jest wymienionych kilka z ksiązki "Yad Vashem Męczenników i Bohaterów Holocaustu Instytut Pamięci"

Cytat:
                      "Pastor André Trocmé był duchowym przywódcą zboru protestanckiego w miejscowości Le Chambon Lignon sur w departamencie Haute-Loire w południowo-wschodniej Francji. Jego poprzednik, Charles Guillon, został wybrany burmistrzem miasta na początku 1930, a André Trocmé objął przywódca duchowy zgromadzenia. Kiedy w czerwcu 1940 roku Francja była okupowana i reżimu Vichy powstał, wezwał swoich wiernych Trocmé do schronienia prześladowanych zbiegów "ludu Biblii." W ten sposób, poszedł w ślady Guillon, którzy wykształceni w tej kongregacji ducha. Ta polityka i hojności ducha wielu wiernych wykonane Le Chambon i okolicznych wsi unikalny schronienia we Francji, gdzie wielu Żydów, dzieci i całych rodzin, przeżył wojnę.

Po deportacji narodziła się we Francji w 1942 roku, Trocmé wezwał swoich wiernych, aby dać schronienie każdy Żyd, który powinien o to poprosić. Wsi i jej terenów podmiejskich szybko wypełnione setki Żydów. Niektóre z nich znalazło stałe schronienie w pagórkowatym regionie Le Chambon i inne otrzymały tymczasowy azyl, dopóki nie udało się uciec za granicę, najczęściej do Szwajcarii. Mimo niebezpieczeństwa, Żydów mieści się w lokalnych mieszkańców i rolników, w instytucjach publicznych i domach dziecka. Dzięki pomocy mieszkańców niektórych Żydów były następnie na niebezpieczne wyprawy do granicy szwajcarskiej. Cała społeczność połączyły się, by ratować Żydów, widząc w nim swoje chrześcijańskie zobowiązanie.

Według jednego z szacunków, około 5000 Żydów przeszedł przez Le Chambon i okoliczne wsie aż do wyzwolenia. Mieszkańcy Chambon działał w przekonaniu, że to ich obowiązek, aby pomóc ich "sąsiadów" w potrzebie. Wiele czynników dołączyła w tworzeniu tego ducha: protestanckiej historii prześladowania mniejszości religijnej w katolickiej Francji, empatia dla Żydów, jak ludzie ze Starego Testamentu i wspólnego dziedzictwa biblijnego oraz last but not least, potężny przywództwa i przykład ich pastor i jego żona, Andre i Magda Trocmé.

Magda, żona Trocmé, był aktywnie zaangażowany w tworzenie i utrzymanie tego przystanią dla prześladowanych Żydów. Ona znajduje rodzin chce przyjąć uchodźców żydowskich i przygotowane miasta wiele szkół mieszkalnych wzrosła rejestracji. Wiele osób aktywnie uczestniczyli w tych pracach. działaczy Wspólnoty, przekazane na dworzec otrzymywać uchodźców przybywających, będą następnie być trzymane przez wieśniaków lub podjęte w bezpieczne miejsca. Wszystkie te wysiłki, które sfrustrowany reżimu antyżydowskiej polityki były realizowane w ramach sponsoringu oraz zachęcanie Pastor Trocmé.

Władze Vichy podejrzenia co się dzieje, było po wszystkim nie da się ukryć, takie na szeroką skalę działań ratowniczych w czasie. Władze zażądał proboszcz zaprzestanie swojej działalności. Jego odpowiedź była jednoznaczna: "Ci ludzie przybyli tu o pomoc i schronienie jestem ich pasterzem pasterz nie opuszcza swojej owczarni ... nie wiem co Żyd jest wiem tylko ludźmi...." Ani "ciśnienie, ani środków bezpieczeństwa" władze wyszukiwania zmniejszyła determinacji Trocmés i ich zespół, a ich działalność nie ustała. W dniu 15 sierpnia 1942 r., Trocmé gwałtownie przegubowych jego opinie Georges Lamirand, minister w rządzie Vichy z oficjalną wizytą do miasteczka. Kilka dni później, żandarmów przeniósł się do Le Chambon "czyścić" miasto z jego "nielegalnych" mieszkańców obcych. Dwa tygodnie później, 30 sierpnia napięcie punktem kulminacyjnym pogłoski o nakaz aresztowania wydany wobec ministra. W jego kościele brzegi, Trocmé wezwał wiernych, aby "wypełnić wolę Boga, nie ludzi" i podkreślił znaczenie wypełniania przykazania w Księdze Powtórzonego Prawa 19:2-10 dotyczące uprawnienia do schronienia prześladowanym. Nie było żadnych aresztowań, że dzień, a kilka dni później żandarmi zostały wycofane z miasta, swojej misji całkowita porażka."
                      Koniec cytatu.
                      • Gość: aaa Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 03.12.10, 22:52
                        Cos google tlumacz niezbyt sie popisal :D:D:D
                        A z enklawa to miasteczko mialo tyle wspolnego co demokracja z demokracja socjalistyczna.
                        A jesli juz nawet przyjac, ze to byla enklawa, to podaj jeszcze pare innych miejscowosci, hehe
                      • Gość: mat120 Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" IP: 92.244.58.* 03.12.10, 23:40
                        I czego to ma dowodzić ?
                • Gość: mat120 Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" IP: 92.244.58.* 03.12.10, 21:57
                  gość portalu: jobrave napisał(a):
                  Z Iką nie mogę się zgodzić > do końca - twierdzenie, że AK było organizacją zbrodniczą jest nie tylko krzywdzącym uogólnieniem,...

Na Twoim miejscu zgodziłbym się z Gimbusem do końca. AK bowiem była nie tylko organizacją zbrodniczą ale i kolaborancką, ściśle współpracującą z Gestapo. I jest to zdanie nie tylko Iki ale i tow. Stalina.

Podczas konferencji w Teheranie Józef Stalin stwierdził: (...) Polski rząd na uchodźstwie jest ściśle związany z Niemcami i jego agenci w Polsce mordują partyzantów (...) nie sposób sobie wyobrazić, co się dzieje w Polsce (...). W rozkazie z 31 lipca 1944 r., skierowanym do dowódców 1 Frontu Białoruskiego, 1 Frontu Ukraińskiego oraz do generałów Berlinga i Żymierskiego, władze radzieckie nakazywały rozbrajanie i internowanie oficerów i żołnierzy Armii Krajowej, motywując to powiązaniami AK z wywiadem niemieckim. Podobne fałszywe oskarżenia padały z ust „polskich” komunistów, np. Jakuba Bermana, który na posiedzeniu KC PPR 22 października powiedział: Na terenach, które nam przyjdzie opanować, AK będzie związana o wiele bardziej z gestapo aniżeli u nas (...). Po kapitulacji Powstania Warszawskiego „Zielony Sztandar” z 15 X 1944 r. pisał o gen. Tadeuszu Komorowskim: (...) wolał oddać swych rodaków w ręce Niemców, niż połączyć się z oddziałami walczącymi pod naszą flagą narodową po tamtej stronie Wisły (...). „Rzeczpospolita” z 14 X 1944 r. pisała: Hrabia Bór-Komorowski, jak słyszymy, jest wysoko przez Niemców honorowany. Zasługa, jaką im wyświadczył, nie pozostanie bez nagrody (...) kapitulant Warszawy ma być na Wilhelmstrasse mianowany nowym führerem polskim. Majdanek i Treblinka zyskały więc nowego patrona. Tak opadła maska patriotyzmu z potwornego oblicza zaprzaństwa i zdrady (...). „Rzeczpospolita” w artykule wstępnym: Krajowi podkomendni Raczkiewicza i Bora-Komorowskiego, związani bandyckim „braterstwem broni” z agentami piątej kolumny hitlerowskiej, poczują na własnej skórze siłę ustroju, który chcieliby skompromitować i osłabić swymi zbrodniczymi wyczynami.
                  Żegota i 30 tys. polskich drzewek to kolejny wymysł polskich, katodebilnych endeków.
                  W rzeczywistości pod płaszczykiem Żegoty czarni dokonywali przymusowej katolizacji Żydów a drzewka w Yad Vashem, o czym wie każdy nietoperz, rosły tam już na długo przed wojną.
                  Życie polskiego szmalcownika, co by nie powiedzieć, było dość ciężkie. Ile się musiał natrudzić by wydusić z Żyda jakiś grosz. W dodatku zwalczali ich Niemcy i nieraz mordowali zbrodniarze z AK. Tacy Francuzi np. nie musieli się w ogóle ukrywać ze swoim szmalcownictwem. Na żądanie Niemców ustawili się karnie w kolejkach i za drobną opłatą sprzedali im wszystkich swoich żydowskich sąsiadów, których potem francuskie koleje przewiozły do miejsca spotkania z Jahwe.
                  Na terenach administrowanych przez rząd Vichy, francuska policja i francuscy obywatele wydali w ręce gestapo dziesiątki tysięcy Żydów z nie okupowanej części Francji. Dobrowolnie i gorliwie.
                  • Gość: jobrave Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" IP: *.range109-158.btcentralplus.com 03.12.10, 22:35
                    mat120 napisał:
                    "Na Twoim miejscu zgodziłbym się z Gimbusem do końca."

Gdybyś był na moim miejscu - ponieważ jednak jesteś za głupi na to, więc musisz zostać na swoim miejscu.
                    • Gość: mat120 Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" IP: 92.244.58.* 03.12.10, 22:50
                      Gdybyś był na moim miejscu - ponieważ jednak jesteś za głupi na to, więc musisz
                      > zostać na swoim miejscu.

Nigdy nie marzyło mi się zajęcie pozycji lewackiego idioty.

• wampir-wampir Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" 03.12.10, 22:51
                        Słusznie. Prawak imbecyl to brzmi dumnie.
                        • Gość: mat120 Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" IP: 92.244.58.* 03.12.10, 23:18
                          Zmieniłeś już nietoperku letnie trampki na zimowe?:)
                          • Gość: jobrave Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" IP: *.range109-158.btcentralplus.com 04.12.10, 01:34
                            Nie wysilaj się i tak już wiemy, że jesteś neobanderowcem.
                            • Gość: pysio Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" IP: 213.25.24.* 04.12.10, 06:28
                              Dlaczego piszesz w liczbie mnogiej? Status waszej organizacji mówi chyba wyraźnie by się niczym zdradzić. Czekają cię chłopie kłopoty a wybory chyba już blisko bo aktywność członków wzrosła niepomiernie.
                              • Gość: jobrave Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" IP: *.range109-158.btcentralplus.com 04.12.10, 07:09
                                My Pysio jesteśmy z AK i stajemy z otwartą przyłbicą.
                                • Gość: Kiślak. Stanisław Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" IP: *.range109-158.btcentralplus.com 04.12.10, 07:10
                                  Ta czegu spać ni dajeci, ta idźci kur.wysyny spać!
                                  • Gość: Kiślak.Krystyna Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" IP: *.range109-158.btcentralplus.com 04.12.10, 07:12
                                    Ta właśni, ta czegu ludzium spać nie dasz bandytu jedyn!
                            • Gość: M Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" IP: *.przemysl.hypnet.pl 04.12.10, 08:40
                              właśnie, w Jarosławiu nikt nie chce z nim gadać to się do Przemyśla przypie...ł
                            • Gość: mat120 Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" IP: 92.244.58.* 04.12.10, 21:02

> Nie wysilaj się i tak już wiemy, że jesteś neobanderowcem.

My natomiast wiemy, Ty że jesteś neobolszewickim zwierzątkiem pociągowym.:)

• Gość: M Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" IP: *.przemysl.hypnet.pl 04.12.10, 08:37
                        a ty mat jesteś zwykłym jarosławskim gó...arzem. wydaje ci się, że kimś jesteś a tak naprawdę jesteś nikim :)
                        • lechowski51 Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" 04.12.10, 08:55
                          Mykola!.Jestem zawiedziony, bo ika wraz z pojebusem londynskim wydzieraja Ci z rak palme pierszenstwa w opisywaniu bandytow z AK.Bierz sie do roboty bo sotniowy z Toronto wstrzyma wyplaty.
    • common-sense-ltd Re: Dumnie brzmi bohater, człowiek wyjątkowy 04.12.10, 16:36
      Dla osób pokroju tutejszych twgw, czyli tzw iki/wampira/małejpysi/rurka itp "szmalcownik, szuja, sprzedajna gnida" być może brzmi dumnie/durnie ....Dla przeciętnego człowieka dumnie brzmi słowo, którym nie tylko się nie brzydzi, ale które niesie w sobie ładunek pozytywnych skojarzeń. Był kiedyś taki program w TV pt "Zwyczajni, niezwyczajni".....

W latach siedemdziesiątych będąc w Kalifornii ( miałam wówczas już tyle szczęścia;) po niedzielnej mszy w polonijnym kościele spotkałam się na comiesięcznym pikniku z tamtejszymi Polonusami, jak wówczas określano powojenną emigrację i ku swojemu zdumieniu usłyszałam pytanie "A czy pani wie, że pierwszym człowiekiem , który zatknął biało-czerwoną flagę na Monte Cassino, był mój kolega, Przemyślanin?" Nie wiedziałam.....Kilka lat później w "Przekroju" ukazał się artykuł o tym człowieku , a ja ze zdumieniem stwierdziłam, że znam go z widzenia i przypomniałam sobie tamtą żenującą dla mnie sytuację, kiedy z zawstydzeniem musiałam odpowiedzieć, że nie znam jednego z przemyskich "zwyczajnych, niezwyczajnych".
    • Gość: mat120 Re: Szmalcownik to brzmi "dumnie" IP: 92.244.58.* 04.12.10, 21:00
      Bardziej chyba obraźliwego powiedzenia o drugim czlowieku w Polsce nie ma. Szma
      > lcownik to najwieksze scierwo i szuja ludzka, jaka Bóg mógl stworzyc.

Mylicie się towarzyszko, w Polsce funkcjonują bardziej obraźliwe słowa.
    • Gość: Ika Kariera "szmalcownika" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.10, 10:32
      To taki dobry człowiek:

wyborcza.pl/1,75248,8746193,Kult_Kobylanskiego.html
      • Gość: aaa Re: Kariera "szmalcownika" IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 06.12.10, 12:45
        Cos mu udowodniono?
        Czego spodziewac sie po osobie, ktora bezczelnie klamie (ze wiekszosc zolnierzy AK to bandyci i zbrodniarze)?
        • Gość: Ika Re: Kariera "szmalcownika" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.10, 15:16
          Wychodzi z Ciebie Twoja mentalność.
          "Cos mu udowodniono?" zapytujesz?
          Tak udowodniono jako jednemu z nielicznych zbrodnię szmalcownictwa.
          Dlatego udaje Polaka z Ameryki Południowej gdzie nie ma umowy o estradycji.
          • Gość: aaa Re: Kariera "szmalcownika" IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 06.12.10, 15:55
            Kto mu udowodnil? Jakis link?
            Czy to taka sama prawda, jak twoje twierdzenie, ze wiekszosc AK to zbrodniarze i bandyci? Na to klamstwo tez nie przedstawilas nawet cienia dowodu.
            • Gość: pysio Re: Kariera "szmalcownika" IP: 213.25.24.* 06.12.10, 16:08
              Swego czasu Mark Twain kandydował na prezydenta. Pewna gazeta napisała że głodzi i się znęca nad swoją babcią! Zanim wyjaśnił że jego babcia już dawno nie żyje i zanim ukazało się sprostowanie petitem na ostatniej stronie było po wyborach i po ptakach. Mark Twain dostał jeden głos i to prawdopodobnie własny. Z tej metody skorzystał Wałęsa i załatwił Tymińskiego. Chodzi o to że kłamstwo ma krótkie nogi a każde inne da się zweryfikować jeśli chodzi o dłuższy przedział czasowy.
              • tadeusz.4 Re: Kariera "szmalcownika" 06.12.10, 16:23
                Z te
                > j metody skorzystał Wałęsa i załatwił Tymińskiego.

Głosowałeś na Tymińskiego? Dlaczego mnie to nie dziwi?
            • Gość: Ika Re: Kariera "szmalcownika" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.10, 16:14
              "aaa" daj sobie spokój zamiast niepotrzebnie sie denerwować sięgnij chociaż po podstawową wiedzę nie tylko historyczną.Nie wszystko opiera się na linkach. W twoim przypadku chodzi o to aby zaczął u Ciebie funkcjonować czwarty zwój mózgowy.Jeżeli tego nie zrobisz każdy wpis będzie dla ciebie niezrozumiałą zagadką.
              • Gość: aaa Re: Kariera "szmalcownika" IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 06.12.10, 16:57

> "aaa" daj sobie spokój zamiast niepotrzebnie sie denerwować sięgnij chociaż po

To znaczy pozwol gimbusom klamac? Chyba oszalalas.

> woim przypadku chodzi o to aby zaczął u Ciebie funkcjonować czwarty zwój mózgow

Nawe jesli u mnie funkcjonuja tylko trzy to i tak o trzy wiecej niz u Ciebie.

Oczywiscie, ze nie wszystko opiera sie na linkach. Na szczescie, bo gdyby tak bylo to Twoja pisowska logika (jak nie ma na cos dowodow, to to wlasnie jest dowod) juz dawno wszystkich oponentow zaprowadzilaby do pierdla.
            • kocur_zalogowany Coś tam mu udowodniono 06.12.10, 16:23
              Może jeszcze nie wszystko, ale pożyjemy, zobaczymy:
              wyborcza.pl/1,75248,2618332.html
              • Gość: pysio Re: Coś tam mu udowodniono IP: 213.25.24.* 06.12.10, 16:47
                Tadzio po czym poznać głupka? Po tym że chce zabłysnąć. Pisałem setki razy że na głosowania nie chodzę. Gdybyś miał choć ociupinkę inteligencji to byś nie pisał w oderwaniu od tematu.
                • kocur_zalogowany Dobrze by było, żebyś trafiał z odpowiedzią 06.12.10, 16:55
                  do właściwego adresata. Bo ktoś mógłby cię posądzić o brak inteligencji.
              • Gość: aaa Re: Coś tam mu udowodniono IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 06.12.10, 16:59
                Kocurze ale co mu udowodniono?
                • kocur_zalogowany Udowodniono mu, że fałszuje 06.12.10, 17:08
                  swoja przeszłość. Pytanie dlaczego?

A IPN umorzył śledztwo przeciw niemu wyłącznie ze względów formalnych. Po pierwsze komuna zamknęła jego sprawę (rzekomo z powodu zaginięcia akt), po drugie amnestia objęła czyny, o które jest podejrzewany.
                  • Gość: aaa Re: Udowodniono mu, że fałszuje IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 06.12.10, 17:36
                    Nie, zebym sie czepial (Kobylanski jest mi obojetny) ale moglbys wskazac gdzie mu to udowodniono?
                    • kocur_zalogowany Oczekujesz prawomocnego wyroku? 06.12.10, 17:45
                      To co robi nie podlega karze.

Jeśli oryginał zaświadczenia przechowywany w muzeum różni się od kopii pokazywanej przez Kobylańskiego, to należy go uważać za idiotę, który nie wie co robi, czy za oszusta?

• Gość: aaa Re: Oczekujesz prawomocnego wyroku? IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 06.12.10, 17:57
                        Kocurze a doczytalbys jeszcze te artykuly, ktore sa tam podane w ramce?
                        Wtedy zauwazysz ze w zaleznosci od tego co GW pasuje raz Kobylanski jest Janem, raz Januszem a w pewnym momencie Janem vel Januszem.
                        A jakby tego bylo malo to w jednym z artykulow znajdziesz taki fragment:

"Gdy pokazałem oba zaświadczenia w oświęcimskim muzeum, dyrekcja nie mogła opanować zdumienia. Jedno z nich jest podróbką.

Czy Jan i Janusz Kobylański to ta sama osoba? Wygląda na to, że nie. W szczątkowo zachowanym spisie więźniów obozu Gusen figuruje Janusz Kobylański, student medycyny, urodzony w 1919 r. Natomiast milioner z Urugwaju urodził się cztery lata później i w żadnej podawanej przez siebie biografii nie wspomina o studiach medycznych."

Dyrekcja oswicimskiego muzeum, nie stwierdzila, ktore z zaswiadczen jest podrobka.
                        Spis wiezniow z obozu Gusen zachowal sie w szczatkowej formie. Nie mozna wiec wykluczyc, ze dokument dotyczacy Jana byl ale sie nie zachowal.
                        No i jesli Jan i Janusz, to nie ta sama osoba, to jak mozna Janowi zarzucac szmalcownictwo, skoro oskarzajacy twierdzi, ze szmalcownikiem byl Janusz.
                        I czy nie dlatego w konc GW zaczela uzywac okreslenia Jan vel Janusz Kobylanski, zeby ludzie przestali dociekac?

• Gość: mat120 Górale ze wzgórza Synaj...:) IP: 92.244.58.* 06.12.10, 18:20
        > To taki dobry człowiek:

Górale ze wzgórza Synaj, zatrudnieni w ogólnopolskich „ przekaziorach „ , rozpoczęli medialną nagonkę na działacza polonijnego z Urugwaju, pana Kobylańskiego. Czym się tej szlachetnej nacji, pan Kobylański naraził ??. Otóż miał on czelność wspierać finansowo radio Maryja, choć radio to „ robi koło pióra „ okrągłostołowym „ sitwom , w których owi „ górale „, wiodą prym !!. Ta zniewaga krwi wymaga !! . Ponieważ wcześniejsza nagonka na rydzykowe radio , spaliła na panewce i ani Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji , ani też polscy biskupi nie stanęli na wysokości zadania ( to znaczy nie pogonili Rydzyka z ekipą z toruńskiej rozgłośni ) , wymyślili więc „ górale „ skandal z Kobylańskim !!. Skoro ( jak to trąbią dzień i noc , wszystkie przekaziory ) , był Kobylański szmalcownikiem , który za pieniądze wydawał Żydów w łapska gestapo , a dodatkowo trudnił się szpiegostwem na rzecz sowietów , to – na zasadzie z kim się zadajesz , takim sam się stajesz - radio Maryja biorąc od niego kasę , niejako stało się współodpowiedzialne za szmalcownictwo wszystkich Polaków w czasie II wojny światowej ! . Na takiej samej zasadzie , jak odpowiedzialność całego polskiego narodu , za Jedwabne .
        Nie wiem , czy pan Kobylański był sowieckim szpiegiem i szmalcownikiem , czy też nie , wiem natomiast z całą pewnością , że zmontowana przeciwko niemu medialna nagonka , śmierdzi ubecką prowokacją na kilometr, i przypomina mi nagonkę na byłego kandydata do prezydentury , pana Tymińskiego . Krajowe przekaziory ( głównie reżymowa telewizja ) , skompromitowały go , preparując różne kłamliwe zarzuty , na przykład takie , że znęca się on nad swoją peruwiańską żoną ! . Po wyborach , telewizja przyznała się do ordynarnej , kłamliwej manipulacji , co panu Tymińskiemu pomogło jak umarłemu kadzidło ! .
        Zajadłość z jaką sitwy okrągłostołowe próbują zniszczyć radio Maryja , przypomina mi czasy komuny i ówczesne próby egzekutywiaków , skompromitowania Wolnej Europy , Radia Swoboda , BBC , czy Głosu Ameryki . Nie zdziwiłbym się, gdyby się okazało , że obecną nagonką na radio Maryja sterują ci sami spece od dezinformacji , którzy za komuny oczerniali Wolną Europę ! .Te same metody , te same wzorce manipulacji i oczerniania wrogów : kto był wiele lat dyrektorem Wolnej Europy ? . Pan Nowak – Jeziorański ! . Czym się ten pan zajmował w czasie wojny ? . Pracował w instytucji niemieckiej , zajmującej się rabowaniem Żydów ! ....... Co za zbieg okoliczności ! .......... I Kobylański i Jeziorański , szkodzili Żydom w czasie wojny ! . Pań Jeziorański miał możliwości , by się oczyścić z tych kłamliwych zarzutów , pan Kobylański takiej szansy nie otrzyma ! . Już go górale ze wzgórza Synaj zatopili ! . Liczą oni , że idąc na dno pociągnie ze sobą tak znienawidzonego przez nich Rydzyka i jego medialne imperium .
        Po 15 latach praktykowania „ demokracji „ , wróciliśmy na stare ubeckie śmieci . Następnym krokiem na drodze rozwijania „ demokracji „ , będzie zapewne zagłuszanie radia „ Maryja „ , skoro zniszczyć się go nie da !! . Jeśli dobrze poszukać , to zapewne odnajdą się zagłuszarki Wolnej Europy , przechowywane gdzieś w piwnicach MSW , na wszelki wypadek . Tylko je nieco odkurzyć , a znów będą służyć „ demokracji „ i socjalizmowi !!!
        www.pospoliteruszenie.org/Kobylanski.htm

• tadeusz.4 Re: Górale ze wzgórza Synaj...:) 06.12.10, 20:22
          Trochę zleżałe to proroctwo:

Następnym krokiem na drodze rozwijania „ demokracji „

> , będzie zapewne zagłuszanie radia „ Maryja „ , skoro zniszczyć si
          > ę go nie da !! . Jeśli dobrze poszukać , to zapewne odnajdą się zagłuszarki Wol
          > nej Europy , przechowywane gdzieś w piwnicach MSW , na wszelki wypadek . Tylko
          > je nieco odkurzyć , a znów będą służyć „ demokracji „ i socjalizmo
          > wi !!!

Minęło 5 i pół roku - i nikt krzywdy łojcu dyrechtoru krzywdy nie zrobił. Poza tym głupkowaty antysemityzm ("górale ze wzgórza Synaj") - jakieś dane, że to Izrael za tym stoi? Mossad? Międzynarodowy spisek żydowski na czele z Michnikiem i Kwaśniewskim? Po co te antysemickie insynuacje? Mają podnieść wiarygodność przekazu? Osłabiają, a nie wzmacniają...
          • Gość: jobrave Re: Górale ze wzgórza Synaj...:) IP: *.range109-158.btcentralplus.com 06.12.10, 20:25
            Do Mata120: piszą o tobie:
            “Tu w Przemyślu, dzieci Ukraińców, którzy stali się Polakami, są większymi szowinistami niż rdzenni Polacy. Jak tureccy janczarzy.” - ks. Mitrat Stefan Dziubina
            • Gość: mat120 Re: Górale ze wzgórza Synaj...:) IP: 92.244.58.* 06.12.10, 22:20
              Gość portalu: jebnięty napisał(a):
              Tu w Przemyślu, dzieci Ukraińców, którzy stali się Polakami, są większymi szowinistami niż rdzenni Polacy. Jak tureccy janczarzy.” - ks. Mitrat Stefan Dziubina[/b]

Niezły wybrałeś sobie autorytet.:))

Z wywiadu Dziubiny (banderowski kapelan)dla Angory (ANGORA nr 31 - 06.08.2000.):

Chciałby ksiądz rewizji wschodniej granicy?
              -Nie.
              A gdyby ksiądz mógł sobie taka granicę wymarzyć, jak by ona wyglądała?
              -Chciałbym żeby Przemyśl był na Ukrainie, bo założyli go Rusini.

• Gość: jobrave Re: Górale ze wzgórza Synaj...:) IP: *.range109-158.btcentralplus.com 06.12.10, 22:36
                Gość portalu: mat120 napisał(a):

> Gość portalu: jebnięty napisał(a):
                > Tu w Przemyślu, dzieci Ukraińców, którzy stali się Polakami, są większymi szowi
                > nistami niż rdzenni Polacy. Jak tureccy janczarzy.” - ks. Mitrat Stefan D
                > ziubina[/b]
                >
                > Niezły wybrałeś sobie autorytet.:))
                >
                > Z wywiadu Dziubiny (banderowski kapelan)dla Angory (ANGORA nr 31 - 06.08.2000.)
                > :
                >
                > Chciałby ksiądz rewizji wschodniej granicy?
                > -Nie.
                > A gdyby ksiądz mógł sobie taka granicę wymarzyć, jak by ona wyglądała?
                > -Chciałbym żeby Przemyśl był na Ukrainie, bo założyli go Rusini.
                >
                Chciał dobrze dla ciebie neobanderasie, choć twoi starzy zdradzili swój naród. Zrób sobie badania genetyczne, zobaczysz jakie cuda tam wyjdą.
                • Gość: mat120 Re: Górale ze wzgórza Synaj...:) IP: 92.244.58.* 06.12.10, 22:40
                  Zrób sobie badania genetyczne, zobaczysz jakie cuda tam wyjdą.

Moje poglądy nie zależą od wyników od badań genetycznych... Co do Ciebie nie byłbym taki pewien.
          • Gość: mat120 Re: Górale ze wzgórza Synaj...:) IP: 92.244.58.* 06.12.10, 21:54
            tadeusz.4 napisał:
            Po co te antysemickie insynuacje?

Tadziu, za cienki Bolek jesteś by prorokować co jest antysemicką insynuacją a co nie. Pamiętaj, że takie prawo jest zastrzeżone dla pewnego redaktora, który ma w tej kwestii wyłączność:))

• kocur_zalogowany Zawsze się zastanawiam, dlaczego antysemici 06.12.10, 22:08
              wstydzą się swoich poglądów.
              Niby głośno mówią co myślą, ale jakby zupełnie nie rozumieli co mówią, bo wypierają się swojego antysemityzmu.
              Jeśli ktoś powiedzmy domaga się ujawnienia czyjegoś pochodzenia, to oznacza, że pochodzenie ma dla niego znaczenie. Że nieważne jest co ktoś robi, czego dokonał, ale z jakiej rodziny pochodzi. Czyli uznaje się, że geny przodków mają znaczenie dla oceny człowieka. Czy to nie jest rasizm w czystej postaci?
              • Gość: aaa Re: Zawsze się zastanawiam, dlaczego antysemici IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 06.12.10, 22:17
                Mysle, ze to nie jest kwestia wstydu, tylko tego, ze opiniotworcze osoby wmowily reszcie, ze wlasne pogledy na niektore tematy sa passe, jesli nie sa zgodne z pogladami tychze "autorytetow"
                Mp. pewna grupa ludzi wymyslila sobie, ze danie dziecku klapsa jest niemalze zbrodnia (bez wzgledu na okolicznosci) a jesli ktos uwaza inaczej to jest zwolennikiem maltretowania dzieci. I nie dociera do tych idiotow, ze np. klaps dany dziecku w chwili gdy mimo wielu upomnien znowu probuje sie podlaczyc do prad za pomoca gwozdzia albo po raz piarty chce sprawdzic czy umie latac nie ma nic wpolnego z maltretowaniem a nawet biciem.
                I tak samo wmowiono wiekszosci, ze tolerancja to akceptacja bo jesli uwazasz inaczej jestes homofobem, rasista albo nazista.
                Oczywiscie, ze geny maja znaczenie dla oceny czlowieka, tak samo jak kolor skory, ubranie czy wyglad.
                I czy jest w tym cos zlego? Toleruje np. murzynow ale czy musze ich akceptowac?
                • lechowski51 Re: Zawsze się zastanawiam, dlaczego antysemici 06.12.10, 22:40
                  Nie ma czegos takiego jak tolerancja wobec ludzi.Toleruje sie bezrozumne zwierzeta a ludzi sie kocha,szanuje lubi,badz tez gardzi nimi czy tez nienawidzi.Tolerancja to dla Postepu bicz dla niepoprawnych politycznie.
                  • Gość: aaa Re: Zawsze się zastanawiam, dlaczego antysemici IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 06.12.10, 22:46
                    Lechowski nie pisz bzdur. Tez zaczynasz myllc tolerancje z akceptacja.
                    Toleruje murzynow ale ani ich nie kocham, ani nie szanuje, ani nie lubie, anie nie gardze ani nie nienawidze.
                    Toleruje ich tak samo jak dzwony bijace o 6- tej rano albo brudne w srodku autobusy albo smieciarzy, ktorzy o 7- ej rano w kazdy wtorek tluka sie butelkami zbieranymi w ramach recyclingu
            • tadeusz.4 Re: Górale ze wzgórza Synaj...:) 06.12.10, 22:45
              >Górale ze wzgórza Synaj, zatrudnieni w ogólnopolskich „ przekaziorach „ , rozpoczęli medialną nagonkę na działacza polonijnego z Urugwaju, pana Kobylańskiego.

To nie jest antysemicka insynuacja? To co to jest? Aksjomat z podręcznika do matematyki? Prognoza pogody? Tłumaczenie dokumentu z języka obcego? Debilny autor zacytowanego bełkotliwego tekstu to jakiś zwariowany antysemita, sugerujący istnienie potwornego spisku mającego na celu wykończenie J. Kobylańskiego...
              • Gość: Ika Re: Górale ze wzgórza Synaj...:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.10, 22:50
                "tadeusz.4"

Dobrze by było jak byś posiadał chociaż szczątkową wiedzę w temacie.
                Widzę,że takowa jest Ci co najmniej obca.
                • Gość: pysio Re: Górale ze wzgórza Synaj...:) IP: 213.25.24.* 06.12.10, 23:10
                  Żeby być anty semitą to trzeba wykazać się aktywnością jak np. hitler czy banderowcy. Trudno nazwać kogoś anorektykiem tylko z tego powodu że nie lubi np. ryb.
                • tadeusz.4 Re: Górale ze wzgórza Synaj...:) 06.12.10, 23:22

> "tadeusz.4"
                  >
                  > Dobrze by było jak byś posiadał chociaż szczątkową wiedzę w temacie.
                  > Widzę,że takowa jest Ci co najmniej obca.

Ale o co kaman?
              • Gość: mat120 Re: Górale ze wzgórza Synaj...:) IP: 92.244.58.* 06.12.10, 23:12
                tadeusz.4 napisał:
                To nie jest antysemicka insynuacja?

Jeszcze raz Cię przestrzegam przed używaniem zastrzeżonego słowa "antysemicki". Skonsultuj to wpierw z posiadającym wyłączność na nie, naczelnym redaktorem.

A nagonka na Kobylańskiego to nie jest antypolska insynuacja? Tu możesz się popisać bo tu cenzura nie obowiązuje.

• tadeusz.4 Re: Górale ze wzgórza Synaj...:) 06.12.10, 23:23
                  > A nagonka na Kobylańskiego to nie jest antypolska insynuacja? Tu możesz się pop
                  > isać bo tu cenzura nie obowiązuje.

Nie, bo jak mnie okradnie mój sąsiad, który też jest Polakiem, a ja pójdę na policję, to nikt nie podnosi rabanu, że to działanie antypolskie.
                  • Gość: jobrave Re: Górale ze wzgórza Synaj...:) IP: *.range109-158.btcentralplus.com 06.12.10, 23:47
                    A jeśli nawet nagonka, to co złego w nagonce na gestapowskiego szpicla i szmalcownika? Ci, którzy go bronią są tacy sami, jak on.
                    • Gość: aaa Re: Górale ze wzgórza Synaj...:) IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 07.12.10, 00:12
                      Ale nie ma dowodow, ze to on. Poki co jest to wiec nagonka na niewinnego czlowieka
                      • Gość: jobrave Re: Górale ze wzgórza Synaj...:) IP: *.range109-158.btcentralplus.com 07.12.10, 00:17
                        Na to, że mat 120 nie jest neobanderowcem, też nie ma.
                        • Gość: aaa Re: Górale ze wzgórza Synaj...:) IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 07.12.10, 00:32
                          Ale na mata120 nie robi nagonki GW
                          • tadeusz.4 Re: Górale ze wzgórza Synaj...:) 07.12.10, 00:39
                            Ale robią ją opłaceni przez GW Żydzi z forum "Przemyśl".
                            • Gość: jobrave Re: Górale ze wzgórza Synaj...:) IP: *.range109-158.btcentralplus.com 07.12.10, 00:48
                              Co oznacza, że mat jest neobanderowcem.
                              • Gość: pysio Re: Górale ze wzgórza Synaj...:) IP: 213.25.24.* 07.12.10, 06:35
                                I mamy piękny wniosek matoła!
                                • Gość: M Re: Górale ze wzgórza Synaj...:) IP: *.przemysl.hypnet.pl 07.12.10, 08:20
                                  pysio, ty stary durniu :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka