Dodaj do ulubionych

Pomysłowqy dobromir

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.12, 08:47
Jednym z punktów wizyty Ambasadora Węgier Róberta Kissa przebywającego w naszym mieście w ostatnich dniach, było spotkanie w Sali narad Urzędu Miejskiego odbywające się w piątek 24 lutego br. Na wspólne zaproszenie węgierskiego dyplomaty oraz Prezydenta Roberta Chomy przybyli m.in. Radni Rady Miejskiej w Przemyślu, przedstawiciele instytucji naukowych oraz kultury, uczelni wyższych, a także młodzież szkół ponadgimnazjalnych. Blisko godzinna rozmowa, mająca charakter klubu dyskusyjnego poświęcona była głównie współczesnym problemom Węgier i polityce rządu Viktora Orbána,a także współpracy polsko - węgierskiej. Panu Róbertowi Kissowi towarzyszył Radca Ambasady Węgierskiej dr Imre Molnár.

Tyle oficjalnej informacji. A teraz troche prawdy.
Zero inwestycji, miastao zadłuzone na ponad 200 mln. przerosty kadrowe, połowa lub więcej ludzi pracujących w urzedzie i jednostkach podlegałych niekompetenta, w mieście brud i powszechna kleratyzacja. A jasnie Pan TW Krzysztof bedzie radził jak zrobić dobrze na Węgrzech. A może sie tam sam do ku... nedzy przeniesie. Kutas jeden
Obserwuj wątek
    • Gość: itd Re: Pomysłowqy dobromir IP: *.perr.cable.virginmedia.com 28.02.12, 11:31
      Tak się składa, że pracuję z wieloma Węgrami, którzy nie pozostawiają suchej nitki na swoim premierze - idolu kurdupla z Żoliborza. Zarzucają mu zamordyzm, nepotyzm, brak elementarnych podstaw do zajmowania tak ważnej funkcji w państwie, ''księżycowe'' wizje rozwoju ekonomicznego, etc.etc. To taki klon osieroconego po odejściu Alika właściciela kotki Fiony
      • Gość: aaa Re: Pomysłowqy dobromir IP: *.haye.cable.virginmedia.com 28.02.12, 12:21
        Ja tez pracuje z wieloma Wegrami i tak sie sklada, ze maja oni zupelnie odmienne zdanie, niz Twoi Wegrzy.
        • Gość: jacek Re: Pomysłowqy dobromir IP: 176.31.202.* 28.02.12, 12:48
          ja tez pracuje z Wegrami, ale za cholery nie wiem co mowia.
        • Gość: itd Re: Pomysłowqy dobromir IP: *.perr.cable.virginmedia.com 01.03.12, 15:40
          Gość portalu: aaa napisał(a):

> Ja tez pracuje z wieloma Wegrami i tak sie sklada, ze maja oni zupelnie odmienn
          > e zdanie, niz Twoi Wegrzy.
          ------------
          to zobacz teraz, jak patrzą na tego wegierskiego Kaczora jego rodacy;

[...] Poparcie dla centroprawicowego Fideszu wynosi 25 procent. Takie wyniki przynosi opublikowany w czwartek sondaż instytutu badania opinii publicznej Median. Nie podano ile osób wzięło udział w sondażu.

Trzy na cztery ankietowane przez instytut Median osoby uważają, że sprawy na Węgrzech idą w złym kierunku. Bezrobocie wynosi 11 proc., a gospodarka jest na krawędzi recesji. W 2008 roku Węgry zostały uratowane przed bankructwem kredytami w wysokości 20 mld euro przyznanymi przez MFW, Bank Światowy i UE. Niepewność na rynku pod koniec roku 2011 zmusiła rząd w Budapeszcie do ponownego zwrócenia się o pożyczkę.

Spadek notowań Orbana i Fideszu

Według badań opinii publicznej rządzący Fidesz utracił niemal połowę poparcia, które uzyskał w roku 2010, gdy wyborcy zapewnili mu dwie trzecie miejsc w parlamencie. Kolejne wybory mają się odbyć na Węgrzech w 2014 roku. Także sam premier Orban w 18 miesięcy stracił blisko połowę sympatyków - wynika z sondaży przeprowadzonych w grudniu. Odsetek poparcia dla Orbana spadł do 31 proc.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,11265939,Wegry__Skrajna_prawica_rosnie_w_sile__Kosztem_Viktora.html?lokale=rzeszow

• Gość: dark Istvan Dobromir IP: 31.187.12.* 28.02.12, 12:32
      Zrobi wam Budapeszt w Przemyślu.
    • Gość: stryjek Prezydent Przemyśla sprzeciwia się likwidacji .... IP: *.artnet.pl 28.02.12, 14:04
      www.zycie.pl/aktualnosci.php?nr=2036
      Prezydent Przemyśla Robert Choma napisał list do ministra sprawiedliwości Jarosława Gowina, w którym apeluje o ponowne rozważenie likwidacji sądów rejonowych w Przeworsku i Lubaczowie.

Zawsze zastanawiałem się dokąd sięga władza wójta, burmistrza czy prezydenta.
      I uważam, że do jego obowiązków należy troska o społeczeństwo gminy, której
      przewodniczy. Nie rozumiem więc, co wspólnego z tym ma ten list prezydenta?
      Co go obchodzą organu sądu poza Przemyślem? Jak sądzę, gdy sądy z Przeworska czy Lubaczowa znikną, to chyba przybędzie więcej roboty sądom w Przemyślu? Niech mnie ktoś
      oświeci. A po drugie, jakże łatwo protestować w sprawach, które i tak nie mają przełożenia
      na mieszkańców Przemyśla, takich protestów można mnożyć bez liku, tylko czy to coś da?
      Będąc ministrem sprawiedliwości powiedziałbym tak, panie prezydencie? czep się pan lepiej swojej gminy i swoich spraw, bo problemów to masz pan wiele u siebie, a jak chcesz protestować to pisz pan jako zwykły obywatel, a nie wykorzystuj swego stanowiska licząc
      że w ten sposób coś załatwisz.
      Mam też pytanie dla prezydenta, czy będzie nalegał na władze żeby jak najszybciej zlikwidowały fundusz kościelny, opłacanie nauki religii, bo krase byki w sukienkach mają się dobrze, a mieszkańcy miasta żyją w nędzy.
      • Gość: dark Prezydent Przemyśla IP: 31.187.12.* 28.02.12, 14:15
        > Zawsze zastanawiałem się dokąd sięga władza wójta, burmistrza czy prezydenta.

Tego akurat po Lwów, Rzeszów i Budapeszt.
        • Gość: gosc Re: Prezydent Przemyśla IP: *.home.net.pl 03.03.12, 15:53
          Jak się popatrzy na zadłużenie miasta, to niewykluczone, ze aż po Ateny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka