Dodaj do ulubionych

Rada Miejska i brak pomysłów

IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.14, 11:26
Bardzo fajną rzecz zrobiło Życie Podkarpackie, zamieszczając w ostatnim numerze wypowiedzi radnych Rady Miejskiej w Przemyślu i ich "expose". I muszę powiedzieć, że naprawdę jestem załamany. Oprócz dosłownie kilku radnych, których mogę policzyć na palcach jednej ręki, ambicje znacznej większości ograniczają się do wyremontowania kawałka chodnika, budowy placu zabaw czy powstania kilku kawiarni. Niektórzy nie mają natomiast kompletnie nic do powiedzenia, żadnego pomysłu, żadnej wizji zmian i rozwoju. Ja wiem że to bezpieczniejsze zadeklarować, że chcę wyremontować ulicę X albo ulicę Y, bo gdy są środki to można to przeprowadzić szybko i sprawnie. I efekt będzie: obiecałem - zrobiłem. Realizacj ambitniejszych celów jest już trudniejsza i bardziej ryzykowna a często efekt może być daleki od oczekiwań. Ale bez tego niestety, tak jak już pisałem, nasze miasto skazane będzie na stagnację i dryf a nie na rozwój. Poważnym problemem jest np ucieczka młodych ludzi z Przemyśla, nawet do Rzeszowa i innych miast. Tylko jeden radny dostrzegł ten problem, a ani jeden nie ma żadnego pomysłu jak tych ludzi próbować zatrzymać, bo nie zatrzyma ich wyremontowany chodnik wzdłuż ul. X ani rura kanalizacyjna ułożona w ulicy Y.

I tak pomyślałem, że może skoro radny, nasi w końcu reprezentanci nie mają żadnych pomysłów, to może trzeba im je zasuflować, chociażby przez dyskutantów tego forum.
Obserwuj wątek
    • Gość: wyborca Re: Rada Miejska i brak pomysłów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.14, 11:39
      na najbliższą środę zwołana jest nadzwyczajne sesja RM, na której zostaną podniesione podatki od nieruchomości... o 30 % minimum, dobrze zaczynają
    • Gość: obserwator Re: Rada Miejska i brak pomysłów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.14, 13:17
      Pokaż mi który z kandydatów czy na radnego czy prezydenta miał jakikolwiek ambitny pomysł (poza utopijnymi obietnicami), który mógłby mieć wpływ na rozwój miasta?
      Bo takich realistycznych pomysłów nie ma. Wszystko sprowadza się do KASY. Jedni ściągają ją z różnych funduszy, ale idą one na to, co było zaniedbane przez lata, na drogi, infrastrukturę itp. Miastu potrzebni są ludzie z pomysłami na działalność, która sprawi, że środki z zewnątrz będą płynąć stale. Nie mam tu więc na myśli takiej działalności, która kończy się wraz z zakończeniem inwestycji, jak droga czy budynek. Takie myślenie niestety panuje w naszym mieście. Miasto nie ma nic szczególnego i wartościowego, co przyciągałoby inwestorów. Gdyby były tu bogate pokłady złota czy jakiegoś metalu o znaczeniu strategicznym, to już dawno znalazł by się inwestor i to niejeden. Turystyka i forty to stanowczo za mało, dociera do wąskiego grona i nie daje kokosów.
      Gdyby było jakieś źródełko z wodą, co uzdrawia .... także byłby biznes na okrągło :)
      A tak kicha. To co oferuje miasto inwestorom, to nic szczególnie atrakcyjnego, mają to w innych miejscach, chociażby tam, gdzie koszty produkcji są niskie, czyli poza Unią.
      Można natomiast liczyć na kogoś, kto zakocha się w Przemyślu i jej okolicach i tu zechce osiąść na stałe. Oczywiście myślę o kimś kto ma dużo kasy do wydania. Gdyby pojawił się choć jeden, może i zachęciłby innych do tego samego. Wypada więc szukać takiej osoby na świecie. Może jakiś bogaty rodak z USA, który ma kaprys na stare lata tu zainwestować? Może bogaty Żyd zainwestuje z uwagi na sentyment do Przemyśla, miejsca w którym mieszkali jego przodkowie? O Ukraińcach nie piszę, bo zaraz zjawią się dyżurni antybanderowcy i dadzą upust swej nienawiści, i trzeba będzie ich ścigać w sądzie. Chcę im tego oszczędzić. O Japończykach też nie piszę, bo na mur beton będą tu inwestować, słowo tych, którzy Ich obiecali jest pewne i nie wymaga dyskusji.
      Trzeba nam ludzi z kasą, którzy uzdrowią miasto i go rozwiną podobnie jak Austriacy przed laty (Komuna też miała swój w tym udział), tylko jak ich szukać?

• Gość: darek Re: Rada Miejska i brak pomysłów IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.14, 15:07
        A może pora panowie i panie żeby działać społecznie i wywierać nacisk na tych nierobów? Proponuję na początek akcję z podpisami dot. jawności głosowania, czyli doprowadzić do sytucji gdy Przemyślanie dokładnie będą wiedzieli i przez to pamiętali kto i jak głosował. Chodzi o to żeby już nie mieć do czynienia z sytuacją, którą przytoczę:

Ja - a kto głosował za podniesiem opłat?
        Radny - ja nie, ale ten, tamten i tamci!
        Ja - a co myślisz żeby wprowadzić jawność głosowania?
        Radny - no wiesz!? na to się radni nie zgodzą.

Nie podaję, który to z radnych, ale rozmowa świadczy o tym, że radni to tchórze.

Żeby nie było, że nie wiem kto taką akcję ma przeprowadzić, więc podpowiem: przed ostatnimi wyborami, w Przemyślu, namnożyło się działaczy, których za chu-ja nie widziałem żeby coś robili przez ostatnie 4 lata. Żeby robili coś dla Przemyślaków. Więc propozycja jest taka, żeby ci raczkujący działacze, nie przypomnieli sobie za 3,5 roku, że należy coś dla miasta i jego mieszkańców zrobić, więc pora działać już i teraz.

• Gość: abba jozef Re: Rada Miejska i brak pomysłów IP: *.toya.net.pl 14.12.14, 16:26
          Wbijcie to sobie raz na zawsze do waszych genialnych mózgów że żaden przemyski Bysnemen nie jest zainteresowany żeby u nas powstały nowe miejsca pracy, a dlaczego ?
          Odpowiedz jest banalnie prosta, no proszę zgadywać
          • Gość: johan Re: Rada Miejska i brak pomysłów IP: *.toya.net.pl 14.12.14, 18:48
            Nie bądźcie naiwni - zapamiętajcie sobie raz na zawsze - radny NIC nie może. Kto jeszcze wierzy w obietnice zwane kiełbasą wyborczą powinien udać się do najbliższego lekarza.
            Radny właśnie może spróbować przekonać kolegów i szefa do remontu kawałka ulicy lub wpisaniu do planu placu zabaw i to by było na tyle. Partyjne grupy mające władze w mieście i prezydent mają realne możliwości.
            Żądać od pojedynczych radnych pomysłów na uzdrowienie miasta jest naiwnością graniczącą z głupotą.
            • Gość: darek Re: Rada Miejska i brak pomysłów IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.14, 20:02
              Jeżeli radni nie mają pomysłów to przynajmniej upublicznić ich głosowania. Niech ich później wytykają palcami i przeklinają na ulicach
              • Gość: wyborca Re: Rada Miejska i brak pomysłów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.14, 09:04
                supernowosci24.pl/bedzie-ostro-z-podwyzkami-podatkow/
                • matigrypl Re: Rada Miejska i brak pomysłów 15.12.14, 10:20
                  Kupować broń od Ukrainy i odsprzedawać z zyskiem separatystom. Utworzyć punkty przerzutowe dla Ukraińców chcących się dostać na zachód. Niech tam sobie działają na rzecz samostijnej od Sanu po Don a może jeszcze dalej.Nawiązać ścisłą współpracę z przemytnikami ukraińskimi. Sprawa jest naprawdę poważna bo jeśli nie da się zrobić nic legalnie to trzeba sięgnąć po środki ostateczne.
                  • Gość: matigry c.d. Re: Rada Miejska i brak pomysłów IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.14, 10:31
                    Wywieszenie flag polskich przez okrągły rok na ulicach w celu podkreślenia pradziejowej polskości Przemyśla.
                    • Gość: rupa Re: Rada Miejska i brak pomysłów IP: *.toya.net.pl 15.12.14, 11:23
                      Czy pradziejowej czy nie nie ma znaczenia żadnego. Taką mamy współczesną europę i nikt mądry a każdy kraj mógłby mieć jakieś pretensje, powtarzam żaden rozsądny człowiek nie wywołuje zadym o historyczne problematyczne zaszłości bo kiedyś to wszystko było cesarstwem rzymskim a krym był kolonią grecką.
                      Oczywiście banderowska część ukraińców nie zalicza się do europy.
                      • darino Re: Rada Miejska i brak pomysłów 15.12.14, 12:42
                        > kiedyś to wszystko było cesarstwem rzymskim a krym był kolonią grecką.

Przemyśl w Cesarstwie Rzymskim ?! Gratulacje !!!
                        • Gość: rupa Re: Rada Miejska i brak pomysłów IP: *.toya.net.pl 15.12.14, 12:55
                          co za różnica co było przed wiekami, ciebie kiedyś w ogóle nie było a na świat przyszedłeś :)
                          • Gość: rupa Re: Rada Miejska i brak pomysłów IP: *.toya.net.pl 15.12.14, 12:57
                            wróć się może jeszcze do wędrówki ludów słowianie a już oho madziarzy to element napływowy.
                            • Gość: gość Re: Rada Miejska i brak pomysłów IP: *.przemysl.hypnet.pl 15.12.14, 13:36
                              Słowianie wschodni zobaczyli jak wygląda kultura zachodnia/czyt.rzymska , bo greckiej to szkoda wspominać / dzięki właśnie koloniom i osadom nad morzem Czarnym, wliczając w to Krym. Zachodni Słowianie zetknęli się z kulturą zachodnią w wyniku podbojów Karola Wielkiego i ekspansji Cesarstwa Niemieckiego. Oczywiście w dużym uproszczeniu. Tak czy inaczej Słowianie to lud prymitywny żyjący w norach ziemnych w czasach gdy Rzymianie budowali termy,wodociągi,drogi a ich wille posiadały centralne ogrzewanie . Byliśmy zawsze zacofani w stosunku do cywilizacji zachodniej,zresztą również do cywilizacji wschodniej/chińskiej czy choćby hinduskiej/, niestety nadal jesteśmy. Nie ma się o co sprzeczać, z faktami się nie dyskutuje.
                              • Gość: morus Re: Rada Miejska i brak pomysłów IP: *.toya.net.pl 15.12.14, 14:00
                                Nowiny podały że w Jarosławiu obniżono wynagrodzenie burmistrza oprawie połowę !
                                Czekamy na reakcję rady miejską w przemyślu - weźcie dobry przykład.

ps. Radni nie obniżyli własnych diet - oczywiście, ale argument piękny podali ha,ha
                                "Pojawiły się argumenty, że samorządowcy nie przeznaczają diet dla siebie, lecz wydają je na cele charytatywne.

- Obniżenie uposażenia skutkowałoby mniejszym wymiarem wsparcia - argumentowali przeciwnicy obniżki
                                ."
                                • Gość: gość Re: Rada Miejska i brak pomysłów IP: *.static.ip.netia.com.pl 15.12.14, 15:24
                                  mam pytanie do "wyborcy"
                                  identyczny wpis pojawił się na fb Wojciecha Błachowicza, wklejasz go tutaj więc pewnie reprezentujesz kręgi przemyskiej PO. Czy wystąpicie o obniżenie o spory procent, powiedzmy 50% zarobków Prezydenta i zastępców, a TAKŻE wszystkich radnych? Skoro miasto w tarapatach i potrzebne są drastyczne podwyżki to zaczynamy od siebie, prawda?
                                  • matigrypl Re: Rada Miejska i brak pomysłów 15.12.14, 17:39
                                    Do atrakcji turystycznych powinniśmy dołączyć banderowski pomysł nocnych orgii z flagami i pochodniami. Jest to bardzo efektowne i działa na wyobraźnię. W czasie pochodu wyciągamy banderowców z ich nor i dyscyplinujemy. Zrzekam się tantiem za pomysł a chętnym do zorganizowania takiej atrakcji mogę dorzucić jeszcze garść pomysłów i też za frico. Np.; aby coś się działo i za dnia, można protestować przeciwko wyrzynaniu swoich pobratymców na wschodzie kraju. Jednakowe traktowanie Polaków w banderlandzie i ukraińskie agentury z V-tej kolumny banderowskiej.
                                    • Gość: darek Re: Rada Miejska i brak pomysłów IP: *.adsl.inetia.pl 15.12.14, 23:13
                                      A ty jeszcze swojego bandery nie klepałeś tego wieczora? Może byś to robił sam, nie na oczach wszystkich?
                                      • matigrypl Re: Rada Miejska i brak pomysłów 16.12.14, 06:23
                                        A co to? Jakiś nowy pomysł banderowców? Może byś uchylił rąbka? Czy tu chodzi o dodatek w oklepaniu banderowców jako dyscyplinowanie? No,no! okazuje się że banderowiec też potrafi. Dzięki za aktywność i inwencję.

Jaki tu jest hak? Swiji zalecasz klepać? Coś mi tu śmierdzi!
                                        • Gość: M Re: Rada Miejska i brak pomysłów IP: *.przemysl.hypnet.pl 16.12.14, 09:21
                                          matigrypl napisał(a):
                                          > Coś mi tu śmierdzi!

Zapewne twój członek. Ale jak wchodzisz co niektórym w du.pę to tak będziesz miał :)
    • Gość: Cypis Re: Rada Miejska i brak pomysłów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.14, 09:39
      Gość portalu: A napisał(a):

> Oprócz dosłownie kilku radnych, których mogę p
      > oliczyć na palcach jednej ręki...

Obawiam się, że nie jeden palec u jednej ręki byłby Ci niepotrzebny gdyby trzeba było ponownie policzyć tych, którzy rzeczywiście potrafiliby przejść od słów do czynów.
      • matigrypl Re: Rada Miejska i brak pomysłów 16.12.14, 10:58
        Najlepszą wizję rozwoju Przemyśla mają na pewno produkujący się tutaj ukraińcy z V-tej kolumny banderowskiej. Trzeba by było miasto zaorać bo to jest ich sposób na życie co pamiętamy z historii wsi wołyńskich. Przypomnę że podobny zgryz mieli Rzymianie z Kartaginą. Problem zniknął po zaoraniu tejże.
        • darino wizji brak 16.12.14, 12:38
          > Najlepszą wizję rozwoju Przemyśla mają na pewno produkujący się tutaj ukraińcy
          > z V-tej kolumny banderowskiej.

Na pewno wiem, że zamiast wywoływać antyukraińską histerię w latach 90', trzeba było korzystać z dobrej passy i rozwijać handel - hurtownie, magazyny, hipermarkety. Pewnie też ta histeria spowodowała odsunięcie autostrady od Przemyśla.

Teraz pozostaje wegetacja. Na pewno większość przemyskich "byznesmenów" jest przeciw wszelkim inwestycjom, bo to mogłoby wymusić wzrost płac.
        • Gość: Cypis Re: Rada Miejska i brak pomysłów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.14, 12:46
          klik
      • Gość: errata Re: Rada Miejska i brak pomysłów IP: *.toya.net.pl 17.12.14, 01:34
        Brawo za nie jeden! :-)
    • Gość: Spokojny Od myślenia głowa boli. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.14, 11:00
      Nie oszukujmy się.
      Większość obecnych radnych to ludzie szczęśliwi,że mogą dostać dietę radnego i właśnie ta dieta była motorem napędowym w "walce" o mandat.
      To ta dieta pozwala im związać koniec z końcem w trudzie życia codziennego.I to jest właśnie pełnia szczęścia dla tych radnych.

Co ciekawe prawie wszyscy zaliczani do tej grupy są w obecnej koalicji gdzie dietą dorabiają sobie do skromnej emerytury czy też śmieciowej pensji.

Radni,którzy przyszli do Rady miasta mając na względzie dobro miasta jest naprawdę niewielu i sa niezależni finansowo ale są w zdecydowanej mniejszości.
      To n rozwoju miasta niestety należał będzie do radnych żyjących z diety radnego.
      Tak sobie wybraliśmy.
      • Gość: wyborca Re: Od myślenia głowa boli. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.14, 12:05
        Zwycięstwo Radnych Platformy Obywatelskiej !!! Obroniliśmy mieszkańców i przedsiębiorców Miasta Przemyśla przed drastyczną podwyżką podatku od nieruchomości.
        Za podwyżką głosowali wszyscy Radni Regia Civitas, SLD i dwóch Radnych PiS. Przeciw byli wszyscy Radni Platformy Obywatelskiej oraz 3 Radnych PiS. Wynik głosowania 9 za podwyżką; 9 przeciw; pozostali wstrzymali się - uchwała nie przeszła.
        • Gość: Cypis Re: Od myślenia głowa boli. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.14, 12:44
          Tyle było w kampanii o tym, że jak się nie ma większości w radzie, to nic nie można. I okazało się, że jak się ma większość w radzie, to nie wszystko można. I jeszcze pomyśleć, że to dopiero pierwszy miesiąc nowej kadencji, a na dodatek dla niektórych w samorządzie rok 13.
          • matigrypl Re: Od myślenia głowa boli. 16.12.14, 16:07
            Jeśli na radnych i samorządowców wybieramy kwiat społeczeństwa to zawsze wiemy że to są ludzie rozsądni, kompetentni i w niesłychanym stopniu działający dla dobra miasta. Dlatego myślę że powinni świecić przykładem i jako pierwsi powinni dać przykład wielkiego poświęcenia i zrozumienia dla tak trudnej sytuacji miasta. Postuluję opodatkować dodatkowo wszystkich którzy zarabiają więcej niż średnia Przemyska a radni wzorem starożytnej demokracji ateńskiej powinni swoje urzędy sprawować bezpłatnie!!! Można też dodać zakaz remontowania budynków przeznaczonych na biurokrację przez najbliższe sto lat bo dotychczasowe remonty na pewno stanowiły równowartość remontowania przez wiek. Na razie nie wspomnę o dotacjach na wyszynk banderowskich mogił!!!
            • Gość: darek Re: Od myślenia głowa boli. IP: *.adsl.inetia.pl 16.12.14, 16:15
              A matiemu dodatkowo wsadzić banderę w du-pę żeby miał dodatkową rozkosz
              • Gość: wyborca Re: Od myślenia głowa boli. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.14, 17:32
                Nowa jakość w Radzie Miejskiej według Władzia Bukowskiego cd.
                Na jutro znowu zwołana sesja i znowu głosowanie tych samych podwyżek podatku od nieruchomości o 30 %
                Może teraz wszystkie uchwały będziemy głosować do skutku czyli do osiągnięcia wyniku jaki założy sobie Prezydent R. Choma i Władziu Bukowski? Jak nazwać takie postępowanie czekam na Państwa propozycje ...
                www.facebook.com/photo.php?fbid=1581656508733859&set=a.1447026445530200.1073741835.100006685754172&type=1&theater
                będą głosować do skutku, po trupach do celu
                • Gość: gość Re: Od myślenia głowa boli. IP: *.adsl.inetia.pl 16.12.14, 18:09
                  Szanowny wyborco (Platformy), kiedy klub PO dobrowolnie zrzeknie się części diet, zgłosi wniosek o obniżenie diet wszystkim radnym, obniżenie pensji Prezydenta i zastępców? Kiedy zgłosicie uchwały o obniżenie kosztów funkcjonowania samorządu, zmniejszenie liczy urzędników, likwidowanie straży miejskiej?
                  Bo na razie to jesteście tak samo wiarygodni jak Władziu, o ile nie mniej, bo odpowiedzialności żadnej za swoje słowa nie ponosicie.
                  • Gość: darek Re: Od myślenia głowa boli. IP: *.adsl.inetia.pl 17.12.14, 01:07
                    A to może lepszy pomysł: cofnąć zwolnienia podatkowe dla grup wyznaniowych. Mam nadzieję, że te obiboki przynajmniej za śmieci płacą? Do tego, pozbyć się księży ze szkół i religii i oszczędność będzie kolosalna.
                    • matigrypl Re: Od myślenia głowa boli. 17.12.14, 06:23
                      Przede wszystkim cofnąć konfitury dla ukraińców bo to one stanowią niebagatelne obciążenie dla Przemyśla. Mało tego, bo należy właśnie im dołożyć podatku bo to z ich winy nie można ściągnąć inwestorów a strefa ekonomiczna świeci pustkami! To oni swoją nachalną propagandą i ciągłym przypominaniem że nasze miasto jest pod tymczasowym zarządem lachiw zniechęcają kogokolwiek do inwestowania. Mając w perspektywie przyłączenie do banderlandu nikt rozsądny nie zdecyduje się inwestować. Zwłaszcza gdy wiadomo jak skorumpowane i bandyckie jest to państwo.
                    • Gość: dark Re: Od myślenia głowa boli. IP: *.emfme.net 17.12.14, 07:28
                      Właśnie, ile kosztuje nauka religii w szkołach w Przemyślu ?
    • Gość: ehhh Re: Rada Miejska i brak pomysłów IP: *.toya.net.pl 17.12.14, 08:03
      niezły kanał - PiS wygrał wybory a Choma rządzi i podnosi podatki
      • Gość: jerzyk Re: Rada Miejska i brak pomysłów IP: *.toya.net.pl 17.12.14, 09:06
        co z pomysłem obniżenia pensji prezydenckich jak w jarosławiu i diet radnych ??
        • Gość: gość Re: Rada Miejska i brak pomysłów IP: *.static.ip.netia.com.pl 17.12.14, 12:25
          A tu już dietetycy z PO zamilkli, nie będą piłować gałęzi na której siedzą. Z frazesami o potrzebie oszczędzania czekają na następną sesję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka