99venus 01.01.22, 15:29 1.01.1909 r objawił się przyszły ludobójca,bohater niektórych Ukraińcow -S.Bandera.Żył niestety co najmniej o 11 lat za długo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jan Re: narodziny szatana IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 06.02.22, 17:57 Ukazały się dwa artykuły ,pierwszy- wydaje się rzeczowy ,wyraźnie nie wpisujący się w obowiązującą narrację w przekazie medialnym wiadomosci.onet.pl/swiat/czy-ukraina-zjednoczy-sie-w-obliczu-zagrozenia-jedno-panstwo-dwa-narody/6w60291 ; drugi w drodze polemiki,mocno krytyczny do tez stawianych w tym pierwszym; www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/konflikt-na-wschodzie-ukraina-nie-jest-podzielona-polemika/gmr34tz,79cfc278 Jakie jest wasze stanowisko w tym temacie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: narodziny szatana IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 09.02.22, 22:08 Fajnie,poznałem waszą opinię na temat artykułów. ;----))))))))))) No to może napiszecie co myślicie o polityce i ostatnim stanowisku Węgier? www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/szef-msz-wegier-nie-zobowiazujemy-sie-do-wprowadzenia-sankcji-na-rosje/5t1ypbd,79cfc278 Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: narodziny szatana 10.02.22, 18:46 Nie irytuj się.Wszystkie fora wojewódzkie powoli padają i zmieniają się w tablice ogłoszeń. Pierwszy materiał z Onetu nie otwiera się ponieważ mam zablokowane reklamy. Natomiast co do drugoego trudno mi się wypowiedzieć ponieważ nie znam całej Ukrainy,jedynie zachodnią. Jest ona moim zdaniem nacjonalistyczna i agresywna.Widocznie niczgo nie zrozumeli i niczego się nie nauczyli.Umieszczanie na scianie polskiej szkoły pamiątkowej tablicy poświęconej ukraińskiemu zbrodniarzowi można określić jedynie jako głupią i prowokacyjną.Wieloletnie boje o odzyskanie cmentarza Orląt pokazują małostkowość ukraińskich nacjonalistów-najlepszy dowód wymazanie z grobów poległych informacji o odznaczniu pochowanych Krzyzem Obrńców Lwowa czy ukraińskie kretactwa związane z napisem na płycie groby Nieznanego Żołnierza. Ale to jedna strona - z drugiej serdeczność i życzliwość bardzo wielu Ukraińców. Niezależnie od przeszłości dzisiaj naszym obowiązkiem jest obrona Ukrainy przed rosyjska agresją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: narodziny szatana IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 11.02.22, 10:53 Szkoda,pierwszy artykuł był najbardziej istotny, w zasadzie odpowiadał na Twoje ostatnie zdanie o naszym obowiązku obrony Ukrainy. Ukraińcy sami muszą pokazać że chcą się bronić,mam na myśli cały naród a nie jego małą część. Moim zdaniem Ukraińcy z wyjątkiem jednego czy kilku batalionów ochotników z zachodniej Ukrainy bić się nie będą. Przede wszystkim dlatego że są mocno rozczarowani i rozgoryczeni nędzą jaką po 30 latach niepodległości zostali obdarzeni. Również tym do jakiego stanu został doprowadzony ich kraj, uznają że nie ma o co się bić. Na bardzo dużej części Ukrainy wrogiem nie jest Rosja i Rosjanie.Mają w pamięci ze za czasów ZSRR żyło im się znacznie lepiej. Należy pamiętać że w 1920 r Petlura z Piłsudskim w Kijowie entuzjazmu nie wzbudzili, minęło 100 lat ale mentalność pozostała ta sama. Osobiście uważam że Polska powinna utrzymywać wstrzemięźliwość i dystans. Boję się że już nas "uszczęśliwiono" jakimś sojuszem z Wielką Brytania i Ukrainą pospiesznie zmontowanym przez USA,gdy się zorientowały że praktycznie cała UE łącznie z byłymi "demoludami" bić się z Rosją nie zamierza. Być może za kilka dni lub tygodni będzie pełna jasność w tym temacie Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: narodziny szatana 11.02.22, 15:54 W interesie Polski NIE LEŻY zwasalizowanie Ukrainy przez Rosję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: narodziny szatana IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 11.02.22, 17:58 I należy w imię tego interesu zaryzykować śmierć naszych młodych dzieci i rozpacz rodziców, zburzenie naszych domów,być może wygnanie ? W imię czego? Demokracji która wchodzi do krajów podstępem ,często drogą zamachu politycznego,często w wyniku zakłamania rzeczywistości , intrygi wywiadów itd? Czy w Polsce w 1990 roku przeprowadzono referendum dotyczące zmiany systemu politycznego i gospodarczego? Czy uświadomiono społeczeństwo o skutkach gospodarki liberalnej? Czy załóżmy po tych 32 latach sprawujący władzę ,obojętnie czy to PiS czy PO czy inni, są w stanie poddać ocenie system polityczny i gospodarczy ogłaszając referendum ? Czy na Ukrainie to nie społeczeństwo powinno zdecydować o systemie i kierunku w którym chce podążać? Czy po " majdanie" który w świetle prawa był zamachem stanu za który zresztą amerykanie publicznie wzięli odpowiedzialność przeprowadzono referendum jak widzą Ukraińcy swoja drogę? Piszesz o naszym obowiązku obrony Ukrainy , czy Ukraińcy życzą sobie ingerencji Polski w ich sprawy? Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: narodziny szatana 12.02.22, 02:58 Obrona ma różne oblicza,nie tylko militarne, W Polsce przeprowadzono referendum,były nim wybory 4 czerwca 1989 roku.Na Ukrainie decydować mają Ukraińcy a nie 120 tysięcy rosyjskich żołnierzy. I na tym kończę dyskusję. - - - - A dzisiaj mamy rocznicę likwidacji kolejnego upowskiego zbrodniarza - Kłym Sawura.I bardzo mnie cieszy,że nie zmarl śmiercią naturalną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: narodziny szatana IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 12.02.22, 15:13 Ok, zrozumiałem że skończyłeś. Napiszę to na wypadek gdyby ktokolwiek to jeszcze czytał. Moim zdaniem wybory 4 czerwca nie były referendum, owszem były wyborem pomiędzy ludźmi Solidarności a PZPR.Nic ponadto, to że bardziej rozgarnięci mogli się domyśleć że chodzi o zmianę ustroju oczywiście bez sprecyzowania jego modelu politycznego i modelu gospodarczego nie oznacza ze społeczeństwo świadomie wybrało. Pragnę zaznaczyć ze ja jestem za DEMOKRACJĄ ale nie za czymś takim co funkcjonuje obecnie,to że nazwano to demokracja" nie oznacza że faktycznie nią jest. Kondycja naszego państwa jest dowodem na moje słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Remigiusz Re: narodziny szatana IP: *.toya.net.pl 14.02.22, 12:00 Masz rację Janie, demokracja jest w Szwajcarii. Uboższa forma w Niemczech,Francji, Austrii, to co jest w byłych krajach RWPG jest imitacją demokracji narzuconą aby te kraje nigdy nie mogły się dźwignąć z dziadostwa. Z demokracją jest jak z Windowsem. Prawa autorskie do demokracji należą do USA i jeżeli nawet zainstalujesz u siebie demokrację, ale bez zgody i błogosławieństwa USA, wliczając serwis, uaktualnienia itp. to USA nie uzna takiej demokracji. Demokracja w Rosji, Wenezueli i tego typu krajach jest nielegalna. Referendum na Krymie jest nielegalne. Natomiast referendum w Kosowie odbyło się w zgodzie z licencją wydaną przez USA dlatego jest w pełni legalne i ważne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: narodziny szatana IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 23.02.22, 10:52 Wojna staje się faktem, faktem który ogromnie mnie zasmuca i doprowadza do bardzo złego samopoczucia. Nie jestem w najmniejszym stopniu wrogiem Ukrainy.Nieszczęsny naród ukraiński podobnie zresztą jak i polski nie jest zdolny do budowy silnego państwa, zdolnego do stawienia oporu agresorowi.Przyczyny są złożone i dużo można by o nich pisać. Rządy polskie po 89 r doprowadziły do tego że armia wg słów samych wojskowych nie posiada w zasadzie żadnych możliwości obrony kraju w kontakcie z wyszkoloną i dobrze uzbrojoną armią wroga. Trzeba było sprowadzić żołnierzy amerykańskich mi.n w rejon pod przemyski. Strasznie to wszystko smutne. Rzeczowa analiza do której są zdolni Austriacy www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/ekspert-rosja-moze-zajac-polowe-ukrainy/p2c7me3,79cfc278 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: narodziny szatana IP: *.191.212.137.ipv4.supernova.orange.pl 02.01.23, 10:17 99venus już nie pamięta / słusznie czy niesłusznie? / o kolejnych rocznicach. Ale mer Lwowa pamięta ;wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-mer-lwowa-chwali-bandere-na-jego-przykladzie-wyroslo-nowe-po,nId,6509594 Moje pytanie brzmi : co zostanie z Ukrainy z tej mieszanki pokolenia o którym pisze mer Lwowa z kolejnym pokoleniem żydowskim osiadłym na terenach ukraińskich. Czy narodzi sie nowa Ukraina czy może jej zabraknie? Odpowiedz Link Zgłoś