Dodaj do ulubionych

spis klęsk...

22.05.02, 19:18
Witam
Mam do Was pewna nietypowa prosbe. Przyszla mi do glowy mysl stworzenia
rejestru klesk i porazek Przemysla po reformie administracyjnej. Chodzi o
likwidacje wszelkiego rodzaju placowek administracji publicznej i nie tylko,
licza sie tez drobne sprawy, komunikacja itp. Moze wyjdzie z tego cos
ciekawego na gruncie naukowo- propagandowym ;). To nie moja dziedzina , ale
mam przyjaciol ktorzy zajmuja sie rozwojem regionalnym i sa tej sprawy bardzo
ciekawi, zainspirowani moim biadoleniem zainteresowali tym nawet swojego
profesora :) Pomozecie nam?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gofa Re: spis klęsk... 22.05.02, 19:53
      pomysl jest przedni...tyle ze chcialabym zeby to byl bardzo krotki
      watek...wiadomo dlaczego...
      • wook Re: spis klęsk... 22.05.02, 21:13
        przeniesienie oddziału "Ruch" do Jarosławia, przeniesienie WKU do Jarosławia,
        plany zlikwidowania kontroli fito-sanitarnej w Medyce i jeszcze coś tam było
        ale nie pamiętam.
        • gofa Re: spis klęsk... 22.05.02, 21:42
          no jak to co...pociagi...
          • wook Re: spis klęsk... 22.05.02, 21:57
            pociągi to wiadomo nowa sprawa, ale napewno jeszcze coś.
            • Gość: Muminek Re: spis klęsk... IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.02, 22:03
              Redukcja armii... hihihi!
              • wook Re: spis klęsk... 22.05.02, 22:06
                zgadza się Muminku likwidacja dwóch jednostek w Przemyślu, jednej w Żurawicy i
                Krównikach.
                • Gość: Muminek Re: spis klęsk... IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.02, 22:12
                  a wzrost bezrobocia?
                  • wook Re: spis klęsk... 22.05.02, 22:24
                    zastój na rynku nieruchomości i spadek ich wartości po stracie statusu miasta
                    wojewódzkiego.
    • Gość: beskider Re: spis klęsk... IP: *.toya.net.pl / 10.0.217.* 23.05.02, 00:14
      Potrzeba wiecej i dokladniej...

Na pewno Urzad Wojewodzki :)
      Izba Skarbowa
      Sad Okregowy ( a prokuratura okregowa sie ostala? )
      Zaklad przewozow pasazerskich pkp
      Narodowy bank Polski - pozostala tylko delegatura z Rzeszowa
      kleska tez byla budowa przejscia granicznego w Korczowej... bo mozna nas
      latwo omijac... i odsuniecie od miasta planowanej autostrady ( efekt
      powyzszego)
      Probuje sobie przypomniec reszte...
      • Gość: Muminek Re: spis klęsk... IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.02, 00:21
        Ograniczenia handlu ze strony ukraińskiej?
        • gofa Re: spis klęsk... 23.05.02, 14:27
          wook wspominal jeszcze w watku likwidacja o tym ze "na polecenie Oddziału
          Rzeszowskiego RUCH, przemyski zespół ma być zlikwidowany i w ramach
          reorganizacji połączony z jarosławskim."
          • wook Re: spis klęsk... 23.05.02, 19:29
            Likwidacja Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Korytnikach (podobno wszystko
            przeniesiono do Boguchwały k.Rzeszowa!, łącznie z wynikami i rozpoczętymi
            badaniami).
            Osrodek miał bardzo dobre wyniki w badaniach nad nowymi odmianami zbóż,
            organizował sympozja naukowe i konferencje o randze międzynarodowej.
            • gofa Re: spis klęsk... 23.05.02, 23:01
              przeniesiony? ...no nie...coz niektore informacje docieraja do mnie z
              opoznieniem z wiadomych przyczyn...ale zastanawiam sie czy jak przyjade w
              czasie wakacji do Przemysla, to cos tam jeszcze zostanie....
              • wook Re: spis klęsk... 24.05.02, 16:28
                gofa! zostaną kościoły, a nawet bedzie ich więcej niż za Twoim ostatnim
                pobycie.
                • gofa Re: spis klęsk... 24.05.02, 16:38
                  no nie zartuj wook, buduja jakies nowe???? gdzie? ile?
                  • Gość: beskider Re: spis klęsk... IP: *.toya.net.pl 24.05.02, 16:43
                    Na przyklad na osiedlu Rycerskie (calkiem nowy) i na Kazanowie (buduje sie w
                    zastepstwie starego), nowy kosciol jest tez na Osiedlu Kmiecie. Mam racje?
                    • wook Re: spis klęsk... 24.05.02, 16:44
                      masz rację, i jeszcze przy ulicy Kopernika :)
                      • gofa Re: spis klęsk... 24.05.02, 16:58
                        wiec...na Rycerskim to nie taki nowy, co? na Kazanowie chyba tez...ale ten na
                        Kmieciach powstal chyba na miejscu starego? no...ufff....to jestem na
                        biezaco...
                        • Gość: beskider Re: spis klęsk... IP: *.toya.net.pl 24.05.02, 17:01
                          Na Rycerskim powstaje "brand new" :)
                          Na Kmieciach powstal nowy i duzy w miejscu starego.
                          Na Kazanowie wlasnie powstaje..
                          • gofa Re: spis klęsk... 24.05.02, 17:04
                            no to w takim razie przemysl nadal bedzie kojarzony z wieloma kosciolami...to
                            ile ich teraz jest? ktos policzyl? albo...moze ktos wie ilu mieszkancow
                            przypada na jeden kosciol? strasznie jestem ciekawa...
                            • beskider Re: spis klęsk... 26.05.02, 22:03
                              gofa napisał(a):

> no to w takim razie przemysl nadal bedzie kojarzony z wieloma kosciolami...to
                              > ile ich teraz jest? ktos policzyl? albo...moze ktos wie ilu mieszkancow
                              > przypada na jeden kosciol? strasznie jestem ciekawa...
                              Nie osmiele sie oszacowac... W kazdym razie jest ich bardzo duzo. Kiedys sie
                              zdziwilem, bo moja kolezanka z Sieradza, ktory jest mniejszy od Przemysla (ale
                              tez byl miastem wojewodzkim) powiedziala, ze w Sieradzu sa 3 koscioly... U nas
                              bedzie ich ok 20! Ale nie to mnie zastanawia i nie o tym chcialem napisac.
                              Dziwi mnie ze nikt z hierarchii koscielnej nie postawi sie, nie uzyje swoich
                              wplywow zeby jakos zapobiec prowincjonalizacji tego miejsca. W koncu do stolicy
                              dwoch arcybiskupow ma nie dojezdzac wikszosc obecnych pociagow (chocby to, ale
                              chodzi tez o wiele innych spraw) Nie przypominam sobie , aby kiedykolwiek
                              kosciol przemyski uzyl swoich wplywow w obronie miasta... Zupelnie jakby im to
                              bylo obojetne, albo wrecz na reke...A moze zle rozumuje, ale mam takie
                              nieodparte wrazenie.
                              Zaznaczam tez, ze jestem daleki od wszelkich pogladow "antyklerykalnych z
                              zasady" , nie czytuje tez tygodnika "fakty i mity " :)))))))
                              Napiszcie co o tym sadzicie....
                              • wook Re: spis klęsk... 27.05.02, 15:58
                                od wieków kościoły żerowały na ciemnocie ludu! po co mają cokolwiek robić im
                                gorzej tym lepiej! łatwiej sterować(przykład byłego prezydenta P-śla), a
                                pociągi, po co im pociągi oni jeżdżą tylko samochodami:)
                                • wook dla beskidera 27.05.02, 19:59
                                  SAMORZĄD I ZARZĄD POWIATU PRZEMYSKIEGO PRZECIWNY LIKWIDACJI WKU I ODR
                                  W KORYTNIKACH
                                  Radni powiatu przemyskiego podjęli rezolucję, skierowaną do MON w sprawie
                                  likwidowanej przemyskiej WKU. Rezolucję przekazano także Wojewodzie
                                  Podkarpackiemu oraz parlamentarzystom. Uzasadniając swoje wystąpienie uważają,
                                  że likwidacja Wojskowej Komendy Uzupełnień spowoduje znaczne utrudnienie
                                  realizacji zadań ustawowych organów samorządu gminnego i powiatowego,
                                  wynikających m.in. z konieczności bezpośredniego kontaktu z przedstawicielami
                                  wojskowego organu administracyjnego. W okresie swego istnienia WKU w bardzo
                                  szerokim zakresie współuczestniczyła i nadal uczestniczy w życiu społecznym
                                  powiatu. Umożliwia szerokie upowszechnienie problematyki obronności kraju w
                                  środowiskach cywilnych, w tym wśród młodzieży szkolnej, przedpoborowych i
                                  poborowych.
                                  Władze samorządowe powiatu wspólnie z przemyskim WKU m.in. organizuje i
                                  przeprowadza pobór do wojska, doręcza rezerwistom dokumenty powołania,
                                  współdziała w zakresie koordynacji udziału wojska w zapobieganiu zagrożeniom
                                  niemilitanym. Zapowiadana likwidacja WKU jeszcze bardziej pogorszy i tak już
                                  trudną sytuację na lokalnym rynku pracy - uzasadniają radni w rezolucji.
                                  Ich sprzeciw jest kolejnym protestem, podjętym w powiecie. Wcześniej swą
                                  dezaprobatę wyrazili m.in:. Starosta Mariusz Grzęda, który zwrócił się z
                                  pismem do wojewody podkarpackiego.
                                  Rada Powiatu podjęła także rezolucję przeciwko likwidacji Ośrodka
                                  Doradztwa Rolniczego w Korytnikach. Tę drugą rezolucje Rada Powiatu przekazał
                                  Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Wojewodzie i parlamentarzystom.

• Gość: beskider Re: dla beskidera IP: *.toya.net.pl / 10.0.217.* 27.05.02, 21:28
                                    i myslisz ze to cos da....
                                    • gofa smutne.... 27.05.02, 21:45
                                      nic to chyba nie da....cos marne te protesty...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka