opserwvtor 06.06.05, 18:04 Czy nie uważacie, że powinno się miasto oczyścić z tych brudzących i przeszkadzających drzew? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arges Re: Pylące topole 06.06.05, 19:17 Nie uważam, żeby Przemyśl powinien pozbyć się tych drzew. Należy mieć pretensje do innej części przyrody, jaką stanowią ludzie, bo to sami mieszkańcy najwięcej śmiecą. W naszym mieście odrobinkę poprawił się stan zieleni (zachodnia część Rynku, fragment Placu Dominikańskiego). Znośnie wygląda deptak na Wybrzeżu Piłsudskiego, chociaz rażą "luki" w drzewostanie i wydeptane, przez mieszkających w okolicy ludzi, ścieżki na trawniku. W miejscu wyciętych drzew na ulicy 3-go maja zasadzono nowe drzewa. Ciekawie wyglądają też drzewa osadzone w klombach otoczonych ławkami na ulicy Franciszkańskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwiech Re: Pylące topole IP: *.krasiczyn.sdi.tpnet.pl 07.06.05, 08:43 Jakbyś nie zauważył ilość topol w mieście się zmniejsza. Po prostu od pewnego wieku stają się niebezpieczne - kruszą się w czasie burz i gałęzie spadają na ziemię. Poza tym narzekanie na pylenie topól to jak narzekanie na to, że kwitną kwiaty albo pada deszcz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieżyt Re: Pylące topole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.05, 09:10 Topole nie są drzewami nadającymi się do miasta.Maja płytki system korzeniowy,co powoduje niszczenie chodników i ulic,są one systematycznie likwidowane a do tego jeszcze ta wata;okropność! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbychu Re: Pylące topole IP: 80.51.255.* 09.06.05, 11:15 Ale sa drzewami o bardzo szybkim wzroście.Kiedyś je sadzono, aby"uzielenic"miasto.Nie było w Przemyslu ogrodnika miejskiego, a teraz jest!!!! A propos, z drewna topoli robi sie zapałki. Szkoda mi też ulicy Topolowej, tak ładna nazwa, a nawierzchnia? Odpowiedz Link Zgłoś
opserwvtor Re: Pylące topole [Odpowiedź z UM] 15.06.05, 16:39 No i otrzymałem odpowiedź z UM na moje pytanie-propozycję: [opserwvtor] Chciałbym zgłosić pewną propozycję. Mianowicie by powycinać na terenie miasta wszystkie topole. I mówię to bardzo poważnie. To co m.in. dzisiaj się działo na mieście to była jedna wielka tragedia. Białe "kotki" pchają się do nosa, ust. Przeszkadza to Mi, jak i na pewno innym mieszkańcom miasta. Poza tym w czasie takiego pylenia i po nim chodniki i ulice nie wyglądają estetycznie. Proszę tą propozycję przekazać odpowiednim służbom, a w miejsca po topolach proponuję zasadzić inne drzewa. [Odpowiedź] Od: Urząd Miejski w Przemyślu Wydział Gospodarki Komunal W odpowiedzi na propozycję w sprawie wycięcia wszystkich topól z terenu miasta Przemyśla informuję, że prowadzi się sukcesywną ich wycinkę, conajmniej od 10 lat, zastępując je innymi gatunkami drzew. W roku bieżącym wycięto już około 60 sztuk topól, co nie powinno ujść uwadze bystrego "opserwvtora". Naczelnik WGK i OŚ Janusz Szostek Odpowiedz Link Zgłoś
arges w rynku 20.06.05, 15:20 W alejce prowadzącej przez rynek w stronę koscioła franciszkaów ( dzisiaj o 19.30 koncert organowy w ramach "Galicji" ) członkowie Towarzystwa Upiększania Miasta zbierają podpisy mieszkańców Przemyśla w sprawie polityki tutejszych władz prowadzonej w stosunku do drzew. Odpowiedz Link Zgłoś
fazi Re: w rynku 20.06.05, 15:41 Kiedy tak sobie patrzę na tę otaczającą nas rzeczywistość, to mi przychodzi do głowy taka myśl, że wczoraj było ciulowo, dziś jest ciulowo, jutro będzie ciulowo... Czyżby, kurna, wreszcie długo oczekiwana stabilizacja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbychu Re: w rynku IP: 80.51.255.* 20.06.05, 19:21 To takowa też istnieje?Jakie są jej główne załozenia?Czy ma ona polegać na lzeniu Kościa?Czy takowa ma ogrodnik miejski?Teraz to bedzie zapewne dyrygował"wyciągiem".Ma on jakieś plany zmian przemyskiej(miejskiej)zieleni? Oj, Choma, Choma, prezydencie m.Przemysla.Co pan na to?Wiem.Milczenie.Normalka. Odpowiedz Link Zgłoś
opserwvtor Re: w rynku 22.06.05, 11:08 arges napisał: > W alejce prowadzącej przez rynek w stronę koscioła franciszkaów ( dzisiaj o > 19.30 koncert organowy w ramach "Galicji" ) członkowie Towarzystwa Upiększania > Miasta zbierają podpisy mieszkańców Przemyśla w sprawie polityki tutejszych > władz prowadzonej w stosunku do drzew. Mam nadzieję, że sprawa nie dotyczy drzew komunistycznych "marki" Topola ;). Odpowiedz Link Zgłoś