29.07.02, 21:47
Kto z was lubi oscypki? podobno teraz mają być specjalnie znakowane, gdyż
jest wielu wytwórców którzy dodają środki przedłużające świeżość a niektórzy
wyrabiają też oscypki z krowiego mleka co jest niezgodne z procedurą,
A lubicie bundz lub żentycę?
Obserwuj wątek
    • Gość: Muminek Re: oscypki IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.02, 00:13
      Uwielbiam!!!!!!
      Ale mi narobiłeś smaku, az mi ślinka cieknie. :))))
      Jak byłem w Zakopanem i w Szklarskiej Porebie to się nimi obżerałem.
      Ale tylko tymi małymi bo były świeże, mieciutkie i smaczne.
      • wook Re: oscypki 30.07.02, 07:05
        takie są najlepsze jeszcze jak czuć smak dymu, mniam mniam, a piłeś żentyce?,
        wiecie ostatnio spotkałem się z takimi świeżutkimi oscypkami na bazarze w
        Przemyślu, chodzą z nimi miedzy budkami i sprzedaja po 1zł za sztukę, idą jak
        świeże bułeczki:)
        • Gość: Muminek Re: oscypki IP: *.polpak-karton.pl 30.07.02, 09:48
          Qrna, szkoda że ten Przemyśl jest tak daleko, ale bym się obżarł :))))
          • wook Re: oscypki 30.07.02, 14:34
            No, a od Przemyśla już niedaleko w Bieszczady gdzie można takie dostać
            bezpośrednio od bacy i zobaczyć ja sie je robi i wędzi:)
            • ssaczek Re: oscypki 31.07.02, 21:12
              Może kiedyś się przełamie i posmakuję tych wyrobów.
              • Gość: Muminek Re: oscypki IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.02, 21:42
                Przełam sie naprawdę warto :))))
                • wook Re: oscypki 01.08.02, 18:48
                  na początku próbuj jeść ten serek bez owędzonej skórki, chociaż to właściwie
                  ona dodaje serkowi super smaczek:)
                  • ssaczek Re: oscypki 01.08.02, 23:50
                    Jeśli już to pójdę na całość.
                    • wook Re: oscypki 02.08.02, 18:46
                      jestem pewien, że Ci posmakują :)
                      • Gość: Muminek Re: oscypki IP: *.polpak-karton.pl 03.08.02, 11:46
                        Gdzieś ostatnio czytałem że także można je jeść z grilla :)
                        • wook Re: oscypki 05.08.02, 21:20
                          potwierdzam, niebo w gębie:)))
                          • gosia-s Re: oscypki 06.08.02, 12:01
                            No ok, a jak je przyrządzić, jakoś tak niecodziennie? Mam kilka od rodzinki,
                            która wróciła z Zakopca. :)))
                            • wook Re: oscypki 06.08.02, 17:58
                              próbuj eksperymentować, napewno będzie jakoś tak niecodziennie:)))
                              • gosia-s Re: oscypki 07.08.02, 08:53
                                No tak ale mam za mało eksponatów na eksperymenty. :)))
                                • wook Re: oscypki 07.08.02, 09:19
                                  pokrój oscypka na talarki grubości ok 0,5cm i połóż na patelnię cienko
                                  wysmarowaną masłem, podsmażaj na małym ogniu, serek powinien się powoli
                                  rozpuszczać, konsumować na ciepło :) może coś z tego wyjdzie, ja tak robiłem z
                                  kozim serem był obłędny, pozatym możesz oscypka dodawać do pizzy jak robisz.
                                  • gosia-s Re: oscypki 07.08.02, 10:19
                                    Dzięki, wypróbuję!
                                    • gofa Re: oscypki 07.08.02, 10:40
                                      no kochani, Wy sie tak zachwycacie...a wiecie jak sie te oscypki robi, co?
                                      • gosia-s Re: oscypki 07.08.02, 11:19
                                        No nie wiem, w każdym razie dobre są tylko orginalne.
                                        • wook Re: oscypki 08.08.02, 08:53
                                          gofciu, chyba zapach oscypków Cię przyciągnął, haha ja wiem nawet sam
                                          próbowałem robić, ale takie pikne mi nie wychodziły:)))
                                          • wook Re: oscypki 08.08.02, 08:55
                                            acha dla wyjaśnienia to było w Bieszczadach parę lat temu jak systematycznie
                                            jeździłem tam po żentycę:)
                                            • Gość: artie Re: oscypki IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 11:38
                                              Co to takiego ta żentyca? Jakiś przetwór mleczny, czy cóś?
                                              • wook Re: oscypki 08.08.02, 11:59
                                                żentyca to owcza serwatka, super napój na upały:)))
                                                • Gość: Muminek Re: oscypki IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.02, 20:27
                                                  Jakkolwiek by sie to nie robiło to jest smaczne naturalne i zdrowe. Ale cieszy
                                                  mnie to że gofcia w końcu sie odezwała :)))))
                                                  • gofa Re: oscypki 11.08.02, 22:50
                                                    hahaha...to moze ja Wam nie bede psula apetytu... smacznego :)
    • georghe Re: oscypki 12.08.02, 08:59
      Oscypki, oscypki........
      Nie lubiłem tego aż do czasu gdy zjadłem prawdziwego, kupionego w bacówce
      oscypka. Prawdziwe i oryginalne są tylko duże oscypki, które kosztują co
      najmniej 15 zł. Wszystkie te małe sprzedawane nie tylko w Zakopanem czy
      Bieszczadach, ale także Krynicy i inych miejscowościach górskich TO NIE SĄ
      ORYGINALNE OSCYPKI !!
      Pewien rodowity zakopiański góral opowiadał mi jak powstaje oscypek i
      powiedział też m.in. że jeśli ktoś twierdzi, że nie lubi oscypków to znaczy że
      nie jadł takich prwdziwych (tj. o odpowiednim kształcie, właściwie uwędzonych,
      z mleka tylko i wyłącznie owczego!! ) a właśnie jakieś podróby ze straganu. Ja
      byłem njlepszym przykładem słów górala. Trzy razy próbowałem różnych pseudo-
      oscypków i cholernie mi nie smakowały, aż pewnego razu spróbowałem tego
      właściwego - oryginalnego - wyrobu i oczywiściw zmieniłem zdanie.

Wiecie ile owiec trzeba wydoić aby zrobić jednego oscypka ?
      • georghe Re: oscypki 30.08.02, 19:43
        georghe napisał:

> Wiecie ile owiec trzeba wydoić aby zrobić jednego oscypka ?

Jeśli nie wiecie to Wam powiem. Od 30 do 100 w zależności od pory roku. Chodzi
        o to, że w pownych okresach owieczka daje więcej mleka , a w innych mniej...
        :)
        • gofa Re: oscypki 30.08.02, 21:51
          no dobra, to skoro mamy quiz oscypkowy ;) to zapytam...co trzeba robic zeby z
          tego mleka zrobil sie oscypek?
          • Gość: Muminek Re: oscypki IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 31.08.02, 18:48
            Trzeba poczekać aż mleko sie zsiadzie :)))))
          • georghe Re: oscypki 31.08.02, 21:13
            gofa napisała:

> no dobra, to skoro mamy quiz oscypkowy ;) to zapytam...co trzeba robic zeby z
            > tego mleka zrobil sie oscypek?

Zeby powstał oscypek mleko przechodzi cztery - dość długie - etapy, których
            nazw niestety nie pamiętam. O, pardon. Pamiętam jeden. To się nazywa chyba
            bundz. :))
            • wook Re: oscypki 31.08.02, 22:40
              bundz, to jest biały nie wędzony owczy ser, zresztą bardzo smaczny:)))
            • gofa Re: oscypki 31.08.02, 22:43
              no prosze...to ja moze sprecyzuje co trzeba dodac do mleka zeby powstal
              oscypek i reszta? :)
              • wook Re: oscypki 31.08.02, 23:01
                gofciu słodka, ja tego nie wiem, ale to chyba nie jest nic niedobrego co?
                • millennik1 Re: oscypki 01.09.02, 16:19
                  ...oscypki sa po prostu dobre...
                  • wook Re: oscypki 02.09.02, 20:45
                    gofciu!!!!! dlaczego nas trzymasz w niepewności! nadawaj, co trzeba dodać żeby
                    powstał oscypek i ta reszta:))) ja nie "Górol spod samiuśkich Tater", toć dla
                    mnie to nowina ;)
                    • Gość: Muminek Re: oscypki IP: *.polpak-karton.pl 03.09.02, 07:13
                      Dla mnie po prostu to smaczny ser zrobiony z twarogu, pieknie uwedzony tylko z
                      innego mleka. Czy to ważne jak co się robi ? Chyba najważniejszy jest smak!
                      :)))))
                      • gofa Re: oscypki 04.09.02, 00:20
                        wiec...no nie wiem czy Wam psuc smak...nie wiem tez czy taka produkcja jest
                        nadal 'aktualna' i czy mnie sie nie pomieszalo, ale kiedys opowiadal mi jeden
                        goral...
                        • Gość: Muminek Re: oscypki IP: *.polpak-karton.pl 04.09.02, 07:23
                          ... że mu góralka pośladkami za foremkę robiła?!
                          • wook Re: oscypki 04.09.02, 17:47
                            no i co Ci ten górol naopowiadał? dlaczego tak długo trzymasz nas w
                            niepewności, dziewczyno miej sumienie, jak długo można żyć bez oscypków:)))
                            • gofa Re: oscypki 05.09.02, 00:29
                              wiec...moze sie myle, ale tak opowiadal...wiec ...zabija sie mloda owieczke
                              swiezo po posilku aby jej zoladek wydzielil jak najwiecej kwasow...i dalej nie
                              bede pisac bo ...
                              • Gość: skuter Re: oscypki IP: *.umrz / 192.168.4.* 05.09.02, 14:28
                                gofa napisała:

> wiec...moze sie myle, ale tak opowiadal...wiec ...zabija sie mloda owieczke<
                                itd.

Gofa, robił cię w balona. Wystarczy napluć do mleka.
                                • wook Re: oscypki 05.09.02, 17:30
                                  Chyba by zabrakło owieczek, wiecie ile robi się oscypków? ja nie wiem, ale
                                  napewno dużo!!!
                                  Ja i tak będe jadł oscypki, gofci epizod z produkcji oscypków kasuję w
                                  pamięci :)))
                                  • Gość: Muminek Re: oscypki IP: *.polpak-karton.pl 05.09.02, 21:11
                                    Co wam sie stało kilka słowek i od razu oscypki ni smakują? Wyobraźcie sobie co
                                    może znaleźć się w kiełbasie.. hahaha
                                    • gofa Re: oscypki 05.09.02, 23:28
                                      wiec:
                                      do skutera - raczej nie robil mnie w balona bo to prawdziwy goral byl na
                                      dodatek czadecki i z dziada pradziada ...a z tym pluciem do
                                      mleka...sprawdzales?

do wooka - wiesz wook, taki zoladek zasypuje sie sola, potem wystarczy dodawac
                                      troche tej soli....

do Muminka - i dlatego nie jem kielbasy :)
                                      • Gość: skuter Re: oscypki IP: *.umrz / 192.168.4.* 06.09.02, 09:02
                                        gofa napisała:

> do skutera - raczej nie robil mnie w balona bo to prawdziwy goral byl na
                                        dodatek czadecki i z dziada pradziada ...a z tym (..., wybacz gofa, ale ja też
                                        lubię oscypki - skuter) do mleka...sprawdzales?

Aha!
                                        Gdyby zdradził ci naprawdę tajemnicę produkcji, to kto by mu potem to kupił? To
                                        był prawdziwy góral: robił cię jednak w balona.
                                        • gofa Re: oscypki 06.09.02, 12:37
                                          coz...moze nie zalezalo mu na mnie jako na smakoszu...a swoja droga...ile
                                          rzeczy zjadamy nie zastanawiajac sie nad tym w jaki sposob powstaly?
                                          • Gość: skuter Re: oscypki IP: *.umrz / 192.168.4.* 06.09.02, 12:47
                                            Zgadza się: na przykład miodzik. Kto wie jak te robaki go robią?
                                            • wook Re: oscypki 06.09.02, 20:40
                                              miodzik robią chyba pszczółki, a nie robaki? ostatnio właśnie brałem udział w
                                              miodobraniu - pyszny miodzik:)) ale do tematu, proponuję oscypka inaczej:
                                              pokrojone w plastry, lekko podpieczone na grilu i koniecznie do tego pifko
                                              schłodzone wg.uznania.
                                              • Gość: Muminek Re: oscypki IP: *.polpak-karton.pl 06.09.02, 21:12
                                                jestem za oscypkami i piwem nawet jak sobie pomyslę że w tym piwie może sobie
                                                myszki pływały ... hahaha... co tam jakiś żoładek albo plucie kiedy nawet w
                                                wódce żmije pływają :)))))
                                                • wook Re: oscypki 06.09.02, 21:16
                                                  hihi, a ja kiedyś próbowałe serek pleśniowy, który produkują właśnie takie
                                                  malutkie białe robaczki, serek był pyszny, robaczków nie próbowałem:)))
                                                  • Gość: Muminek oscypki IP: *.polpak-karton.pl 07.09.02, 08:10
                                                    może jadłeś a nie widziałeś.. ale nie przejmuj się jeżeli było dobre to
                                                    robaczki nic ci nie zrobią. Zresztą jogurty, kefiry i zsiadłe mleko to nic
                                                    innego jak takie maciupeńkie robaczki i wszyscy dookoła to piją.
                                                    Górą oscypki nawet formowane pośladkami góralki... hahaha
                                                  • gofa kultura ;) 07.09.02, 14:31
                                                    hahaha no tak...ale w jogurcie jest kultura ;) i to żywa ;)
                                                  • wook Re: kultura ;) 07.09.02, 17:51
                                                    Muminku! w jogurcie sa kultury bakterii a nie maleńkie robaczki:)))chyba przed
                                                    imprezką juz Ci białe myszki biegały?
                                                  • Gość: Muminek Re: kultura ;) IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.02, 21:57
                                                    Wooku a widziałeś te kultury bakterii pod mikroskopem?
                                                    Dla mnie to one wyglądały jak małę robaczki a nie jak białe myszki :))))))
                                                  • wook Re: kultura ;) 09.09.02, 13:49
                                                    hihi, nie widziałem ale i tak mi to nie przeszkadza, żeby konsumować jogurt,
                                                    kefir, serki pleśniowe czy inne tam tego rodzaju wynalazki :)))
                                                  • Gość: Muminek Re: kultura ;) IP: *.polpak-karton.pl 09.09.02, 18:25
                                                    I o to chodzi, że nie ważne z czego ale czy smaczne i zdrowe :))))
                                                  • gofa Re: kultura ;) 09.09.02, 23:48
                                                    noo...dla mnie czasami wazne jest z czego, ale jogurcikiem i serkiem
                                                    plesniowym nie pogardze :)
                                                  • millennik1 Re: kultura ;) 09.09.02, 23:59
                                                    ..serki plesniowe...z czarnym chlebem...mniiiamm..
                                                  • wook Re: kultura ;) 10.09.02, 06:41
                                                    czarny chleb i czarna kawa .... co Wam to przypomina? :)
                                                  • Gość: Muminek Re: kultura ;) IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 10.09.02, 07:50
                                                    Stare dobre czasy, aż się lezka w oczku kręci.... :))))))
                                                  • gofa Re: kultura ;) 10.09.02, 10:22
                                                    a mnie to przypomina ze najwyzsza pora zjesc sniadanie!!! zanim calkiem
                                                    opadne z sil...;)
                                                  • wook Re: kultura ;) 10.09.02, 10:57
                                                    no właśnie stare dobre czasy, rajdy, wycieczki, ogniska, noce spędzone pod
                                                    liśćmi łopianu bo nie chciało rozbijać się namiotu, suchy chleb i woda ze
                                                    strumyka na popitkę bo w bieszczadzkich ostępach nie zawsze dotarło się do
                                                    cywilizacji, czasami sobie tak myślę, że warto było by to powtórzyć, chociaż
                                                    teraz wydaje mi się, że jestem za bardzo wygodny :)))
                                                  • wook Re: kultura ;) 10.09.02, 10:56
                                                    no właśnie stare dobre czasy, rajdy, wycieczki, ogniska, noce spędzone pod
                                                    liśćmi łopianu bo nie chciało rozbijać się namiotu, suchy chleb i woda ze
                                                    strumyka na popitkę bo w bieszczadzkich ostępach nie zawsze dotarło się do
                                                    cywilizacji, czasami sobie tak myślę, że warto było by to powtórzyć, chociaż
                                                    teraz wydaje mi się, że jestem za bardzo wygodny :)))
                                                  • wook Re: kultura ;) 10.09.02, 10:58
                                                    ups! portal namieszał :((
                                                  • Gość: Muminek Re: kultura ;) IP: *.polpak-karton.pl 10.09.02, 12:35
                                                    Pamietam doskonały smak bieszczackiej wody płynacej wśród zgniłych lisci,
                                                    lepszej nie ma gdy wśród leśnych ostępów człowiek nie ma co pić. Byłem w takiej
                                                    sytuacji gdy biegałem tam na orientację. dzikość terenu była zabójcza,
                                                    szczególnie gdy mapy z aktualnościa na rok 1945 pokazywały mniejszą ilość jarów
                                                    niż ich tam było. Ale na mecie pifko Leżajsk smakowało znakomicie, zupełnie tak
                                                    samo jak ta woda ;))))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka