Dodaj do ulubionych

Rozwiązanie:Jak zmniejszyć bezrobocie w Przemyślu?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 10:52
Wpuścić minimum 3 hiperki. Zatrudnią do 400 osób.
Obserwuj wątek
    • Gość: voyto Re: Rozwiązanie:Jak zmniejszyć bezrobocie w Przem IP: *.chello.pl 25.02.06, 10:56
      400? chyba myslisz o dwóch supermarketach jak już...
      JEDEN hiperek oznacza 800-1000 miejsc pracy!
      • Gość: voyto Re: Rozwiązanie:Jak zmniejszyć bezrobocie w Przem IP: *.chello.pl 25.02.06, 11:12
        Np otwarcie pierwszego hipermarketu w Legnicy - 400 miejsc pracy:
        "16 marca 2005 r. Carrefour (pozycja 5 na TOP 40), europejski i światowy lider
        na rynku wielkiej dystrybucji, otwiera swój pierwszy hipermarket w Legnicy –
        Centrum Handlowe Piekary. Będzie to już osiemnasty sklep tej sieci w Polsce.
        Całkowity koszt inwestycji wyniósł 60 mln zł. Mieszkańcom Legnicy oraz jej
        okolic zaoferowano 400 miejsc pracy dla osób różnych specjalizacji, m.in.
        piekarzy, cukierników, masarzy, kasjerów. Przy budowie obiektu zaangażowanych
        było 20 polskich firm wykonawczych. Ponadto Carrefour Legnica nawiązał
        współpracę z lokalnymi dostawcami produktów spożywczych, które znajdą się w
        ofercie sklepu. W skali kraju 90% dostawców stanowią polscy producenci a 95%
        produktów – produkty polskie. Przy okazji inwestycji, Carrefour Polska wykonał
        szereg prac na rzecz miasta o wartości 2,26 mln zł. Wyremontowano częściowo
        ulice Piłsudskiego, Sikorskiego i Armii Krajowej oraz rondo Niepodległości, a
        także stworzono tereny zielone o powierzchni 1,1 ha wzdłuż głównych
        remontowanych ulic. Całkowita powierzchnia nowego centrum handlowego wynosi 15
        tysięcy m kw, w tym 7 tysięcy m kw to sam hipermarket. Pozostałą część zajmują
        butiki oraz punkty usługowe znajdujące się w galerii handlowej. W nowym
        hipermarkecie Carrefour, oprócz szerokiej gamy produktów markowych, klienci
        będą mogli kupić towary ze znakiem „Jakość Carrefour”. Dodatkowo, sklep oferuje
        klientom towary marki „Carrefour”. (16.03.2005)"
        link: www.detaldzisiaj.com.pl/default.asp?show=page&id=3735
        • Gość: Marek Re: Rozwiązanie:Jak zmniejszyć bezrobocie w Przem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 11:19
          Dorzucmy do tych 3 hiperów jeszcze np taką Galerię Handlową lub
          Handlowo-Rozrywkową.

Czy władze miasta nas słyszą?
          Czy są głuche jak pień i dbają tylko o własne stołki i kieszenie?
        • Gość: zaciura Re: Rozwiązanie:Jak zmniejszyć bezrobocie w Przem IP: *.mcon.pl 25.02.06, 11:19
          Jestem za !!!
          • Gość: lex Re: Rozwiązanie:Jak zmniejszyć bezrobocie w Przem IP: *.mcon.pl 25.02.06, 13:22
            popieram!!!!!!!!hipermarket przy ulicy Bohaterów Getta Galeria Handlowa przy
            Jagiellońskiej
            • Gość: Dra Re: Rozwiązanie:Jak zmniejszyć bezrobocie w Przem IP: *.ptvk.pl 25.02.06, 13:55
              A nie pomyśleliście o tym kto tam będzie robił zakupy? A jeżeli już to co stanie się ze sprzedawcami z małych sklepików? Też zatrudnią się w hipermarketach? A kto obecnie płaci w tym państwie największe podatki, hipermarkety z milionowymi obrotami dziennymi, czy właśnie sklepikarze z obrotami kilkutysięcznymi? No, zagadka!
              • Gość: Marek Re: Rozwiązanie:Jak zmniejszyć bezrobocie w Przem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 15:57
                Wolę robić zakupy w większym sklepie za mniejsze pieniądze, niż zostawiać w
                mniejszym więcej.

Nie podoba mi się i nie popieram robienia sklepów z mieszkań. Powinni tego
                zabronic. Paskudzi to tylko miasto. Sklep na sklepie, ohyda, blee.
                • Gość: nieżyt Re: Rozwiązanie:Jak zmniejszyć bezrobocie w Przem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.06, 09:20
                  Mijsca pracy dla 400 osób? Raczej dla 400 niewolników,za 600zł/mies.
                • rychu_z_przemysla Re: Rozwiązanie:Jak zmniejszyć bezrobocie w Przem 27.02.06, 10:22
                  Gość portalu: Marek napisał(a):

> Nie podoba mi się i nie popieram robienia sklepów z mieszkań. Powinni tego
                  > zabronic. Paskudzi to tylko miasto. Sklep na sklepie, ohyda, blee.

Wcale nie paskudzi, tylko dodaje uroku.
                  Potencjalny brak sklepów w Śródmieściu spowodowałby "wymarcie"
                  tej części miasta. Tam muszą być i małe sklepy i puby i bary i restauracje.
                  Podobnie jak Ty jestem zwolennikiem hipermarketów.

• Gość: JP II Re: Rozwiązanie:Jak zmniejszyć bezrobocie w Przem IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 28.02.06, 22:03
        Mój sąsiad ma pomysła: wybudować jeszcze z 10 kościółków, przy każdym miasto
        wyłoży kostką po 400 metrów kwadratowych terenu, na którym może z powodzeniem
        rozłożyć swój kramik, w higienicznych warunkach, 200 żebraków. 10 razy 200, to
        aż 2000 nowych miejsc pracy, nie licząc po 10 etatów na każdej plebanii. I jest
        coś dla ducha,i dla ciała. Warto nad tym pomyśleć...
    • Gość: Edie Re: Rozwiązanie:Jak zmniejszyć bezrobocie w Przem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.06, 10:53
      nawet jeżeli powstanie jeden czy dwa hipermarkety zatrudniające bezpośrednio po 400 osób, to dla skali bezberocia ok 12 000 osób stopa bezrobocia niewiele się zmieni - w statystykach dalej będziemy wplasować się na końcu rankingowych list.

Gdyby powstającym hipermarketom, towarzyszyły inwestycje powiązane z produkcją i dystrybucją towarów dla sieci ogólnopolskiej hipermarketów - to można przyjąć że powstanie w takim układzie nawet kilka tysięcy miejsc pracy.

Ale takie rozwiązanie nie leży w interesie szefów zarządzających hipermarketami.

zaawansowanych technologii, takich jak przemysł kablowy,
      telekomunikacyjny, komputerowy, farmaceutyczny, materiałów budowlanych, poligraficzny
      • Gość: Dra Re: Rozwiązanie:Jak zmniejszyć bezrobocie w Przem IP: *.ptvk.pl 26.02.06, 13:53
        400 miejsc pracy to nie jest mało, zwłaszcza, że przy rodzinach kilkuosobowych. Wprowadziłbym jedynie wymóg minimalnej płacy w hipermarketach. Może wypowie sie jakiś pracownik sklepu Albert k. Nomi (najdłuższy staż) o ile wzrosła jego płaca od początku istnienia sklepu?
        • Gość: lex Re: Rozwiązanie:Jak zmniejszyć bezrobocie w Przem IP: *.mcon.pl 26.02.06, 13:59
          Lepiej nie iść do pracy niż zarabiać 600 zł?? Jestem pewnien że znalazło by się
          pełno osób które podjęłyby pracę za takie pieniądzea!!!!!!
          • Gość: ₧ Re: Rozwiązanie:Jak zmniejszyć bezrobocie w Przem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 14:07
            Właśnie. Kto tutaj mówi, że ktoś będzie pracować w takim sklepie do końca życia?
            Uważam, że taka praca to bardzo dobry start dla osób poszukujących zatrudnienia.
            Tym bardziej, że w dzisiejszych czasach, każdy pracodawca chce od razu przyjąć
            wykfalifikowaną osobę.
            • Gość: Albert Re: Rozwiązanie:Jak zmniejszyć bezrobocie w Przem IP: *.mcon.pl 26.02.06, 15:35
              Nie wierzę w zła wole kierujących miastem.Powtarzam z uporem, Przemysl jest
              zbyt biednym miastem, aby opłacało sie duzej sieci inwestować.Gdyby było
              inaczej to Tesco nie wynajeło by blaszaka na zadupiu tylko walnęło hipergalerię
              z zoo, parkiem wodnym i strzelnicą sportową, a moze i małe metro gdzieś przy
              Lwowskiej.Więc dlaczego nie? Jeśli ktos ma dane na torpedowanie takich zapędów
              dużych firm to niech napisze KTO to robi !!!!!!A nie głowe zawracać, czy tez
              tyłeczek i pisać, ze w Legnicy to pieknie, a ................
              • Gość: krist Re: Rozwiązanie:Jak zmniejszyć bezrobocie w Przem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 18:20
                Bezrobocie w Przemyslu to mit i mydlenie oczu. Owszem jest troche osob ktore nie
                moga znalezc pracy a chcialyby i nawet cos potrafia, ale nie wiecej niz w
                Krosnie czy Rzeszowie. Zdecydowana wiekszosc bezrobotnych nie szuka przacy bo:
                pracuje na czarno, przemyca, nie chce im sie nic robic i pasozytuja na
                rodzinie/znajomych/panstwie, do niczego sie nie nadaja, lub kilka z powyzszych
                naraz. Szukalismy w firmie ze 3 lata tamu spawaczy urzad pracy dal kolo 30
                adreso bezrobotnych spawaczy, chec pracy wyrazilo 2 slownie DWÓCH!! reszta
                robila na czarno albo miala w dupie prace, nawet nie pytali o warunki. Z tych 2
                zdecydowal sie 1 chociaz praca byla na uczciwych warunkach. Od tego czasu wiem
                na pewno ze cale ot bezrobocie to jedna wielka lipa, przykrywka dla szarej
                strefy i bumelantow. Osobiscie w zeszlym miesiacu proponowalem takiemu 1 prace,
                w zawodzie, na dobrych warunkach, powiedzialmi " ja to za leniwy jestem" bo
                jezdzi na granice i fajki szmugluje. Zabrac sie za przemytnikow to sie rozwiaze
                problem bezrobocia, wezma sie darmozjady do uczciwej pracy. Co to jest ze w
                miescie o takim bezrobociu nie mozna bylo znalezc porzadnego budowlanca,
                elektryka, spawacza, slusarza gosposi czy opiekunki do dziecka bo wszyscy jezdza
                "do pracy" na granice
                • Gość: lex Re: Rozwiązanie:Jak zmniejszyć bezrobocie w Przem IP: *.mcon.pl 26.02.06, 19:06
                  Jakiś czas temu był artykuł w Nowinach że na Podkarpaciu jest praca, tylko
                  ludzie nei ccha pracować za 600-700 zł.
                  • Gość: krist Re: Rozwiązanie:Jak zmniejszyć bezrobocie w Przem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 19:09
                    zapewniam Cie ze za 800-900 tez nie chca
                    • Gość: Edie Re: Rozwiązanie:Jak zmniejszyć bezrobocie w Przem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.06, 20:54
                      Krist napisał
                      > Bezrobocie w Przemyslu to mit i mydlenie oczu. Owszem jest troche osob ktore >nie moga znalezc pracy a chcialyby i nawet cos potrafia, ale nie wiecej niz w
                      >Krosnie czy Rzeszowie. Zdecydowana wiekszosc bezrobotnych nie szuka przacy bo:
                      >pracuje na czarno, przemyca, nie chce im sie nic robic i pasozytuja na
                      >rodzinie/znajomych/panstwie, do niczego sie nie nadaja, lub kilka z powyzszych
                      >naraz.

Tylko czy ma rację

Według danych GUS za miesiąc wrzesień 2005r, wysokość minimum socjalnego dla małżeństwa z dwójką dzieci na utrzymaniu (najbardziej typowego modelu rodziny w Polsce 2+1) szacowano na poziomie 2 516,80 zł. Dla najliczniejszej rodziny ujętej w badaniach (małżeństwo z trójką dzieci) wartość minimum socjalnego wyniosła nominalnie więcej (3 103,4 zł).
                      Najwyższa wartość omawianego wskaźnika w ujęciu per capita dotyczyła osób samotnych.
                      W przypadku osób w wieku produkcyjnym koszyk minimum kształtował się na poziomie 845,20 zł, zaś dla samotnego emeryta – 782,90 zł

Nic dziwnego, że bezrobotny woli pracować na czarno, utrzymywać się z przemytu, szukać pracy za granicą za pieniądze wyższe od minimum socjalnego niż pracować w Tesco czy Albercie za 600 zł.
                      Dobry fachowiec - spawacz, elektryk, budowlaniec problemu z pracą nie ma.
                      Nawet na bezrobociu z tzw fuch swobodnie miesięcznie wyciąga powyżej 1000 zł.
                      Problem bezrobocia dotyczy młodzieży po skończeniu szkoły średniej ( tu wina leży w systemie edukacji ), kobiet, pracowników zwalnianych z zakładów pracy którzy przepracowali 20 i wiecej lat i nie potrafią przystosować się do obecnej rzeczywistości.
                      Natomiast w tak dużej grupie bezrobotnych zawsze znajdą się tzw. czarne owce którym nie chce sie nic robic, pasozytujace na innych, lub mające dwie lewe ręce do roboty.
                      • Gość: d_s Re: Rozwiązanie:Jak zmniejszyć bezrobocie w Przem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 13:53
                        Zgadzam się z Tobą w zupełności. Jesienią chciałem zatrudnić 8 osób na 3
                        miesiące - praca w ogrdnictwie, dniówka 50 pln + jeden posiłek dziennie +
                        ubranie ochronne. Zero chętnych, bo na granicy można zarobić dziennie 100 pln,
                        nawet ukraińcy się krzywili, że trochę mało...
                        W końcu znalazłem ludzi tylko, że spod Rzeszowa którym się jakoś opłacało
                        pracować - zapewniłem im jedynie nocleg.
                        Za dwa tygodnie zaczynam znowu, ale już wiem skąd brać ludzi do pracy...
                  • Gość: Paweł Re: Rozwiązanie:Jak zmniejszyć bezrobocie w Przem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 21:07
                    Ja chcę pracować - tylko, że wszyscy poszukują osób z doświadczeniem.
                    A Ja się pytam, to w jaki sposób osoba (np Ja), która nigdzie jeszcze nie
                    pracowała, a szuka pracy ma zdobyć to doświadczenie?
                    To jest błędne koło.
                    • Gość: Edie Re: Rozwiązanie:Jak zmniejszyć bezrobocie w Przem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.06, 21:48
                      Paweł to nie jest tylko twój problem, ale większości młodzieży kończącej szkoły średnie jak i wyższe w Przemyślu.
                      Dzisiaj każda osoba pracująca nie zna dnia kiedy może zostać zwolniona bez powodu.
                      Dzisiaj ten problem spotyka nie tylko pracowników fizycznych i administracyjnych ale i takie zawody jak : nauczyciele, lekarze, pielęgniarki, prawnicy itd
                      • Gość: tonio Re: Rozwiązanie:Jak zmniejszyć bezrobocie w Przem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 21:59
                        swiete slowa Krist!
                      • Gość: Dra Re: Rozwiązanie:Jak zmniejszyć bezrobocie w Przem IP: *.ptvk.pl 26.02.06, 23:40
                        Ludziczk akochane, więcej inwencji i wytrwałosci!
              • rychu_z_przemysla Tesco, a Julius Meinl 27.02.06, 10:29
                Gość portalu: Albert napisał(a):

> Nie wierzę w zła wole kierujących miastem.Powtarzam z uporem, Przemysl jest
                > zbyt biednym miastem, aby opłacało sie duzej sieci inwestować.Gdyby było
                > inaczej to Tesco nie wynajeło by blaszaka na zadupiu tylko walnęło hipergalerię

Tesco kupiło całą polską sieć sklepów Julius Meinl.
                Sklepy JM były m.in. w Krakowie, Tarnowie, Zakopanem.

• Gość: Dra Re: Rozwiązanie:Jak zmniejszyć bezrobocie w Przem IP: *.ptvk.pl 26.02.06, 23:51
              Za 600 zł należy pójść do pracy jeśli jest taka potrzeba i bezrobocie. Ale w hipermarketach nie pracuje się 8 godzin tylko 10, 12 i więcej. I przekupiona inspekcja pracy nie widzi problemu. Idź do takiej pracy, w której wszyscy opierda..ją cię na każdym kroku, gdzie ludzie wzajemnie na siebie donoszą za cenę premii kwartalnej i miej jeszcze siłę i ochotę dalej szukać roboty. Pisałem to już wcześniej w innym poście: osobiście widziałem nieraz wizytę inspektora pracy zarówno z Warszawy jak Przemyśla i wiem, że zanim on przyjdzie to kierownik sklepu przygotowuje sklep i pracowników na tę okoliczność. Niejawną wizytę, oczywiście. I widziałem rónież przebieg wizyty. To samo z inspekcją BHP. Jest to g. warte. Jeżeli chodzi o kwalifikacje to w hipermarkecie jak innych nie będziesz podpieprzał to nic nie osiągniesz! Idź do przemyskiego Deichmana to będziesz wiedział co mam na myśli. Tam zaczyna się bodajże od 1/16 etatu.
              • Gość: Zbychu z Przemysla Re: Rozwiązanie:Jak zmniejszyć bezrobocie w Przem IP: *.mcon.pl 28.02.06, 12:14
                Nie za bardzo rozumiem.Chcesz napisać, że tam pracuje sie za(teoretycznie-
                pensja 1000zł, 1/16 to ok.160 zł.miesiecznie na łapke.Teoretycznie.Q.....a
                sprawdze i zapytam, to co napisałes to niemozliwe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka