Dodaj do ulubionych

Strefa Schengen a nowe przejscia graniczne

11.02.07, 23:08
W przyszłym roku przystąpimy do strefy Schengen a w niedalekiej perspektywie
budowa przejścia Malhowice-Niżankowice. To przystąpienie do Układu z Schengen
możemy okupić widocznym zmniejszeniem ruchu granicznego-Ukraińców będą
obowiązywały juz nie tylko wizy ale i zaproszenia a wtedy pod znakiem
zapytania stanie aktywizacja wschodnich terenów pow. przemyskiego i samego
Przemyśla, chciałbym nie mieć racji. Jakie są Wasze prognozy w tej sprawie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Imac Re: Strefa Schengen a nowe przejscia graniczne IP: *.chello.pl 12.02.07, 20:17
      Prawdę mówiąc mam za małą wiedzę, aby się wypowiadać. Nie wiem jakie zmiany
      przyniesie układ z Schengen na granicy zewnętrznej UE. Wiele osób nie może się
      już doczekać jego wejścia w życie, bo wtedy nie będzie już odprawy granicznej
      wewnątrz UE, to tak jak gdybyśmy w końcu naprawdę weszli do Unii. Może
      wypowiedziałby się ktoś mający bardziej szczegółową wiedzę na ten temat?
    • Gość: reee Re: Strefa Schengen a nowe przejscia graniczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 20:34
      aktywizacja terenów przygranicznych (rowniez dawnego woj przemyskiego) związana
      jest głownie ze skupkami fajek, rozlewnią paliw i to całe szengen nic tu nie
      zmieni... , może nonariusze zaczna wiecej zarabiac na potwierdzaniu zaproszeń -
      cóż patologia i tyle
      • jobrave Re: Strefa Schengen a nowe przejscia graniczne 12.02.07, 21:52
        W sumie nie mam nic przeciwko fajkom, bo dużo ich palę i mozliwość zakupu po
        niżeszej cenie ratuje mnie od bankructwa ale rzecz w tym, że nie tylko ja na tym
        stracę. Z tego co mi wiadomo te zaproszenia in spe, nie będą takie śmieszne
        kwity, wypisywane na kolanie czy hurtowo na maszynie do pisania i oczywiście
        fikcyjne. Po wejściu do Schengen, zapraszający bierze na siebie ciężar nie tylko
        utrzymania ale również ubezpieczenia jak i konsekwencje np. przestępstw
        dokonanych przez osobe zaproszoną.
        • Gość: Imac Re: Strefa Schengen a nowe przejscia graniczne IP: *.chello.pl 13.02.07, 01:23
          Bądźmy dobrej myśli. Może Przemyśl sobie jakoś poradzi. Nie jeden raz zaskakiwał
          elastycznością ;-) W końcu nie można się zupełnie odseparować od tak bliskiej
          okolicy. Wciąż brakuje kompetentnej informacji na temat tego co nas czeka.
          • Gość: bv Re: Strefa Schengen a nowe przejscia graniczne IP: *.ptvk.pl 13.02.07, 05:23
            Przemycają fajki głównie polacy, a jak ukraińcy zastosują zasadę wzajemności - a
            napewno zastosują, to przemyt się skończy. Dlatego wszyscy przemytnicy mają
            tylko 10 miesiący na zmianę zajęcia.
            • Gość: no,no Re: Strefa Schengen a nowe przejscia graniczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 14:38

Na granicy polsko-ukraińskiej dzieje się dużo rzeczy nie do zaakceptowania. A
              skala tak współpracy przygranicznej, jak i przekroczeń granicy jest rekordowa.
              A co będzie w przyszłości? Polska wstępując do UE zdecydowała także, że wstąpi
              do strefy Schengen. To jest jeden z najważniejszych celów naszego członkostwa w
              UE. Być z innymi krajami europejskimi w strefie Schengen oznacza różne
              dodatkowe możliwości ułatwionego przekraczania granic, a także zamieszkania,
              nauki i pracy w Europie.Oprócz polityki strukturalnej i dopłat do rolnictwa, to
              układ z Schengen jest rzeczą najważniejszą, dla której wstępowaliśmy do UE. I
              wiadomo, że strefa Schengen ma swoje wymagania, dotyczące bezpieczeństwa. M.in.
              ze Wschodu do Europy przychodzi przestępczość, przemyt, nielegalna migracja,
              handel ludźmi. Dlatego strefa Schengen ma podwyższone kryteria ochronne. Wizy
              schengeńskie nie będą bezpłatne i nie będzie łatwo ich uzyskać. Niestety to
              odczują na sobie nasi ukraińscy sąsiedzi. Ale to nie będzie długotrwały proces.
              Jeżeli Ukraina będzie współpracowała z UE i uniemożliwi nielegalną migrację,
              nielegalny przemyt ludzi i narkotyków, dość szybko dojdzie do liberalizacji
              tego ostrego rygoru granicznego.
              • Gość: ho ho Re: Strefa Schengen a nowe przejscia graniczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 19:27
                zapomniałeś(aś) dodać, że masło jest zawsze maślane a piori i wicewersa (ale
                bzdury )
                • jobrave Re: Strefa Schengen a nowe przejscia graniczne 18.02.07, 00:41
                  ho ho, moze napisał byś jednak coś więcej, bo nie bardzo wiem o co Ci chodzi?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka