Dodaj do ulubionych

podejrzenie o epilepsje

18.10.04, 08:21
Witam wszystkie mamy!
Jestem mama 8M Wiktorka. Otóz po dwóch oslabnieciach -jedno po szczepieniu
oraz drugie podczas nagrywania ap. cyfrowym -Maly widzial sie na ekranie oraz
kilku stanach "zamyslenia" dostalam skierowanie do neurologa z podejrzeniem o
epilepsje. Bylam na wizycie u p.dr xy (jestem zawiedziona wywiadwem)w
Kielcach i dostalam termin badan EEG USG glowy za miesiac.
Czy jest ktos kto moglby polecic dobrego neurologa dzieciecego w Kielcach? A
moze zdecydowac sie na W-we? Gdzie w W-wie? Prywatnie czy mozna polegac na
klinikach. wiem ze wybor dobrego lekarza to polowa sukcesu i szansa na
wyleczenie dziecka.
Czy ktos ma ten sam problem z dzieciatkiem, chcialabym wiedziec jak
najwiecej, gdzie szukac, czego unikac, czego sie spodziewac.
Kazda info bedzie dla mnie bardzo wa|bna
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • natkaszczerbatka Re: podejrzenie o epilepsje 18.10.04, 11:40
      Moje dziecko dostało pierwszych drgawek akurat mniej więcej w wieku 9 miesięcy.
      Na szczęście zostało zdiagnozowane w odpowiednim momencie i przez właściwych
      lekarzy. Zanim dotarłam jednak do Instytutu Matki i Dziecka na Kasprzaka
      (Warszawa) zrobiłyśmy z córką niezłą wycieczkę po prywatnych gabinetach
      neurologicznych, ale nie dowiedziałyśmy się niczego konkretnego, straciłyśmy
      tylko masę czasu, nie mówiąc o pieniądzach. Jak trafiłyśmy do Kliniki
      Neurologicznej w Instytucie Matki i Dziecka, a tam do Poradni
      przeciwpadaczkowej - skończyła się nasza udręka, bo już przynajmniej było
      wiadomo o co chodzi. Moja córka trafiła w ręce wspaniałego lekarza, który
      zastosował odpowiednie leczenie, i dziś ma 6 lat - nic się nie dzieje, od dwóch
      lat ma odstawione lekarstwa i wszystko jest w najlepszym porządku.
      Jeżeli miałabym polecać - to Poradnię Neurologiczną w Instytucie Matki i
      Dziecka na Kasprzaka. Jest tam też prywatna przychodnia - myślę, że też jest w
      porządku, tyle że trzeba płacić ale też dzięki temu łatwiej się dostać. Nie
      mówiąc już o wszelkich badaniach - robią niemal od ręki. POdobno właśnie tam,
      mają najlepszy sprzęt do tego typu badań: EEG, tomografia itp. W
      przychodzi "państwowej" - też mają dobry sprzęt, ale terminy sa dłuższe.
      Przyznam jednak że jeżeli dzieje się coś naprawde niepokojącego, starają się
      skrócić termin. Tak miałam z córką, kiedy przyjechałam na ostry dużur zaraz jak
      dostała drgawek - została zbadana natychmiast.

• hanya00 Re: podejrzenie o epilepsje 18.10.04, 12:44
        witaj,ja mam 8 miesiecznego synka,ktory pomimo dobrych wynikow badan ma
        stwierdzona padaczke.zaczelo sie mniej wiecej w 3 tyg.jego zycia-drgala mu
        raczka i nozka.zdazalo sie to co tydzin.pozniej coraz czesciej az zaczelo
        codziennie.i zawsze ta sama lewa strona.lekaze twierdzili,ze to nic nie
        jest,jedna stwierdzila tezyczke.az sama nie wytrzymalam i pojechalam do gdanska
        na neurologie rozwojowa.dodam,ze w tym czasie igor mial straszne kolki i
        biegunki. na oddziale mial usg glowki,rezonans,eeg,wszystkie badania krwi
        lacznie z cytomegalia,rozyczka i toxo.nic nie wykazalo.wlaczyli mu leczenie
        tegretolem-dawke,ktora nawet nie leczy.lecznicza podobno jest od 2,5 ml a on ma
        1,5.od tego czasu mamy spokoj,bylo to w maju.mysle ze juz sie nie
        powtorzy.jezdze z nim na kontrole co 2-3 miesiace i jest ok.rozwija sie tez
        super.wiec nie masz sie co przejmowac.czytajac to forum uwazam ze moje dziecko
        jest w pelni zdrowe i nie pamietam o tym co ma. pozdrawiam.hania.
        • perp Re: podejrzenie o epilepsje 18.10.04, 20:07
          Dziekuje dziewczyny za cenne informacje. Zdecydowalam (po licznych wywiadach)
          zrezygnowac z leczenia w Kielcach, chyba za wczesnie na mówienie o chorobie.
          Jestem dobrej mysli, jednak bardzo zalezy mi na szczegóBowych informacjach od
          mam które przezywaly badx przezywaja to co ja. Pozwole sobie napisac do was na
          adres gazetowy. Natka bardzo zalezaloy mi na szczegóBach dotyczacych wizyt w
          Instytucie Matki i Dziecka, chyba tam sie zdecyduje lub CZD w Miedzylesiu
          • hanya00 Re: podejrzenie o epilepsje 18.10.04, 21:02
            zycze ci powodzenia i koniecznie napisz co wyszlo.
            • hanya00 perp 18.10.04, 22:51
              napisalam do ciebie na priva ale nie wiem czy doszlo
              • lulka222 Re: do natkaszczerbatka 18.10.04, 23:55
                Natko, a którego lekarza w IMID szczególnie polecasz?
                Czy Twoja córeczka była leczona na padaczkę? Jak długo przyjmowała leki?
                Pozdrawiam
                • natkaszczerbatka Re: do natkaszczerbatka 19.10.04, 09:41
                  Tak, moja córka miała zdiagnozowaną pełnoobiawową padaczkę w wieku ok. 9
                  miesiecy. Lekarstwa brała mniej więcej do 4,5 roku życia. Powoli miała
                  odstawiane w związku z tym że nic się nie działo. Teraz ma 6 lat - lekarstw nie
                  bierze od 1,5 roku - nic się nie dzieje - w żaden sposób nie wpłyneła ta
                  choroba ani lekarstwa na jej rozwój - za dwa lata będzie można uznać ją za
                  wyleczoną.
                  Niestety w trakcie wizyt w poradni przeciwpadaczkowej IMiD napatrzyłyśmy się na
                  takie biedne dzieciaczki i takie chorutkie i dopiero jak je zobaczyłam zdałam
                  sobie sprawę jak cieżka to może być choroba.
                  Leczyłyśmy się (teoretycznie wciąż się leczymy, ale dawno na szczęście już tam
                  nas nie było ...) u dr. Tomasza Mazurczaka. Bardzo go moje dziecko lubiło i z
                  chęcią chodziło na te wizyty, co myślę też jest ważne. Uważam i czuję, że jego
                  udział w wyleczeniu mojej córki był bardzo duży, każdemu go polecam. Ostatnio
                  byłyśmy u niego co prawda w kwietniu ub. roku, ale mam nadzieje że on tam nadal
                  przyjmuje. Myślę, że pozostali lekarze z tej poradni też są w porządku.
              • perp Re: perp 19.10.04, 09:05
                Nie dostalam nic, spróbuj na martak78@wp.pl A do Ciebie doszBa moja wiadomosc?
              • perp Re: perp 19.10.04, 10:34
                hanya dzieki za maila dostalam na priva, bedziemy w kontakcie
                • hanya00 Re: perp 19.10.04, 13:56
                  koniecznie napisz jak bedziesz juz po.caluski
                  • neospasmina Międzylesie 20.10.04, 09:33
                    Polecam Międzylesie i dr Kmiecia lub dr Chmielik - oboje świetni.
                    WYprowadzili mojego synka z padaczki w ciągu dwóch lat. Teraz ma 5 l. i
                    wszystko jest OK. Najwazniejsze to dobra diagnoza i dobre ustawienie leków.
                    Głowa do góry!
                    • hanya00 Re: neospasmina 20.10.04, 15:57
                      napisalam do ciebie na adres gazetowy
    • mamainiania Re: podejrzenie o epilepsje 21.10.04, 21:45
      napisałam na adres gazetowy. Pozdrawiam.Agnieszka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka