joanna99201 05.10.05, 17:01 wszystko wskazuje ze mój syn ma tę chorobę.czekam od kwietnia na wyniki badań genetycznych.jez eli ktoś ma dziecko z tą chorobą proszę odane na ten temat .nie mogę znalezć żadnych artykułów. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gruchotka Re: miopatia mitochondrialna 05.10.05, 17:35 Witam! Długo czekacie, my na badania genetyczne (choroba nerwowo-mięśniowa) w obu przypadkach czekaliśmy niecałe 2 miesiące. W pierwszym przypadku w CZD były problemy, w drugim przypadku u prof. Zaremby, bez problemu. Gdy miałam wątpliwości i napisałam pismo do prof. Zaremby .Prof. odpowiedział osobiście i wątpliwości rozwiał. Myślę, że powinnaś się przypomnieć i zadzwonić, bo czekacie ponad pół roku. Jak nie masz namiarów na pracownie genetyczne, tutaj są namiary www.genetyka.lekarz.net/plac/poradnie.php Odpowiedz Link
joanna99201 Re: miopatia mitochondrialna 05.10.05, 18:43 dzięki.pół roku od rozpoczęcia badań,biopsja była w lipcu 2004.podobno są trudne,drogieinie ma kto ich robić Odpowiedz Link
mamajaromira Re: miopatia mitochondrialna 05.10.05, 22:02 Troszku pogrzebałam i jest chyba artykuł o miopatii mitochondrialnej na stronie miesięcznika TERAPIA, niestety dostęp do materiałów mogą mieć wyłącznie użytkownicy serwisu "terapia" i portalu esculap. Może spróbuj się tam zarejestrować, oto link: www.terapia.com.pl/archiwum/?edition=101 Na stronie podali również słowa kluczowe tj.: objawy NARP miopatia mitochondrialna DNA mitochondrialne CPEO LHON MERRF zespół MELAS zespół Pearsona MNGIE klasyfikacja znalazłam jeszcze kilka stronek z info o chorobach nerwowo-mięśniowych, może się przydadzą: www.idn.org.pl/szczecin/tzchm-szczecin/strony/miopatia.htm www.idn.org.pl/tzchm-warszawa/ciekawe/procereh.htm studenci.amg.gda.pl/organizacje/STN/Kola_Naukowe/Neurologia_Doroslych/referaty/index.php?nr=84 Proponuję jeszcze spróbować w googlach wbić: zespół miopatyczny dystrofia mitochondrialna wrodzone defekty metaboliczne pozdrawiam Odpowiedz Link
joanna99201 Re: miopatia mitochondrialna 06.10.05, 09:07 dzięki.zaraz spróbuję poszukać.za 2 godziny mam zadzwonic do kliniki,bo wyniki już są.bardzo bym chciała żeby odezwał sie ktoś chory lubmama dziecka z ta chorobą Odpowiedz Link
gruchotka Re: miopatia mitochondrialna 06.10.05, 10:14 Mam nadzieję, że wieści będa pomyślne. Wysyłam Ci na adres gazetowy artykuł ze strony terapia.com, ten który podała mamajaromira, bo samo zarejestrowanie nie daje uprawnień do przeglądania zasobów. Odpowiedz Link
joanna99201 Re: miopatia mitochondrialna 06.10.05, 12:10 wiesci nie są pomyślne .komórki miesni nieprawidlowe wskazujące na miopatie mitochondrialna.13 pazdziernika mam sięstawić do poradni genetycznej nadodatkowe badania molekularne z krwi i powtórzenie starych.wcześniej nie dodałam ze mam dwie diagnozy z biopsji mięśnia.z katowic jest zapalenie wielomieśniowe a z warszawy z instytutu reumatologii miopatia mit.dziękuje wam za pomoc.jeśli odezwie się ktoś kto ma dziecko chore niech zadzwoni 034 3651511 Odpowiedz Link