Dodaj do ulubionych

Mukowiscydoza

13.01.06, 23:05
Hej, jestesmy wlasnie w trakcie diagnozowania muko u mojej miesiecznej cory.
Czy mozecie mi powiedziec, jak wygladaja tluszczowe stolce, bo wszedzie o tym
objawie czytam, ale nie potrafie sobie tego wyobrazic, a juz odchodze od
zmyslow czekajac na wyniki badan.
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • joanna9920 Re: Mukowiscydoza 14.01.06, 09:22
      widać pasemka śluzu i zapach jest inny,ale nie wszystkie dzieci mają
      tłuszczowe.dzieci bez muko też mogą mieć takie zależy od trawienia,stolce są
      pomocne przy syawianiu diagnozy ale nie są wykładnią.zdrowym dzieciom też się
      takie zdarzają.
    • mama_misi Re: Mukowiscydoza 14.01.06, 20:51
      Moja córeczka choruje na Mukowiscydoze. Stolec tłuszczowy jest świecący a po
      wrzuceniu do toalety trudno go zatopić. Dzieci z mukowiscydoza cześto mają w
      kupkach sluz. Cierpią także dośc często na biegunki ale i zdażaja się zaparcia.
      Każde dziecko jest inne i nie wszystkie "książkowe" objawy musza występować u
      dziecka.
      Pozdrawiam mi trzymam kciuki za dobry wynik!
    • agab51 Re: Mukowiscydoza 15.01.06, 14:16
      gdy moja córka była malutka to jej stolce były bardzo luźne,
      śluzowato-galaretowate, często je oddawała, nawet 10-12 razy na dobę. kolor-
      seledunowo-zielonkawy, jakby szybko utleniały się (karmiłam piersią i
      twierdzono, że po mleku kobiecym też kupa może się szybko utleniać).
      a prawdziwe stolce tłuszczowe zauważać zaczęlam u córki, gdy zaczęła jeść
      bardziej stałe pokarmy, są jakby zatopione w oliwie, widać oczka z tłuszczu (w
      takim stolcu jest niestrawione białko i tłuszcz.) poza tym stolce są luźne,
      bardziej biegunkowe, cuchnące, widać w nich niestrawione resztki jedzenia,
      trudno zatapialne. absolutnie inne od stolca zdrowego dziecka.
      • phantomka Re: Mukowiscydoza 15.01.06, 14:43
        Dziekuje za odpowiedzi, wiem ze u kazdego objawy sa inne, ale ja juz dostaje
        swira. Dopiero jutro mamy badanie potu. U mojej malej jedynym objwem byl slaby
        przyrost wagi i odrobine podniesione proby watrobowe (normy do 50 a ona ma 70 i
        90). Kupy nie robi tak czesto, sa zolte, ale mam wlasnie wrazenie, ze sa
        tluszczowe, chociaz juz nie wiem czy sobie tego sama nie wmawiam.
        dziekuje i pozdrawiam!
        • agab51 Re: Mukowiscydoza 15.01.06, 15:24
          Musisz być spokojna, żeby stresu nie przenieść na dziecko. Te obajwy moga, a
          nie muszą wskazywać na muko. A jutro w trakcie badania zadbaj, żeby maluszek
          porządnie spocił się. Zdrówka życzę, i będę trzymać kciuki za pozytywne wyniki.
          Pozdrawiam. Aga
      • mama_misi Re: Mukowiscydoza 15.01.06, 20:32
        Z tymi stolcami to róznie bywa. Jak Misia była malutka to nie byy one ani
        tłuste, ani jakoś szczególnie cuchnące, nie było w nich nigdy niestrawionych
        kawałków pokarmu jedynie kupek tych było duzo w ciągu dnia. Dopiero ok roku
        zauwazyłam że kupki sie świeca ale nigdy nie było w nich oczek tłuszczu. Każde
        dziecko jest inne i ma inne objawy i trudno tu uogólniać.
        Trzymamy kciuki za pomyslny wynik.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka