Dodaj do ulubionych

teza pracy

29.10.09, 14:32
Promotor wymaga, by pojawiła się ona wraz z tematem. Temat mam.
Mam jednak również obawy, ze na tym moim baaardzo wstępnym etapie
moja teza moze byc a) niedojrzała czytaj banalna, b) niedorzeczna,
c) nie do obrony
- czego byśmy nie chcieli...
Co robić?
Obserwuj wątek
    • tiger.in.cage Re: teza pracy 30.10.09, 13:20
      Niestety w polskich realiach dobrze aby teza pracy była potwierdzalna, tzn. na
      etapie jej formułowania powinniśmy iż jest ona poprawna. Bardzo ciężko bronić
      pracę w przypadku "obalenia" jej podwalin. Jakkolwiek taka praca może być
      również merytoryczna, naukowo przydatna oraz warta stopnia.

"Pierwszy strzał" to zawsze bardzo proste tezy - konkluzje. Często pozostają
      takie do końca. Więc nie ma strachu.
      • stoff Re: teza pracy 30.10.09, 14:36
        Jak jej szukać???
        • tiger.in.cage Re: teza pracy 30.10.09, 21:13
          Najlepiej aby teza wynikała z analizy aktualnego stanu wiedzy czyli 1. np. coś jeszcze nie zostało opracowane (więc teza: Opracowanie ... może poprawić ... np. charakterystykę, wyniki, trwałość...)
          2. coś jeszcze nie było brane pod uwagę (więc teza: Parametr A wpływa w stopniu znaczącym na przebieg... )

Trochę teorii, Teza:
          "- teza badawcza powinna być związana z problemem. Musi w jego ramach posiadać wyrażony sens,
          - teza powinna podlegać naukowemu uzasadnieniu. Wynikając z aktualnego stanu wiedzy, nie musi być z nim zgodna, ale nie może przeczyć uargumentowanym przesłankom teoretycznym i faktom naukowym,
          - teza badawcza powinna być budowana w taki sposób, aby można było sprawdzić ją empirycznie (powinna być bezpośrednio lub pośrednio sprawdzalna"

Rada:
          wejdź na stronę biblioteki i przejrzyj kilka doktoratów a złapiesz o co chodzi i jak to powinno wyglądać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka