Dodaj do ulubionych

Publikacje i recenzje

31.01.12, 12:55
Witam, jeśli już owy wątek był poruszany to z góry przepraszam za dublowanie. Jestem świeżo co upieczoną doktorantką i po kilku miesiącach zajęć ze studentami i całej tej organizacyjnej machiny bardzo chciałabym zacząć rozwijać się naukowo tj. publikować. Niestety u mnie na wydziale jest tak, że nikt o niczym "nie wie" i kompletnie ze wszystkim trzeba radzić sobie samemu, a że w tym roku zostałam przyjęta "można uznać" jedna, nie mam się do kogo z tym pytaniem zgłosić.
Dlatego proszę o pomoc- napiszcie jak zabrać się za publikacje do kogo należy napisać, czy takowe publikacje są płatne i czy wiążą się z wyjazdami na konferencje. Poza tym słyszałam o możliwości recenzowania książek, ale jakich tych stricte nowo wydanych? czy należy pisać do wydawnictw?
Będę bardzo wdzięczna za udzielenie kilku wskazówek:) zdaję sobie sprawę, że dla wielu z Was mój problem wyda się mega infantylny, ale naprawdę nie do końca wiem jak go ugryźć.
Diękuję
Obserwuj wątek
    • pr0fes0r Re: Publikacje i recenzje 31.01.12, 21:14
      Przede wszystkim to są pytania do Twojego promotora/opiekuna naukowego; dziwne, że Ci o tym nie opowiedział.

(1) Recenzje - zwykle z książek nie starszych niż 2-3 lata (góra); również zwykle to czasopisma udostępniają otrzymane egzemplarze recenzyjne (nie w Polsce oczywiście), na stronach niektórych z nich nawet można znaleźć listy książek czekających na recenzentów. Z niezamówionymi recenzjami bywa różnie. Zdecydowanie przy wyborze pierwszej/drugiej książki do recenzji musisz poprosić promotora/opiekuna naukowego o pomoc.

(2) Konferencje - za własne pieniądze możesz jeździć wszędzie, Twój zakład ma pewnie jakieś fundusze konferencyjne do rozdysponowania => kierownik/promotor/opiekun naukowy. Znajdujesz konferencję w nieegzotycznym kraju, wysyłasz abstrakt, jeśli go przyjmą, przygotowujesz prezentację, jedziesz, wygłaszasz, uwzględniasz uwagi krytyczne, publikujesz w czasopiśmie albo w tomie pokonferencyjnym.

(3) Publikacje - znajdujesz ciekawy temat => promotor/opiekun naukowy, zbierasz dane, piszesz artykuł, wybierasz czasopismo, wysyłasz, dostajesz odpowiedź - pozytywna => kupujesz butelkę dobrego wina i świętujesz, krytyczna => czytasz recenzje, poprawiasz, wysyłasz ponownie, negatywna => czytasz recenzje, poprawiasz, wysyłasz do innego czasopisma.

Tyle pokrótce, naprawdę powinnaś porozmawiać o tym ze swoim promotorem/opiekunem naukowym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka