madaminka 22.08.05, 09:09 Hejka, niedlugo chce otwierac przewod doktorski..czy mozecie mi napisac jak to wszytsko wyglada? Jak wyglada seminaruim otarcia przewodu? I w ogole czy duzo pytan zadaja i czego one dotycza? Jaka jest atmosfera itd?dzieki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama.tadka Re: Otwarcie przewodu 22.08.05, 09:17 U nas na otwarciu przewodu delikwent jest niepotrzebny. Po prostu promotor zglasza otwarcie, jakoś to pewnie motywuje, a reszta zgadza się bądź nie. Trzeba jedynie przygotować stosowną masę papierków, w tym streszczenie pracy. Odpowiedz Link
madaminka Re: Otwarcie przewodu 22.08.05, 09:36 dzieki. Czy w tym strezsczeniu pracy maja byc jakies wstepne wyniki {mam na mysli prace eksperymentalne} czy tez jest to tylko teoretyczne wprowadzenie, zalozenia i cele plus metodyka? Poza tym jaki procent pracy powinien byc zrobiony do otwarcia? dzieki Odpowiedz Link
ifp4 Re: Otwarcie przewodu 22.08.05, 13:49 U mnie tak, jak u mamy.tadka. Promotor zglasza otwarcie na Radzie Instytutu. Trzeba oddać plan pracy + streszczenie (15 stron-jesli dobrze pamietam) Odpowiedz Link
malwaaa Re: Otwarcie przewodu 22.08.05, 15:03 U mnie też tak było, jak u mamy.tadka. Powinnaś się zapytać raczej ludzi na swoim wydziale, które to już przeszły, dlatego, że nie tylko na poszczególnych uczelniach różnie to wygląda, ale nawet na konkretnych wydziałach. Odpowiedz Link
lodziasta Re: Otwarcie przewodu 22.08.05, 09:44 U nas otwarcie przewodu to tylko formalność. Zazwyczaj dokonuje się tego pod koniec pierwszego roku, aby od października móc pobierać większe stypendium, aby nie utracić prawa do stypendium trzeba to zrobić do końca 3 semestru. Do otwarcia składa się podanie o otwarcie przewodu, odpis dyplomu, opinie promotora, opis dorobku naukowego ze spisem publikacji, temat przewodu i tezy rozprawy. Całość wędruje do komisji, która zajmuje się doktoratami, gdzie prześwietla się delikwenta (dokładnie jeżeli promotor nie jest mocno ustosunkowany, pobieżnie jeżeli promotor jest szychą), jeżeli nie pojawią się przeciwności formalne, na najbliższej Radzie następują dwa głosowania - pierwsze otwierające przewód, i drugie powołujące promotora. Członkom Rady przeważnie zwisa i powiewa zarówno temat przewodu jak i promotor, jak i sam doktorant, więc zazwyczaj wszyscy głosują na tak. W naszym Instutucie istnieje zwyczaj, że wszyscy doktoranci z pierwszego roku muszą w drugim, semestrze wygłosić półgodzinny referat na seminarium dla doktorantów, aby wszyscy zainteresowani mogli się zapoznać z tematem i osobą. Odpowiedz Link