Dodaj do ulubionych

dr po innym kierunku

17.10.05, 14:24
Skończyłam administrację i chciałabym zrobić dr z prawa lub ekonomii
(interesują mnie podatki). Czy jest to możliwe. Tam gdzie sprawadzała nie
pisze, że musi być akurat po tym kierunku, ale obawiam się że mogą mnie nie
przyjąć. Jakie macie doświadczenia? Czy robicie doktorat z tego co
studiowaliście? A jak w ogóle taki dr jest później traktowany poważnie?
Obserwuj wątek
    • elwinga Re: dr po innym kierunku 17.10.05, 16:04
      Mam dyplom z neofilologii, a doktorat robię z historii. Więc jest to możliwe,
      aczkolwiek gdy zdawałam na studia doktoranckie na uniwersytecie, to mnie oblali
      (za to, że nie jestem po historii - fakt, że w zamian znam dwa rzadkie języki,
      które są niezbędne w planowanych przeze mnie badaniach nic tu nie pomógł), za
      to w PAN nie robiono mi z tego większego zarzutu. Problem może być z
      metodologią badań - być może będziesz musiała wdrożyć się od podstaw do tego,
      co prawnicy lub ekonomiści przerabiali na I lub II roku studiów.

Myślę, że wszystko zależy od danego instytutu/ośrodka. No i od potencjalnego
      promotora.
    • marcys1 Re: dr po innym kierunku 18.10.05, 10:26
      Witam,
      kolega z instytutu jest po naukach spolecznych na UW i zachcialu mu sie dr z
      ekonomii - no wiec w jego przypadku wystarczylo "tylko" zdac egazmin (taki
      jakby dodatkowy) z ekonomii i tyle
      pozdrawiam
    • paluszek11 Re: dr po innym kierunku 18.10.05, 11:39
      Znam osobę na UW po stosunkach międzynarodowych, zrobiła doktorat z prawa.
      • oko_niebieskie Re: dr po innym kierunku 18.10.05, 13:23
        Wydawało mi się, że aby uzyskać tytuł doktora z medycyny i prawa konieczne jest
        ukończenie studiów medycznych lub prawniczych...ale może sie juz wszystko
        pozmieniało. Alez to życie dynamiczne jest:)
        • paluszek11 Re: dr po innym kierunku 19.10.05, 09:05
          Wiesz formalnie chyba takiego zakazu nie ma. Autentycznie przypadek znam (w
          Warszawie). Aczkolwiek, mój promotor w Krakowie twierdzi, że na UJ taki
          przypadek by nie przeszedł, bo taka osoba nie zostałaby przyjęta na studia.

• oko_niebieskie Re: dr po innym kierunku 19.10.05, 12:09

Ja sądziłam, że własnie formalny zakaz istniej...ale może się myliłam, mylę:)
            Znam specyfikę UW i tym bardziej trudno jest mi sobie taką sytację wyobrazić.
            Być może ta osoba ukończyła jednak WPiA równolegle albo temat rozprawy
            doktorskiej brzmiał prawniczo i o tym tez traktował...hmm:)

• sierzant.podsiadlik Re: dr po innym kierunku 19.10.05, 14:38
              Zdaje mi się, że taki formalny zakaz nie istnieje - każdy z wydziałów reguluje
              to po swojemu, czy to dodatkową rozmową przy przyjęciu na studia, czy też po
              prostu podczas egzaminu wstępnego. Ja skończyłam kulturoznawstwo i przyjęto mnie
              na studia doktoranckie do PAN-u z socjologii; nie miałam żadnych dodatkowych
              rozmów i egzaminów.
            • paluszek11 Re: dr po innym kierunku 19.10.05, 15:05
              Nie chcę wchodzić w szczegóły tematu rozprawy, bo zaraz okaże się o kogo
              chodzi.
              Otóż nie, ta osoba na pewno nie miała skończonego WPiA. A temat rozprawy
              brzmiał wręcz politologicznie (i taka też była cała rozprawa), a nie prawniczo.
              Przeglądnęłam z ciekawości przepisy - formalnego zakazu nie ma. Kwestia
              wydziału.
    • msto05 Re: dr po innym kierunku 19.10.05, 14:54
      Mój mąż jest inżynierem, po Politechnice i właśnie niedawno obronił doktorat z
      ekonomii na SGH (bez zdawania żadnych różnic programowych - zdawał tylko
      przewidziane egzaminy doktorskie).
      • malgunia Re: dr po innym kierunku 25.01.06, 14:01
        A my wlasnie oszukiwalismy osoby po "innym" kieunku, zeby pomogla nam zrozumiec
        pewne problemy z innego punktu widzenia.... (automatyka lub robotyka ochrona
        srodowiska w biotechnologii/technologii zywnosci). Tak wiec nie zawsze studia i
        dr z tego samego....
    • doktorancik w i nda 25.01.06, 02:09
    • dunia77 Re: dr po innym kierunku 25.01.06, 18:21
      Moj maz robi doktorat z informatyki, a skonczyl astronomie.
      • miluszka Re: dr po innym kierunku 26.01.06, 14:15
        jestem fizykiem ( a raczej byłam), a dr mam na wydz. filozofii -
        religioznawstwo.
        Zgoda na przyjęcie na konkretne studia dr zalezy od układów czy zasad na danym
        wydziale. Na filozofii - na przykład- pod tym względem jest bardzo liberalnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka