Dodaj do ulubionych

kredyt studencki a studia doktoranckie

16.02.06, 17:33
Sluchajcie moze ktos wie jak to jest z kredytem studenckim i jego splata?
Splate po studiach magisterskich mialam zawieszona na okres studiow
doktoranckich.ALe dostalam przedluzenie studiow doktoranckich o kolejny rok(w
sumie bedzie 5 rok studiow).W zwiazk z czym zastanawiam sie jaka bedzie
reakcja banku?Czy kaze mi splacac teraz?, czy da mi dodatkowy rok? Moze ktos
z Was tez tak mial?
Obserwuj wątek
    • annasza Re: kredyt studencki a studia doktoranckie 16.02.06, 18:04
      Miałaś dobry bank, ja tam spłacam juz drugi rok mimo ze jestem na doktoranckich.
      Skoro bank tak dobrze Cie potraktował to ten rok nie powinien być przeszkodą,
      ale na 100% nie jestem pewna. Najlepiej zapytaj się doradcy w banku i wszystko
      bedzie jasne...

Pzdr
      • anciaahk Re: kredyt studencki a studia doktoranckie 18.02.06, 17:52
        ooo to bardzo dziwne. Ze studiami doktoranckimi to jest tak, że czas ich
        trwania wydłuża okres spłaty kredytu studenckiego, nie ma jednak wpływu na
        karencję. A więc karencja (teraz dwa lata) i zaczynasz spłacać, powiedzmy, że
        powinnaś spłacać przez 5 lat a studia doktoranckie trwają 3 lata, a więc
        spłacasz 8 lat. Dopłaty do oprocentowania masz przez te 5 lat, a po tym okresie
        spłacasz odsetki już w pełnej wysokości.
        • klee Nie strasz ludzi! 19.02.06, 04:16
          Z lekka się przeraziłem. Okazuje się, że na szczęście niepotrzebnie.

"1) Odsetki od kredytu spłacane przez kredytobiorcę są naliczane w wysokości
          połowy stopy redyskontowej Narodowego Banku Polskiego począwszy od dnia spłaty
          pierwszej raty kredytu przez okres równy dwukrotności liczby wypłaconych rat
          kredytu.

2) Odsetki od pożyczki są naliczane w wysokości połowy stopy redyskontowej
          Narodowego Banku Polskiego począwszy od dnia spłaty pierwszej raty pożyczki
          przez okres równy dwukrotności liczby wypłaconych rat pożyczki.

[...]

Do okresów, o których mowa w ust. 1 i 2, dolicza się okres odbywania przez
          kredytobiorcę służby wojskowej, kształcenia na studiach doktoranckich i
          kontynuowania studiów na innym kierunku studiów rozpoczętym w trakcie
          pierwszych studiów.

Po upływie okresów, o których mowa w ust. 1 i 2, kredytobiorca spłaca odsetki w
          pełnej wysokości oprocentowania kredytu, bez dopłat z Funduszu. Wysokość
          oprocentowania określona jest w umowie kredytu."

Czyli wszyscy, którzy przedłużyli sobie okres spłaty o czas trwania studiów
          doktoranckich, mogą spać spokojnie. Spłacamy dłużej, ale nie więcej. :-)
          • anciaahk Re: Nie strasz ludzi! 20.02.06, 20:28
            Wiesz co a skąd to wziąłeś? Z ustawy? Pracuję w banku i tego w regulaminie u
            nas nie było, chyba że to jakaś ostatnia zmiana? Sprawdzę jutro w pracy.
            • klee Rozporządzenie ministra 21.02.06, 00:00
              Nie, to nie fragment ustawy, tylko rozporządzenia ministra. Później było
              kolejne, ale w tym nowym powyższy zapis, a konkretnie - jego treść, pozostał
              bez zmian. Mam pytanie do kogoś, kto się zna na prawie, bo tak się zacząłem nad
              tym zastanawiać - jeśli wydadzą nowe rozporządzenie, zgodnie z którym będzie
              np. tak, jak napisał Anciaahk, albo jeszcze inaczej, to czy mnie takie nowe
              przepisy obejmą, mimo że kiedy brałem kredyt i kiedy zacząłem go spłacać,
              obowiązywały te zawarte w starym rozporządzeniu?
              • anciaahk Re: Rozporządzenie ministra 22.02.06, 21:35
                W przypadku zmiany rozporządzenia z reguły jest ustalane czy obejmują Cię nowe
                zasady czy nie. Np. w przypadku wydłużonej karencji - objęła ona również osoby,
                które przy podpisaniu umowy miały zapewnioną roczną karencję. Nie wiem tylko od
                czego to zależy.
    • miss.laura Re: kredyt studencki a studia doktoranckie 21.02.06, 18:53
      oczywiscie, ze splacamy tyle samo, tj odsetki w wysokoci polowy stopy
      redyskonta NBP.Ale problem polega na tym jak bank podchodzi do liczby lat
      odbywania studiow doktoranckich. Studia przepisowo trwaja 4 lata, ja np. przez
      ten okres pobieralam stypendium, ale teraz dostalam przedluzenie o rok od
      rektora, i tez jestem na studiach, z tymze nie mam stypendium.I nawet babka z
      dziekanatu moze mi wystawic takie zaswiadczenie ze jestem na studiach.Tylko
      caly ptoblem w tym, ze nie wiem jak i na jakiej podstawie prawnej mam
      wytlumaczyc dla Pani w banku, ze pomimio planowanego zakonczenia studiow w 2005
      roku, ja jestem o rok dluzej i studia skoncze w 2006. Stad moje pytanie na
      forum.Bo powiem Wam, ze ja jestem jedyna doktorantka w banku i nikt nie wie co
      ze mna zrobic.pozdrawiam
      • klee Nie wiem 21.02.06, 20:17
        Dla mnie było jasne od początku, o co pytasz, ale niestety nie jestem w stanie
        Ci pomóc, gdyż nie znam odpowiedzi na postawione pytanie. Jeśli znajdę się w
        podobnej sytuacji, to się dowiem. ;-)
    • miss.laura Re: kredyt studencki a studia doktoranckie 06.03.06, 13:05
      I co nikt z Was nie wie jak rozwiazac ten problem?Prosze o pomoc!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka