joannafr 24.02.06, 20:40 Od 3 lat piszę doktorat, ale czasem mam wątpliwości, czy warto go obronić. Powiedzcie, jakie są wasze przemyślenia na ten temat. Jestem bez stałej pracy a robię doktorat z "wolnej stopy". Co wam dała obrona doktoratu? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madaminka Re: Argumenty za obroną doktoratu 26.02.06, 11:19 Wszystko zalezy od tego Co chcesz, jakie s atwoje aspiracje, czy ewentualnie latwo byloby Ci z nich zrezygnowac, ile i co znaczy dla Ciebie posiadac doktorat i czy laczysz z tym swoja przyszlosc...Wazna jest tez sytuacja materialna, nie weim z czego sie utrzymujesz...skoro nie mas stalej pracy i robisz doktorat z wolnej stopy to chyba masz jakies inne zrodlo dochodu ktore pokrywa zyciowe wydatki plus pokryje koszty przedwodu doktorskiego..... Wedlug mnie mimo wsszytsko warto...zawsze po doktoracie mozesz latwiej dostac prace w nauce, w tej chwili jest to warunek otrzymanai pracy na uczelni....mimo ze gwarancji pracy nie ma to jednak to zawsze Cie w jakis sposob zbliza do tego...poza tym mozesz szukac pracy za granica, na wszelkich post dokach itd. Sa tez firmy ktore zatrudniaja wysoko kwalifikowanych pracownikow i gzie doktorat jest duzym plusem.... I last but not least napewno pozytywnie wplywa na budowanie wizerunku w swoich wlasnych oczach, i w co bardziej oswieconej czesci spoleczenstwa takze. Odpowiedz Link
joannafr Re: Argumenty za obroną doktoratu 03.03.06, 23:14 Nie wiem o czym myślałaś, mówiąc,że wiesz ,z czego się utrzymuję. Biorę różne prace dorywcze z różnych dziedzin. Udzielam korepetycji i to właśnie korepetycje dają mi wiele zadowolenia. Współpracuję też z organizacjami pozarządowymi. Marnie bo marnie, ale jakoś sobie radzę. Babcia mi bardzo pomaga. Nie myślę skąd będę miała forsę na obronę i otworzenie przewodu. Pewnie pożyczę. Zaczęłam znów pisać doktorat, więc dzięki za słowa otuchy. Tak wiele pracy mam za sobą a tak wiele przede mną. Odpowiedz Link
madaminka Re: Argumenty za obroną doktoratu 04.03.06, 08:02 napisalam NIE WIEM z czego sie utrzymujesz...... Odpowiedz Link
aistionnelle Re: Argumenty za obroną doktoratu 27.02.06, 19:14 Jasne ,że bronić .Tak , tak i jeszcze raz tak . A po co się męczyłaś?Ludzie czasem nie wyrabiają się psychicznie w sytuacji ,w której napisali lub kończyli a nie obronili . Odczytują to jako cios w poczucie własnej wartości .Nie twierdzę ,że Ty tak masz , ale widziałam taką sytuację.Zgroza.Poza tym zgadzam się z przedmówczynią w 100%.Praca w zasadzie naukowa tylko ,ale teraz na uczelni wszyscy zaczynają po doktoracie ,za to perspektywy zagranicą zupełnie inne i samoocena i samopoczucie też .Bronić bezwzględnie . A Odpowiedz Link