Dodaj do ulubionych

Refundacja okularów

28.08.06, 22:36
Witam serdecznie Forumowiczów. Jestem doktorantem w Instytucie Informatyki.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów interesował się, jak wygląda sprawa
refundacji okularów przez pracodawcę (instytut, uczlenię). Reguluje to ustawa
www.ciop.pl/13962.html (link pierwszy z brzegu/googli), ale mam
wątpliwości, czy da się pod nią podciągnąć doktoranta. Czy mogę uważać się za
pracownika, kiedy jestem zatrudniany na umowę-zlecienie, na podstawie której
prowadzę zajęcia dydaktyczne wykraczające poza pensum? Może ktoś ma jakieś
doświadczenia w tej sprawie?
Obserwuj wątek
    • babazgaga Re: Refundacja okularów 29.08.06, 09:58
      Możesz sie, że tak powiem, w nos pocałować. Nie ma umowy o pracę, nie ma szans
      na myślenie o żadnej refundacji. A nawet jakbyś miał, to musisz udowodnić,że
      dziennie przed kompem w ramach obowiązków służbowych spędzasz więcej niż bodajże
      4h (czyli więcej niz polowa czasu pracy). Znaczy musi być tak przypisane do
      Twojego stanowiska pracy. Pracownicy naukowi niestety zgodnie z tym rozumieniem
      spędzają zdecydowanie mniej.
    • marswiercz Re: Refundacja okularów 29.08.06, 11:21
      Witam, jesli chodzi o refundację okularów, to od tego roku doktorantom przysługuja wszystkie formy pomocy materialnej, co studentom( stypendia socjalne, wyzywieniowe, naukowe itp. na podst. Prawa o szkolnictwie wyższym) Refundacja okularów na moim wydziale mieści się w pojęciu zapomogi, do której prawo mamy raz w roku akademickim. Tą zapomoga może być refundacja zakupu okularów leczniczych( nie upiększających). w dziekanatach sa takie wnioski o zapomogę, składa sie je razem z rachunkiem za szkła do wydziałowej komisji sypendialnej. U mnie nikomu nie odmawiają, ludzie co roku sobie wymieniaja okulary i dostają prwie zawsze 100% ceny( nawet 360 zl)> szczegółów trzeba szukać w regulaminie pomocy materialnej dla studentów czy regulaminie studiów dokotoranckich, w zalezności od uczelni. Powodzenia
      • irish_girl Re: Refundacja okularów 29.08.06, 12:31
        A u nas mówią, że owszem, według ustawy mamy takie same prawa do stypendiów i
        pomocy socjalnej jak studenci studiów magisterskich, ale ... możemy się w nos
        pocałować, bo nie ma "na nas" przyznanych żadnych środków. Znaczy się: minister
        nie przyznał na doktorantów, a rektor zakazał czerpania z puli pieniędzy "dla
        studentów magisterskich", żeby nie uszczuplać przeznaczonej na nich kasy.
        • andjeo1 Re: Refundacja okularów 29.08.06, 16:13
          Nas poinformowano, że skoro do ustawy nie ma rozporządzeń np. dotyczących
          stypendium socjalnego dla doktorantów to go nie mają na podstawie czego nam je
          przyznać. Czy to możliwe?
          • steppenwolff1 Re: Refundacja okularów 29.08.06, 18:48
            Jak tak sobie Was czytam, to dochodzę do wniosku, że w tym kraju to jeden z
            najgorszych (finansowo) losów - bycie doktorantem. Żeby człowiek prawie 30-
            letni, świetnie wykształcony, inteligentny składał podanie o zapomogi na
            okulary?? Nie chodzi mi tu o nastawienie składających podania o jakiekolwiek
            dofinansowanie - tylko o to, w jakich warunkach się tych ludzi "umieszcza" i
            każe rozwijać naukowo. Powiem szczerze, że nóż się w kieszeni otwiera na całą
            tę rzeczywistość.

pozdrawiam
            Anka
          • marswiercz Re: Refundacja okularów 29.08.06, 19:04
            Brak rozporządzenia jest kompletną bzdurą!!! Podstawą prawną dla świadczeń jest art.199 ust.1 Prawa o szkolnictwie wyższym. Są tam wymienione rodzaje tych świadczeń, od 1 paź. 06r. będzie dodatkowo stypendium naukowe. Otóż w ustępie 3 art.199 jest mowa, że do przyznawania świadczeń, o których mowa w ust. 1, stosuje się odpowiednio przepisy o pomocy materialnej dla studentów, z zastrzeżeniem ust. 4. Ten ustęp 4 mówi tylko o tym, że stypendium naukowe może być przyznane już na 1 roku studiów doktor. w związku z tym szukamy w przepisach dotyczących przyznawania tych świadczeń studentom. A tu zaskoczenie, w tym przypadku brak rozporządzenia także, bo wszystkie warunki określone są w art.173 i nast. tej ustawy!!! Artykuł 187 mówi o wydaniu rozporządzenia, ale dotyczy to tylko i wyłącznie stypendium ministra edukacji, które przysługuje studentom. Ustawa określa szczegółowo sposób obliczania dochodu i reguły przyznawania stypendiów socjalnych i inne warunki, w art.103 nakłada obowiązek utworzenia funduszu pomocy materialnej dla studentów i doktorantów!!!, a na podst. 186 rektor wydaje szczegółowy regulamin pomocy materialnej dla studentów i doktorantów. Wobec powyższego ustawa daje wszystkie instrumenty do tego, by mozna było się powoływać na przepisy dot. przyznawania pomocy studentom w przypadku doktorantów.Poztawa uczelni w tym przypadku nie jest zgodna z prawem moim zdaniem i należy walczyć o swoje.
            • irish_girl Re: Refundacja okularów 30.08.06, 11:08
              Rektor nie wydaje szczegółowego rozporządzenia argumentując to brakiem środków
              na rachunku uczelni. I przy okazji jeszcze możemy usłyszeć, żeby ich tak nie
              męczyć, bo przyczynimy się do utraty płynności finansowej uczelni.
            • andjeo1 Re: Refundacja okularów 02.09.06, 17:59
              Wielkie dzięki za dokładny opis. Prawnikiem nie jestem, ale po przeanalizowaniu
              wyraźnie widzę, że brak rozporządzenia nie może upoważniać rektora do
              nieprzyjęcia wniosku doktoranta o stypendium socjalne. Biorę się do walki o
              swoje.Pozdrawiam
      • concerto Re: Refundacja okularów 03.09.06, 21:36
        "zapomogi" czyli tylko gdy ma sie odpowiednio niskie dochody na członka rodziny?
        • marswiercz Re: Refundacja okularów 04.09.06, 08:26
          W przypadku studentów zapomoga nie zależy od dochodu, prawo do zapomogi ma każdy 2 razy w ciągu roku akademickiego( np. śmierć rodzic itp.), u mnie na wydziale można w tej formie wystąpić o zwrot zakupu okularów. Znajomi na studiach kupowali sobie nowe co roku i dostawali "automatycznie " zwrot, nikt nie badał ich dochodów. Trzeba się zorientować i walczyć o swoje, pozdr.
          • concerto Re: Refundacja okularów 04.09.06, 11:03
            no to się zorintuje

a z jakiej jestes uczelni?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka