Dodaj do ulubionych

ulgi na bilety PKP/PKS/MPK

10.12.06, 13:41
Czy wiadomo już cokolwiek w sprawie ulg na bilety PKP/PKS dla doktorantów? w niektórych miastach, np. Łodzi, ulgi dla doktorantów przysługują na komunikację miejską.
A jak wygląda sprawa ulg PKP/PKS/MPK dla nauczycieli akademickich?
Obserwuj wątek
    • marswiercz Re: ulgi na bilety PKP/PKS/MPK 10.12.06, 15:09
      Kwestia ulg na komunikację miejką lezy w gestii władz danego miasta i siły perswazji szkół wyzszych połozonych na ich terenie, nie w każdym mieście doktoranci maja zniżki na zkm. W Toruniu dla przykładu mają. Inną kwestią są zniżki na pkp i pks, to smutny temat, ale trzeba jakoś inaczej kombinować. Kiedyś yły bilety kolejowe roczne do kupienia na uniwerkach, które uprawniały do zniżek na rok czasu, ale teraz już ich nie ma. Nauczyciele akademiccy to jednak inny temat, oni maja zniżki.
      • dr_lolo Re: ulgi na bilety PKP/PKS/MPK 10.12.06, 15:19
        > Nauczyciele akademiccy to jednak inny temat, oni maja zniżki.

na co znizki?
        • niewyspany77 Re: ulgi na bilety PKP/PKS/MPK 10.12.06, 15:22
          dr_lolo napisał:

> > Nauczyciele akademiccy to jednak inny temat, oni maja zniżki.
          >
          > na co znizki?

Na pkp. Dotyczy to kazdego nauczyciela - od przedszkolanki do profesora. Na
          podstawie legitymacji nauczyciela, waznej na rok. Znizka ok 30% i *TYLKO*
          osobowe. Tyle pamietam.
          • abhijeet Re: ulgi na bilety PKP/PKS/MPK 10.12.06, 17:23
            a to nauczyciele akademiccy maja legitymacje nauczyciela?
            • niewyspany77 Re: ulgi na bilety PKP/PKS/MPK 10.12.06, 21:52
              abhijeet napisał:

> a to nauczyciele akademiccy maja legitymacje nauczyciela?

www.kadry.uni.wroc.pl/legitnaucz.html
              ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ l SPORTU1)

z dnia 20 stycznia 2005 r. (Dz. U. nr 17, poz. 145 z dnia 31 stycznia 2005r.)

w sprawie wzoru oraz trybu wystawiania legitymacji służbowej nauczycielowi
              akademickiemu
          • babazgaga Re: ulgi na bilety PKP/PKS/MPK 10.12.06, 19:24
            Nie legitymacji nauczyciela, tylko specjalnej legitymacji PKP, którą bardzo
            często trzeba sobie po prostu wykupic, chociaz kiedys dawali wszystkim za free.
            • niewyspany77 Re: ulgi na bilety PKP/PKS/MPK 10.12.06, 21:50
              babazgaga napisała:

> Nie legitymacji nauczyciela, tylko specjalnej legitymacji PKP, którą bardzo
              > często trzeba sobie po prostu wykupic, chociaz kiedys dawali wszystkim za free.

Gdybym mial skaner albo cyfraka to bym Ci toto przeslal, bo gdzies lezy.

www.mazowieckie.com.pl/site.php5/Show/21.html
              pozycja 18., wczytac sie dokladnie prosze.
              • niewyspany77 aneks 10.12.06, 21:59

> Gdybym mial skaner albo cyfraka to bym Ci toto przeslal, bo gdzies lezy.

www.kadry.uni.wroc.pl/145_1.pdf tu jest wzor. Kolor zielony toto ma. dla
                zwyklych nauczycieli (przedszkole <-> studium) zamiast "nauczyciel akademicki"
                pisze zwyczajnie "nauczyciel". Tyle ze od 1 stycznia maja byc nowe, plastikowe
                legitymacje (tzn. dla tych "zwyklych" nauczycieli) bo tak Milosciwie Panujacy
                Minister sobie zazyczyl.

ZTCW nauczyciele akademiccy nadal maja wazne papierowe legitymacje, bo tu zmian
                nie bylo (albo ja o nich nie wiem).
                • abhijeet Re: aneks 11.12.06, 11:58
                  ooo... bo moj brat ma tylko legitymacje pracownicza tzn ze jest zatrudniony na
                  stanowisku adiunkta, ale nie jest tam napisane wprost ze jest 'nauczycielem
                  akademickim'... moze jakas inna... musze mu powiedziec, niech sie wypyta :D
                  dzieki :)
            • mikrometr Re: ulgi na bilety PKP/PKS/MPK 11.12.06, 13:24
              Jak mnie oświecili w naszym biurze ds. socjalnych Uczelnia kiedyś kupowała
              zniżki PKP dla swoich pracowników i wystarczyło poprosić o legitymację.
              Zainteresowanie legitymacjami był nikłe, więc zrezygnowano z tej formy
              wspierania pracowników.
              Z tego wynikałoby, że legitymacja nie do końca za darmo.
              Reszta się zgadza. Nauczyciel Ak. może mieć zniżkę o ile jego zakład pracy (lub
              on sam) wykupi ją.
              • niewyspany77 Re: ulgi na bilety PKP/PKS/MPK 11.12.06, 13:28
                mikrometr napisała:

> Z tego wynikałoby, że legitymacja nie do końca za darmo.
                > Reszta się zgadza. Nauczyciel Ak. może mieć zniżkę o ile jego zakład pracy (lub
                > on sam) wykupi ją.

No ja nie wiem. Ja nic nie kupywalem, mi nic nie wykupywano. POszedlem,
                poporosilem na uczelni o legitke i jezdzilem na niej rok w te i wewte i nikt sie
                nie czepnal. Nie wnikam ale soryy nie wiem o wykupywaniu czego mowicie.

PS. Nie bylo to 10 lat temu tylko w ty, 2006 roku, jeszcze we wrzesniu na niej
                jezdzilem.
                • irish_girl Re: ulgi na bilety PKP/PKS/MPK 12.12.06, 12:58
                  Legitymacja uprewniajaca do znizek 50% na wszystkie pociagi jest legitymacja
                  nie akademicka (nauczyciela akademickiego), a pracownicza (=na kolei dla swoich
                  pracownikow moze ja wykupic dowolna firma). Jest wydawana przez ICC. Zalezy od
                  osrodka naukowego, czy:
                  -oferuje ja wszystkim swoim pracownikom (i doktorantom)
                  -oferuje ja za czesciowa odplatnoscia
                  -mozna ja nabyc poprzez uczelnie, ale za pelna odplatnoscia.

U nas w zeszlym roku jeszcze obowiazywal ten drugi wariant. W roku 2006
                  legitymacje mozna bylo nabyc tylko za pelna odplatnoscia--> zainteresowanie
                  bylo tak nikle, ze uczelnia sie wycofala w ogole w wykupywania takich
                  dokumentow w ICC.
                  • niewyspany77 Re: ulgi na bilety PKP/PKS/MPK 12.12.06, 15:42
                    irish_girl napisała:

> Legitymacja uprewniajaca do znizek 50% na wszystkie pociagi jest legitymacja
                    > nie akademicka (nauczyciela akademickiego), a pracownicza (=na kolei dla swoich
                    >
                    > pracownikow moze ja wykupic dowolna firma).

I o to chodzi. Ustawowo nauczyciel akademicki ma 37% znizki na osobowe (tylko).
                    Cala reszta zalezy od widzimisie (i paru innych rzeczy) pracodawcy, niezaleznie
                    czy jest to uczelnia, gazownia czy oczyszczalnia sciekow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka