Dodaj do ulubionych

Książki z ekonomii do oddania

14.12.07, 08:15
Witam, najpierw się pochwalę, że wczoraj zdałam egzamin doktorski z
ekonomii (przedmiot dodatkowy). Było to dla mnie dość bolesne
przeżycie, bo jednak przedmiot kompletnie mi "nie leżał", ale u nas
na uczelni zwyczajowo zdaje się ekonomię lub filozofię - i myślałam,
że ekonomia będzie dla matematyka bardziej "strawna". Cóż,
szczęśliwie mam to już za sobą, czego i innym życzę.
W związku z tym, mam do oddania (za darmo) dwie książki Stefana
Marciniaka: "Problemy restrukturyzacji gospodarki Polski" i skrypt
"Innowacje i rozwój gospodarczy". Gdyby ktoś ich potrzebował, to
niech pisze na gazetowy (tutaj rzadko zaglądam).
Pozdrawiam wszystkich doktorantów i życzę sukcesów :)))
Monika

Obserwuj wątek
    • biolog_teoretyk Re: Książki z ekonomii do oddania 14.12.07, 14:34
      Witam i gratuluję! Czy mogłabyś coś więcej napisać nt. tego egzaminu? Ja również
      chciałbym zdawać ekonomię (doktorat piszę z biologii). Czy zdaje się z wybranej
      działki ekonomii np. rynek kapitałowy i pieniężny, czy też egzamin dotyczy
      ogólnych zagadnień z zakresu ekonomii?

Pozdrawiam!
      • monikaps Re: Książki z ekonomii do oddania 15.12.07, 10:23
        Wszystko zależy od zwyczajów na uczelni. U nas (Politechnika Warszawska) najpierw zalicza się seminarium z wybranego przedmiotu (o ile jest to ekonomia albo filozofia - bo te zapewnia PW). Zdaje się, że można zdawać z dowolnego przedmiotu, ale kolega wybrał sobie jakiś inny, potem był z tym duży kłopot, i w ostatniej chwili "przekwalifikowywał się" na filozofię. Na seminarium omawiane są tematy z podanej listy - każdy przygotowuje referat na jeden z tematów. Na pierwszym seminarium było powiedziane, że na egzaminie są 3 pytania, pierwsze jest z własnego referatu. Przy liście tematów podana jest też literatura do nich. Głównym podręcznikiem jest "Makro i Mikroekonomia" pod red. S. Marciniaka. Przed egzaminem idzie się na konsultacje do egzaminatora, ustala się wstępnie termin egzaminu i egzaminator podaje 3 tematy do przygotowania się (są związane z tą wcześniejszą listą), zaleca literaturę. Na egzaminie profesor zachował się bardzo fair, bo pytania brzmiały dokładnie tak, jak wcześniej uprzedzał, więc nie było tak źle. Tematy raczej są przekrojowe, i z mikro- i z makroekonomii, raczej nie z wybranej działki, no, ale nie trzeba uczyć się całego podręcznika.
        Jak jest na innych uczelniach, nie wiem, ale mam nadzieję, że podobnie.
        Powodzenia życzę :))))
        • biolog_teoretyk Re: Książki z ekonomii do oddania 15.12.07, 16:12
          Dziękuję za odpowiedź!W poniedziałek zorientuję się jakie mam
          możliwości.Niestety nie słyszałem,żeby ktoś na moim wydziale zdawał
          ekonomię,choć wiem,że można.Zobaczymy.
          • monikaps Re: Książki z ekonomii do oddania 22.12.07, 09:08
            Na książki już znalazła się chętna osoba.
      • stokrotka_polna3 Re: Książki z ekonomii do oddania 25.12.07, 12:32
        Najpierw wszystkim: Wesołych Świat:) Ja zdałam ponad miesiąc temu egzaminy z
        języka i ekonomii. Przed egzaminem z ekonomii udałam się do pana profesora,
        który powiedział mi, że mam wybrać sobie bodajże 3 zagadnienia, które muszę znać
        naprawdę dobrze. Trochę się przeraziłam, bo tematy się na ogół wiążą ze sobą,
        zawsze można "zejść" na temat luźno się wiążący z danym tematem. Uczyłam się z
        Begga i McKenzie, bardzo dobrze znałam wybrane zagadnienia, ale przejrzałam też
        inne, wiążące się z nimi. Pytania były raczej ogólne, ale porozmawialiśmy też o
        paru kwestiach związanych z bieżącymi problemami gospodarczymi. Egzamin
        wspominam miło. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka