11.10.08, 19:58
CZY INŻYNIER MOŻE ROBIĆ DOKTORAT?
TURSBUD
mch47@op.pl
Obserwuj wątek
    • hatchet01 ja wiem 12.10.08, 13:38
      nie może, musi mieć mgr
      • r-kwadrat Re: ja wiem 13.10.08, 00:49
        Potwierdzam.
        Mgr inż. przed nazwiskiem musi być. Albo np. samo mgr, lek.med. lub
        mgr sztuki. Tak czy inaczej studia wyższe muszą być skończone.
        A podobno inż. to to samo co licencjat tylko ze inż. jest w naukach
        technicznych.

Pozdrawiam
    • krysiulka Re: KTO WIE 13.10.08, 09:45
      Tak.
      Osobiście znam panią profesor, która zrobiła doktorat będąc inżynierem (omijając
      magisterium).
    • adept_ltd Re: KTO WIE 13.10.08, 10:57
      pomimo czujności Admina wracamy do punktu wyjścia - tak i nie...
      • pan-kanapka Re: KTO WIE 13.10.08, 17:33
        Ale jak to :)? Po licencjacie/inż można robić doktorat?

W jakiej sytuacji można, a w jakiej nie? Co to za doktor bez magistra?
        • marektralala Re: KTO WIE 14.10.08, 01:36
          Zgadza się- po licencjacie można robić doktorat, a jeśli teraz gdzieś w UE nie można- to będzie można już wkrótce. To chyba proces boloński sprawę reguluje. Znam dwie 21-letnie doktorantki właśnie po licencjacie. Co ciekawe- po licencjacie zrobionym poza UE, i one też spoza UE.
          • adept_ltd Re: KTO WIE 14.10.08, 09:25
            w Polsce w UE nie można i mam nadzieję, że dalej nie będzie można...
            • pan-kanapka Re: KTO WIE 14.10.08, 19:16
              A ja proszę o rozwinięcie tematu :) Nie Qmam, dlaczego tak mozna robić. To po co
              mgr?
            • dalatata Re: KTO WIE 15.10.08, 00:52
              a ja sie z tym nie zgadzam. jesli ktos po licencjacie napisze doktorat ktory
              spelni kryteria doktoratow, to nie widze powodu zeby powiedziec mu: spadaj
              misiu, ty nie masz magisterium. wiec nie wazne ze twoja praca spelnia warunki,
              bo tak naprawde ich nie spelnia
              • adept_ltd Re: KTO WIE 15.10.08, 21:06
                dam więcej - i powiem, że ja bym przyznał doktorat komuś, kto go napisał, nie
                mając studiów, tylko, że mnie chodziło o system, jeśli u nas wprowadzimy taką
                zasadę, będzie kompletny bajzel...
            • marektralala Re: KTO WIE 15.10.08, 01:21
              W UE w wielu miejscach można. Podobnie w USA- formalnie wymagany jest zazwyczaj
              jedynie licencjat.

Argument Dalataty jest trafny- jeśli dana praca spełnia kryteria, czemu brak
              magisterki miałby być przeszkodą? W moim skromnym rozumieniu procesu
              bolońskiego, licencjat ma być rozpoznawany jako wykształcenie wyższe, a
              magisterium ma być już małym krokiem w stronę akademii, a nie jej bramą. Jeśli
              ktoś jest na tyle umiejętny, że po licencjacie może "dużym susem" przygotować
              doktorat- czemu zmuszać tę osobę do pisania 'marnej' magisterki?
              • adept_ltd Re: KTO WIE 15.10.08, 21:09
                w moim (nie) rozumieniu procesu bolońskiego magisterium zmierza ku byciu solidną
                maturą, zawsze to coś... :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka