Dodaj do ulubionych

Epi? - 100 % badanie

16.01.06, 16:28
witam wszytskich

czy istnieje 100 % badanie na stwierdzenie Epi czy też jej wykluecznie?

w wielkim skrócie: w dzieciństwie miałem Epi, potem kikanaście lat bez tego
tzn. wyniki EEG wychodziły mi dobrze a było tych badań ze 4 w różnym
odstępstwie czasowym, po 1-szym badaniu dobrym odstawione leków, potem
(właśnie po tych kilkunastu latach a dokładnie 16) po wielkim chlańsku
podczas snu napad, powrót no neurologa i znów EEG, które nic nie wykazało,
neurolog mówi, ze nic nie jest i żadnych leków nie będzie przepisywał.

Co zrobić aby być w 100 % pewnym? Jakie badanie?
Czy ktoś wie cokolwiek o rezonansie mózgu (czy jak to się nazywa), miał ktoś
to robione i jakie prawdopodobieństwo wyniku to daje. Dla 100 % pewności
nawet jestem w stanie to zrobić prywatnie.

serdeczne dzięki
Obserwuj wątek
    • maszar Re: Epi? - 100 % badanie 16.01.06, 19:28
      nie ma takiego badania;
      o padaczce mówimy wówczas, kiedy występują (i powtarzają się) napady
      nieprowokowane czynnikami zewnętrznymi;
      jeśli EEG było prawidłowe (rzecz jasna musi być wykonane w Twoim przypadku
      podczas snu), to istnieje duże prawdopodobieństwo, że przy zastosowaniu pewnych
      ograniczeń odnośnie tzw. zdrowego trybu życia napady się nie powtórzą;
      • robert3335 Re: Epi? - 100 % badanie 16.01.06, 19:53
        Maszar wielkie dzięki za odpowiedź, no właśnie badanie EEG było robione ale nie
        podczas snu, pielegniarka czy też jakaś tam laboratka note bene przemiła
        kobieta, która to robiła powiedziała, że nie mogę usnąć bo badanie by się nie
        udało - zresztą za każdym razem to słyszałem ale wg Ciebie powinnienem jeszcze
        raz je zrobić? tylko podczas snu? no i ten czynnik zewnętrzny - tu masz na
        myśli alkohol? Od tamtego zdarzenia alkoholu do ust wogóle nie biorę i nie
        wezmę, także już nie mówiąc, że od tatmego czasu chodzę przybity spowodowany
        tym zdarzeniem i nie tylko tym.

jeszcze raz wielkie dzięki i serdecznie pozdrawiam
        • maszar Re: Epi? - 100 % badanie 16.01.06, 23:53
          zgadza się - alkohol + niewyspanie to typowy czynnik prowokujący napady;
          istnieje duże prawdopodobieństwo (choć niestety gwarancji nikt CI nie da), że
          jeśli nie przesadzisz z powyższymi czynnikami napad się nie powtórzy;
          skoro atak wystąpił w nocy, to badanie również powinno być wykonane podczas snu
          (naturalnego - nie po lekach nasennych rzecz jasna);
          uszy do góry - pozytywne myślenie to poowa sukcesu;
          • robert3335 Re: Epi? - 100 % badanie 17.01.06, 21:38
            wielkie dzięki Maszar jeszcze raz, postaram się powtórzyć to badanie tylko, że
            je zrobię tak jak proponujesz podczas snu, a z tym pozytywnym myśleniem - to
            wiem, że przydałoby się ale chyba póki co to jest awykonalne

serdecznie pozdrawiam i życzę spełnienia marzeń
            • basiam8 Re: Epi? - 100 % badanie 18.01.06, 11:06
              Jestem teraz na etapie odstawiania moich lekarstw. Napady zdarzały się w dzień,
              teraz już ich nie miałam od 5 lat. Przed podjęciem decyzji o odstawieniu leków
              miałam robione tzw.holter-eeg. Jest to badanie całodobowe, nalezy dokładnie
              zapisywać na kartce czynności, które wykonujemy o danej godzinie (np. kiedy
              jemy, spimy, wstajemy, budzimy się). Na podstawie tego póżniej analizowane jest
              badanie. Moje wyniki wyszły prawidłowe, a i tak strasznie sie boję tego jak
              przestanę brać leki. Ciągle prześladuje mnie myśl,że może sie stać coś złego:(
              • robert3335 Re: Epi? - 100 % badanie 22.01.06, 15:22
                Basiam8, głowa do góry, ja po pierwszym dobrym badaniu EEG odstawiłem leki, a
                napadów nie miałem tylko przez około pół roku, wiem, że to krótko, chciałem
                zaryzykować, bo branie leków mnie męczyło, ponadto nie miałem aż tak dużych
                napadów, bo one praktycznie nie były odczuwalne dla otoczenia polegały na
                utracie świadomości i "wywróceniu" oczów - przez max. 3 sek, w każdej pozycji
                jakiej się znajdowałem czy stałem czy leżałem, nawet idąc to tą pozycje
                zachowywałem, częstotliwość była różna, z tego co pamiętam to było 1 dziennie,
                nawet 1 raz na tydzień - takie "okresówki" miałem aż do czasu kiedy znikło
                mi "na dobre" ... tak więc to nie było takie męczące i odczuwalne nawet dla
                mnie samego, a ktoś z otoczenia musiałby się mi dokładnie przypatrzeć aby to
                zauważyć

rozumiem, że się boisz, ale jeśli Ci wyniki wyszły ok, to zaryzykuj, postaraj
                się koło siebie mieć kogoś, a jak naprawdę przerażenie Cię bierze to z
                konsulatacją z neurolog - zminimalizuj na maksa pobieranie leków i wtedy
                zobacz jak to będzie; ja zaryzykowałem choć u mnie jak sama widzisz miałem
                luciutkie napady

pozdrawiam i życzę abyś już do końca życia nie musiała zmagać się z epi
                • robert3335 aha... 22.01.06, 15:52
                  możesz mniej wiecej opisać jeśli to nie sparwi Ci jakieś trudności jak to
                  wygląda holter-eeg?

pozdrawiam
                  • basiam8 Re: aha... 22.01.06, 23:11
                    Na badaniu holtera byłam w szpitalu- tak jest moim zdaniem najlepiej (nie
                    trzeba jeździć do domu z tym czepkiem na głowie). Założyli mi na głowę taki
                    czepek z drucikami, a na pasku miałam przymocowany aparat, na którym wszystko
                    się nagrywało. W czasie tego badania musiałam wszystko dokładnie zapisywać na
                    kartce co kolejno robiłam- jedzenie, spanie, potrzeby fizjologiczne, zażywanie
                    lekarstw - wszystko dokładnie o której godzinie. Badanie (jak każde eeg) było
                    bezbolesne, tylko spanie troszkę niewygodne, gdyż nalezy uważać, aby nie
                    przerwać nagrywania.
                • basiam8 Re: Epi? - 100 % badanie 22.01.06, 23:13
                  Dzięki za dobre słówko i wsparcie, również mam nadzieję, że skończy się ten mój
                  życiowy koszmar. Pozdrawiam i również życzę zdrówka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka