Dodaj do ulubionych

PROSZĘ O POMOC !!!

15.02.06, 22:24
Mam na imię arek w tym roku skończę 20 lat ale do rzeczy choruje na epi od
blisko 6 lat a oto pytanie.
Jestem z wykształcenia kucharzem i to mój cały problem ponieważ jak się
jeszcze leczyłem u neurologa dziecięcego wtedy gdy kończyłem gimnazjum
zapytałem się mojej pani doktor neurolog czy mogę pójść do szkoły
gastronomicznej neurolog dziecięcy wyraził na to zgodę byłem zadowolony nawet
gdybym miał pracować jako kucharz to by wyraziła zgodę byłem zadowolony
do czasu gdy musiałem zmienić neurologa z racji że ukończyłem 18 lat i wtedy
zaczął się dla mnie dramat bo neurolog do którego się zapisałem stwierdził że
nie mogę pracować jako kucharz wogule w gastronomi a gdy mu powiedziałem że
mój poprzedni neurolog wyraził na to zgode to niechciał mnie słuchać bo jego
zdaniem moge się sparzyć o kuchnie czy o jakąś grzałkę i wtedy wystąpić może
nawrut choroby tzn mogę dostać ataku padaczki obecnie nie prauje proszę o
jakąś poradę poprostu o pomoc czy mi przysłóguje prawo podważenia zdania
neurologa czy poprostu muszę zmienić obecnego lekarza jeszcze raz proszę o
pomoc.
Obserwuj wątek
    • gutek1231 Re: PROSZĘ O POMOC !!! 15.02.06, 23:07
      Cześć. Sama nie umiem Ci nic mądrego poradzić ale może zwróć się do Fundacji
      Neuronet. www.neuronet.pl. A poza tym bądź dzielny i walcz.
      • pucka69 Re: PROSZĘ O POMOC !!! 16.02.06, 01:05
        Cóż... prawda jest taka, że musisz kierować sie własnym rozumem. Idąc dalej tym
        tokiem myślenia - nie można pracować, bo zawsze coś sie moze wydarzyć, nie
        można sie kapać - bo mozna sie utopić, nie można przechodzić przez jezdnię - bo
        przejedzie Cię samochód, nie mozesz jeść bo mozesz się udławić... I tak mozna
        w nieskończoność... Każdy lekarz powie Ci pewnie coś innego, myśle, że dużo
        zależy od tego jak sie czujesz, jakie masz ataki itd...
        • jrychtik Re: PROSZĘ O POMOC !!! 16.02.06, 08:07
          Neurolog, lekarz jest po to, by nam pomóc. Czasem wychodzi to lepiej, czasem
          gorzej.
          Nie wiem jakie realcje panują między Tobą a Twoim neurlogiem. Nie wiem jak
          często miewasz napady i co jest ich głównym powodem. Jeśli chorujesz od 6 lat,
          wydaje mi sie, że sam już doskonale wiesz, co Ci wolno a na co powinieneś
          uważać. Ja unikam rzeczy tylko tych, które w jakiś sposób mogą mi zaszkodzić.
          Jeśli masz napady pod wpływem np gorąca, w gastronomii tzn w kuchni pracować
          nie powinieneś. Jesli jednak nic takiego nie zaobserwowałeś... to sprawa jest
          jasna. Spełniaj marzenia.
          Nie podporządkowywuj całego swojego życia temu, co byc moze "zdaje się"
          lekarzowi, który Cie nie zna. Idź drogą rozumu.
          Chcesz pracować w gastronomii, czujesz, że możesz... pracuj.
          Życzę powodzenia.
    • grzesp3x Re: PROSZĘ O POMOC !!! 16.02.06, 11:11
      Cześc! Właśnie! Wszystko zależy od tego, jakie masz ataki. Ja choruję od 16 lat
      i unikam pewnych rzeczy z własnego wyboru, bo wiem, jak wyglądają one u mnie i
      czym grożą. Gdybym robił w gastronomii, już nie raz mógłbym się oblać czymś
      gorącym, lub nawet zapalić. Jeśli masz ataki w ciągu dnia, na pewno ich nie
      unikniesz podczas pracy... sam pomyśl! Moim pierwszym zawodem było budownictwo,
      ale w nim nie robię z uwagi na ataki. Drugi (tech. ekonomista)zdobyłem w wieku
      31 lat. Ty jesteś o wiele młodszy i również możesz to zrobić! Jeszcze jedno.
      Mój neurolog wypisał mi zaświadczenie, na jakie prace mi nie pozwala i
      jednocześnie powiedział, że jeśli będę chciał wykonywać jedną z nich,
      pracodawcy będę musiał napisać, że BIORĘ NA SIEBIE ODPOWIEDZIALNOŚĆ W PRZYPADKU
      ATAKÓW I ICH KONSEKWENCJI. Lecz tego nie zrobiłem, bo życie i zdrowie mi miłe.
      Jeśli jeszcze masz do mnie pytanie, oto mój adres: grzesp3x@tlen.pl
      Zanim podejmiesz decyzję, przemyśl wszystko. Pozdrawiam i trzymaj się!!!
      • gg416 Re: PROSZĘ O POMOC !!! 16.02.06, 11:37
        Ja mam ataki podczas snu i dziękuje za wasze odpowiedzi.
    • very_martini Re: PROSZĘ O POMOC !!! 17.02.06, 18:03
      Arek, lekarz jest za Ciebie poniekąd odpowiedzialny, więc ja rozumiem jego obawy
      - że będziesz miał napad w kuchni, czymś poparzysz siebie albo kogoś. Ale z
      drugiej strony - Ty siebie znasz jak nikt inny i sam możesz ocenić swoje
      możliwości. W moim przypadku musiałabym chyba siedzieć w domu i nic nie robić,
      jako że szkodzi mi niehigieniczny tryb życia - ale co? Studia zostawię, pracę
      odpuszczę? Nie mam na to namniejszej ochoty. Jasne, że Twoja sytuacja jest inna,
      bo jednak w kuchni łatwiej zrobić sobie krzywdę niż stojąc przed tablicą, ale
      mimo wszystko myślę, że powinieneś obserwować swój organizm, spórbować znaleźć
      czynniki, które prowoują napad, wyeliminować je i robić to, co lubisz. I tyle.
      Tylko tyle i aż tyle:)

A tak w ogóle, to pamiętam, że jak kończyłam podstawówkę, wpisali mi w kartę
      "zakaz pracy na wysokościach" - zastanawiam się, po jaką cholerę, chyba po
      prostu coś tam musiało być, skoro już mi tę padaczkę wpisali rubrukę wyżej. A
      kiedy skończyłam liceum, to szkolna pielęgniarka to przepisała po prostu, nawet
      mnie nie widząc na oczy przez 4 lata.

16%VOL
      22%VAT

--
      takie tam... forum homeopatia
    • very_martini Re: PROSZĘ O POMOC !!! 17.02.06, 18:27
      Jeszcze mnie natchnęło, bo ponownie przeczytałam Twój post.
      Jednego nie kumam w toku myślenia Twojego lekarza - mówi, że oparzenie może
      spowodować nawrót choroby, o ile dobrze zrozumiałam. A od kiedy to oparzyć się
      można tylko w pracy? I to tylko pracując w kuchni?

16%VOL
      22%VAT

--
    • gg416 Re: PROSZĘ O POMOC !!! 17.02.06, 20:44
      Mój lekarz twierdzi że mogę głową przez przypadek dotknąć o coś gorącego na
      kuchni np.garnek z gotującą się zupą tzn. jak się przychylę zasznurować buta
      to jak będe podnosił głowę sparzę się właśnie o garnek z zupą gotujący się
      stojacy na kuchni.
      POZDRAWIAM
      • very_martini Re: PROSZĘ O POMOC !!! 17.02.06, 20:53
        a w domu już nie możesz dotknąć przypadkowo czajnika?
        poza tym, ja tam się na pracy w kuchni nie znam, ale wiąże buty to się chyba nie
        przy garnkach:) ale to bhp, a nie neurologia.

16%VOL
        22%VAT

--
    • gg416 Re: PROSZĘ O POMOC !!! 17.02.06, 21:13
      Myślisz że nie wiem ja też to samo próbowałem powiedzieć mojemu neurologowi a
      on na to że takie ma wytyczne z minsterstwa zdrowia i tyle i musi się do nich
      stosować.
      • very_martini Re: PROSZĘ O POMOC !!! 17.02.06, 21:19
        a może pogrzeb w kodeksie pracy?

16%VOL
        22%VAT

--
        • jrychtik Re: PROSZĘ O POMOC !!! 17.02.06, 22:00
          nie dajmy sie zwariować... gdybym miała postępować wedle tego, co niby wolno
          ludziom z epi, a czego nie, pewnie wogóle z domu bym nie wychodziła.
          Siedziałabym na łóżku obłożonym poduszkami (najlepiej w kaftanie
          bezpieczeństwa), cały czas z jakimś badylem w ustach (lub łyżka jak kto woli) i
          w ciszy... by przypadkiem nic nie wywołało napadu. A jeśli cisza by mi
          szkodziła...
          Napady mam w nocy... czyżby sen miał na mnie negatywny wpływ? Może nie wolno mi
          spać???
          To jakiś obłęd!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka