Dodaj do ulubionych

prosze o informacje

12.05.06, 21:51
Mam 20 lat i od niedawna należe do grupy ludzi chorych na padaczke.chciałabym sie dowiedzieć czy mam szanse zeby dostać grupe inawalidzką.Jeśli tak to chciałabym wiedzieć gdzie miałabym się zgłosić jak to przebiega i co jest potrzebne.Mama jeszcze jeden problem.jestem w trakcie matur i przed wyborem dalszej nauki.chciałabym wiedzieć w jakich szkołach mogę sie uczyć i jakie zawody wykonywać.myślałam o ratowniku medycznym ale nie wiem czy moge to robic w przyszłości
Obserwuj wątek
    • ania_1609 Re: prosze o informacje 18.05.06, 00:21
      Ten temat był już poruszany na forum, może poszukaj. Albo napisz do mnie, ja
      się właśnie staram i jestem na bieżąco. Mój nr 6930002. Co do wyboru szkoły nic
      nie mogę Ci poradzić, nie wiem, jaki masz rodzaj padaczki. Jest grupa zawodów,
      których chorzy nie powinni wykonywać, ale naprawdę niewielka. Porozmawiaj o tym
      z lekarzem.
      Pozdrawiam!
    • piter31 Re: prosze o informacje 18.05.06, 15:17
      Najpierw Orzeczenie o niepełnosprawności z komisji Lekarskiej.Kieruje Cię
      Lekarz nalepiej -neurolog.Orzeczenie jest rentowe i pozarentowe tj bezplatneale
      lepiej skoro sie jeszcze uczysz załatwiaj rentowe to bedzie pózniej ważyc od
      kiedy liczy sie Twoja grupa inwalidzka.
      • mmkasia Re: prosze o informacje 18.05.06, 23:07

tylko że na płatne musiałabym mieć 16 lat. a jak się zdążyłam dowiedzieć to w
        moim wieku nie ma szans na płatną rente.moge sie jedynie ubiegać o grupe
        inwalidzką bezpłatną.
    • megi82 Re: prosze o informacje 22.05.06, 13:59
      Witam:) przeczytałam właśnie Twoją wypowiedź. Pamiętaj przede wszystkim, że
      jeżeli chciałabyś podjąc jakąkolwiek pracę w przyszłości, to nigdy nie
      przyznawaj się, że chorujesz na epilepsję, bo pracodawcy wtedy takich
      pracowników nie zatrudniają, poza tym kierunek studiów jaki chcialabyś wybrać
      nie ma nic do rzeczy, idź na takie studia, które Ci interesują. Jeżeli chodzi o
      posadę ratownika medycznego to nie wiem czy byłby to dobry pomysł, dlatego, że
      w momencie, kiedy byś kogos ratowała, sama możesz dostać ataku, bo przeciez
      nigdy tego nie przewidzisz. Nie musisz przechodzić żadnych testów na jakie
      uczelnie się nadajesz itd..Jeżeli chodzi o grupe inwalidzką, to bardzo cięzko
      jest ją dostać, ja nie wiem jak bardzo masz zaawansowaną chorobę, jeżeli ataki
      zdarzają Ci sie rzadko albo kilka razy w roku załóżmy, to grupy inwalidzkej nie
      dostaniesz. Poza tym zastanów się czy taką grupę opłaca Ci się mieć..bo
      zobacz, jeżeli będziesz miała takie zaświadczenie o w pewnym
      sensie "niepełnosprawności", bo przeciez jest to ubytek na zdrowiu, to będzie
      Ci bardzo ciężko ale to bardzo ciężko znaleźć pracę...bierz leki, dbaj o
      Siebie, a chorobę można nawet całkowicie wyleczyć...Pozdrawiam:)chcesz to
      napisz do mnie maila: megi82@gazeta.pl może będe Ci mogła jakoś jeszcze pomóc
      • very_martini Re: prosze o informacje 22.05.06, 23:16
        > jeżeli chciałabyś podjąc jakąkolwiek pracę w przyszłości, to nigdy nie
        > przyznawaj się, że chorujesz na epilepsję, bo pracodawcy wtedy takich
        > pracowników nie zatrudniają

no ciekawe. Co prawda jak się do pracy najmowałam, to nic nie mówiłam, ale jak
        po roku z powodu choroby nie mogłam się w pracy odmeldować, nikt nie miał do
        mnie pretensji, a szefowe zamiast mnie wyrzucić pytają, czy dobrze się czuję.

A na studia Cię przyjmą każde, bo zaświadczenie od lekarza o zdolności podjęcia
        studiów to żaden problem (ja miałam od ortodonty:], dziekanat interesuje tylko
        to, zeby stempel był), natomiast musisz sobie zadać pytanie, czy nadajesz się np
        do pracy na wysokościach albo przy maszynach, przy których wypadek spowodowany
        napadem może Cię kosztować kalectwo.

Jak matura?

16%VOL
        22%VAT

--
        takie tam... forum homeopatia
        • mmkasia Re: prosze o informacje 24.05.06, 11:06
          co do matury to wiem tylko tyle że mam zdany jeden bo wyniki od razu dostałam czyli ustny z języka niemieckiego mam na plus a co do reszty to się okaże jak będą wyniki. został mi jeszcze jeden egzamin który mam w piątek.a co do choroby to jak narazie miałam 2 ataki w ciągu roku i nie wiem co je spowodowało. nigdy nie miałam takich problemów żeby gdziekolwiek uderzyć się w głowe ani nic takiego co mogłoby spowodować chorobe. podczas tych 2 ataków straciłam przytomność na jakieś 20 min nagle straciłam przytomność nie wiem czy to jest groźne czy nie w każdym razie mam w karcie choroby ze nie wolno mi pracować przy jakich kolwie maszynach a zwłaszcza że nie wiem kiedy ten atak nadchodzi bo niektórzy maja tak że czują ze coś się z nimi dzieje ja niestety ego nie wiem
          • mirella67 Re: prosze o informacje 24.05.06, 14:49
            No to masz takie ataki jak ja mniej więcej! Skończyłam germanistykę i wykonuje
            pracę umysłową w biurze, na stanowiskach kierowniczych też się zdarzało, ale
            mam też uprawnienia pedagogiczne. Nie widzę podstaw aby nie studiować w
            wybranym przez siebie kierunku, ja również z podjęciem studiów nie miałam
            żadnych problemów - nawet gdy na badaniach okresowych przyznałam się do epi -
            zaskutkowało to tylko zwolnieniem z WF do końca studiów (niestety).
            • very_martini Re: prosze o informacje 25.05.06, 18:26
              > zaskutkowało to tylko zwolnieniem z WF do końca studiów (niestety).

Niestety? ło matko!

16%VOL
              22%VAT

--
              takie tam... forum homeopatia
            • mmkasia Re: prosze o informacje 25.05.06, 18:57

ja zwolnienia z wf nie mam i nie będę miała bo na terapii zajęciowej nie ma się
              takich przedmiotów. chciałam iść na ratownika medycznego ale to wybili mi z
              głowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka