scarlette 20.11.06, 21:26 mam pytanie, może pojawiło się już kiedyś, czy zażywając topamax zeszczuplał ktoś z was, a potem, przestając go zażywać, przytył ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kropka991 Re: topamax 20.11.06, 23:26 Moja córka była szczupłą 13-letnią dziewczynką, ważyła ok. 32 kg. Zaczęła zażywać topamax. Nic nie mogła jeść! Schudła tak, że to była skóra i kości. A napady jak były częste tak pozostały. Przeszła na inne leki. Teraz ma 21 lat, waży 40 kg, je normalnie, napady jak były tak są. Może trochę mniej, może wyraźniej poznajemy że zanosi się na napad i podaję wtedy relanium (5mg). Często udaje się wyjść z zagrożenia napadem. Topamax był niestety nie dla niej. Jak zresztą wiele, wiele innych leków. Odpowiedz Link
mirella67 Re: topamax 22.11.06, 15:29 Topamax to słynny lek przeciwpadaczkowy, po którym się fantastycznie chudnie (szkoda, że nie mogę go brać, haha. Podobno blokuje ośrodki w mózgu odpowiedzialne za apetyt. Odpowiedz Link
scarlette Re: topamax 22.11.06, 20:40 wiesz, myślę, że wiele osób wolałoby być "puszystymi" czy wręcz otyłymi niż "móc brać ten lek" pozdrawiam Odpowiedz Link
tabby1 Re: topamax 23.11.06, 10:29 Ja biore topamamax od kilku lat wraz z depakina. Na poczatku przyjmowania tego leku schudlam i to znacznie, bo az 12 kilo, po kilku miesiacach sprawa sie unormowala i przybralam wszystko z powrotem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
laka1 do tabby1 22.12.06, 08:11 jak czułaś się na początku brania tego leku, bo dla mnie to koszamr? Ile to potrwa? Pozdrawiam. K. Odpowiedz Link
tabby1 Re: do tabby1 04.01.07, 12:25 Hej laka1. Ja nie pamietam zebym sie czula specjalnie zle, po innych lekach bywalo gorzej. Ale jesli naprawde zle sie czujesz, koniecznie skontaktuj sie z lekarzem, moze zmniejszy dawke albo zmieni lek. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
alicjaa2 Re: do tabby1 04.01.07, 17:20 hej Topamax biore od 5 lat,od czasu kiedy stwierdzono u mnie padaczke.Napady mam bardzo rzadko.Na poczatku mialam problemy z przyswojeniem leku,ciagle klopoty z koncentracja,ktore nasilaja sie do dnia dzisiejszego.Dwa dni temu mialam wizyte w klinice epilpsji w UK.Tutejszy lekarz zapoznal sie z moja historia i dokladnie stwierdzil diagnoze,ktorej nigdy nie uslyszalam w Polsce!Dowiedzialam sie ,ze moj rodzaj epilepsji nazywa sie JME (juvenile myoclonic epilepsy).Jestem w trakcie zmiany leku,ktora potrwa 6 miesiecy.Topamax kompletnie rozstroil moja koncentracje,pamiec a takaze przyczynil sie do wywolania depresji,na ktora rownolegle lecze sie od roku.Podobno wywoluje on rowniez nagle ataki agresji. Odpowiedz Link
very.martini Re: do tabby1 04.01.07, 19:29 Hmmmm... Czyli młodzieńcza padaczka miokloniczna. Dokładnie to, co mam ja, tylko nie musiałam się wybierać za granicę, żeby usłyszeć diagnozę:) Odpowiedz Link
alicjaa2 Re: do tabby1 04.01.07, 23:27 Swietnie przeczytac,ze cos takiego jednak istnieje,probowalam znalezc informacjie na polskich www - niestety bez efektu.Swietnie byloby jezeli lekarz postawil mi diagnoze na samym poczatku,na dzien dzisiejszy zawdzieczam mu killa lat wycietych z zyciorysu...Pozdrawiam. Odpowiedz Link
very.martini Re: do tabby1 05.01.07, 00:04 Hmmm, google wyrzuciło mi kilkadziesiąt linków... Widać wcześniej trafiłaś do jakiegoś niedouka - przykre. Mi się to zdarzyło kiedyś na nie-neurologicznym froncie, nic miłego i duuuużo straconego czasu. Odpowiedz Link