Dodaj do ulubionych

agresja a epi

22.02.07, 22:00
Mój syn pięcioletni z epi bywa agresywny- bije mnie, gryzie, płacze, krzyczy,
gdy jest zmęczony. Czy to też są ataki?Czy ma ktoś podobne doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • neomia Re: agresja a epi 28.02.07, 12:41
      Wybierz się z syniem do psychologa. Może to wynik zmęczenia, a może zaburzenia
      osobowości? Porozmawiaj również z waszym neurologiem co o tym sądzi.
    • kropka991 Re: agresja a epi 15.03.07, 18:40
      A może zaczął brać lamitrin? Bywają takie uboczne skutki leków. Czy to się
      zdarza raczej rano czy raczej wieczorem?
      • amlj Re: agresja a epi 15.03.07, 20:05
        Kuba bierze lamitrin od trzech lat( rano i wieczorem). Zachowania agresywne
        przejawia wieczorem bądź popołudniem.
        • kropka991 Re: agresja a epi 15.03.07, 20:15
          U mojej córki chorej na epi od 9-go miesiaca życia było "agresywnie" z rana.
          Wtedy neurolog stwierdził, że trzeba po kilku latach brania zrobić przerwę w
          lamitrilu (wtedy nazywał sie on lamictalem i był bardzo nowym lekiem - to było
          w roku 1999). Później wrócił lamictal razem z innymi lekami - aż do teraz.
          Zachowania agresywne zdarzaja się, ale chyba nie w korelacji z tym lekiem.
          Pozdrawiam.
          • amlj Re: agresja a epi 15.03.07, 20:49
            Dziękuję za wiadomość. A ile obecnie lat ma Twoja córka?Jestem z Wrocławia.
            Kubusia neurolog to Krause.Mówi coś Tobie to nazwisko?
            • amlj Re: agresja a epi 15.03.07, 21:04
              Jeszcze ma pytanie. Agresja u Twojej Córeczki objawiała się w stosunku do
              rówieśnikówm czy też najbliższych? Kuba wyłącznie w stosunku do mnie bywa
              agresywny. Najgorzej jest, gdy się nie wyśpi w południe. Czy Twoje Dziecko w
              wieku 5 lat też spało w południe?
              • kropka991 Re: agresja a epi 18.03.07, 16:32
                Moja córka ma w tej chwili 22 lata, ale jest dalej "dzieckiem". Upośledzenie
                umysłowe "w stopniu znacznym". Całe jej zachowanie jest impulsowe, nieskażone
                jakimiś wychowawczymi naleciałościami. Jak przychodzi fala radości - to jest
                radośc niepohamowana, jak przychodzi fala smutku, to bez wzgledu na zaszłości,
                niemożności czy też przewidywane pozytywne wydarzenia - smutek ją zatapia bez
                reszty. Tak też z agresją. Często bywa ona uogólniona, nieadresowana - do
                wszystkich. Staram się pomóc jej przez te stany agresji przejść. Nie wolno
                wtedy swoją naturalnie budzącą się agresją nakręcać spirali. Tłumaczę sobie, że
                jej też jest z agresją swoją niekomfortowo. I w tak solidarnie odczuwanym
                dyskomforcie, wspólnie a nie przeciw sobie, staramy się rozcieńczyć wrogość
                żartem. Albo nawet sztucznie i celowo wywołuję głośny smiech - pomaga często.
                A jeśli chodzi o spanie - już od dawna nic jej nie narzucam. Objawi jakoś chęć
                położenia się, to jej pomagam w ułożeniu się do łóżka. Sen jest wg mnie bardzo
                ważny i odczucie potrzeby nie może być lekceważone. Pozdrawiam
                • sabina55 Re: do amlj 25.03.07, 19:34

Ja mam chore 17 miesieczne dziecko chore na epi i jestem z Wroclawia.Prowadzi
                  nas dr.Ujma.Jak mozesz to napisz od kiedy choruje twoje dziecko i jaka ma
                  odmiane epi i czy wieci z jakiego powodu jest chore.
    • haptenologist Re: agresja a epi 16.03.07, 11:37
      Profilaktyka epilepsji oraz agresji polega na dobrym wietrzeniu mieszkań. Ta
      sprawa powoli, z oporami nabiera rozgłosu i powinna być doprowadzona do
      decydującego rozstrzygnięcia.

Kliknij na www.haptens.republika.pl/haptenology_pl.html
      Jerzy Grzeszczuk
      Więcej info na:
      www.haptens.republika.pl/haptenology_en.html
      www.medbook.com.pl/kat/4334.htm
      rozmowywtoku.onet.pl/1326511,10,archiwum.html
      www.nautilus.org.pl/?i=950

• kow_pel Re: agresja a epi 08.04.15, 20:42
        może być to atak a może też to być polekowe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się