04.08.07, 18:44
Lekarka przepisała mi lamitrin a odstawia orfiril. Czy ktoś bierze lamitrin
baz innych leów, w monoterapi?
Obserwuj wątek
    • zzz12 Re: Lamitrin 05.08.07, 01:09
      Moje dziecko. od poczatku.
      • ppp9645 Re: Lamitrin 05.08.07, 10:24
        Bardzo proszę napisać coś więcej, rodz. epi, czy pomaga, jakie dawki, ile czasu
        leczone
        • zzz12 Re: Lamitrin 05.08.07, 12:49
          Trudno tak jednoznacznie odpowiedziec...Corka jest leczona lamitrinem
          (lamictalem) od poczatku, tj. od postawienia rozpoznania, czyli od 3.5 roku.
          Lamitrin zostal wprowadzony jako lek pierwszego rzutu, ze wzgledu na dzialania
          niepozadane innych preparatow (glownie chodzilo o efekt otepienia, obnizenia
          koncentracji uwagi, mozliwosci percepcji itp. Dziecko jest niepelnosprawne,
          auutystyczne, wiec tym bardziej zalezalo mi na jak najmniejszym pogarszaniu jej
          mozliwosci rozwoju, co chyba sie na tym leku udalo (wrecz zauwazylismy poprawe
          jej mozliwosci percepcji po wprowadzeniu leczenia). Przy czym rozpoznanie
          zostalo postawione w oparciu o nieprawidlowy zapis EEG + male napady absence.
          Pierwszy duzy napad uogolniony pojawil sie gdzies po pol roku od wprowadzenia
          leku i te napady (grand mal) zdarzaja sie raczej rzadko (co ca. 6-8 miesiecy,
          ale zdarzyla sie tez seria 3 napadow w ciagu 4 tygodni :-(( ), ale jesli
          uogolniony napad sie zdarzy, to trzyma dlugo :-( -ostatni trwal prawie 40 minut
          i pewnie skonczylby sie hospitalizacja, gdyby karetka nie pobladzila.
          Podejrzewam, ze wiekszosc napadow absence uchodzi naszej uwadze. Corka
          otrzymuje dawke 75mg 2 razy na dobe, co odpowiada ok. 6mg/kg m.c./d. Obecnie
          dyskutujemy z neurologiem, czy zwiekszac dawke (dziecko uroslo od czasu, gdy
          obecna dawka leku zostala ustalona), czy dokladac cos dodatkowo, zwazywszy, ze
          te powazne napady w zasadzie zdarzaja sie rzadko. Sprawa jest ciagle otwarta.
          Aha, dziecko co jakis czas ma oznaczany poziom leku we krwi.
          • ppp9645 Re: Lamitrin 05.08.07, 15:13
            Czy córka ma stwierdzoną epi uogólnioną czy częściową. Bardzo proszę o odp.
            Mój syn dostał Lamitrin na częściową
            • zzz12 odpisalam na priva n/t 05.08.07, 16:52

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka