Dodaj do ulubionych

bezsenność

02.12.15, 17:25
Po dość długiej depresji mam chyba znowu objawy manii- śpię 3- 4 godziny a później mnie nosi, są plusy bo całe mieszkanie wysprzątane smile ale na dłuższą metę to można się wykończyć. wizyta u lekarza dopiero za dwa tygodnie a ja boję się że znowu wyląduje w szpitalu. Wcześniej brałam ketrel na sen a tej chwili abilify 15 mg, symquel XR, lamitrin 100 mg, nie wiem czy mogę zaaplikować sobie na noc ketrel 100 mg
Obserwuj wątek
    • za_mszowe Re: bezsenność 02.12.15, 18:56
      Masz w domu w tej dawce? (Ketrel), chyba nawet powinnaś sprobowac. Zresztą zadzwoń do lekarza i zapytaj. Powinien Ci potwierdzić

Abilify nie działa nasennie na ogol (brałam aż 2tyg i wywołał mi ten stan co opisujesz powyzej,tylko ze jeszcze z ksobnymi). Przygotuj się na znaczne wydłużenie snu, a jak się boisz wylaczenia z zycia, to weź przecinak do lekow (by uzyskać 50mg)
    • obatala Re: bezsenność 02.12.15, 18:57
      a nie mozesz wziąc mniejszej dawki ketrelu 25-50 mg? Mnie nawet 25 mg usypia, a Ty masz sensowne dawki podtrzymujące pozostałych leków. Poza tym, właśnie sprawdziłam, że symquel to też kwetiapina, powinnaś być śpiąca teoretycznie. Jaka jest Twoja dawka Symquelu xr?
    • breaker03 Re: bezsenność 02.12.15, 20:44
      Z tego co piszesz to nie ma szału w Twoich lekach (delikatne). Ja biorę na sen Ketrel 100 mg i w zależności od stanu albo mnie odcina albo pogłaszcze. Myślę, że nie powinnaś bez obaw zapodać sobie ten Ketrel. Sen to podstawa w walce z manią-mamy mniej czasu nagłupoty smile
      • za_mszowe Re: bezsenność 02.12.15, 23:13
        Ja ostatnio śpię te 8 h nawet i po 12,5 mg, ale jestem dość drobna, manii tez nie miewam. W szpitalu w 2008/9 dawali mi do 300mg, na wolności do 250. Udało się zejść po latach do minimalnego progu. Kwetiapina fajnie resetuje mózg (przepraszam za herezje, ale u mnie tak to działa i takie odnoszę wrazenie). Jedyny neuroleptyk, który u mnie w jakikolwiek pozytywny sposób się sprawdza. Mam też na szczęście kontakt tel/SMS z lekarka, dzięki temu mogę np zwiększać dawkę bez umawiania dodatkowo wizyty, albo manipulować antydepresantem (szybko wejść i zejść, nie biorę długofalowe bo się niestety uodparniam ).
    • jan-keska29 Re: bezsenność 03.12.15, 06:12
      biorę Symquel 300 mg zawsze działał na mnie nasennie, wręcz nie mogłam rano się dobudzić ale u mnie tak jest jak mam napady manii to nie mogę spać i nieraz nawet ketrel na mnie nie działał ( brałam już 200 mg ketrelu). dziś za waszą radą wzięłam 50 mg ketrelu i spałam dużo lepiej. dzięki za radę smile dobrze że jest to forum to można z kims pogadać o podobnych problemach. Ja leczę się już 8 lat, bardzo szybko mnie zdiagnozowali, przeważały u mnie depresje ale odkąd poszłam do pracy miała długi czas remisji. po śmierci rodziców , którzy zmarli mi w ciągu roku nastąpił u mnie dół gigant a następnie mania na tyle poważna że wylądowałam w szpitalu. będąc na długim zwolnieniu lekarskim oczywiście straciłam pracę. moja depresja trwa już pół roku a teraz pojawiły się górki, nie mogę się nad niczym skupić, robię kilka rzeczy na raz a w mojej głowie jest młyn. Dobrze jest podzielić się z kimś swoimi przeżyciami. Jeżeli nie jest to zbyt osobiste pytanie to jak u was wyglądają górki ?
      • ditta12 Re: bezsenność 03.12.15, 17:07
        ( brałam już 200 mg ketrelu).

Madał napisała że brała 1200ketrelu.
        U mnie górka to kosmos.Wszechświat i okolice.Ale nie szkodzi.Robię na drutach,maluję,rysuję,przekładam z miejsca na miejsce,przemebluję coś,ulepszę,pogorszę,zabrudzę,uiprę ręcznie,pochodzę,pobiegam,spacer,zakupy jakieś,telewizji nie oglądam ale słucham muzyki,pogibam się czyli pobujam w tył i w przód,pomyślę długo,krótko,potrzęsę się z zimna,ubiorę się,rozbiorę,i tak w kółko.Nie piję alko.Biorę convulex500 i kwetaplex(ketrel)25.
        Tak wygląda moją górka.Jest nieziemska.
      • 39.a Re: bezsenność 03.12.15, 23:28
        Pytanie może i z Księżyca, ale: pijesz kawę?
        Pytam, bo używki potrafią nieźle zakręcić. Ograniczam mocno kawę, jak czuję huśtanie.
        Biorę od dłuższego czasu to, co nazywasz ketrelem. 300mg. Lubię i mogę prowadzić nocny
        tryb życia, ale nauczyłam się już, że jeśli wezmę go o 3:00 w nocy, no cóż, zasnąć będzie ciężko.
        Najlepiej przed północą. Wtedy z żalem, ale zakończę dzień o 1:00. Zmorzy sen i koniec.
        O której bierzesz?
        Dużo wody pijesz? Wbrew pozorom te pytania nie są głupie. Przy naszych lekach trzeba dużo
        pić. Ale raczej wody, herbaty.

Górka: radość, trylion planów, lekki oddech, w głowie wreszcie coś się dzieje, ciało żyje,
        zakupy, czytanie 10 książek naraz, sprzątanie duże całego domu w krótkim czasie, iskrzący
        dowcip (albo tylko mnie się tak wydaje )), czasem uwodzenie, wzmożona wrażliwość na kolory
        i dźwięki.
        • dzedlajga Re: bezsenność 03.12.15, 23:59
          Dopiszę się do 39,a. Jak ktoś ma problemy z górkami czy bezsennością to powinien unikać pseudoefedryny (ibuprom zatoki, gripex -trzeba czytać skład). Mnie nie szkodzi, bo ja raczej mam problem w drugą stronę, ale ogólnie przy chad się nie powinno tego brać.
          • jan-keska29 Re: bezsenność 04.12.15, 09:06
            dzedlajga napisała:

> Dopiszę się do 39,a. Jak ktoś ma problemy z górkami czy bezsennością to powinie
            > n unikać pseudoefedryny (ibuprom zatoki, gripex -trzeba czytać skład). Mnie nie
            > szkodzi, bo ja raczej mam problem w drugą stronę, ale ogólnie przy chad się ni
            > e powinno tego brać.
            > nie biorę tego typu leków więc to na pewno nie to myślę że duży wpływ na mój stan ducha jest fakt że zbliżają się święta i nie będzie ze mną moich rodziców sad
            • ddaaffnnee Re: bezsenność 12.12.15, 00:24
              Choruję na chad z przewagą manii i od wielu lat mam w związku z tym problemy ze snem. Głównie bezsenność właśnie. Miałam 2 lata remisji, leki i terapia dały rezultaty.
              W maju zginął mój narzeczony, co spowodowało bardzo głęboki dół - i tu pierwszy raz w życiu nastąpiła u mnie senność napadowa. Już się z tym uporałam, ale piszę gdyż tak jak dzedlajga boję się Świąt, bo nie będzie go ze mną... dzedlajga w jakiej fazie teraz jesteś?

dzedlajga
        • 39.a Re: bezsenność 04.12.15, 00:15
          P.S. jeszcze. W górce mam (wysokie) poczucie własnej wartości. Nie jest to megalomania, ale takie poczucie, jakie chciałabym mieć ZAWSZE. Plus poczucie sprawczości: mogę, uda mi się, no i w hipomanii zwykle się udaje. Bo nie walę sobie żadnych kłód pod nogi. Pozdrawiam smile
          • ditta12 Re: bezsenność 04.12.15, 02:27
            < czasem uwodzenie, wzmożona wrażliwość na kolory
            i dźwięki. >
            Zawsze Uwodzisz oczami 3.Czy masz górę czy dół.Ja piję dużo kawy bo mam80/55.A gdy mam górę to mam tak:
            www.youtube.com/results?search_query=jestem+bogiem+magik+
            Teraz wstałam o 1.00 bo wczoraj drzemałam a spałam bardzo mocno bo kot z myszą harcowały i mysza się darła a jan ic nie słyszałam.
            Bezssenność w Sietl a może w świetle.No bo jak tu spać?Gdy byłam u mojego dawnego chłopa na działce to nie mogłam spać bo byłą dyskoteka i dziwne dźwięki mnie wabiły a przedtem była cisza jak makiem zasiał a rano koncert ptasi to ja otwierałam okna na wylot by mieć stereo.Cudo nieziemskie.
        • jan-keska29 Re: bezsenność 04.12.15, 08:59
          39.a jeżeli chodzi o używki to piję tylko jedną kawę na dodatek rozpuszczalną (czasami browara smile) ale wątpię żeby to miało jakiś wpływ na mój stan. Niestety piję zdecydowanie za mało wody, wiem że powinnam ale od kiedy nie pracuję zmienił się mój plan dnia i przyzwyczajenia. czuję się dużo lepiej po ketrelu i śpię dłużej dlatego jestem bardziej wypoczęta ale boję się co przyniesie mi kolejny dzień, wiem że nie powinnam się nakręcać ale to jest silniejsze ode mnie
          • ddaaffnnee Re: bezsenność 12.12.15, 00:30
            To prawda, nie powinnaś się nakręcać!!! smile
            Jak ja miałam fazy, że nie spałam (w porywach do 5 dni), to najgorsze było, że już po południu się nakręcałam, co to będzie wieczorem jak się będzie trzeba położyć a później tylko się wk%$#%^^am że nie śpię. Dobrym znakiem jest to, że działają leki, jako tako....
            • ditta12 Re: bezsenność 12.12.15, 09:31
              Kwetaplex jest dobry,śpi się mocno,mnie wystarcza 25 bo mam małą masę albo......nie wiem co.
    • polaczek_popo Re: bezsenność 09.02.18, 22:02
      witam, mam stwierdzona chad, potrafię przez tydzień spać tylko po 3 h dziennie, a kiedy dostaję depresji śpię pół dnia i dłużej.
      zaczęłam brać ketrel na noc, i byłam przeszczęśliwa, bo pomagał mi zasypiać a rano nie wstawałam przymulona. niestety nasila on lęk i rozwijała się u mnie coraz głębsza depresja.
      po lamitrinie wyskoczyła mi taka wysypka że omal nie wylądowałam w szpitalu, przestrzegam wszystkich, żeby nie brali tego g.. jeśli nie muszą. Myślłam że można się wyleczyć z chad lekami. ale one bardziej szkodzą niż pomagają. żeby wygrać z tym trzeba pracować nad sobą! rozmawiać z psychologiem i mieć wsparcie najbliższych!
      • pola.t Re: bezsenność 10.02.18, 08:28
        To co zostaje jak nie ma sie wsparcia bo nikt nie wie o chorobie? Jak nie ma sie psychologa bo i po co? Mozna sposobem myslenia sie leczyc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka